Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsza wizyta b.udana :) Maluch rozmiarem wskazuje na ukonczony 8 tydzien, a serduszko bije jak dzwon :) Dostalam karte ciazy :) Zaczynam ostroznie wierzyc, ze moze jednak tym razem sie uda :)

Visenna, tutti87, Ibiza, szynszyl, Sunflower, kkkaaarrr, Zetzet, midnight, marti_88, NiecierpliwaKarolina, nick nieaktualny, Limerikowo, Blu, nick nieaktualny, daisy1984, Dea28 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Jestem :)

Gratuluję :) Super wieści! Też chętnie podejrzałabym już co u mojego Kropka :) A USG miałam dopiero tydz. temu :)

Wbijając się znów w temat o cukrze! :)

Dziś byłam u endokrynologa, by skonsultować krzywą i... cukrzycy ciążowej nie ma. Fakt, że jestem na lekach nie jest tutaj bez znaczenia, ale... jeszcze z insuliną się nie witam. Jedynie z glukometrem od przyszłego tyg. i... w pizdu pomiarów mam przez tydz. robić :P Będzie kłucie, będzie...

A krzywa:
    Glukoza na czczo 90,00 mg/dl
    Glukoza po 1 godz. 164,00 mg/dl
    Glukoza po 2 godz. 121,00 mg/dl

Na czczo glukoza spadła z 95,2 (!), super! Tego mam pilnować i nie przekraczać 95. Po godz. max. 180, po 2h - max. 150. Takie normy mi dziś przekazał endo :) Normy po godz. i dwóch dotyczą obciążenia 75g glukozy. Po godz., gdy jemy normalny posiłek najlepiej by glukoza była do 120.

Hemoglobina glikowana na poziomie 5,20% - czyli w ostatnich III miesiącach cukrzycy nie było, o! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 19:17

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    anulka1978, u mnie też planowany Konstanty :)
    Leon też super.
    U Was Konstanty na pierwsze? super :)
    Mi się bardzo spodobalo to imię w zestawie z Leonem, pięknie brzmi :)
    tak jak Jan Jakub :) takie udane duety

BEATTKIE :) Zuzanna bardzo ładne imię, kojarzy mi się ze śliczną i baaaardzo temperamentną dziewczynką :P takie żywe srebero :P

SZYNSZYL Hanki sa fajne ;) kochane, spokojne, delikatne i wrazliwe...
    Moja to naprawdę cudny dzieciak, nie mogę narzekać ;)

SARCIA bardzo nietypowe imię, Inez, fajne :) nie spotkałam się jeszcze z dziewczynką o tym imieniu :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka czyli wszystkie pomiary zebrał do omówienia aspektów genetycznych?
    Kiedy masz kolejne usg?
    Gtatulacje;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 19:15

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Dzisiejsza wizyta b.udana :) Maluch rozmiarem wskazuje na ukonczony 8 tydzien, a serduszko bije jak dzwon :) Dostalam karte ciazy :) Zaczynam ostroznie wierzyc, ze moze jednak tym razem sie uda :)
    Super :) pewnie ze sie uda <3

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:

Super, duzo zdrówka;-)

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Anulka czyli wszystkie pomiary zebrał do omówienia aspektów genetycznych?
    Kiedy masz kolejne usg?
    Gtatulacje;-)
    Ja nie bylam dzisiaj na prenatalnych tylko pytalam czy mam samo USG w pakiecie czy moze z Pappa - jadę w przyszly czwartek na badania - na tzw prenatalne
    Dzisiaj mialam standardowe USG zeby podejrzec maluszka ;) dla mojego spokoju ze tak powiem :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, juz widze nawiazanie do tego w Twojej wcześniejszej wiadomości;-) ślepota nie boli:-P jestem bardzo ciekawa prenatalnych;-)

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez, czekam jak na szpilkach :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wizyt, kehlana_miyu uda się na pewno! Anulka super, że mogłaś podejrzeć dzieciaczka, już jest taki duży :) aż nie mogę się doczekać wizyty, jeszcze 2 tyg :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • EwelinaaKa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka gratuluję pozytywnych wiadomości :-) duży bąbelek już :-) wow <3

2da6343587.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie wizyty dovzekac nie moge juz tez bym podejrzala comu malego smerfika slychac, ostatni raz wdzialam go 19.02, a gdzie tu jeszcze do swiat doczekac a w ogole juz do wizyty xD lekarz mowil ze jak sie nic nie dzieje to od ostatniej wizyty dopiero za 6 tygodni :) luteina dopochwowa 2x1 od 6 tygodnoa do wizyty mam brac :) wszystko by bylo fajnie gdyby nie samopoczucie z 1 corcia czulam sie exttra do ostatniego dnia jescze robilam porzadki i zakupy a po tych 2 latach staran normalnie sie czuje jak emerytka xD

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wlasciwie apropo jedzenia to przedwczoraj naszla mnie chec na lososia z piekarnika matkooo myslalam ze oszaleje o 20 jechalam do kauflandu kupic swiezego lososia xD a tydzien szybciej kaczka z jabkami na masle za mna chodzila i tak sobie mysle w formie zartu co za hrabia siedzi w moim brzuchu ze ma chec na takie specjaly ??? Hahaha :)

Limerikowo, Blu, Visenna lubią tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Brzdąc rośnie, jest duży - ma 5,5cm :)
    Aaaa, dopiero co podawałyśmy takie wymiary w milimetrach, a tu już ponad 5cm!!

Ale jestem ciekawa jak mój Bąbelek rośnie. Na początku jest w przybliżeniu 1mm na na dzień, a potem? Chciałabym mieć taki symulator, który wylicza wiek na podstawie wpisanych wymiarów wg dokładnie takich samych algorytmów jakie mają zaprogramowane aparaty USG :D

Blu lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja glukoze na czczo tobilam 26.02 i mialam 84,3

• marti_88 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja oszaleje. Przeszła mi infekcja grzybicza, teraz godzina 16:00 zaczęło mnie rozkładać. Katar i rwanie w kościach. No ja pierd... Rozumiem ze tylko naturalne metody leczenia wchodzą w rachubę?

Anulka i kehlana gratuluje dobrych wiadomości. Pamiętajcie dziewczyny teraz z górki :)

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:

Super, bardzo się cieszę. :)

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka super <3 <3 <3 strasznie się cieszę i gratuluję :-)
    Mam nadzieję, że mój fasol też ok. Znowu się zaczynam stresować czy serduszko nadal bije :-(

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Jestem :)

Powiem, że zaskoczona zostałam pozytywnie bo mimo że ostatnio 3 tygodnie temu mialam robione USG (u tego lekarza na NFZ wlasnie) to dzisiaj tez doktor zaproponował podglądanie malucha :) badania tego standardowego, ginekologicznego nie mialam za to, ale wyniki badan omówione i oczywiście USG :)

Brzdąc rośnie, jest duży - ma 5,5cm :) fikał w brzuchu az miło :D trudno było złapać moment bezruchu zeby fotkę zrobic :) jestem mega spokojna i szczęsliwa <3
    Serduszko bije, dziecko pełne energii... jest cudnie :)

Glukoza... 102 na czczo - lekarz powiedzial ze mogloby byc mniej ale nie jest to wysoki poziom... po 2 godzinach po obciązeniu wynik piękny (77), poki co nie robimy z tym nic... pytalam czy przy kazdej morfologii teraz bedziemy kontrolowac glukozę na czczo ale powiedzial ze nie ma takiej potrzeby, nie nalezy popadac w paranoję...
    Po prostu powtórzymy krzywą, tym razem 3punktową ale dopiero wtedy kiedy przyjdzie na to czas czyli w 2 polowie ciązy

Morfologie mam dobrą, aż za dobrą... witamin mam nie łykać, tylko foliany

Mialam zapytac o prenatalne - czy to tylko USG jest refundowane czy moze w zestawie razem z Pappa - powiedzial ze skierowanie ktore otrzymuja pacjentki z racji wieku czy po prostu bycia w grupie ryzyka to skierowanie na zestaw badan a tam Pappa powinno byc... moze to zalezec od miejsca gdzie badania sa wykonywane ale trudno bylo mu stwierdzic jak jest naprawdę

Anulka, :) aż się mordka uśmiecha sama na takie dobre wieści. :D :D

• Blu Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana miyu i anulka1978 gratulacje! Duże juz są Wasze bobośka ;)

Ibiza super ze czas mdłości juz mija. Może też się doczekam :) na razie leżę i kwicze :/

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
‹‹ ‹ 152 153 154 155 156 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ