Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja biore duphaston i lekarz powiedział,że będe brać do 12 tygodnia..
Elina napewno jest ok z Twoją dzidzią może masz źle wyliczony tydzień ciąży ?
Co do bólu głowy brałam apap nie pomógł ( ale można brać w ciazy ) Mnie głowa ostatnio bolała 3 dni zaczełam pić więcej wody nawadniać się i przeszło..
Ból głowy może też być z powodu wysokiego/niskiego ciśnienia..Jeżeli cisnienie masz ok to są to Twoje objawy o których czytałam ,że kobiety w 1 trysemestrze mają bóle głowy jest to zaliczane do objawów ciążowych...Elina lubi tę wiadomość
-
kkkaaarrr wrote:Zwykły apap (sam paracetamol, bez żadnych dodatków) można, ale należy go raczej traktować jako środek ostateczny. Innymi słowy, jeśli od bólu jeszcze nie umierasz to ja bym nie brała.
wogóle nie mogę chodzić tak mnie głowa boli. boję się bo leżałam w szpitalu jakieś 3 tyg temu i tam były osoby chore na AH1N1 i 2 zmarły i boję się czy nie mam jej czasem.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Elina wrote:super. ale duże dzieciątko u mnie 6 tydzień a dzieciątko ma 3mm. boję się że za wolno rośnie. dzisiaj strasznie boli mnie głowa ale myślę że to od duphastonu muszę go jeszcze brać do 9 tyg a może nawet do 12 tyg czy któraś z was bierze duphaston??
Elina zerknełam jeszcze ,że twój termin porodu jest na 21 października ,ja mam termin na 7 października. Ostatnią @ miałam 01 stycznia ,może dlatego mamy rozbieżność co do wielkości dzidziusiów
Ja jestem w 7 tygodniu podobno dzidzius dziennie rośnie 1 mm wiec za tydzien Twoj dzidzius powinien miec ponad 1 cmWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 20:56
Elina lubi tę wiadomość
-
kasiaa.. wrote:Ja biore duphaston i lekarz powiedział,że będe brać do 12 tygodnia..
Elina napewno jest ok z Twoją dzidzią może masz źle wyliczony tydzień ciąży ?
Co do bólu głowy brałam apap nie pomógł ( ale można brać w ciazy ) Mnie głowa ostatnio bolała 3 dni zaczełam pić więcej wody nawadniać się i przeszło..
Ból głowy może też być z powodu wysokiego/niskiego ciśnienia..Jeżeli cisnienie masz ok to są to Twoje objawy o których czytałam ,że kobiety w 1 trysemestrze mają bóle głowy jest to zaliczane do objawów ciążowych...
lekarz wyliczył że wczoraj był 5 tydzień 5 dzień. a na suwaczku jest tak napisane bo to liczył komputer.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Elina wrote:super. ale duże dzieciątko u mnie 6 tydzień a dzieciątko ma 3mm. boję się że za wolno rośnie. dzisiaj strasznie boli mnie głowa ale myślę że to od duphastonu muszę go jeszcze brać do 9 tyg a może nawet do 12 tyg czy któraś z was bierze duphaston??
Elina ja również biorę duphaston - lekarz powiedzial, że bede kontynuowala gdzies do 12 t.c. W pierwszej ciazy też na duphastonie przez pierwszy trymestr. Jesli chodzi o bol glowy - to u mnie dzisiaj caly dzien jest, teraz wieczorem nie dawalam rady i mąż siła wmusil we mnie apap. Sam apap na pewno mozna, bo też zdarzylo mi się zażywać w pierwszej ciazy. Pamiętam że wtedy mój gin powiedział, że przy bardzo silnym bólu lepiej wziąć tabletke niz się meczyc, bo nasz ból udziela sie też fasolce.Elina lubi tę wiadomość
-
kasiaa.. wrote:Elina zerknełam jeszcze ,że twój termin porodu jest na 21 października ,ja mam termin na 7 października. Ostatnią @ miałam 01 stycznia ,może dlatego mamy rozbieżność co do wielkości dzidziusiów
Ja jestem w 7 tygodniu podobno dzidzius dziennie rośnie 1 mm wiec za tydzien Twoj dzidzius powinien miec ponad 1 cm
myślisz?? ja ostatnią @ miałam 10 stycznia.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
A ja tak z innej beczki mam pytanie/prośbę do jakiejś szczęśliwej posiadaczki abonamentu premium
W MOJE BELLY > Cotygodniowe Informacje, znajduje się opis tydzień po tygodniu. O ile informacje z sekcji "O dziecku" są w pełni widoczne również z poziomu kont podstawowych, o tyle sekcja "O Tobie" jest zawsze ucięta. Może któraś z was, która widzi całe opisy byłaby tak miła i przekleiła nam tu opisy z sekcji "O Tobie" od początku do powiedzmy 9 tygodnia (bo chyba teraz najbardziej zaawansowane koleżanki są w 9-tym). Hmm?? Kto się podejmie?? -
To kochana nie martw sie mi lekarz wyliczył 7 tydzien według Usg a byłam u niego dokładnie 10 dni temu i mój dzidzius miał tylko 1,5 mm dziś ma 10 mm ale ja jestem w 7 tygodniu wiec u Ciebie jest wszystko w porządku,nie masz się czym martwic
Elina lubi tę wiadomość
-
Jusstin wrote:Elina ja również biorę duphaston - lekarz powiedzial, że bede kontynuowala gdzies do 12 t.c. W pierwszej ciazy też na duphastonie przez pierwszy trymestr. Jesli chodzi o bol glowy - to u mnie dzisiaj caly dzien jest, teraz wieczorem nie dawalam rady i mąż siła wmusil we mnie apap. Sam apap na pewno mozna, bo też zdarzylo mi się zażywać w pierwszej ciazy. Pamiętam że wtedy mój gin powiedział, że przy bardzo silnym bólu lepiej wziąć tabletke niz się meczyc, bo nasz ból udziela sie też fasolce.
no tylko jak siedzę czy leżę to nie boli tylko jak chodzę to jest potworny ból i nie rozumiem trochę dziwnie jak jutro będzie dalej boleć to idę do rodzinnego tylko mszę sprawdzić czy jutro przyjmuje bo już dawno nie byłam.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Witam się i ja w nowym wątku:)
Dziś przyjrzałam się w lustrze brzuchowi- już tyle czasu minęło bez treningów- talia zanika,tylko zarys mięśni pozostał- ciekawe na jak długo.
Miałam plan,że w 2 ciąży będę aktywna fizycznie, a przede wszystkim, że uda mi się zajść w ciążę już w lipcu- i co, nic z mojego planowania nie wyszło, życie jak zawsze wszystko weryfikuje...Oczywiście ogromnie się cieszę, że w końcu się udało:)
Ja mam rano mdłości, nie wymiotuję, tylko odbija mi się strasznie i muszę zmieniać codziennie menu, bo wszystko co wczoraj mi smakowało, już dziś mi śmierdzi. Obym tylko takie problemy miała w tej ciąży;)Jak słyszę o co poniektórych problemach to włosy się jeżą na głowie, już schizuję się USG genetycznym. Cała ciąża to jedna wielka niepewność i oczekiwanie. W pierwszej ciąży byłam bardziej wyluzowana, to prawda,że niewiedza bywa błogosławieństwem.
Co do imion się nie wypowiem - każdego indywidualna sprawa:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 10:57
Kasik2, Limerikowo, Auro lubią tę wiadomość
(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud -
Elina - jezeli chodzi jeszcze o wymiary o tydzień, to w pierwszej ciąży moja córa też była trochę za mała, a dokladnie wiedzialam, kiedy byla owulacja i stresowalam się tym. W drugim trymestrze wszystko nadrobila i urodziła sie dzien po terminie z wagą 3,130, wiec glowa do gory. Widac taki urok niektórych fasolek
Elina lubi tę wiadomość
-
Nie wiem dlaczego takie wielkie zdjęcia się wstawiają, muszę to ogarnąć jeszcze.
(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud -
Basia1771 wrote:Przepraszam napisałam fasolka bo byłam tak podekscytowana. Chodziło o pęcherzyk oczywiście.
rozumiem podekscytowanie:)
Najważniejsze, że jest Maleństwo
Gratuluję Tobie i pozostałym Mamom, które zobaczyły Maleństwa i serduszkaBasia1771, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Tydzień 8
O Dziecku
Głowa Twojego maleństwa jest wciąż bardzo duża w porównaniu do reszty jego ciała. W dalszym ciągu formuje się twarz, widać już wykształcone gałki oczne. Nos nabiera kształtów, widoczny jest czubek noska wraz z nozdrzami. Pojawił się język dziecka. Rozwija się ucho środkowe, odpowiedzialne za zmysł słuchu i równowagi. Ogonek powoli zanika. Nogi i ręce wydłużają się, a na ich końcach widoczne są palce.
Większość najważniejszych organów (mózg, serce, wątroba, płuca i nerki) istnieje już w pierwotnej postaci, ale nie są one jeszcze w pełni wykształcone. W ciągu kolejnych miesięcy będą się one jeszcze rozwijać i dojrzewać.
Genitalia zaczynają się już formować, ale w tym momencie nie można jeszcze zidentyfikować płci dziecka.
Twoje dziecko zaczyna się poruszać, ale nie jesteś w stanie jeszcze tego czuć. Jest jeszcze zbyt maleńkie, a w środku ma jeszcze dużo wolnego miejsca.
O Tobie
Możesz odczuwać łagodne bóle, podobne to tych w trakcie miesiączki. Są one spowodowane powiększaniem się macicy. Twoja macica wykonuje teraz intensywną pracę.
Niektóre kobiety odczuwają w tym czasie gwałtowny, przeszywający ból w dolnej części pleców, w pośladkach lub w bocznej części nóg. Pomocne przy takim nerwobólu może być leżenie na przeciwnym boku, tak aby zmniejszyć nacisk na uciskający nerw.
Mimo, że nie widać jeszcze brzuszka, dopasowane spodnie mogą zacząć robić się już bardziej obcisłe.
Możesz mieć już dziwne zachcianki jedzeniowe - niektóre smaki lub zapachy mogą wydawać Ci się teraz niezwykle drażniące.
Większość kobiet w ciąży odczuwa naturalny wstręt do alkoholu i papierosów. Pamiętaj, żadna dawka alkoholu nie jest wskazana w ciąży. Nawet minimalne ilości alkoholu i dymu papierosowego szkodzą Twojemu dziecku! Szczególnie teraz gdy w ciele Twojego dziecka tworzą się najważniejsze narządy ludzkie (proces zwany organogenezą), Twoje dziecko jest wyjątkowo wrażliwe na wszelkie szkodliwe czynniki.
kkkaaarrr lubi tę wiadomość
-
No nadrobiłam Was w końcu.
ja pół dnia dzwoniłam do gina żeby zapytać o to jasno różowe plamienie na papierze które mi sie na szczęście przytrafiło tylko raz ale dzisiejszej nocy, koło 5.30 i potem już nie spałam a razem ze mną mój narzeczony Adam dwie z Was pisały że ładne imie i tak sobie pomyślałam że napisze mi się też podoba
oczywiście do gina się nie dodzwoniłam więc do niego pojechałam, powiedział żebym się nie stresowała bo mam obstawę z leków i że to plamienie to pewnie dlatego, że powinnam koło tej daty okres dostać, ale jakby się coś działo to on jest codziennie w przychodni i mam przyjechać albo na weekendzie na IP. Kazał dużo odpoczywać i leżeć nie za bardzo tak umiem ale się postaram. Mam nadzieję że dzisiejszej nocy będę spała spokojnie. Już mi się oczy zamykają przez to, że rano krótko spałam
Elina Twoje dzidzi jest ok. moje miały w poniedziałek 3,1mm i 3,2mm i lekarz powiedział że normalnie jak na bliźniaki.
Zetzet wydaje mi się że jednojajowe bo jakoś tak w jednym pęcherzyku się znajdują albo ja nie umiem tego odczytać. Zapytaj na następnej wizycie bo jestem strasznie ciekawe. Mi od razu powiedział że są dwujajowe i wyraźnie to widać na moim zdjęciu
Gratuluje wszystkich -
No więc byłam u tego endo
Podejrzenie o Hashimoto ( taki ponoc obraz tarczycy ale bez guzów). Powiedział- dobrze, że przyszłam bo byłoby gorzej. Dostałam euthyrox N50 jedna tabletke dziennie. Za 4- 5 tygodni mam zrobić Tsh i Tpo.
Ewelina ty ponoć tez musisz isć do lekarza bo to jeszcze bedzie sie pogłębiało, a powiedział że tsh w I trymestrze maks do 2,5 i ft4 tez masz bliżej dolnej granicy.EwelinaaKa, Anoolka, Auro lubią tę wiadomość