X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Basia ja mieszkam w Toruniu :)

Basia1771, Rutelka lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia1771, jesteś pewna że lekarzowi chodziło o zarodek? W 4t5d to chyba jeszcze za wcześnie, aby był widoczny i miał 3,5mm. Jeśli byłby to zarodek to byłoby już widać serduszko. Widziałaś serduszko? Jeśli tak, to byłabyś tutaj absolutną rekordzistką :) A jeśli nie, to prawdopodobnie lekarz podając ten wymiar miał pewnie na myśli pęcherzyk ciążowy/żółtkowy :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Basia1771, jesteś pewna że lekarzowi chodziło o zarodek? W 4t5d to chyba jeszcze za wcześnie, aby był widoczny i miał 3,5mm. Jeśli byłby to zarodek to byłoby już widać serduszko. Widziałaś serduszko? Jeśli tak, to byłabyś tutaj absolutną rekordzistką :) A jeśli nie, to prawdopodobnie lekarz podając ten wymiar miał pewnie na myśli pęcherzyk ciążowy/żółtkowy :)
    Też myślę że chodziło o pęcherzyk ciąży

• Jusstin Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie mdłości na calego, polecialam nawet do lazienki, ale nic z tego. Dalej mdli i niedobrze.. Przy corce mialam zero mdlosci i teraz to kompletna nowość dla mnie. No i zastanawiam sie, jak ja w pracy wytrzymam od poniedziałku.
    Basia gratuluje udanej wizyty!

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Basia1771 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:

Przepraszam napisałam fasolka bo byłam tak podekscytowana. Chodziło o pęcherzyk oczywiście.

zi139jcghuedn61r.png
    Kolejna wizyta 24.03
  • Basia1771 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    O Basia ja mieszkam w Toruniu :)

Super! To kto wie może się kiedyś spotkamy☺

zi139jcghuedn61r.png
    Kolejna wizyta 24.03
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny uzupełniłam listę na pierwszej stronie.
    Gratuluję dzisiejszych pięknych wizyt u ginekologów. :)
    Dzidzie rosną i to najważniejsze.

A ja mam straszne mdłości. Straszne. Mdli mnie już od 1.lutego, ale od wczoraj jakoś mocniej. Rano najlżej, potem coraz bardziej. Obrałam sobie marchewkę, pokroiłam w plasterki i jem powoli. Trochę mi pomaga. Do tego piję wodę z cytryną. Ale generalnie masakra. Mam nadzieję, że nie będę haftować.
    Całymi dniami odpoczywam (przez krwiaka), ale dziś większość dnia spędziłam na siedząco/chodząco. Brzuch mnie jakoś ostatnio mniej boli, prawie w ogóle. To dla mnie nowość. Mam nadzieję, że w sobotę na wizycie okaże się, że krwiaka już nie ma.

Podziwiam te, które chodzą do pracy. Ja bym za Chiny ludowe nie dała rady - śpiąca, słaba, z mdłościami.

• kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Dziewczyny, kiedy ból brzucha powinien niepokoić ? Dziś bóle są bardzo mocne, podobne do miesiączkowych skurczy. Aż kilka razy się zgięlam w pół :( Odzyskałam niedawno spokój a teraz powoli zaczynam panikować. Bolą mnie też często plecy i krzyż (po 8h siedzę przed komputerem). Jadę dziś na dwóch nospach, po nich jest lepiej. Męczą mnie też wzdęcia, gazy - może dlatego? Plamień nie ma. Martwić się :(?
    Dzisiaj rozmawiałam z lekarzem na temat bóli podbrzusza ,one sa czesto u kobiet jezeli bólom brzucha towarzyszy ból głowy i goraczka albo plamienia
    (krew) trzeba sie udac do lekarza w innym przypadku sie nie stresowac . Macica kobiety zmienia się rośnie,dziecko rośnie i ma prawo pobolewać...
    Postaraj sie nie stresować :)

Visenna lubi tę wiadomość

201610141756.png
    201802217352.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspolczuje nudnosci Rutelka, u mnie dzis jakos lepiej, nawet jablko wcisnelam :) Ale za to musialam 2h popoludniu sie przespac ;)

Ja chodze do pracy i jest masakra. W poniedzialek na wizycie zapytam o zwolnienie, choc na troche, bo najlepiej mi jak leze. Tez nie mam na nic sily. Zobaczymy, jak to wyjdzie, bo mieszkam w Niemczech i nie orientuje sie za dobrze w systemie tutaj - nie wiem, czy daja zwolnienia, jesli nic sie zlego z ciaza nie dzieje.

Zazdroszcze tym z Was, ktore nie pracuja...

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie się obudziłam :-) musialam 2 godzinki drzemki zrobić, bo mdłości straszne i zawroty głowy. Widzę, że Mężuś do mnie dołączył :-)

Super, że dzisiejsze wizyty takie owocne :-) bardzo się cieszę! Ja moje serduszko widziałam dokładnie dwa tygodnie temu i już się zaczynam stresować, czy wszystko w porządku, czy nadal bije, itd. :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaa.. wrote:
    Właśnie wracam od lekarza. Ciąża piękna według usg 7 tydzień i widzialam piękne pikajace ❤.dzidziuś ma 10 mm Jestem tak szczęśliwa że śmieje się sama do siebie :-)

super. ale duże dzieciątko u mnie 6 tydzień a dzieciątko ma 3mm. boję się że za wolno rośnie. dzisiaj strasznie boli mnie głowa ale myślę że to od duphastonu muszę go jeszcze brać do 9 tyg a może nawet do 12 tyg czy któraś z was bierze duphaston??

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny na mdłości migdały lub płatki migdałów, banany i imbir np. w tabletkach dla kobiet w ciąży, w cherbacie lub świerzy do herbaty.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za wszystkie słowa :) Miałyście rację - to normalne i wynika z powiększania się macicy i burzy hormonalnej.

Pojechałam na USG i zamiast nowych fatałaszków kupiłam sobie spokój :P USG + konsultacja/wizyta to droga przyjemność na Hlondzie, ale... warto było.

Zarodek urósł z 3,3 mm do 7,3 mm, w końcu wiem też, jakie wymiary ma jego domek, jest serduszko - dostałam piękną sesję zdjęciową :P I W końcu wizyta bez pośpiechu, z odpowiedzią na wszystkie pytania i wątpliwości (50 min!). Niestety ze względu na moją wagę mam dużą szansę na cukrzycę ciążową, ale... w końcu ktoś mnie fajnie poinstruował co robić, kiedy potwierdzać/wykluczać. Mdłości właśnie wróciły, brzuch przestał boleć... Mogę spać spokojnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 20:29

Blu, Elina, Zetzet, LillaMy, Kasik2 lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina ja biore duphaston, ale na ostatniej wizycie nie powiedział mi do kiedy mam brać, byłam w 5t 4d ciazy, był tylko pęcherzyk ;)

Jastra lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    super. ale duże dzieciątko u mnie 6 tydzień a dzieciątko ma 3mm. boję się że za wolno rośnie. dzisiaj strasznie boli mnie głowa ale myślę że to od duphastonu muszę go jeszcze brać do 9 tyg a może nawet do 12 tyg czy któraś z was bierze duphaston??
    Ja biorę. Wczoraj na wizycie byłam i juz mam zmniejszać dawkę przez trzy dni do jednej dziennie. I zaprzestać. Teraz z progesteronu zostanie mi tylko luteina. Nie wiem jeszcze do kiedy.

Elina lubi tę wiadomość

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore tylko duphaston, brałam 2 razy dziennie ale miałam plamienia po stosunku i zwiększył mi do 3 dziennie, dzisiaj juz jest czysto. Mam wizytę w środę wiec dowiem sie wiecej

Elina lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Ja biore tylko duphaston, brałam 2 razy dziennie ale miałam plamienia po stosunku i zwiększył mi do 3 dziennie, dzisiaj juz jest czysto. Mam wizytę w środę wiec dowiem sie wiecej

ja dopiero za dwa tygodnie 9 marca o ile się nie myle i potem przed świętami. my odpuściliśmy z seksem ostatni raz kochaliśmy się przy staraniach czyli jakieś 4 tyg temu. u mnie troszkę suwaczek przyspiesza bo gin mi napisał że w środę był 5 tydź i 5 dzień i 3,2 mm CRL jak myślicie małe czy ok ??
    ja miałam dawkę 3 na dobę dupka i serce mi nawalało i lekarz mi zmniejszył do 2 spowrotem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 20:42

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak myśolicie od czego taki ból głowy??? zastanawiam się moja kuzynka w ciąży miała migrene i brała apap i nie wiem czy można czy nie??

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Podziwiam te, które chodzą do pracy. Ja bym za Chiny ludowe nie dała rady - śpiąca, słaba, z mdłościami.
    Zetzet wrote:
    Ja chodze do pracy i jest masakra. W poniedzialek na wizycie zapytam o zwolnienie, choc na troche, bo najlepiej mi jak leze. Tez nie mam na nic sily. Zobaczymy, jak to wyjdzie, bo mieszkam w Niemczech i nie orientuje sie za dobrze w systemie tutaj - nie wiem, czy daja zwolnienia, jesli nic sie zlego z ciaza nie dzieje.

Zazdroszcze tym z Was, ktore nie pracuja...

Ja się w pracy jeszcze jakoś trzymam... Jestem średnio produktywna, ziewam ciągle i staram się udawać, że jest dobrze, ale.. gdy już nie mogę wytrzymać i czuję się gorzej, bunkruję się w toalecie i często Was podczytuję :P Ale za to po pracy, ho ho... Kropek bardzo manifestuj, jak mu się praca nie podoba i po powrocie do domu, po prostu padam. Ból brzucha, mdłości - wszystko się nasila strasznie. Jutro już piątek, byle do weekendu, byle do II trymestru... byle do porodu :D

Kasik2 lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    a jak myśolicie od czego taki ból głowy??? zastanawiam się moja kuzynka w ciąży miała migrene i brała apap i nie wiem czy można czy nie??
    Zwykły apap (sam paracetamol, bez żadnych dodatków) można, ale należy go raczej traktować jako środek ostateczny. Innymi słowy, jeśli od bólu jeszcze nie umierasz to ja bym nie brała.

Jusstin lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ