Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Zrobiłam dzis pierwszy zakup dla maluszka
znalazłam na olx kosz Mojżesza w okazyjnej cenie i nie mogłam go nie kupić. Kosz jest używany ale przez jedno dziecko i to przez 3 miesiące a zapłaciłam 100zl, nowe ok 300-500. Ten jest super wiklinowy na kolkach wiec będe mogła maluszka po całym domu wozić jak będziemy na dole.
Rutelka, Blu, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Beattkie wrote:Poprawnie jest jak liczysz od dnia pierwszej miesiaczki na youtubie jest taki ginekolog, ktory to wyjasnia. Jak np. Kupisz książkę w empiku to oni opisuja ciaze i rozwoj dzidzi wlasnie liczac w ten sposob zeby do każdej kobiety dostosować info;-)
i znowu się pogubiłamhehe
według belly to już 9 tydzień
taką dostałam informację w zeszły czwartek
-
nick nieaktualnyKasiowa wrote:Zrobiłam dzis pierwszy zakup dla maluszka
znalazłam na olx kosz Mojżesza w okazyjnej cenie i nie mogłam go nie kupić. Kosz jest używany ale przez jedno dziecko i to przez 3 miesiące a zapłaciłam 100zl, nowe ok 300-500. Ten jest super wiklinowy na kolkach wiec będe mogła maluszka po całym domu wozić jak będziemy na dole.
Zazdroszczę Tobie. Ja ostatnio taki znalazlam za 50 zł i maz mi nie pozwolil kupić powiedział, ze to za wczesnie i, ze przesadzam.... -
nick nieaktualnyJa zakupy dopiero bede robic koniec 7 poczatek 8 miesoaca wczesniej to nie ma sensu
w moim przypadku poniewaz wozek, nosidelko, spacerowke mam nie zniszczona po 1 corcia, lozeczko tak samo, ciuszki tak samo mam posegregowane rozmiarami takze tylko je odswieze jak bedzie na to czas, i dokupie jedynie kosmetyki, posciel, recznik bo kolderki k poduszki tez mam po mojej corci bialutkie jak nowe wygladaja
takze 2 dzicko jesli nie jest w bardzo dlugim odstepie to wszystko jedno po drugim sie przyda
MMM2016, Rutelka, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBeattkie wrote:Zazdroszczę Tobie. Ja ostatnio taki znalazlam za 50 zł i maz mi nie pozwolil kupić powiedział, ze to za wczesnie i, ze przesadzam....
Troche sid zgadzam z Twoim mezem ze na zakupy dla dziecka to jeszcze za szybko, zdecydowanie za szybkoja wszystko mam po 1 dziecku jak juz wspomnialam, ale dla 1 cory zakupy zaczelam robic w 7 miesiacu i to tak w polowie, wczesniej wolalam w spokoju nosic to dziecko i nie zajmowac sie zakupami bo wiadomo ze roznie to bywa
Beattkie lubi tę wiadomość
-
Kasiowa wrote:Wg mnie ty jesteś w 8
Jeżeli jest się w ciąży 8+4 to jest 9 tydzień a nie 8
8 tydzień jest skończony. Teraz jest 4 dzień 9 tygodnia.
U lekarzy spotykam się z taką właśnie terminologią: mówimy o tygodniu TRWAJĄCYM a nie zakończonym.Jusstin, walleriana lubią tę wiadomość
-
Ja kupiłam tylko ze względu na dobra cenę i wiem ze nam sie to przyda. Przy synku mieszkaliśmy w bloku wiec nie było takiej potrzeby a teraz pokoje dzieci i sypialnie mamy na gorze a wiadomo ze większość dnia spędzamy na dole wiec na sam początek będzie to idealne rozwiazanie. Jak dziecko podrośnie to zacznie leżeć w macie edukacyjnej na podłodze tak jak synek lub w leżaczku( mam niby tiny love ten zozkladany jak gondola ale taki kosz na kolkach wydaje sie wygodniejszy)
-
MMM2016 wrote:Jeżeli jest się w ciąży 8+4 to jest 9 tydzień a nie 8
U lekarzy spotykam się z taką właśnie terminologią: mówimy o tygodniu TRWAJĄCYM a nie zakończonym.
Moze i masz racje chociaż nawet kalkulatory w internecie rożnie podają. Zawsze można mowić dokładnie 8t4d i sprawa załatwiona -
nick nieaktualny
-
sarcia123 wrote:Ja zakupy dopiero bede robic koniec 7 poczatek 8 miesoaca wczesniej to nie ma sensu
w moim przypadku poniewaz wozek, nosidelko, spacerowke mam nie zniszczona po 1 corcia, lozeczko tak samo, ciuszki tak samo mam posegregowane rozmiarami takze tylko je odswieze jak bedzie na to czas, i dokupie jedynie kosmetyki, posciel, recznik bo kolderki k poduszki tez mam po mojej corci bialutkie jak nowe wygladaja
takze 2 dzicko jesli nie jest w bardzo dlugim odstepie to wszystko jedno po drugim sie przyda
Zgadzam się
Większość rzeczy mam po synu. W przypadku córki: zamienię ubranka chłopięce na dziewczęce. Dokupię brakujące kosmetyki, nowy materac itp.
Obecnie powoli szukam co najwyżej wygodnych ubrań ciążowych
Mam sporo z pierwszej ciąży ale w obecnej przyda sie więcej sukienek:)
Mam nadzieję, że rozmiar ubrania się nie zmienitylko panel na brzuch będzie potrzebny.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Kasiowa wrote:Moze i masz racje chociaż nawet kalkulatory w internecie rożnie podają. Zawsze można mowić dokładnie 8t4d i sprawa załatwiona
Dokładnie tak. Najwygodniej operować dokładnym terminem: tydzień + dzień.
Wtedy nie ma wątpliwości.MOI lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMMM2016 wrote:Jeżeli jest się w ciąży 8+4 to jest 9 tydzień a nie 8
U lekarzy spotykam się z taką właśnie terminologią: mówimy o tygodniu TRWAJĄCYM a nie zakończonym.
Dokładnie. Ja u lekarzy w luxmedzie zauwazylam ze maja takie kółko zawsze mnie pytaja o 1 dzien ostatniej miesiaczki wybieraja w tym kolku i pokazuje im date tak jak mam w suwaczku. I jak jest np 11tc+4 to znaczy, że to 12tc. No i to sie by z matematyka zgadzaloWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 12:12
MMM2016, natalaa_aa lubią tę wiadomość
-
Kasiowa wrote:Wg belly jestem w 13 tygodniu (12t3d) i moja pani dr zawsze podaje tydzień trwający czyli np teraz 12. A liczy sie to od pierwszego dnia ost miesiączki
-
nick nieaktualnyTak to prawda a najlepiej sie pytac lekarza na wizycie ktory tydzien ciazy to bedzie sie kiec sto procent pewnosci
a zreszta ja do tego az takiej wagi nie przywiazuje , a jak ktos sie pyta ktory tydzien to mowie ze dokladnie nie licze ale mam na pazdziernik termin
-
nick nieaktualny
-
Mój lekarz też podaje zawsze zakończony tydzień.
Co do zakupów dla maluszka, na pewno jest łatwiej i spokojniej z zakupami, kiedy ma się już przynajmniej jedno dziecko, czyli jest na stanie łóżeczko, wózek, ciuszki itd.
Ja na razie nic nie kupuję dla dzidziusia (chyba nie chcę zapeszać, bo to jeszcze dla mnie za wcześnie), ale już się rozglądam, wybieram, no i oczywiście odkładam kasę na te przyszłe zakupy
-
nick nieaktualny