X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Daryjka0807 Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    U mnie na badaniu wyszlo tetno 159 u dzidzki, mierzy 7,24 przeziednosc 1,4/1,5 , lekarz powiedzial ze z tych pomiarow calej dzidzi mozna wykluczyc w 90% wady genetyczne, i ze wszystko jest dobrze i mam b5c spokojna zdrowo sie odzywiac i zabronol mi brania jakichkolwiek witamin na wlasna reke oprocz tego Prenatal Duo ktory mi zalecil, no i nie kazal w ciazy jesc zbyt duzych ilosci bananow i winogron, i powiedzial ze za 5 tygodni potwierdzi plec dziecka :)

A czemu kazał nie jesc bananow i winogron? Mi wlasnie lekarz kazal jesc duzo bananów bo mam potas w dolnej granicy oprocz tego przepisał Aspargin (magnez+potas)

oar83e3k96p602pj.png
    20150620580114.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daryjka - bo banany i winogrona mają za dużo cukru :)

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Hej dziewczyny , witam sie z rana :) jak sie dzis czujecie, emocje opadly troche po wizytach ? :) jakie plany na weekend ?

Mnie zawsze dobre wieści z wizyt pozytywnie nakrecaja.

My zaraz jedziemy na błonie z moją córcia i mężem - na spacer. Może drapanie się jakaś kawa mrożona albo lody... Dzisiaj odpoczywamy. mąż chyba wyciągnie na taras meble ogrodowe. U nas piękna pogoda. Miłego dnia dziewuszki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2016, 10:54

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam z corcia na spacerku po swieze pieczywo dompiekarni i odebrac okulary malej bo wczoraj dalam do naprawy bo ktos w przedszkolu jej nadepnal i miala zlamany zawias :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie tez tak ze w ciazy nie mozecie pic kawy ? Ja nie pije od 3 miesiecy bo jak wypilam kawe to mi bylo nie dobrze, goraco mi sie robilo i caly dzien meczyla mnie ta kawa przelewajac mi sie w zoladku ;/

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Ah no i mam do was pytanie...
    Czy którejś z Was lekarz określił łożysko jako przodujące? Gin powiedziała, że nie będzie mnie denerwować, ale że mam bardzo nisko łożysko i na tym etapie, do około 20tc może się podnieść. Ale oczywiście L4 obowiązkowo i leżenie, leżenie, leżenie... Niestety jak to ja - przeczytałam o tym cały internet i trochę się zestresowałam, to wcale nie są fajne rzeczy... :/
    Czy któraś może tak miała?

Ja nie, ale koleżanka miała przodujące łożysko.
    Było trochę stresu ale w sumie normalnie dotrwała do porodu (nie bardzo mogła trzymać się zaleceń lekarza odnośnie odpoczynku...bo zajmowała się niespełna roczną córką...)
    Wiem tylko, że miała zalecenie cesarki. Urodziła dokładnie w dzień terminu :) Poród zaczął się sam (skurcze itd) ale zdążyła dojechać do szpitala i od razu na stół.
    Mam nadzieję, ze Twoje łozysko naturalnie sie podniesie a jak nie (niestety) to życzę pozytywnego myślenia i odpoczynku:) Dopytaj tylko o ewentualne wskazanie do cesarki. Lepiej wiedzieć co i jak...ale w internecie (oczywiście poza informacjami rzetelnymi) można spotkać mnóstwo artykułów, które mają na celu chyba tylko nastraszyć........niestety.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elficzka wrote:
    Kasia, takiemu maluchowi skacze tętno :).mój miał od 164-176 ( chyba go usg wkurzalo); mam wpisane na wyniku 170 i jest bardzo dobre :) drugi lekarz w ogóle nie podaje fhr, tylko pisze (+).

Wiesz kochana jak wyglada zespół patau? Lekarz na.pewno by zauważył. Tam tętno jest jednym z kilkudziesięciu objawów. A taki maluch.może.mieć wysokie po zjedzeniu czgos słodkiego czy nawet od stresu.

Z drugiej strony inne mamy powinny się.martwić, gdy tętno jest niskie :) daj spokój, jest na pewno ok :)

Ps. Jaki detektor kupiłaś kehlana?

Widzę, że są lekarze którzy na podstawie jednego parametru (i to w sumie nie odchylonego specjalnie od przyjętej średniej.....) potrafią doszukiwać się wad czy zespołów....które diagnozuje sie (tak jak zrozumiałam elficzkę) na podstawie różnych ewentualnych nieprawidłowości??
    Naciąganie na zrobienie badań......

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Hej dziewczyny , witam sie z rana :) jak sie dzis czujecie, emocje opadly troche po wizytach ? :) jakie plany na weekend ?

My dzisiaj korzystamy z pogody i zaraz po śniadaniu wybyliśmy korzystać ze słońca :)
    Teraz przerwa bo syn ma jeszcze ok 3 godzinną drzemkę w ciągu dnia (12-15)
    i po obiedzie dalej w trasę :)
    Ja już trochę zdążyłam podładować akumulatory:)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja siedze w szkole... Studia... Dobrze ze juz ostatni semestr. Zazdroszcze Wam tych spacerow bo ja mogę tylko w okno popatrzeć

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflower!!! gdzie się podziewasz?

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przestalam sie martwic . Wlasnie rozmawialam z kolezanka która 3 mies temu urodziła corke i tetno zawsze miała u dzidzi ponad 170

Wczoraj lekarz na tym badaniu (akurat maz nagrał ten moment) powiedziala cos widze tam między nogami wygląda to na nastroszoną łechtaczke na siusiaka mi to nie wyglada alee moze z tego jeszcze siusiak byc... I tak mi zrobila ta nadzieje na dziewuszke

Blu lubi tę wiadomość

201610141756.png
    201802217352.png
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki :) Dawno mnie nie było, ale nadrobiłam już te wszystkie zaległe strony, uffff :) Gratuluję wszystkich udanych wizyt! Niech maluszki rosną zdrowo!
    W święta powiedzieliśmy rodzicom i mojemu rodzeństwu o ciąży, popłakali się ze szczęścia, a mnie spadł kamień z serca, że wreszcie im powiedzieliśmy :)
    W środę byliśmy na wizycie, wszystko w porządku, kluseczka ma 3,12 cm i serduszko bije jak szalone :) USG prenatalne mam mieć 20.04, to będzie 13+0 i tak się zastanawiam czy nie za późno? Ufam lekarzowi, ale jakoś kojarzy mi się, że większość z Was miała badanie trochę wcześniej...

ijpbdf9h93cgicla.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    Cześć mamuśki :) Dawno mnie nie było, ale nadrobiłam już te wszystkie zaległe strony, uffff :) Gratuluję wszystkich udanych wizyt! Niech maluszki rosną zdrowo!
    W święta powiedzieliśmy rodzicom i mojemu rodzeństwu o ciąży, popłakali się ze szczęścia, a mnie spadł kamień z serca, że wreszcie im powiedzieliśmy :)
    W środę byliśmy na wizycie, wszystko w porządku, kluseczka ma 3,12 cm i serduszko bije jak szalone :) USG prenatalne mam mieć 20.04, to będzie 13+0 i tak się zastanawiam czy nie za późno? Ufam lekarzowi, ale jakoś kojarzy mi się, że większość z Was miała badanie trochę wcześniej...
    Ja mialam dokladnie w 13,0 tygodniu i wiek odpowiedni max mozna wykonac jak sie orientuje do 14 tyg

201610141756.png
    201802217352.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała prenatalne 12+6

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    serduszko bije jak szalone :) USG prenatalne mam mieć 20.04, to będzie 13+0 i tak się zastanawiam czy nie za późno? Ufam lekarzowi, ale jakoś kojarzy mi się, że większość z Was miała badanie trochę wcześniej...

Ja miałam 12+4dzień. Z tego co wiem, badanie powinno być max do 13+6dnia.
    Po prostu przezierność w kolejnych tygodniach rośnie. Np. jak poszłabyś w 11tc to byłaby mniejsza niż w 13tc. Wszystko w ramach jakichś tam norm dla poszczególnych tygodni ciąży. :)

• Evvelina Koleżanka

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez czekam na prenatalne do 19.04 . Oby maluszek był zdrowy i pokazał bezwstydnie co ma miedzy nożkami ;) na ostatnim usg tak fikał i sie kręcił że lekarz miał problem ze zmierzeniem tętna.
    Dzisiaj prawdziwie wiosenna pogoda, świat jest ponownie piękny bo od 3 dni nie mam mdłości. Czuje sie wspaniale, biorę psy i idę na długi spacer.

Dea28 lubi tę wiadomość

152303cb02.png
    Bijące serduszko 07.03. <3
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie i wczoraj i dziś tak boli głowa, że już nie wiem co ze sobą zrobić :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez piękna pogoda. Mąż wyciągnął meble ogrodowe. Ja się relaksuje z talerzem owoców (a co!), a on grabi, myje podjazd po zimie i samochód. Od kiedy dowiedziałam się o ciąży nie piję kawy w ogóle ani mocnej herbaty. W ogóle sam zapach kawy powoduje u mnie mdłości. Pozdrawiam Was słonecznie :)

Ja miałam prenatalne w 12t1d, ponieważ mój lekarz prowadzący powiedział, że zaleca max do 12t6d, ale pewnie opinie na ten temat są bardzo różne... Też słyszałam, że robią nawet do 13t6d.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2016, 15:31

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewcsyny smarujecie brxuchy kremami na rozstepy ? Co polecacie ?

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiowa wrote:
    A moj maluszek od wczoraj dodaje juz wyraźnie o sobie znać :) wieczorem dobrze czułam ruchy i dzis rano także, Mam nadzieje ze juz teraz będzie to cześciej

Kasiowa to Twoje pierwsza dziecko?

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
‹‹ 235 236 237 238 239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ