X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gratuluję wizyt!
    U mnie pracowity poniedziałek ze względu na nagły przypływ sił: odkurzanie, pranie i ogólne sprzątanie. Super, że udało mi się wyjść z moimi psami na spacer tak, że wracając miałam jeszcze siły, zazwyczaj wymęczą mnie okropnie. Mpże czuję się tak dobrze dlatego, że zaraz rozpoczynam drugi trymestr, a poza tym jest bardzo ładna pogoda :)

Blu lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • Kasiowa Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam od dłuższego czasu problem ze skóra po goleniu nóg, tzn robią mi sie czerwone krostki i skóra jest bardzo sucha. Macie moze jakies sprawdzone sposoby czy moze iść z tym do dermatologa. Robi sie ciepło a moje nogi wyglądają fatalnie.

mhsvx1hpwrujc2kg.png

mhsvi09kr9rlxlbj.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może wypróbuj najzwyklejszej oliwki bambino dla dzieci i niemowląt ;) super nawilża i łagodzi stany zapalne tylko minus że jest tłusta ;)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelkaaaaaa, jesteś wreszcie! Nie opuszczaj nas, bo smutno ;-)

Rutelka lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba u części z nas coś się faktycznie dzieje ze skórą. Moja też w ciąży zrobiła się sucha (przed ciążą miałam tłustą) i wrażliwa, ale przez to włosy mi się w ogóle nie przetłuszczają, nie mam problemów z cerą ;)

ex2bwn15260327bu.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja skóra (mimo kremów i balsamów) jest tak sucha, że mogłaby służyć za papier ścierny :-/ a włosy muszę myć codziennie. No i po dwoch tygod iach spokoju znowu wysyp pryszczy :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam tak suchą skórę, że aż się sypie jak zdejmuje getry:/ nic nie pomaga. Wszystko mnie uczula w ciąży, jak narazie mam wszystko co możliwe z Białego Jelenia. Pryszcze też mi wychodzą o włosach to już nie wspominam nawet. Przed ciążą nie miałam problemu.

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    świetnie Was rozumiem, u mnie to samo pryszcze wyskakują nie wiem skąd, a włosy takie średnie mi się zrobiły choć bardzo o nie dbam ;/

dzisiaj byłam sobie zrobić kontrolnie badanie tsh i wyszło mi 0,29, poniżej 0,3 miałam dzwonić do lekarza, ale niestety robiłam w innym laboratorium niż zazwyczaj i powtórzę za dwa dni dla pewności, bo chyba jednak będę musiała mieć zmniejszoną dawkę.
    bierze może któraś z Was co dwa dni? bo i tak biorę już połowę tabletki.

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam bardzo suchą skórę. Pomaga mi jak zaraz po prysznicu wetrę olej migdałowy, ale słabo się wchłania i jeszcze kilka godzin później widać błyszczącą tłustą powłokę.

Włosy mi się bardzo poprawiły. Kiedyś myłam co 2 dzień, a teraz wystarczy raz na 5-7 dni. :)

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl, rozumiem ze bierzez teraz 12,5 (tj. polowa najmniejszej tabletki euthyroxu, ktora jest 25). Twoje TSHa rzeczywiscie jest niziutkie, ale problemem zdaje się jest wysokie TSH a nie niskie. Cytujac za: https://parenting.pl/portal/tsh-w-ciazy

"Poziom hormonu TSH waha się na różnych etapach ciąży. Podstawowe jego wartości dla pierwszego trymestru wynoszą od 0,01 do 2,32 mIU/l. Natomiast w drugim i trzecim trymestrze stężenie TSH mieści się kolejno między 0,1 i 2,35 mIU/l oraz między 0,1 i 2,65 mIU/l."

Dodatkowo, z mojego doświadczenia z euthyroxem w pierwszej ciąży to wraz ze wzrostem dziecka zapotrzebowanie na lewotyroksynę (czyli to co jest w euthyroxie) rośnie. Ja w pierwszej ciąży zaczęłam brać 25 pod koniec 1 trymestru, a pod koniec 2 wcinałam juz 50. Endokrynolog uprzedzala, ze tak bedzie i że to zupelnie normalne. Tym samym, chcę powiedzieć, że nawet jeśli dawka, która obecnie zażywasz jest troszkę za wysoka to już pewnie na dniach zrobi się optymalna.

ALE! Lekarzem nie jestem i mogę pleść bzdury, więc koniecznie skonsultuj z lekarzem!

NiecierpliwaKarolina, Anoolka lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    świetnie Was rozumiem, u mnie to samo pryszcze wyskakują nie wiem skąd, a włosy takie średnie mi się zrobiły choć bardzo o nie dbam ;/

dzisiaj byłam sobie zrobić kontrolnie badanie tsh i wyszło mi 0,29, poniżej 0,3 miałam dzwonić do lekarza, ale niestety robiłam w innym laboratorium niż zazwyczaj i powtórzę za dwa dni dla pewności, bo chyba jednak będę musiała mieć zmniejszoną dawkę.
    bierze może któraś z Was co dwa dni? bo i tak biorę już połowę tabletki.

Odnośnie TSH to czytałam ze w ciąży moze byc zaniżone przez HCG.
    Powinnaś oprócz TSH zbadać Ft3 i Ft4. Ten pakiet więcej powie o Twojej tarczycy

Anoolka lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po prenatalnych :) Dzidzi nadal wyprzedza termin z USG swoim wzrostem, już prawie 7 cm, płci nadal nie znam, dopiero ok 20 tyg ma powiedziec a szkoda :) ale ważne ze zdrowe, a witaminy tez dostałam w suplemencie diety

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 18:28

Jola1985, szynszyl, Asia_08, Rutelka, kehlana_miyu, Blu, Ola_85, kkkaaarrr, Dea28 lubią tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 -> gratuluję udanej wizyty, najważniejsze, że dzidziuś jest zdrowy :)

Ja zawsze miałam problem z trądzikiem, a w ciąży przeszło jak ręką odjął ;) Włosy przestały mi zupełnie wypadać (choć czytałam, że po urodzeniu dzidziusia, te co się teraz tak magicznie trzymają wypadną jak nic). Wcześniej musiałam myć włosy codziennie, teraz wystarczy co drugi lub trzeci dzień, więc jestem zadowolona.

aneta93 lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dzidzia ma 7,24 cm :) ja ma kolejna wizyte 02.05 i lekarz powiedzial ze plwie plec, bo mowi ze cos widsial ale powie mi jak bedzie pewny na 100 % z niecieepliwoscia czekam na majowa wizyte ;)

Asia_08, Blu, Ola_85, Dea28 lubią tę wiadomość

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia, fajna duża dzidzia :)
    Moja dzidzia na prenatalnych miała 5,54 cm, ale to był 12t1d. Kolejną wizytę mam za 2,5 tygodnia bo 20.04. więc też już się nie mogę doczekać :)

ex2bwn15260327bu.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia miałam robione wszystkie badania na początku ciąży razem z usg tarczycy. ft4 ft3 antyTpo i obraz w normie a tsh było 4,7 więc lekarz stwierdził, że już nie potrzeba kontrolować nic więcej oprócz tsh :)

kkaarr właśnie biorę letrox 75, tzn połowę tego. i z miesiąca na miesiąc tsh coraz niższe, zrobię jeszcze raz badania i zobaczymy co powie lekarz :) bo w sumie mógłby mi przepisać mniejszą dawkę. albo powie, żebym przeczekała, bo faktycznie może być tak jak mówisz :)

Sarcia ja mam wizytę 29.04 i też mam nadzieję , już poznać płeć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 18:48

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tsh mialam 2,55 czyli w normie ;) cukier na czczo mialam 84,3 , reszte badan ok, na majowa wizyte mam zrobic badanie ogolne moczu i hcv

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz kazał uważać na cukier bo miałam 98 na czczo, reszta badań była w porządku. Zdziwiłam się, bo w ogóle nie słodzę, nie jem słodyczy, ani nic. Nie wiem, skąd mam tak wysoki cukier, niby do 99 jest jeszcze przy granicy normy, ale mój prof już mi podkreślił na badaniach. Odstawiłam winogrona i banany, bo czytałam wypowiedzi dziewczyn na forum, że podnoszą cukier. Na następną wizytę muszę zrobić znów badanie moczu i morfologię.
    Ja już mam zrobione badania wirusologiczne (HBS antygen, HCV, HIV, WR). Udało mi się zrobić za free, więc też muszę przynieść na następną wizytę.

ex2bwn15260327bu.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyjmuje 1/2 tabletki 125 euthyroxu.
    Przed ciążą TSH było ok.5,00 w 7 tygodniu ciąży spadło do 2,6 (bez leków).
    FT4 w normie FT3 za niskie.
    Tarczyca u mnie na usg wyszła ok.
    Po 2 tygodniach brania euthyroxu spadło do 1,45 ale mimo to nadal jeszcze przez 4 tyg mam przyjmować leki i zrobić ponownie badania..

Ciekawe że macie takie niskie dawki..

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • Evvelina Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was pytanie , na wizycie kontrolnej zrobiono mi cytologię, i dzisiaj odebrałam wynik. Mam duże zmiany śródnabłonkowe, zlecenie kolposkopi i pobranie wycinków. Podejrzewają raka w rozwoju. Jestem zaskoczona, cytologia którą miałam 3 miesiące temu była dobra, poprzednia też. Czy to możliwe że stan zapalny tak mi namieszał w wyniku ? Wizytę u lekarza mam za tydzień dopiero.

152303cb02.png
    Bijące serduszko 07.03. <3
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ