Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
pielegniarka_w_mundurze wrote:Dzidziuś ma 6.5 cm
wszystkie pomiary w normie. Malenstwo odwrocilo sie dupka. Nic nie bylo widac
dr sie nameczyl. Usg przez brzuch. Moj maz byl ze mna i chodzi dumny jak paw
k
GratulujęCieszę się, ze wszystko jest ok
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny, rzadko piszę ale regularnie podczytuje
Dziś byłam na usg prenatalnym i wszystko ok, serduszko bije 140/ minutę a przezierność 1,4. Doktor mówi że na razie stawia na dziewczynkę ale wiadomo że na tak wczesnym etapie to szybko może się zmienić w chłopaka
A o co chodzi z tym nowym forum? Tego już nie będzie?kkkaaarrr, Asia_08, Rutelka, szynszyl, Blu, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Gdzieś wyczytałam, że z fizjologicznego punktu widzenia, dziecko musi mieć min. ok 10cm CRL, aby matka miała jakiekolwiek szanse na poczucie ruchów, inaczej są one tłumione przez pęcherz płodowy, wody, tkankę tłuszczową, mięśniową itp. Nie wiem czy estymacja akurat 10cm jest trafna, ale na pewno jestem w nia bardziej skłonna uwierzyc jak w to, że możemy czuć 5cm dzieciaczki, które ważą kilka gramów. Kilkucentymetrowe i kilkugramowe dziecko swoim ruchem na pewno nie jest w stanie jeszcze spowodować ruchów ścian macicy, to gruby i masywny mięsień. Jeśli miałybyśmy czuć ruchy tak małego i lekkiego dziecka to oznaczałoby, że mamy bardzo mocno unerwione ścianki macicy od środka, w co jest mi o tyle ciężko uwierzyć o ile oznaczałoby to, że na późniejszym etapie ciąży czułybyśmy smeranie rzęsami gdy dziecko będzie mrugać...
No, ale, ale!! Myślę, że nie ma się co dalej przekonywać na siłę. Może w bardzo sporadycznych przypadkach, do których MMM2016 może właśnie się zaliczasz, można ruchy poczuć już wcześniej. Prawdą jest, że czucie ruchów to kwestia bardzo subiektywna i jeśli wierzysz, że to co czujesz to właśnie maleństwo to oby ruszało się jak najwięcej i sprawiało ci tym jak najwięcej radości.
Koniec i kropka -
nick nieaktualnypielegniarka_w_mundurze wrote:Dzidziuś ma 6.5 cm
wszystkie pomiary w normie. Malenstwo odwrocilo sie dupka. Nic nie bylo widac
dr sie nameczyl. Usg przez brzuch. Moj maz byl ze mna i chodzi dumny jak paw
k
Gratuluję udanej wizyty, mimo, że dzidziuś odwrócił się dupką.
-
nick nieaktualnyAnoolka wrote:Hej dziewczyny, rzadko piszę ale regularnie podczytuje
Dziś byłam na usg prenatalnym i wszystko ok, serduszko bije 140/ minutę a przezierność 1,4. Doktor mówi że na razie stawia na dziewczynkę ale wiadomo że na tak wczesnym etapie to szybko może się zmienić w chłopaka
A o co chodzi z tym nowym forum? Tego już nie będzie?
Gratuluję kochana.
Jesteśmy na nowym forum
http://www.pazdziernikowemamusie2016.fora.pl/kontynuacja-watku,2/rozmowy-o-wszystkim-i-o-niczym,2-1000.html?sid=5e109f5bcaadf4c60863597bb3c95e6c
Jest to forum zamknięte, więc są i zdjęcia brzuszków i z usg. Bardziej swobodna rozmowa, bo niepubliczna. Zapraszamy! -
oj dziewczyny, jakie wymiany zdań
ja zdecydowanie nic nie czujebrzusio powoli rośnie i w sumie nawet nie wiem czego się spodziewać, jak te ruchy mogą wyglądać
gratuluje kolejnych wizyt, cieszę się, że wszystko w porządku
MMM super, że Twój dzieciaczek tak ładnie rośnie! -
Anoolka wrote:Hej dziewczyny, rzadko piszę ale regularnie podczytuje
A o co chodzi z tym nowym forum? Tego już nie będzie?
Mi rowniez powiedziala ze bardziej dziewczynka stwierdzila nastroszona łechtaczke ale spokojnie siusiak moze urosnac ...A tak pragne corki i zrobila mi troche nadzieji a boje sie ze ten siusiak sie pokaze...Ja wiem ze najwazniejsze aby zdrowe bylo ale kurcze mam 2 chlopakow w domku i fajnie jakby ta dziewczynka sie trafiła
Moja lekarz ktora robila badanie powiedziala mi ze napuchnieta łechtaczka i siusiak w 12-13 tyg wyglada praktycznie tak samo to jak lekarze niektorym z Was daja jakis duzy procent na konkretna plec??Jak oni to odrozniaja hmm -
Dobry.
Zdrówka dla chorowitków.
Gratuluje udanych wizyt.
Co do ruchow to w pierwszej ciąży poczułam bulgotki w skończonym 14tc a kopniaka dostałam w 16t3d więc szybko i uważam że każda ciaża inna i jedne poczują ruchy wcześniej innej później. Mój gin mówi że jak ktoś szczupły jest to poczuje wcześniej a jak troszkę przy kości to później. Ja już nie mogę doczekać się tych ruchów. A na razie czekam na wizytę piątkową. -
Gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za szybkie poczucie ruchów maluszka. Wczoraj wybrałam sie do miasta
i byłam z synkiem 3 godziny na placu zabaw a pózniej zrobiliśmy rundę po sklepach i zamiast kupić coś sobie to kupiłam małemu nowa huśtawkę do zawieszenia na placu zabaw przed domem i taczkę z wiaderkiem, łopatka i foremkami. Jak wróciliśmy to był obiadek i dalej na dwór bo pogoda była cudowna. Maz zamontował mi takie siedzisko do bujania przy huśtawce synka i do 19 tak siedzielismy tzn ja siedziałam, synek biegał a maz z łopata i grabiami
-
Chyba wszystkim z tego co piszecie brakowało słońca
a tak szybko zrobiło się cieplo, ze jeszcze w poniedzialek widzialam, ze ludzie zwariowali i chodzili ubrani albo w koszulki z krótkim rekawem albo jeszcze w kurtki zimowe
lato!
Jadę dzisiaj do pracy spotkać się z dziewczynami i pochwalić ciążą. Załatwię od razu sprawy z moim urlopem i dowiem się jak dalej mam zrobić - czy po macierzyńskim jakiś miesiąc L4 czy wrócić na chwile. Nie ukrywam, że wolałabym nie wracać na razie, bo byłoby to bez sensu wracać na początek roku szkolnego i znowu znikać, ale zobaczymy co powiedzą.
Aha oczywiście gratuluję wczorajszych wizyt
Dziewczyny z doświadczeniem - myślicie, że dobrym pomysłem jest kupić dla rocznej córki taki płytki basen do ogródka z kulkami, potem pewnie z wodą? Bo nie wiem czy nie za małe to moje dziecię jest na to jeszcze... -
nick nieaktualny
-
Ola_85 wrote:Hej jade dzis do UP mam wyznaczona wizyte ciekawe czy nie bedzie problemu ze jestem w ciazy.Brzuszek juz widac.Dziewczyny czy wy po cytologii tez mialyscie plamienie??Mi gin wczoraj pobrał i mam od wczoraj delikatne plamienie.
-
Ja też ciągle czuje się świetnie - mam energii teraz jakbym miała ADHD i to bez kawy, co jest dziwne, bo zawsze myślałam, że bez kawy człowiek nie może normalnie funkcjonować.
A to że brzuszek tak wolno rośnie to dla mnie akurat plusnie chcę jeszcze zmieniać mojej garderoby.
-
szynszyl wrote:Dziewczyny też czujecie się tak dobrze jakby ciąży nie było??
aż się niepokoje troszkę, a do wizyty jeszcze tak długo
brzuszek mógłby szybciej rosnąć
ciesz się ciążą, później będziemy się toczyć poruszając z gracją słonicy w składzie porcelany
Evelle lubi tę wiadomość