X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana_miyu, Kasia super wiadomości :-) mogłabym czytać i czytać :-)

Kehlana widzę, że Twój dzidziuś też prawie tydzień większy. Nasze łódzkie powietrze chyba im służy :-P

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Miałam tak z miesiąc temu, dodatkowo krwawiły. Teraz w 2gim jest wszystko Ok. Mi sie objawy opuchnietych dziaseł ksiazkowo pojawily wraz z wiekszym ukrwieniem.
    No właśnie ja w pierwszym trymestrze miałam spokój. Z resztą nigdy nie miałam problemów z dziąsłami. A teraz tragedia :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem juz po :)

I na całe szczęście wszystko jest dobrze, bardzo małe ryzyko wad, kość nosowa jest, i ta przeziernosc 1,5mm przy CRL 70mm jest mała! Kamień z serca! :D

I tak po cichu powiem Wam, że najprawdopodobniej chłopak :D

Jedno jest tylko trochę dziwne tzn mam taki pasek kosmówki, przez co w macicy bobas ma taką jakby linę. Lekarka mówiła, że tak się zdarza i nie zagraża małemu :) kurcze musze się przestawić, bo ostatnio myślałam że będzie druga córa :)

Jednak to jedzenie bigosów, ogórkowych i kapuśniaków o czymś świadczy, a niby przesąd :)

Termin wg usg 2 dni do przodu, ale to niewielka różnica.

Jestem super szczęśliwa, oszołomiona i znowu się poryczałam :P

Bardzo dziekuje za wsparcie i kciuki, bo bardzo się denerwowałam. Jesteście kochane <3

I widziałam kolejne relacje z wizyt - super, że same dobre wiadomości dzisiaj na forum!

NiecierpliwaKarolina, Asia_08, MMM2016, Ola_85, szynszyl, lu.iza, aneta93, kehlana_miyu, kkkaaarrr, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu super :-) czyli będzie parka? <3
    Przezierność rzeczywiście malutka :-)
    A jakie tętno?
    A jak ten pasek kosmówki wygląda? To faktycznie jest coś dziwnego?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, będzie parka :)

Tętno 153 trochę słabsze ale w normie.

To wygląda jak lina rozwieszona w macicy. Właśnie szukam, czy mam jakieś zdjęcie z tym czymś ale niestety nie. W ogóle to moje dziecię nie współpracujące, mam zdjęcie pleców i boku jak zasłania się rączka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 19:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    No właśnie ja w pierwszym trymestrze miałam spokój. Z resztą nigdy nie miałam problemów z dziąsłami. A teraz tragedia :-/

Jest sporo artykułów na ten temat w internecie, poczytaj moze cos znajdziesz. Chociaz ja jakis specjalny zaleceń wtedy nie znalazłam. Teraz mam takz, ze pierwszy raz w zyciu widzialam u siebie kamień na zebach ahahah ale wszyscy mi powtarzaja, ze zęby w cíaży się bardzo psują. Ja ide do dentysty jakos w przyszłym tygodniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 19:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

I na całe szczęście wszystko jest dobrze, bardzo małe ryzyko wad, kość nosowa jest, i ta przeziernosc 1,5mm przy CRL 70mm jest mała! Kamień z serca! :D

Jedno jest tylko trochę dziwne tzn mam taki pasek kosmówki, przez co w macicy bobas ma taką jakby linę. Lekarka mówiła, że tak się zdarza i nie zagraża małemu :) kurcze musze się przestawić, bo ostatnio myślałam że będzie druga córa :)

Jednak to jedzenie bigosów, ogórkowych i kapuśniaków o czymś świadczy, a niby przesąd :)

Bardzo dziekuje za wsparcie i kciuki, bo bardzo się denerwowałam. Jesteście kochane <3

I widziałam kolejne relacje z wizyt - super, że same dobre wiadomości dzisiaj na forum!

Blu gratki! Cieszę się Twoją radością:-D a co jak ma się ochotę na bigos, kapuśniak i ogórki to chłopiec? Bo ja nie jadam bigosu tylko dlatego, zeby nie obciazac jelit, a ogorkową i ogorki kocham od 10 lat. Przed czy po ciazy mogla bym kapac sie w ogorkach i je jesc jednoczesnie ;-)

Blu, NiecierpliwaKarolina lubią tę wiadomość

• Blu Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Blu gratki! Cieszę się Twoją radością:-D a co jak ma się ochotę na bigos, kapuśniak i ogórki to chłopiec? Bo ja nie jadam bigosu tylko dlatego, zeby nie obciazac jelit, a ogorkową i ogorki kocham od 10 lat. Przed czy po ciazy mogla bym kapac sie w ogorkach i je jesc jednoczesnie ;-)

Jak masz ochotę na słodkie =dziewczynka, na kwaśne = chłopak :)
    Ale ale... jak byłam w ciąży z Natalką nie jadłam słodyczy w ogóle przez pierwsze 3 miesiące, dopiero później, nie jadłam tez mięsa. Teraz jem słodkie, kwaśne i mięso :D także ten :P

Z dziąsłami tez mam problemy :/psują mi zeby od krwawienia przy szyjkach :/ nici dentystycznej nie mogę używać, ale polecam płukanie np listerine zwłaszcza po słodkim. I chodzę co jakiś czas na lakierowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 20:00

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:

Po pierwsze: mój wielkolud naprawdę jest wielki! A konkretnie ma 56mm, co wskazuje na 12t5d. Boję się teraz, czy nie mam za późno ustawionych prenatalnych, jak on dalej będzie rosnąć w takim tempie! Wdał się w tatusia, paskuda, mój mąż, delikatnie mówiąc, nie należy do niskich :D

A na kiedy masz umówione usg prenatalne?
    Super, że już teraz wiesz, że jest ok :)
    Co do wielkości dziecka to myślę, że spokojnie. Ja na prenatalnych byłam właśnie w 12+0 (czyli tak jak Ty dzisiaj) a maleństwo miało 7,1 cm :)
    I ja właśnie przyspieszyłam usg dokładnie o tydzień, bo wstępnie miałam wyznaczone na 13+0

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaa.. wrote:
    Duzo dzis dzidziusia nie ogladalam bo ostatnie usg miałam w ostatni piatek i za czeste usg według lekarza jest niepotrzebne....
    Sprawdzilismy tetno bo ostatnio mielismy 176 i podobno za wysokie natomiast dzis 162 ud/min a po chwili 154 ud/min i sie uspokoilam...Nastepna wizyta dopiero 05 maja ...

A co do płci powiedziałam ze lekarz powiedziała mi ze wyglada na nastroszona łechtaczke ale moze siusiak jeszcze sie pokazac na co moj lekarz mowi ze jak tak powiedziala to bardziej stawia na dziewczynke ... Dziewczyny byłabym najszczesliwsza gdyby sie dziewczynka okazała
    A co do bakterii i sluzu w moczu tak jak mowiłyscie musze sie przed pobraniem moczu dokladnie umyc i bede na nastepna wizyte robic jeszcze raz mocz

Trzymam kciuki za dziewczynkę ;)
    Co do moczu - jak się podmyjesz i pominiesz kilka pierwszych ml moczu to powinno być bez zastrzeżeń :) i stawiam na lepszy wynik :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

Super, że kolejne dobre wieści mamy:)
    Na pewno kamień z serca :)
    Gratuluję :) i już wiesz że raczej syn ;) super :)

Blu lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

To wygląda jak lina rozwieszona w macicy. Właśnie szukam, czy mam jakieś zdjęcie z tym czymś ale niestety nie. W ogóle to moje dziecię nie współpracujące, mam zdjęcie pleców i boku jak zasłania się rączka :)
    To i tak fajnie, że płeć się udało podejrzeć!
    Pytałam o tętno, żeby sprawdzić tę niby zależność i u Ciebie faktycznie można powiedzieć, że pasuje :-)

Blu lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

Czy lekarz nazwał tę nić TAŚMĄ?

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

ja jem same kwasne slone i ostre a prawdopodobnie bedzie dziewczynka :)

Blu lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Jest sporo artykułów na ten temat w internecie, poczytaj moze cos znajdziesz. Chociaz ja jakis specjalny zaleceń wtedy nie znalazłam. Teraz mam takz, ze pierwszy raz w zyciu widzialam u siebie kamień na zebach ahahah ale wszyscy mi powtarzaja, ze zęby w cíaży się bardzo psują. Ja ide do dentysty jakos w przyszłym tygodniu.
    No właśnie ciężko coś znaleźć.
    "Płukanie szałwią pomaga"
    "Szałwia absolutnie zakazana"
    "Antybiotyk tylko!"
    Chyba też zapiszę się do dentysty na już.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

Gratuluje kochana udanej wizyty

a z tym kwasnym to ja mam mega parcie i kurcze mi lekarka powiedziala ze wydaje sie jej ze bedzie dziewczyna ,mam nadzieje ze te kwasne to nie zawsze na chłopaka :-/ :-(

Blu lubi tę wiadomość

201610141756.png
    201802217352.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, Dziewczyny suuper wieści! cieszę się z pozytywnych nowin, że Maleństwa rosną zdrowo :) Blu, czyli jednak parka będzie? Super :D

tak wyrywkowo:
    szynszyl, dla mnie też prenatal dha ma fatalne kapsułki, najczęściej po nich muszę coś zjeść, typu kawałek chleba...ale i tak na pierwszym miejscu są tabletki z magnezem, Asmag forte (lekarka mi zaleciła brać), niepowlekane i jakieś takie kanciaste, ledwo mi się udaje to przełknąć :/

Jutysia, jeśli dobrze pamiętam, dla mnie 11, 12 tydzień to było apogeum zmęczenia, a znowu od jakiegoś tygodnia naprawdę jest lepiej! Trochę w tym pewnie zasługi wiosny, zmiany czasu, tego, że jest cieplej, ale też II trymestr robi chyba swoje. U Ciebie też to na pewno przejściowe :)

Mnie też nie ominęły problemy z dziąsłami i czasem krwawią przy myciu zębów. Nie wiedziałam, że w ciąży mocniej się krwawi przy skaleczeniach a niedawno przecięłam delikatnie palec na tarce i tak niesamowicie leciała mi krew, że nie wiedziałam co z tym zrobić ;)

Wczoraj w pracy kolega popatrzył na mój brzuszek i powiedział, tak z sympatią: nooo coś tam się zaczyna dziać... Ale duma! zaczynam mieć brzuszek, skoro nawet facet to zauważył :D

Blu lubi tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluje dobrych wieści z wizyt!
    blu bardzo fajnie, że będzie syn, podobno to inna więź niż z córeczką :)

a jak tam myślę nad tą dziewczynka, ciągnie mnie do słodkiego, ale znów wróciła mi ochota na jakieś mięso :D mam nadzieję, że na końcu miesiąca będzie jasność :)

dobrej nocki ^^ i pomyślnych wizyt jutro :)

Blu lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Czy lekarz nazwał tę nić TAŚMĄ?

Nie, powiedziała, że to jest błona i porównała ją do liny. Powiedziała też, że mówi o tym tylko dlatego, że była widoczna podczas usg (u mojego gina nie widziałam tego) i to tylko informacja. Zapytam mojego gina o to, ale i tak mam zaufanie do tej lekarki. Jak mówi ze jest ok to jest ok i nie myślę nad tym, bo zwariuje :)

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mówcie nic o taśmach, ja już miałam podejrzenie i nikomu nie zycze. Taka linia przedzielajaca macice, najpierw było to za Maluszkiem, później odsunęło się w sam róg i lekarz mówi że nie ma to już znaczenia klinicznego i może być to odwarstwienie. Na samą myśl o taśmach mam ciarki

bl9ci09k5h6xkmfc.png
‹‹ 247 248 249 250 251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ