X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam coś o tych taśmach, straszne ... Aneta, trzymam mocno kciuki, żeby było dobrze i żeby zniknęło.

Pielegniarko a w jakieś inne miejsca może można te zastrzyki robić? Współczuję Ci, ją bym chyba nie potrafiła, ale czego się nie zrobi dla dziecka.

aneta93 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    W opisie napisał " wcześniej widoczna zmiana mała i bez znaczenia klinicznego" taśmy na zagranicznych stronach oglądałam cienkie i "ruchome" ta moja byla gruba i elastyczna, bardziej wygladala jak "amniotic sheet" co u nas znaczy arkusz owodniowy i nie zagraża Maleństwu :)

Czyli zapominamy o taśmach ;)

aneta93 lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dawno zapomniałam, ale ciarki przechodzą na samą myśl :) ale jak widziałam ze poruszyłyście temat taśm, od razu musiałam napisać, że taśmy prawie zawsze okazują się nimi nie być. Tak dla pocieszenia gdyby jeszcze ktoras z Was coś takiego miała( nie zycze oczywiscie) :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i do mnie przyplątało sie przeziębienie :(
    Czy planujecie gdzie będziecie rodziły? Myślałam nad szpitalem na Madalińskiego w Warszawie. Dużo pozytywnych opinii wyczytałam. Na stronie szpitalu codziennie jest aktualizacja ile dzieci przyszło na świat w ostatniej dobie. Aktualnie 9 dziewczynek i 6 chłopców ;) podobno w kwietniu porodówki sa najbardziej obladowane bo rodzą sie dzieci stworzone w wakacje ;)

Blu lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Dziewczyny ja już mam dość tego clexanu. Tak mnie strasznie brzuch boli, mam problem z przebiciem skory. Wygladam jak sitko. Mam fioletowy brzuch. Płakać mi się chce ;(

Ja też robię te zastrzyki w brzuch. U mnie brzuch wygląda ładnie, ale na początku to był siniak na siniaku.

Najlepiej rób zastrzyk na wysokości pępka i bardzo blisko niego. Wtedy właściwie nic nie widać. Niektóre miejsca bolą, jak czuję, że bardzo boli, to wycofuję igłę i szukam miejsca gdzie w ogóle nie czuć, że igła wlazła w ciało.

Ja też nie lubię tych zastrzyków, ale trzeba nam przez to przejść. Spróbuj blisko pępka, powinno być lepiej.

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Cześć dziewczyny! Trochę mnie nie było, bo w ostatnich tygodniach zaraz po przyjściu z pracy padałam na łóżko i tyle było z mojej aktywności :D Ale teraz mam takie wieści, że nie mogę się nie podzielić :) Byłam wczoraj na wizycie i wszystko w porządku!

Po pierwsze: mój wielkolud naprawdę jest wielki! A konkretnie ma 56mm, co wskazuje na 12t5d. Boję się teraz, czy nie mam za późno ustawionych prenatalnych, jak on dalej będzie rosnąć w takim tempie! Wdał się w tatusia, paskuda, mój mąż, delikatnie mówiąc, nie należy do niskich :D

Po drugie: kość nosowa widoczna, lekarka zmierzyła też NT i wychodzi 1,7 :)

Po trzecie: serduszko bije silnie i miarowo, choć trochę martwi mnie, że uparcie na poziomie 177 (na poprzednim badaniu było takie samo). Oczywiście zapamiętałam, że gdzieś czytałam, że na tym etapie tętno powinno być już niższe, więc trochę panikuję. Ale lekarka nic nie mówiła, więc zakładam, że to moja paranoja.

Po czwarte: na początku młode spało, ale w połowie badania obudziło się i zaczęło wyczyniać takie salta i fikołki, że lekarka musiała go ścigać po całym moim brzuchu, żeby udało jej się dokończyć mierzenie :D Moja wiercipięta :)

Po piąte: lekarka stwierdziła, że coś jej małe wygląda na chłopca, ale jeszcze się pod tym nie podpisze. Nie nastawiam się, za dużo niespodzianek nawet tu na forum widziała, żeby przywiązywać się do wskazania płci na tym etapie :D

d4602914d59ed285med.jpg
    Blu wrote:
    Dziewczyny jestem juz po :)

I na całe szczęście wszystko jest dobrze, bardzo małe ryzyko wad, kość nosowa jest, i ta przeziernosc 1,5mm przy CRL 70mm jest mała! Kamień z serca! :D

I tak po cichu powiem Wam, że najprawdopodobniej chłopak :D

Jedno jest tylko trochę dziwne tzn mam taki pasek kosmówki, przez co w macicy bobas ma taką jakby linę. Lekarka mówiła, że tak się zdarza i nie zagraża małemu :) kurcze musze się przestawić, bo ostatnio myślałam że będzie druga córa :)

Jednak to jedzenie bigosów, ogórkowych i kapuśniaków o czymś świadczy, a niby przesąd :)

Termin wg usg 2 dni do przodu, ale to niewielka różnica.

Jestem super szczęśliwa, oszołomiona i znowu się poryczałam :P

Bardzo dziekuje za wsparcie i kciuki, bo bardzo się denerwowałam. Jesteście kochane <3

I widziałam kolejne relacje z wizyt - super, że same dobre wiadomości dzisiaj na forum!

Kehlana_miyu i Blu gratuluję udanych wizyt. :D

Blu, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

• Ola_85 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bede rodzic na INFLANCKIEJ tam gdzie pierwsze dziecko.

km5s8ribs34fnes6.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiowa mnie czasem łapie ból w pachwinach, taki rozpierajacy. W domu to pół biedy, gorzej np w sklepie, bo aż się zwijam :/ ale nic na to nie biorę, chyba tak musi być ;)

Na katar polecm krople prenalen. Te wszystkie sposoby które opisujecie super zdrowo brzmią, ale ja z tych leniwych :P

Z tymi zastrzykami to ciężka sprawa :/ kiedyś Wam dzidziusie wynagrodzą, bo urodzą się śliczne, dorodne i bardzo sluchane :D

Wróciłam z zakupów :) działy chłopięce zwiedzone :D ehh jeszcze się wstrzymuje z kupowaniem czegokolwiek przynajmniej do połowy ciąży :)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie myślałam nad miejscem porodu, tylko nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo się nastawie a to się okaże że nie ma miejsc, albo awaryjnie coś się stanie i nie zdążę tam gdzie chce, a jeszcze podobno lepiej jak się ma lekarza w szpitalu, ja nie mam :) ale takie głębsze rozmyślania zostawiam na drugą połowę ciąży :) a powiedziedzcie wybieracie się do szkoły rodzenia??

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl ja się wybieram do szkoły, bo mój mąż bardzo chce. I w sumie to on namawia mnie na szkołę :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja dzisiaj po kolejnej wizycie prenatalnej tym razem porządnej :) kość nosowa jest, przeziernosc 1.2mm przy crl 69mm. Serce na swoim miejscu, pępowina piekna, akurat malec miał pełny pęcherz :p no i na 80% chłopak :p powiedział ze raczej w dziewczynkę sie nie zmieni bo tak przerośniętej waginy raczej nie moze mieć :p chyba zmienimy na październikowe mamusie chłopców bo strasznie niebiesko sie tu robi ;) maź był ze mna i mowi ze jak usłyszał "na 80%..." To zamarł :p za 4 tyg potwierdzimy :) jestem najszczęśliwsza na swiecie :)

Blu, szynszyl, Rutelka, NiecierpliwaKarolina, Limerikowo, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie wybieram do szkoły rodzenia ;) sa bezpłatne na NFZ, chętnie poznam mamuśki z mojej okolicy i pewnie nauczę sie czegoś nowego :) liczę na fajna zabawę ;)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 1 ciazynchodzilam , teraz sie nie wybieram bo w moim odcsuciu to strata czasu i z, porodem to co tam mowia to ma nie wielewspolnego, bardziej takie mydlenie oczu przyszlym mamom, a pozniej idzie sie do porodu i sie szok przezywa, ze to co pani na sr mowila okazuje sie nie miec pokrycia, takie ja mam zdanie na ten temat

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy wie któraś z Was jakie są wymiary przezierności dla odpowiedniej długości dziecka?

kkkaaarrr ja też pare razy zapomniałam o lutce, na początku miałam 3 razy po jednej, od dwóch tygodni mam dwa razy po jednej, a od 20 kwietnia mam brac raz po jednej i zobaczymy do kiedy tak.

Blu super wieści! Ciekawe co będzie u mnie. Bo w sumie to ja wszystko jem :) wczoraj rozpusta princessa kokosa i pojechałam do koleżanki a tam szarlotka na ciepło z lodami <3

Kasiowa mnie też boli jeden pośladek i za pierona nie wiem co to może być? :/

Blu, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm.
    CRL powinien wynosić 45–84 mm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 15:20

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje miały po 60mm a NT 1.0mm i 1.6mm

Blu, NiecierpliwaKarolina lubią tę wiadomość

• Blu Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 super wyniki!

Lu.iza to co może założymy drużynę piłki nożnej z naszego gorum :) Dziewczyny mogą być chillliderkami :D gratuluję wizyty!

Ja chodziłam na szkole rodzenia i bardzo polecam! Ze względu na wiedzę, ćwiczenie np ubierania maluszka, ale właśnie przede wszystkim dlatego, że fajnie się spotkać z innymi ciężarówkami :)

lu.iza lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wrrr chciałam iść do innego lekarza na usg 3d/4d i obdzwoniłam co niektórych i wszędzie mnie zapraszają koło 20tyg ciąży. że wcześniej to niepotrzebnie wydane pieniążki :/ u mojego gina dopiero wizyta gdzieś w maju z usg... osiwieje do tego czasu

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki z Warszawy i okolic nie mogące doczekać się kolejnego USG:
    http://szczesliwemacierzynstwo.pl/wydarzenie/warszawa-2122-czerwca-2014-r/#more-2113

Ja akurat mam jutro pierwsze prenatalne, więc nie skorzystam i sztucznego tłumu robić nie będę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 16:41

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Daryjka0807 Znajoma

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w nawiązaniu do bolących i napuchnietych dziąseł.
    Jedna wizyte u dentysty mam za sobą niebawem następną.
    Pani Dentystka poleciła żeby płukać płynem Meridol i naprawdę pomaga. Powiedziała że w ciąży właśnie bardzo trzeba dbać o dziąsła bo to od nich zaczynają się psuć zęby.

oar83e3k96p602pj.png
    20150620580114.png
‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ