Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypowerglide wrote:Ciężarne bakterii mogą mieć więcej, tak samo mogą mieć stan zapalny - to prawda. Mam nadzieję tylko, że słyszałaś o raku szyjki macicy, który zdarza się też (całkiem często) w ciąży. A o wczesnych stadiach (czyli tych, które najłatwiej wyleczyć) może nas poinformować jedynie cytologia (wczesnych zmian nie widać "na oko" podczas badania ginekologicznego). I te zmiany, tak samo jak raka szyjki macicy leczy się w ciąży. Dlatego cytologia jest chyba nawet 2 razy w trakcie każdej ciąży obowiązkowym badaniem.
Wymaz niczego takiego nie pokaże, bo jest jedynie hodowlą bakterii na pożywce.
Mam nadzieję, że u żadnej z nas nic groźnego nie wyjdzie, ale radzę Wam dziewczyny chociaż raz cytologię zrobić.
Tak, jestem przekonana, ze było to w kotekscie badania bakterii. Co do badania szyjki masz 100% racji.aneta93, powerglide lubią tę wiadomość
-
Wydaje mi się , że to jest dosyć indywidualna sprawa, ale raczej kiedy brzuch jest już duży. A czasem się nie pokazuje w ogóle
I jeszcze mogłabym robić depilację nóg dosłownie co 2-3 dni. Kiedyś miałam spokój przez 2 tygodnieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 16:55
-
Hej wszystkim!
dawno się nie odzywałam, ale dzisiaj mam wolny dzień i trochę więcej czasu. Nawet wybrałam się na spacer, ale wieje tak, że prawie mi głowę urwało
pogoda jest szalona, marzą mi się troszkę wyższe temperatury i lżejsze ciuchy.
Co do ostatnich tematów – niestety i ja mam włoski na brzuchu... Najgorzej wygląda to z mojej perspektywy, od góry, kiedy są naelektryzowaneRozumiem wiele zmian w ciele, ale po co mi te włosy?
Cytologię miałam robioną już raz, w 9 tc i teraz na wizycie będzie powtarzana, choć pierwsza wyszła ok, to chyba standard u tej lekarki. Poza tym jutro czeka mnie dentysta a dziś było pobranie krwi i fatalnie trafiłam, pielęgniarka podziurawiła mi obydwie ręce, a były tylko 2 fiolki krwi potrzebne...
Ogólnie przebieram już nogami na myśl o wizycie w najbliższą środę, będzie po 4 tygodniach. Strasznie jestem ciekawa co u Małegochoć jest i stres czy wszystko dobrze. Już w tym tygodniu miałam chwilę słabości i prawie zapisałam się na usg, ale przemówiłam sobie do rozsądku i czekam.
Blu, Rutelka, Pumpkin lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Blu wrote:Tutti87 w zimie włoski na brzuchu byłyby czymś zrozumiałym, ale na lato powinny znikać. Chyba, że te nasze bobasy to straszne zmarzluchy
Blu, tutti87, Rutelka, Pumpkin, Ola_Ola lubią tę wiadomość
-
NiecierpliwaKarolina wrote:Z serii ciążowe przesądy: czytałam, że zwiększone owłosienie i włosy na brzuchu zwiastują chłopca
Tez to wyczytałam, ale że chodzi o włosy na nogach. To by się zgadzało może, bo z córką nie miałam z tym problemu, ale włoski na brzuchu były wtedy i są teraz.... to moje dziecko jakieś niezdecydowane -
Dziewczyny, pisałyście o ruchach dziecka. Ja od kilku dni mam wrażenie, że coś tam się dzieje, ale nie potrafię tego nazwać i pewnie to bardziej moja wyobraźnia
Ale wczoraj wydarzyło się coś nowego, leżymy sobie wieczorem, ja na plecach, mąż z uchem przy brzuchu, tak kawałek pod pępkiemw pewnym momencie podrywa się i mówi: ej, coś mnie smyrnęło! Patrzymy na brzuch a tu z jednej strony wypukłość i w dotyku zdecydowanie jakby "kulka" pod skórą. Popatrzyliśmy chwilę i zniknęła. On oczywiście przekonany, że to bobas, ja w pierwszej chwili też, ale teraz już w sumie nie wiem czy to możliwe
W ogóle tego nie odczułam, w nocy czasem brzuch mi się napina, ale to nie było nic takiego, brzuch poza tym miejscem nie był twardy. Możliwe, że to dziecko? Jak o tym myślę, to w sumie ma już pewnie ponad 10 cm, mój brzuch w ostatnich 2 tygodniach mocno się powiększył, a jestem z tych drobnych, brzuch przed ciążą właściwie wklęsły miałam. Jak myślicie?
Rutelka, Blu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJak odczuwam ruchy to nigdy nie widziałam ich z zewnatrz. Moj brzuch sie nie rusza jak na niego patrze, a od srodka czuje takie delikatne ruchy no:-P wydaje mi sie, ze to nie mozliwe, zeby dzieciak sie tak pokazywał juz w tym tc. Ale moze ktoras tak miała i potwierdzi? Sama jestem ciekawa?
-
Beattkie wrote:Aneta czekam na połozna na czacie i nic.... Caly czas napisane, ze oczekuje na polaczenie. Chyba nie pomoge:-(
-
Beattkie, to w sumie nie było tak, że zobaczyliśmy ruchy brzucha, tylko bardziej małą górkę pod którą coś dało się wyczuć a zniknęła na tyle wolno, że nie widzieliśmy samego ruchu, po prostu po chwili brzuch się wyrównał a to "coś" zniknęło
Ale tak myślałam, że za wcześnie na takie rzeczy, no nic chwilę się poekscytowałam chociaż
mam nadzieję, że to z kolei nie jest jakiś niedobry objaw.