Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnykkkaaarrr wrote:Moje drogie, jadąc do pracy zahaczyłam o pobieralnie krwi. Dowiedziałam się wczoraj o programie PREVFNAIT i od razu postanowiłam wziąć udzuał. Tutaj link i szczegóły o co chodzi: http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/
Może i którąś z was zainteresuje
Dzięki Kkkaaarrr, skorzystam. Już wydrukowałam deklarację. W poniedziałek pojadę na pobranie krwi. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyaneta93 wrote:dziewczyny, czy któraś z Was miała badanie czystości pochwy? Nic z tego nie rozumiem, rok temu miałam calkowicie inny wynik a teraz:
II/III (drugi/trzeci stopień)
Lactobacillus spp. - dość liczne
pałeczki Gram (-) - liczne
leukocyty - dość liczne
Ja miałam robiony wymaz z pochwy w marcu. Wyszedł bardzo dobrze, tzn
wyhodowano - lacobacillus spp. liczne kolonie (to te dobre bakterie).
I dodatkowo opis: w warunkach tlenowych potogennej flory bakteryjnej i grzybów drożdżopodobnych nie wyhodowano. Brak wzrostu Gardnerella vaginalis.
Ginekolog stwierdził, że wynik bardzo dobry. -
nick nieaktualnyJutysia wrote:Cześć dziewczyny
Wczoraj byłam na usg prenatalnym i jestem przeszczęśliwa! Dzidzia ma 7,34 cm, NT 1.3, kość nosowa obecna, wygląda na to, że wszystko jest w porządku. Mam ochotę krzyczeć z radości
Dzidziuś spał podczas badania, miał skrzyżowane nóżki i chyba ssał kciuka. Zapytałam lekarza czy widzi coś między nóżkami i coś tam dyndało, ale gin stwierdził, że jeszcze za wcześnie żeby jednoznacznie określić. O dziwo, badanie miałam dopochwowo a nie przez brzuch. Aha, @Rutelka, możesz wpisać mi TP na 26.10
Dziś zaczynam II trymestr, mdłości mijają, ale ssanie w żołądku mam takie, że muszę jeść co 1,5 - 2 godziny, bo inaczej robi mi się słaboOd początku ciąży przytyłam jakieś 3-4 kg, mam nadzieję, że za parę miesięcy nie będę wyglądać jak wieloryb
Ja jeszcze nie myślałam nad wybieraniem wózków, łóżeczek i ubranek, cały czas gdzieś z tyłu głowy mam myśl, że jest na to jeszcze za wcześnieChociaż to łóżeczko Pinio Moon od dawna mi się podoba i możliwie, że się na nie zdecydujemy
Co do imion, to też nie mamy ulubionych, jeśli będzie chłopczyk to mąż chciałby Stasia, ale mi to imię źle się kojarzyW ogóle odkąd jestem w ciąży mam problem z podejmowaniem decyzji i koncentracją. Też tak macie? Mam nadzieję, że to tylko przejściowe...
@Blu, jak chcesz to mam fajne miejsce w krk gdzie zrobisz manicure hybrydowy za 30 zł
Pozdrawiam w ten słoneczny dzieńJest pięknie!
Super, że prenatalne wyszło wzorowo. Już aktualizuję listę.
Witaj w II trymestrze, z dnia na dzień powinno być coraz lepiej. U mnie w ciągu pierwszego 1,5 tygodnia II trymestru mdłości całkowicie przeszły.Dea28 lubi tę wiadomość
-
Mnie też nie ma na liście
Często się n ie udzielam, ale regularnie staram się tu zaglądać
. Termin na 8 października. Płeć jeszcze nie znana. Uparciuch jakiś tak się układa, że nic nie widać. Chociaż mam przeczucie na chłopaka. Zobaczymy.
Rutelka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZaktualizowałam listę.
Jeśli ktoś ma potwierdzoną płeć to wpisuję płeć drukowanymi i z wykrzyknikiem oraz ewentualnie imię.
Na razie w ten sposób zmieniłam dwa wpisy, na pewno jednak więcej z nas ma już potwierdzoną płeć dziecka i wybrane imię. Nie będę przeszukiwać forum. Komu mam wprowadzić zmianę, niech napisze.
-
kkkaaarrr wrote:Moje drogie, jadąc do pracy zahaczyłam o pobieralnie krwi. Dowiedziałam się wczoraj o programie PREVFNAIT i od razu postanowiłam wziąć udzuał. Tutaj link i szczegóły o co chodzi: http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/
Może i którąś z was zainteresuje
Pierwsze słyszę o takim programie:)
Super, że dałaś link.
Ja ma Rh- a mąż Rh + więc takie dodatkowe badanie nie zaszkodzi. Na pewno w przyszłym tygodniu zgłoszę się do programu
Rutelka lubi tę wiadomość
-
NiecierpliwaKarolina wrote:Dziewczyny, czy zauwazyłyście u siebie jakąś wydzielinę z piersi?
Dzisiaj rano miałam takie zaschnięte coś na sutkachnie za wcześnie na takie cuda?
U mnie to norma bo syna karmilam 15 m-cy, potem miałam podwyższoną prolaktynę a teraz znowu ciąża.... czyli widok takich małych "kuleczek" jasno żółtych to u mnie norma.
W ciąży (pierwszej) dosyć szybko może się pojawić delikatna wydzielina z piersi.
-
MMM2016 wrote:U mnie to norma bo syna karmilam 15 m-cy, potem miałam podwyższoną prolaktynę a teraz znowu ciąża.... czyli widok takich małych "kuleczek" jasno żółtych to u mnie norma.
W ciąży (pierwszej) dosyć szybko może się pojawić delikatna wydzielina z piersi.Blu lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Beattkie wrote:Anetka mi lekarz profesjonalista powiedział, ze cytologii w ciazy nie powinno sie robic to naturalne, ze kobiety maja wiecej bakterii i nawet nie chciał patrzec na cytologie,dał mi skierowanie na wymaz;-) ze wzgldu na to, ze szczegolowo okreslaja nazwy bakterii. No i znowu u poloznej dostalam cytoligie i odmowilam
poszlam znowu na wymaz.
Ciężarne bakterii mogą mieć więcej, tak samo mogą mieć stan zapalny - to prawda. Mam nadzieję tylko, że słyszałaś o raku szyjki macicy, który zdarza się też (całkiem często) w ciąży. A o wczesnych stadiach (czyli tych, które najłatwiej wyleczyć) może nas poinformować jedynie cytologia (wczesnych zmian nie widać "na oko" podczas badania ginekologicznego). I te zmiany, tak samo jak raka szyjki macicy leczy się w ciąży. Dlatego cytologia jest chyba nawet 2 razy w trakcie każdej ciąży obowiązkowym badaniem.
Wymaz niczego takiego nie pokaże, bo jest jedynie hodowlą bakterii na pożywce.
Mam nadzieję, że u żadnej z nas nic groźnego nie wyjdzie, ale radzę Wam dziewczyny chociaż raz cytologię zrobić.Anoolka lubi tę wiadomość
-
U mnie raczej synek, ale wstrzymuje się z oglaszaniem do połówkowego, bo różnie może być
U mnie niestety brzuch tez pokrył się takim meszkiemto już wolałabym mleko wcześniejsze
ciekawe czy tym razem pokaże mi się linea negra, wcześniej nie miałam.