X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • EwelinaaKa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Ewelinka podziwiam za uczelnie, miałam kolezanke w ciazy na studiach i sie strasznie męczyła. Zreszta bardzo szybko urusł jej brzuszek i w ciepłe dni nie mogła usiedziec w sali. A Ty jak sie czujesz?

A ja bardzo dobrze :-) juz w domku...uff :-) zwolnili nas szybciej :-) narazie nie przeszkadza mi ciąża w uczeszczaniu na zajęcia, ale w lipcu mam obronę ( mam cichą nadzieję, że dostanę małą ulgę ze względu na brzuszek :-P) od października chciałabym kontynuować naukę... Ale zobaczymy :-)

2da6343587.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti czy bierzesz jakieś znieczulenie u dentysty?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuje tak hmmm... bardziej z lewej strony jak mam położona dłoń na brzuchu i zaczyna sie tak 4 cm pod pępkiem :p

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mi sie to zdarzyło raz a potem cały czas cisza wiec uciekł gdzies w głąb :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia witaj :)

A ja się wczoraj szarpnęłam i pojechałam do ordynatora ze szpitala na usg 4d :) wspaniałe!!! wszystko u moich maluszków dobrze, ładnie równo rosną, mają po 120g i około 10cm długości. Na 100% jeden chłopak ale gin mówił że drugie też mu wygląda jak chłopak ale ręki sobie nie daje obciąć. Więc jeszcze te 3 tygodnie poczekam do następnej wizyty :) w sumie niech będzie co chce byle zdrowe były i urodziły sie w miare o czasie. Choć widze po moim że usilnie liczy na jedną księżniczkę :) ale mu powiedziałam że nad tym najwyżej popracujemy innym razem :P

Rutelko ja mam jak na razie potwierdzonego chłopca przynajmniej jednego a drugie chyba też chłopiec ale na 100% będę wiedzieć 12 maja :)

Blu ja też jeszcze nie mam linii powiem że jak na moją masę to mam brzuszek ładny nic a nic na nim nie ma :) póki co oczywiście :)

Blu, NiecierpliwaKarolina, Visenna, kehlana_miyu, tutti87, Anoolka, Asia_08, Limerikowo, Ola_85 lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelinaaKa wrote:
    A ja bardzo dobrze :-) juz w domku...uff :-) zwolnili nas szybciej :-) narazie nie przeszkadza mi ciąża w uczeszczaniu na zajęcia, ale w lipcu mam obronę ( mam cichą nadzieję, że dostanę małą ulgę ze względu na brzuszek :-P) od października chciałabym kontynuować naukę... Ale zobaczymy :-)

Ambitny plan z kontynuowaniem nauki, ale trzymam kciuki, żeby obrona odbyła się w terminie i bez problemów :) ehh ja bardzo lubiłam chodzić na zajęcia, ostatni rok zaliczałam zaocznie, bo znalazłam pracę w zawodzie. Chętnie bym coś jeszcze postudiowala ;) nawet dla samego klimatu ;)

Dea28 gratuluję synka i drugiego Bąbla też :) super, że ładnie i równo się rozwijają <3

U nas impreza zaliczona, śledziki zjedzone, teściowa w dobrym humorze i bez kąśliwych uwag - cudownie :)

Dea28, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    tutti czy bierzesz jakieś znieczulenie u dentysty?

Nie, unikam znieczuleń nie tylko w czasie ciąży, ale w ogóle, bardziej mi przeszkadza to późniejsze odretwienie niż chwilowy ból. Ale chyba któraś z dziewczyn wcześniej pisała, że są znieczulenia dla ciężarnych, jakieś specjalne. Np leczenia kanałowego chyba nie da się przejść bez, a czasem w ciąży trzeba je zrobić.

Chwilka84 lubi tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 04:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:
    Nie, unikam znieczuleń nie tylko w czasie ciąży, ale w ogóle, bardziej mi przeszkadza to późniejsze odretwienie niż chwilowy ból. Ale chyba któraś z dziewczyn wcześniej pisała, że są znieczulenia dla ciężarnych, jakieś specjalne. Np leczenia kanałowego chyba nie da się przejść bez, a czasem w ciąży trzeba je zrobić.
    Ja w poprzedniej ciąży miałam normalne znieczulenia i wszystko było ok.

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti ja niedawno byłam u dentysty i miałam leczenie kanałowe i nie wzięłam znieczulenia- hardcor ale dałam rade :)

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:

Ja w poniedzialek mam leczenie kolejnej pruchnicy i biore znieczulenie. Nie bede sie katowac bolem ;-) w środę, tez brałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie zagraża znieczulenie dzidziusiowi to wolę zapłacić te 20 zł, jeszcze przyjdzie czas i na ból w pazdzierniku;-) hehehe

walleriana, Anoolka lubią tę wiadomość

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    tutti ja niedawno byłam u dentysty i miałam leczenie kanałowe i nie wzięłam znieczulenia- hardcor ale dałam rade :)

Wow, Dea, to tak się da? Jesteś super dzielna! :) ja raz miałam kanałowe i same "odczucia" tego co robią mi przy zębie mnie zmroziły.

mhsv3e5errgno08u.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Jak nie zagraża znieczulenie dzidziusiowi to wolę zapłacić te 20 zł, jeszcze przyjdzie czas i na ból w pazdzierniku;-) hehehe

Zgadzam się, nie ma się co męczyć :) ja zazwyczaj mam niedużą próchnice, jak już mam i dochodzę do wniosku że znieczulenie się nie opłaca, bo potem przez dłuższy czas nie czuje twarzy i już wolę bez;)

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to uczucie braku twarzy jest smieszne. Bo po wizycie w srode pogryzłam przez to warge i nie moglam mowic bo lecze 7 czyli ogolnie sparalizowana czesc aparatu mowy. I maz sie caly czas smiał, ze mogloby juz tak zostac bo jak kobieta sprzata, pierze i gotuje to nie musi mowic heheheh

• walleriana Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:

Kochane, tak sobie Was podczytuje ale ostatnio jestem zawalona robotą..A że dobrze się czuje to pracuje :)
    Jestem na działalności własnej i jak mi wyliczyli ile będę dostawać na macierzyńskim nawet po podniesieniu sobie podstawy do opłacania składek do 7 tys to po tych zmianach jakie są teraz wychodza marne grosze. Lepiej pracować i sobie odkładać. Ale szczerze Wam powiem..bardzo na niekorzyść dla UCZCIWYCH kobiet które od lat prowadzą firmę.

Co do dentysty. Moja siostra jest stomatologiem. Sytuacja wygląda tak:
    jak można robic kanałowe leczenie skoro zeby dobrze zrobić i oczyścić kanał wymagane jest zrobienie przeswietlenia (zakazanego w ciąży!) Nie wiem jaką praktykę mają Wasi stomatolodzy, ale robienie "na czuja" jest mega słabe i nie macie gwarancji czy zostanie dobrze zrobione.
    Druga kwestia. W ciąży MOŻNA przyjmowac znieczulenie - jest to specjalne znieczulenie które nie obkurcza naczyć krwionośnych. I generalnie zasada jest taka że lepiej dać znieczulenie kobiecie która np. panicznie boi się bólu niż żeby wiła się z bólu na fotelu, lekarze wychodzą z założenia że te drugie jest gorsze i bardziej odczuwalne przez płód.
    Zęby w ciąży lecą..i trzeba o nie bardzo dbać. Wynikiem tego jest to że nawet przy spożywaniu dużych ilości wapnia w postaci nabiału, wszystko przekazujemy maluchowi a nie sobie.. Warto zaopatrzyć się w lepszą pastę do zębów Colgate Duraphat 5000 (aby zwiększyć ochronę zębów) a jeżeli krwawią Wam dziąsła - używać płynu do płukania.

Aha, no i mi osobiście te znieczulenie nie przeszkadza :) maxmalnie trzyma 2h, wiem żeby w tym czasie sobie nic nie planować. Jade wowczas do domu odczekam (przespie sie) te 2h i poxniej normlanie funkcjonuje i jem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2016, 11:16

Blu, Chwilka84 lubią tę wiadomość

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja colgate marki ogolnie sobie samej nie polecam, stosuje sensodyne na wrazliwe zeby. Jakos colgate nie leczylo moich krwawiacych dziaseł. A ta pasta, ktora poleciłas wydaje sie byc ciekawa ;-) (zerknelam przed postem do google). Zmiana szczoteczki, tez mi pomogła na oral b z gumka masujaca dziasła ;-)

• walleriana Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi siostra jeszcze poleciła:
    Elmex żel (prep. F) - stosować na umyte zęby, suchą szczoteczką RAZ W TYGODNIU, nie płukać i nie jeść godzinę po tym.
    oraz:
    Tooth mousse (można sobie wybrać ulubiony smak) Nakłada się niewielką ilość na język i rozprowadza jezykiem po zębach, dziąsłach jak najdłużej jak się da utrzymać w buzi i później się to wypluwa i oczywiście się nie wolno płukać. To można stosować kilka razy w tygodniu.

Obydwa dostaniecie jedynie przez internet.

Wydaje mi się że warto inwestować w zęby, bo w ciąży naprawdę lecą. A jak kobiety wymiotują to już wogole.. :/

Szczerze polecam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2016, 12:40

Chwilka84 lubi tę wiadomość

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walleriana, jeśli chodzi o pielęgnacje zębów w ciąży to wyglada na to, ze ilu lekarzy tyle opinii. Ja nie jestem specjalistką, ale wczoraj rozmawiałam chwile z moja stomatolog i powiedziała ze nie zgodzi się do końca, że w ciąży lecą zęby, z jej obserwacji gorszy wpływ ma długie karmienie piersią. A w ciąży przede wszystkim warto zwrócić uwagę na dziąsła bo często krwawią puchną i robią się stany zapalne i siedliska bakterii. Co do fluoru, to na jego temat tez jest sporo złych informacji, że na zęby ok, ale ma wpływ właśnie np na dziecko toksyczny i ogólnie dla organizmu nie jest obojętny. Niektóre kobiety właśnie na czas ciąży wybierają pasty bez fluoru. Ja bym się na to nie zdecydowała, ale na zwiększenie dawki fluoru w paście tym bardziej nie. Chyba nie ma jednej prawdy i każda z nas musi podjąć decyzję sama :)
    A co do leczenia kanałowego w ciąży to chyba można zrobic rtg zęba... Wiadomo, nie jest to sytuacja idealna, ale są takie ochronne kaftany i jak mus to mus. Poważny stan zapalny w zębie nie jest bez znaczenia dla ciąży.

Anoolka, Limerikowo lubią tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli uważasz że bezpieczniejsze jest zrobienie rtg niż stosowanie fluoru (nie połykasz go..nie przechodzi z krwią przez łożysko) to nie mam słów.
    Jeżeli tak do sprawy podchodzi sam stomatolog to ąż strach pomyśleć jak leczy zeby..

Po prostu..
    ..pozostawiam to bez komentarza o.O

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
  • mamusiaaa1 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    ze bez windy i mogłaby polecić lekki i łatwo składany wózek? Bo ja mieszkam na 4 piętrze w kamienicy :(

Nasz wózek - Chicco Urban Plus - ma 10.5 kg i kupiłam go właśnie ze względu na to, że jest lekki i że można dowolnie zmieniać go z gondoli w spaceówkę i odwrotnie (jest głębokospacerowy, nie ma osobnej gondoli/spacerówki). Dla mnie waga była ważna, bo parę razy w tygodniu jadę do mamy, a mama mieszka w bloku na 3 piętrze i strach u niej na klatce zostawić wózek, trzeba wnosić.
    Poza tym oczywiście patrzyłam na wygląd i mnie bardzo przekonało to, że można sobie wymieniać kolory wózka kupując zestawy Color Pack. Bo wiem, że spokojnie mogłam wybrać z różowymi dodatkami dla córy, a później, gdybym miała synka, to kupię sobie niebieski czy szary i nie ma problemu :)) Ja jestem bardzo zadowolona :)

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ