X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,mam do Was pytanie,trochę intymne,ale może mi coś podpowiecie.Od jakiegoś czasu mam mokra wkładkę,jest ona koloru przezroczystego,,nie jest tego dużo,tak jakby ktoś wodę z łyżeczki wylał.Czy to normalne.Nie boli mnie brzuch,ogólnie czuję się dobrze.Wczoraj wpadłam na to,ze to może wody płodowe?Dzisiaj chce iść do apteki kupić sobie papierki lakmusowe i sprawdzę. Zaznaczę ,że zaczął mi się 16 tydz.

Trzymam kciuki za Wasze usg, to fantastyczne przeżycie popatrzeć na małego szkraba, który fika fikołki:)

ex2bi09komf7ydjp.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Wiesz Tutti najwazniejsze jest to co Ty czułaś;-) ja zaczełam czuć ruchy wczesniej, a wszyscy mowia, ze nia ma takiej mozliwosci przy pierwszej ciazy;-) hehe moze jest i byłam tym wyjatkiem, a moze nie i jestem wariatka, ale ile dalo mi to radosci:-D

Ja tam jestem raczej zdania, że Matka wie, co czuje :) Jak coś czułaś to znaczy, ze już zaczęły się ruchy :)
    Każdy ma swoje zdanie...w kolejnej ciąży faktycznie chyba szybciej sie je odczuwa ale czy to znaczy z e w pierwszej ciąży można poczuć ruchy/pluski/ bulgotania dopiero po 20 tygodniu?
    Nie:)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Dziewczyny,mam do Was pytanie,trochę intymne,ale może mi coś podpowiecie.Od jakiegoś czasu mam mokra wkładkę,jest ona koloru przezroczystego,,nie jest tego dużo,tak jakby ktoś wodę z łyżeczki wylał.Czy to normalne.Nie boli mnie brzuch,ogólnie czuję się dobrze.Wczoraj wpadłam na to,ze to może wody płodowe?Dzisiaj chce iść do apteki kupić sobie papierki lakmusowe i sprawdzę. Zaznaczę ,że zaczął mi się 16 tydz.

Trzymam kciuki za Wasze usg, to fantastyczne przeżycie popatrzeć na małego szkraba, który fika fikołki:)
    A może to mocz albo jakaś infekcja? Wiem, że moja ciocia kiedyś miala podobny problem, myślala, że to wody płodowe, a to jakaś infekcja była, ale ile tego wyciekało nie wiem.... mówiła, że wodniste

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest przeźroczyste,wiec raczej to nie mocz.Robiłam z miesiąc temu badania ,wyszły mi grzyby ,ale nic mnie nie piecze,nie swędzi,nic nie czuje i dlatego dr nie przepisała mi na to żadnych leków.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Ja mam 16 maja. Odliczam już :-)

Ja mam pierwsze, wstępne "połówkowe" 6 maja :) będzie 18 tc + 1
    Drugie połówkowe mam 3 czerwca i będzie to 22 tc + 1
    Mój lekarz prowadzący stwierdził, że połówkowe kiedyś wykonywało się między 18 a 22 tc ale obecnie lekarze skłaniają się do badań co najmniej po 22 tc nawet do 24 tc

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie, skoro grzyby już były wcześiej, to jeśli nie wyjdzie nic tym testem do wód, to warto sprawdzić czy to nie grzybica

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamusiaaa1 wrote:
    Tak jest, ale tylko ze względu na złą dietę. To nie tak, że "biedna kobieta, dziecko z niej wszystko wysysa" ;) - jeśli je się prawidłowo, różnorodnie i przede wszystkim zdrowo (co wiem, że nie jest łatwe, bo jestem dietetykiem i np. ja obliczam dla pacjentów wszystkie wartości w specjalnym programie), to nie ma się niedoborów i żadne zęby czy kości się nie łamią. Nie mówię też o osobach z jakimś zespołem złego wchłaniania itp.
    Problem polega tylko też na tym, że samo żywienie w ciąży czy w zasie laktacji to za mało. Liczy się to, co jadło się przed ciążą także, bo organizm robi sobie cały czas zapasy :)

Zgadzam się, żywienie jest najważniejsze.
    Ja jestem wcześniakiem urodzonym w 32 tc. Odkąd pamiętam rodzice kładli nacisk na dentystę i okulistę...bo mogę mieć problemy. Wzrok ma rzeczywiście słaby. Noszę okulary. Zęby za to mam naprawdę (póki co) w bardzo dobrej formie. Mleczaki (poza jedynkami i dwójkami) miałam usuwane "haczykiem" bo same wypaść nie chciały - wszystkie zdrowe:)
    W ciąży panikowałam i chodziłam regularnie do dentysty. Dziecko karmiłam 15 miesięcy i zęby też nie ucierpiały.
    Obecnie, przy drugiej ciąży też myślę o zębach ale na razie jest z nimi wszystko dobrze :)
    Staram sie odżywiać racjonalnie.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka33 wrote:
    Dobry.
    Proszę dziś o kciuki i modlitwę mam genetyczne....boję się.

Trzymam mocno :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:

Limerikowo, od jakiego wieku twoja mała myje ząbki? I w jaki sposób? Taka gumowa szczoteczka na palec? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo pewnie powinnam się już tym zainteresować :)

My stosowaliśmy od pierwszego zęba (6 m-cy) taką szczoteczkę gumową "na palec".
    Później kupiliśmy malutką szczoteczkę i młody "myje (?)" sam ;) a my poprawiamy ;)

Blu lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    A ja man jutro swos wizyte :) stress nie sie stesknilam za widokiem ruszającego sie babla ;) trzymam dzisiaj kciuki za Was!

Trzymam kciuki :)

lu.iza lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Kochana u mnie sprawa jest o tyle gorsza, że skurcze były takie że nie mogłam sie wyprostować i do tego mam wadę budowy macicy, mam nadzieję że to nie pogorszy całego stanu.... Tylko mnie wystraszyl tym szpitalem, a później nawet nie oddzwonil... A może chodzi o podpięcie do ktg?

Wlasnie nie wiem i to mnie zastanawia bo ja dojda mi skurcze albo cos to sama pojade do szpitala i zastanawiałam sie w jaki sposob wyglada pomoc..

• zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 ja też mam teraz więcej sluzu/wydzieliny. No i zaczęłam nosić wkładki.Ale pomimo to moja skóra tam wciąż jest wilgotna i dlatego też często osłabiona i podrażniona. Zastanawiam się czy może zainwestować w lepsze wkładki(bardzie chłonne ) i będzie lepiej?

Mam też do was pytanie. Bo wy już brzuszki macie ;) byłam ostatnio na spodnie z gumką do H&M (super i fajny wybor). Tylko rozmiarówka mnie zaskoczyła. .nie wiem czy kupiłam źle czy jak. Jeszcze nic mi nie rosnie brzuszek i noszę normalnie 38. Ale do ciążowej 38 -mki nawet noga mi nie chciała wejść. W rezultacie kupiłam 42. Teraz w weekend byliśmy w wyjeździe i chciałam czuć się wygodnie i ubrała te spodnie ale jak siadam i wstaje to mi się obniżają. Czy jak pojawi się brzuszek to się będą na nim trzymać? Bo tak poza tym ze gumka całkowicie luźna to jeansy są dopasowane. Chyba ze w Niemczech inna rozmiarówka jest. I dlatego spodnie musiałam wziąść 2 rozmiary większe. Z góry dziękuję za odp ;)

2zfr1s0.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zona92 wrote:
    Chwilka84 ja też mam teraz więcej sluzu/wydzieliny. No i zaczęłam nosić wkładki.Ale pomimo to moja skóra tam wciąż jest wilgotna i dlatego też często osłabiona i podrażniona. Zastanawiam się czy może zainwestować w lepsze wkładki(bardzie chłonne ) i będzie lepiej?

Mam też do was pytanie. Bo wy już brzuszki macie ;) byłam ostatnio na spodnie z gumką do H&M (super i fajny wybor). Tylko rozmiarówka mnie zaskoczyła. .nie wiem czy kupiłam źle czy jak. Jeszcze nic mi nie rosnie brzuszek i noszę normalnie 38. Ale do ciążowej 38 -mki nawet noga mi nie chciała wejść. W rezultacie kupiłam 42. Teraz w weekend byliśmy w wyjeździe i chciałam czuć się wygodnie i ubrała te spodnie ale jak siadam i wstaje to mi się obniżają. Czy jak pojawi się brzuszek to się będą na nim trzymać? Bo tak poza tym ze gumka całkowicie luźna to jeansy są dopasowane. Chyba ze w Niemczech inna rozmiarówka jest. I dlatego spodnie musiałam wziąść 2 rozmiary większe. Z góry dziękuję za odp ;)

Też ostatnio kupiłam spodnie ciążowe z hm.
    Normalnie noszę rozmiar xs ale na ciążę kupiłam 36. Gumka jest luźna ale tymczasowo ją zmniejszyłam. Później, w miarę wzrostu brzuszka, gumkę poluźnię Moim patentem na "zjeżdżajacy" pas ze spodni ciążowych to zakladanie cienkiej podkolszulki i na nią ubieram ten pas:) Lepiej się trzyma na małym brzuszku. Później bez niczego trzyma sie idealnie:)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zona92 wrote:
    Rozmiar rozmiarowi nie równy, wszystko zależy od konkretnego modelu. Dla mnie to jakies nieporozumienie, że 90% spodni ciążowych ma nogawki typu skinny. Na szczescie znalazlam tym razem jedne, wlasnie z H&M w ktore mi sie wszystko zmiescilo jak nalezy (poprzednim razem jak probowalam to nogi nie wchodzily mi w zadne spodnie rozmiaru 36/38. Jak bralam wiekszy rozmiar to nogi byly ok, ale na pupie wisialy).
    Jesli gumka jest na razie za luzna to mozesz ja wywinac na biodra, chociaz moim zdaniem spadac to one nawet przy za luznej gumce nie powinny, moze poszukaj innego modelu (nawet w samym H&M 10 par, wszystkie niby super skinny, a jak się zaczniesz w nie ubierac to sie zaraz okazuje, ze kazde ciut inaczej skrojone).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 12:30

kasia_1988 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nosze rozmiar 38 ale spodnie ciążowe w hm kupiłam 40 troche luźniejsze żeby sie zmieścić tez we wrzesniu :) i październiku moze. I nosze je teraz. Moze sa troche luźne ale przynajmniej niedziele nie uciskają. Mi sie pas nie zsuwa, byc moze mam juz dożo większy brzuch.

• Blu Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 dzięki, w taki razie koniecznie kupie ta szczoteczkę :)

Zona92 rozmiarówką się nie przejmuj, że spodnie dwa rozmiary większe grunt, żeby nie były ciasne, bo nie można uciskać brzuszka. Ostatnio przymierzałam spodnie ciążowe, w których chodziłam w ciąży z córką i ten panel tez mi zjeżdża :/ wiec czekam aż brzuszek jeszcze urośnie i póki co chodzę w luźnejszych jeansach i legginsach. Jak juz guma będzie się miała na czy trzymać będą wygodniejsze ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 , kkkaaarr dziękuję wam za odpowiedzi i rady :) Jak chodzę to spodnie dobrze leżą, myślę że aż tak złego rozmiaru nie wzielam ;) pójdę jeszcze zajrzeć co mają w h&m i jakie rozmiary na mnie dobrze leżą. Ale może faktycznie , brzuszek jeszcze wklesly to nie mają się czego trzymać. A w zwykłych jeansach juz zbyt komfortowo się nie czuje. Ale powoli :)

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    MMM2016 dzięki, w taki razie koniecznie kupie ta szczoteczkę :)

Zona92 rozmiarówką się nie przejmuj, że spodnie dwa rozmiary większe grunt, żeby nie były ciasne, bo nie można uciskać brzuszka. Ostatnio przymierzałam spodnie ciążowe, w których chodziłam w ciąży z córką i ten panel tez mi zjeżdża :/ wiec czekam aż brzuszek jeszcze urośnie i póki co chodzę w luźnejszych jeansach i legginsach. Jak juz guma będzie się miała na czy trzymać będą wygodniejsze ;)

Racja :) na razie zostane przy leginsach a jak już jakiś wzgorek będzie to się będą trzymać :) dziękuję za odpowiedź :-)

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Ja nosze rozmiar 38 ale spodnie ciążowe w hm kupiłam 40 troche luźniejsze żeby sie zmieścić tez we wrzesniu :) i październiku moze. I nosze je teraz. Moze sa troche luźne ale przynajmniej niedziele nie uciskają. Mi sie pas nie zsuwa, byc moze mam juz dożo większy brzuch.

No ja nie mam jeszcze w ogóle brzucha i może tu tkwi problem ;) ale chciałam się upewnić czy nie przesadziłem z rozmiarem. Ale to jest ciekawe ze brzucha nie ma ale jak jadę samochodem albo siedzę to powoli pasowałoby z rozpietymi siedzieć ;)

2zfr1s0.png
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Ale fajnie, dziś pierwszy dzień w pracy bez ukrywania się :D w piątek pod koniec dnia zrobiłam announcement o ciąży. Brzuszek już się robi widoczny, nie chciałam dłużej zwlekać, aby sami się zorientowali. Ogłoszeniem tym mogłam stracić niestety szanse na awans, który ponoć jest 'na ostatnim etapie decyzyjnym', ale ile ten etap by potrwał to nikt nie wie, więc stwierdziłam, że już nie będę dłużej zwlekać. Może 'firma' okaże ludzką twarz i informacja o ciąży nie wpłynie na decyzje, może... Będzie co ma być, mi przynajmniej wreszcie jest wygodnie w spodniach z gumką na brzuchu :D

Ja dzisiaj mam zamiar powiedzieć w pracy, ale nie wiem jak się do tego zabrać :/ Mam bardzo podobną sytuację do Ciebie :) W najbliższym czasie powinnam dostać długo wyczekiwaną podwyżkę, ale też nie wiadomo czy na 100% będzie i kiedy będzie, więc nie będę czekać, bo brzuszek już zaczyna być widoczny... Ciekawa jestem jakie będzie podejście pracodawcy i czy zgodzą się na pracę 4h przy komputerze :/

Co do stomatologa, to wizytę mam jutro, będę brać znieczulenie. Miałam mieć naprawianego zęba w I trymestrze, ale lekarka powiedziała, że są odpowiednie znieczulenia dla ciężarnych, ale bezpieczniej będzie jak zrobimy to w II trymestrze. Bez znieczulenia nie dałabym rady, zobaczymy jak to będzie...

Dziewczyny, martwi mnie jedna rzecz. Nie widziałam jeszcze na usg mojej dzidzi 'w ruchu'. Lekarz mówił na ostatnim usg, że jest w fazie snu i dlatego się nie rusza, ale na poprzednim też leżało w bezruchu. A ja oczywiście już sobie w głowie wymyślam, że może coś jest nie tak :( Kolejne usg dopiero za miesiąc, zwariuję do tego czasu! Czy któraś z Was też tak miała?

ijpbdf9h93cgicla.png
‹‹ 288 289 290 291 292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ