X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    A jeszcze Visenna wizytowała dzisiaj i nie zdała relacji :P nieładnie koleżanko ;)

Jestem, jestem... dopiero się ogarnęłam :)

Melduję, że wszystko dobrze. Lekarz zakręcony, jak ruski słoik :) Szybkie USG - wszystko ok, serduszko bije i wsio... To ja się pytam ile już ma i czy zdjęcie dostanę. Nie zmierzył, zdjęcia brak. No to dawaj, jeszcze raz na kozetkę i on nowa wszystko Ja nie odpuszczam, zdjęcie musi być! Dzidziol ma 10cm! To już są poważne wymiary :) Czekolady w końcu przed badaniem nie zjadłam i jak zawsze był spokojny, ale... rączka lata... albo mi macha albo coś tam kombinuje koło buzi :)

W ramach "ciekawostki"... ani razu, od początku ciąży, nie miałam badania ginekologicznego. Cytologię miałam rok temu, nie miałam też badania czystości pochwy a każde z tych badań wymienione jest na liście rzeczy do zrobienia w I-II trymestrze. Zapytałam dziś, w końcu dlaczego... Lekarz odp., że ma taką zasadę, że przed 24 tyg. takich badań nie robi... nie chce narażać na stres pacjentki, bo zdarza się, że po badaniu pojawia się krwawienie. No dobra... przyjmuję tłumaczenie. A czy któraś z Was też nie miała tych badań? Bo jak tak czytam, to chyba jednak większość miała... i... jak długość szyjki jest sprawdzana? Bo ja o swojej nic nie wiem :| BU!

Druga ważna informacja... to... mam zwolnienie! Cieszę się bardzo i od razu mi lżej. Dziś w pracy miałam straszny kryzys - zawroty głowy, mdłości, plecy mnie tak bolały, że nie mogłam wytrzymać. Jeszcze tylko to ogłosić jutro i powiedzmy, że laba... mam kilka projektów do dokończenia, chętnie to zrobię, nawet na zwolnieniu, ale... już w doooomkuuuu!

Jutro warsztat z "Mamo to Ja". A w czwartek mam wizytę na Karowej na NFZ. Streeeessss. Lekarka ma opinie kiepskie, ale niestety wyboru nie miałam.

I tyle :) Visenna spocznij! :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 20:24

Blu, tutti87, Limerikowo, Asia_08, NiecierpliwaKarolina, aneta93, Rutelka lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:

Melduję, że wszystko dobrze. Lekarz zakręcony, jak ruski słoik :) Szybkie USG - wszystko ok, serduszko bije i wsio... To ja się pytam ile już ma i czy zdjęcie dostanę. Nie zmierzył, zdjęcia brak. No to dawaj, jeszcze raz na kozetkę i on nowa wszystko Ja nie odpuszczam, zdjęcie musi być! Dzidziol ma 10cm! To już są poważne wymiary :) Czekolady w końcu przed badaniem nie zjadłam i jak zawsze był spokojny, ale... rączka lata... albo mi macha albo coś tam kombinuje koło buzi :)

W ramach "ciekawostki"... ani razu, od początku ciąży, nie miałam badania ginekologicznego. Cytologię miałam rok temu, nie miałam też badania czystości pochwy a każde z tych badań wymienione jest na liście rzeczy do zrobienia w I-II trymestrze. Zapytałam dziś, w końcu dlaczego... Lekarz odp., że ma taką zasadę, że przed 24 tyg. takich badań nie robi... nie chce narażać na stres pacjentki, bo zdarza się, że po badaniu pojawia się krwawienie. No dobra... przyjmuję tłumaczenie. A czy któraś z Was też nie miała tych badań? Bo jak tak czytam, to chyba jednak większość miała... i... jak długość szyjki jest sprawdzana? Bo ja o swojej nic nie wiem :| BU!

Druga ważna informacja... to... mam zwolnienie! Cieszę się bardzo i od razu mi lżej. Dziś w pracy miałam straszny kryzys - zawroty głowy, mdłości, plecy mnie tak bolały, że nie mogłam wytrzymać. Jeszcze tylko to ogłosić jutro i powiedzmy, że laba... mam kilka projektów do dokończenia, chętnie to zrobię, nawet na zwolnieniu, ale... już w doooomkuuuu!

Jutro warsztat z "Mamo to Ja". A w czwartek mam wizytę na Karowej na NFZ. Streeeessss. Lekarka ma opinie kiepskie, ale niestety wyboru nie miałam.

Najważniejsze, że dzidziol rośnie i serduszko mu bije. Ja też chodzę na Karową (ostatnio byłam pierwszy raz) i jestem bardzo zadowolona - ale ja chodzę do patologa ciąży. Super, że masz zwolnienie, mniej stresu, można odpocząć i się wyspać.
    Na zapisałam się na warsztat Mamo to ja na środę, ale będę musiała zrezygnować, bo przeziębienie mnie wzięło.

Ja cytologię miałam przed ciążą w listopadzie, więc mi nie powtarzali, ale za to czystość pochwy miałam w marcu robioną. Poza tym na każdej wizycie u ginekologa jest badanie ginekologiczne na fotelu. Dziwne, że lekarz Ci nie zrobił. Moim zdaniem powinien zapytać pacjentki w sensie zaproponować jej mimo wszystko.

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutti dałam rade,już mam ząbki ok. Na ostatniej wizycie szyjka 25 mm i gin powiedział że ok.
    Ze mnie też sie coś wydobywa i to jest normalna wydzielina ciążowa

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sprawdzała szyjkę na usg, nawet mi zaznaczyła w którym jest miejscu

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jeszcze od początku ciazy bie miałam badania na fotelu.

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na fotelu siedzę co miesiąc, na wizytach nfz sprawdza czy szyjka zamknięta i maca mi macice, a prywatnie miałam tylko pierwszym razem, pozniej tylko USG

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Visenna, dobrze się spisałaś :P

Cytologię i posiew miałam w okolicy 10 tygodnia, na każdej wizycie mam badanie gin. I wtedy sprawdza właśnie stan szyjki, a długość chyba na usg. Trochę to nietypowe, że do tej pory Cię nie zbadał... a jaki jest ten gin? Masz do niego zaufanie?

Beattkie lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szyjke o dl 25mm mialam w 33tyg ciazy i gin mowil ze nada uwazac by donosic jeszcze te pare tyg
    A teraz w 13tyg 50mm
    no ale dobrze ze wiecie czego trzeba pilnowac

cytologie mialam przed ciaza a w ciazy tylko biocenoze i jest ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:34

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:

Duża dzidzia :-) super <3
    Fajnie, że sobie już odpoczniesz :-)

Ja cytologię miałam w 6tc, a czystość pochwy już dwa razy. Badanie ginekologiczne (nie)stety przy każdej wizycie, czyli średnio co 3 tygodnie.
    A co do szyjki to lekarz ją sprawdza przy każdym badaniu. A długość mam podawaną przy usg.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cytologię miałam robioną 3 tyg temu, było krwawienie przez 2 dni, ale bardzo lekkie i zostałam o tym uprzedzona, więc się nie stresowałam. A badanie na fotelu też co 3 tyg...

zem3df9hdz9h654o.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj gin na NFZ do którego jutro ide robi tylko usg dziecku, nic wiecej nie sprawdza. Za to prywatny robi fotel przy każdej wizycie pokazując mi moja macice i wszystko tłumacząc :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) jak zwykle ostatnio zagubiłam się w akcji:)
    co do badań to u mnie standardowo na samolocie.
    wizyta w czwartek ale byłam kilka dni temu bo własnie przypłatała się infekcja niewiem skąd...
    już 3 dzień biorę antybiotyk dowciapnie i jest poprawa:)
    pierwszy raz coś takiego mnie złapałm.

ale widzę że u was dobre wieści:) i super:)
    pewnie nie nadrobię...... :)

Blu lubi tę wiadomość

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka super że wizyta udana, choć trochę zakręcona :)

Czas już powoli na zwolnienia, ogólnie czuje się bardzo dobrze i nie mam jakichś dolegliwości, ale widzę , że mi trochę zaczyna być ciężko i koncentracja jednak jest osłabiona, a nie mogę popełniać błędów.

Ja póki co badanie ginekologiczne miałam na wszystkich wizytach oprócz prenatalnych, ale ani czystości ani cytologi nie miałam. Póki co o szyjce też nic nie wspominał, może teraz ujawni jakieś nowe szczegóły :D no i tym razem też nie popuszcze zdjęcia, bo w zeszłym miesiącu nie dostałam :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 23:44

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam wczoraj dzien pelen wrazen. W pracy natlok pracy, w poludnie mialam gin wiec tak na wariata wszystko chcialam zrobic. Moja gin kazala mi powtorzyc genetyczne badanie bo moj babel nie pokazal kosci nosowej, wiec sie oczywiscie troche zdenrwowalam ale udalo mi sie zapisac prywatnie na to badanie jeszcze raz na dzis na 18.30. Juz jestem w 14tyg4d wiec mozna powiedziec ze po terminie tego badania, wiec pewnie sie nastresuje jeszcze dzis czy nie jest za pozno... maluch juz ost mial 8cm a bylo to dwa tyg temu wiec pewnie juz jest za duzy... eh... ale to w sumie sprawdzimy nosek i juz wszyscy beda spokojniejsi. Koszt usg 250zl, tylko tu bedziemy biedniejsi;) ale trudno

Popoludniu bylismy z mezem na warsztatch Mamo to ja i bylo bardzo fajnie. Bylam jedna ze szczuplejszych Pan na sali, ale moj maz nie byl jedyny. A tego bal sie najbardziej :p. Warsztaty trwaly 3,5 h i dotyczyly pielegnacji dziecka, karmienia, rytualow, bezpieczenstwa w aucie i takie bardzo obrazowe i zarazem kontrowersyjne szczepienia szczepic czy leczyc. Jakies drobne gifty dostalismy: probke w malej buteleczce plynu do kapania Johnsona, na okna do auta ochraniacze od slonca, pieluszke jedna sztuke chyba firmy Dada, gazete Mamo to ja i Uroda zycia, pierwsza ksiazeczke na dobranoc dla Maluszka.
    My jestesmy totalnymi laikami, wszystkiego musimy sie nauczyc od poczatku wiec bardzo nam sie podobalo. Moj maz stwierdzil jak wyszedl ze bedzie "masakra". Oni to tak oczywiscie reaguja strachem, ja tam juz nie moge sie doczekac zeby Babelek byl z nami:) przeciez na pewno sobie poradzimy!! Moj instynkt macierzynski zostal nakrecony jak sie masz!! A nad instynktemmeza chyba ja musze popracowac, chociaz wczoraj czytal brzuchowi nowa ksiazeczke na dobranoc, wiec efekty sa!!!

Milego dnia Dziewczyny!

Blu, NiecierpliwaKarolina, Dea28, Rutelka lubią tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry śliczne,
    Dziękuję dziewczyny z opinie w sprawie badań. Wniosek - bywa różnie, ale jednak lekarzy co badają jest więcej :)

Blu wrote:
    No Visenna, dobrze się spisałaś :P

Cytologię i posiew miałam w okolicy 10 tygodnia, na każdej wizycie mam badanie gin. I wtedy sprawdza właśnie stan szyjki, a długość chyba na usg. Trochę to nietypowe, że do tej pory Cię nie zbadał... a jaki jest ten gin? Masz do niego zaufanie?

Dzięki Blu! :) Gin ma bardzo dobre opinie. Miałam okazję sprawdzić go w sytuacji kryzysowej i sprawdził się doskonale. Same wizyty nie są idealne, ale to głównie przez pośpiech, wynikający z tego, że zawsze ma komplet pacjentek + takie, jak ja, czyli dodatkowe, wepchane pomiędzy. Jeśli chodzi o badania - on po prostu wyszedł z założenia, że gdyby coś się działo to bym mu o tym powiedziała, tzn. częste skurcze, twardnienie brzucha, jakieś pieczenie, czy inne nieprzyjemności okolic intymnych. A skoro tego nie zgłaszam = nie ma potrzeby na wyrost badać. Z jednej strony to bardzo logiczne, ale z drugiej jestem ciążowym laikiem i obawiam się, że coś przegapię, albo... złapie coś, co nie daje takich oczywistych i nieprzyjemnych odczuć. Jestem z tych, które lubią sprawdzać :P Do reszty nie mam zastrzeżeń.

Rutelka wrote:
    Najważniejsze, że dzidziol rośnie i serduszko mu bije. Ja też chodzę na Karową (ostatnio byłam pierwszy raz) i jestem bardzo zadowolona - ale ja chodzę do patologa ciąży. Super, że masz zwolnienie, mniej stresu, można odpocząć i się wyspać.
    Na zapisałam się na warsztat Mamo to ja na środę, ale będę musiała zrezygnować, bo przeziębienie mnie wzięło.

Słyszałam właśnie, że patologia na Karowej prowadzona jest bardzo dobrze... zresztą, to właśnie szpital, głównie dla cięższych i ciężkich przypadków. Super, że trafiłaś na świetnego lekarza. Moja ciąża określana jest na tą chwilę, jako 'niskiego ryzyka', problemy z cukrem skutecznie maskuję sioforem i... mnie przydzielili do zwykłej poradni. Po cichu liczę na skierowanie i wizytę u lekarza, który zajmuje się cukrzycą ciążową... bo też ma świetne opinie :)

Zdrowiej Rutelka, zdrowiej...

szynszyl wrote:
    Czas już powoli na zwolnienia, ogólnie czuje się bardzo dobrze i nie mam jakichś dolegliwości, ale widzę , że mi trochę zaczyna być ciężko i koncentracja jednak jest osłabiona, a nie mogę popełniać błędów.

Ja bardzo ze sobą walczyłam, mimo wielu kryzysów w pracy, ale... szybko stuknęłam się w łepek i szybko przypomniałam sobie co jest najważniejsze :)

Mam nadzieję, że każda z nas będzie mogła w spokoju sobie odpocząć :)

Anieńka - Bardzo trzymam kciuki za wizytę. Rzeczywiście bąbelek sporych rozmiarów i wyniki pomiarów mogą wyjść błędne. Nie wystarczy mu dojrzeć noska? :) Mam nadzieje, że wizyta przebiegnie pomyślnie i przestaniesz się stresować :*

Dziękuję za opinie na temat warsztatów :) My też zieloni, dlatego liczę, że dowiem się czegoś ciekawego. Mój chop idzie chętnie, ale jęczy co raz, że on nic robić nie chce i nie będzie wychodził na środek. Mam nadzieję, że będzie mu to oszczędzone :) Jeszcze raz - kciukasy wielkie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 07:54

Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry.
    U nas wszystko po usg ok, dzidziuś ma 7,59cm i serduszko biło 165 uderzeń na minutę.
    Co do szyjki....dziewczyny może być krótka ważne żeby się za szybko nie skracała...

Blu, Limerikowo, Dea28, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i gratuluję udanych wizyt!!!

• Ibiza Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Nie dam rady was oczywiscie nadrobic, nazbieralo sie tego,ze hohoho ;).

Ja nadal pracuje, czas przez to mi przecieka przez palce, bo mam same popoludniowki, z rana cos ogarnac w domu musze, zrobic obiad, a potem fru do pracy a po pracy juz niewiele zostaje czasu wolnego. Poki co jest ok, zobaczymy co bedzzie dalej.
    Stresa mam , bo zaraz komunia syna sie zbliza, czesc rodziny do nas przyleci i mysle jak to bedzie... No ale staram sie byc dobrej mysli, ciesze sie,ze spotkamy sie z najblizszymi a cala reszta musi sie jakos ulozyc.

https://www.maluchy.pl/li-72797.png
  • ana909 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę wasze dzieci takie małe jeszcze, mam wrażenie że moje jest olbrzymie :) w środę tydz temu miało ok. 15 cm! No ale kończyłam już 17tc więc to pewnie chodzi tylko o "wiek".
    Ja czystość pochwy miałam teraz prywatnie zrobiona, na NFZ gin nic nie zauważył, żeby było nie tak. Cytologie miałam na 1-2 wizycie na NFZ. A badanie gin na NFZ robi mi prawie zawsze, a prywatnie co drugą wizytę.

Kocham Cię córeczko ❤
    Alicja 3820g i 54cm ur. 28.09.2016 r ❤❤❤
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt!
    Ja mam wizytę dopiero za dwa tygodnie.
    Mam do was pytanie: jakich kremów używacie żeby wam się nie robiły rozstępy?
    Miłego dnia :)

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ