X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna magnez powinien pomoc! Ja wczoraj bylam na IP ze wzgledu na niskie lozysko i ginekolog mi powiedziała, że koniecznie musze brac 3x mgz z jak najwieksza dawka bo wtedy macica nie napina sie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 14:11

Visenna lubi tę wiadomość

• Kai Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę Magne B6 codziennie, już od długiego czasu. Najpierw było to 6 tabletek na dobę, a teraz już 4. Nie chodziło o żadne kłucia, tylko bóle skurczowe (jak na okres). A kłucia to chyba są od rosnącej macicy? Tak mi się przynajmniej zawsze wydawało.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to zwiększe dawkę magnezu :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ja też biorę Magne B6 codziennie, już od długiego czasu. Najpierw było to 6 tabletek na dobę, a teraz już 4. Nie chodziło o żadne kłucia, tylko bóle skurczowe (jak na okres). A kłucia to chyba są od rosnącej macicy? Tak mi się przynajmniej zawsze wydawało.

Kuzwa to mi przepisali najpierw nospe zamiast magnezem sprobowac zlagodzic bole:-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ja się dołączę - ciężkość brzucha, spięcie, napięcie, pobolewanie. Gin powiedziała magnez + nospa jak bardzo będzie spinać. Zaczęłam od magnezu ale dawka jak na opakowaniu, nie jakoś ekstra. I wszystkie bóle poszły w zapomnienie. Biorę codziennie od 2 tygodni i jest kolosalna różnica.

• walleriana Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny ja mam cały zestaw witamin:
    rano na czczo euthyrox
    po śniadaniu magnez
    po obiedzie magnez + witaminy dla kobiec w ciąży
    po kolacji magnez + witamina D3

Mi magnez pomógł bo miałam omdlenia :/ Teraz jest lepiej. Brzuch mnie pobolewa najczesciej wieczorem.. Ale mam wrażenie ze jest wynikiem siedzenia caly dzien przy kompie-pracując. Po 7-8h (w trakcie i tak sobie robie przerwy, aby pochodzić..ba nawet z psem wychodze na krótki spacer) to i tak wieczorem już leze..

Mi Gin powiedziała że jak zaczyna boleć to się kłaść.. organizm sam sie odzywa i upomina o odpoczynek. Generalnie wiec jak leże to nie mam bólu brzucha...

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamina D3 po kolacji? Ja słyszałam, że przy śniadaniu się bierze, ale mnie poprawcie, może biorę zle

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo dobrze że mówisz - nie wiedziałam że trzeba z rana... !!
    o jejciu..
    ja poprostu mam tyle tych tabletek ze sobie rozlożyłam na cały dzień...

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • ana909 Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wit D od dawna biorę wieczorem... Może zmienie na rano rzeczywiście. Choć czytałam że witaminy lepiej się wchlaniaja na pusty żołądek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 20:34

Kocham Cię córeczko ❤
    Alicja 3820g i 54cm ur. 28.09.2016 r ❤❤❤
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,dawno nic nie pisałam,ale cały czas Was podczytuje:)
    Śliczne macie brzuszki dziewczyny:) Ja też już się powoli zaokrąglam i dokuczają mi niektóre objawy-pryszcze,mecze się szybciej,mam problemy z w toalecie ale powiem Wam ze i tak jestem przeszczęsliwa osoba na świecie,tak długo czekałam na ten czas,że nawet cieszę się z tych dolegliwości:)

Ostatnio byłam na usg,tak czekałam żeby zobaczyć maluszka i najpierw czekałam 2 godz pod gabinetem,bo dr poszła na transfery a zapomnieli jej zaznaczyć w grafiku;/ a później wogole nic iei widziałam na monitorze,ehhhh, ona swój monitor ma wprost na siebie a ten dla pacjenta nie jest niestety powieszony nad leżanka tylko za nią,lekko po skosie i za nisko położyłam się na leżance i nie pooglądałam naszego Zucha,ale za to mam zdjęcie siusiaka.
    I niestety jeszcze kopniaków ani nic nie czuje:(
    Tez mam ta sukienkę z H&M i potwierdzam jest super,bawełniana,rozciągliwa i nie drogie,ja zapłaciłam 40 zł.

Justysia odnośnie tego picia, jak zmusisz się do 1-2 szklanki to zobaczysz ze później organizm sam będzie się domagał.
    Dziewczyny,mam pytanko,wcześniej już pisałam,ale jakoś się nie rozkręciło-jaki kupujecie materac do łóżeczka?Macie jakieś doświadczenia,zastanawiam się nad lateksowym bo w tej gryce to robaki podobno nieraz są,co na ten temat uważacie?

Dea28 lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2016, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do witaminy d3 warto dorzucić k2mk7 bo ułatwia jej wchłanianie. O tym żeby brać przy śniadaniu dowiedziałam się od kogoś kto długo suplementuje i łyka dużo różności ale wiadomo że każdy ma swoje upodobania, ja np przyznaje się bez bicia że zapominam o łykaniu przy śniadaniu :P

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Co do nospy, to wczoraj rozmawiałam z wychowawczynią synka i powiedziała, żebym uważała na nospe. Mówiła z własnego doświadczenia i doświadczenia fizjoterapeutki, podobno dzieci rodzą się wiotkie i częściej mają wskazania do rehabilitacji.
    Tylko jak nie brać nospy skoro brzuch mi się spina? :-(
    Na szczęście za 2 tygodnie wizyta u gina.

Ja brałam od 27tc do praktycznie porodu 38t6d i mój syn nie miał i nie ma żadnych problemów....to jak z każdym lekiem, jak trzeba to się bierze..wybiera się jak to mówi mniejsze zło.

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    No spa źle wpływa też niestety na szyjkę :/ mój gin tez mówił, żeby łykać magnez (asparaginian) kiedy coś uszczypnie ;) a tak to łykam 3 razy dziennie. Dobrze się po tym czuje i od jakiegoś czasu mam spokój :)

Czy u Was też dzisiaj cały dzień pada?

Jak trafiłam do szpitala w skończonym 27tc nie brałam wcześniej nospy i moja szyjka dzięki skurczom których nie czułam miała aż 15mm dzięki braniu nospy w szpitalu i magnezu donosiłam i szyjka mimo że krótka nie skracala się więcej a nawet podrosła do 20mm...każdy przypadek jest inny...trzeba słuchać się swojego lekarza..

India9, nick nieaktualny, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak samo jak fenoterol działa na serce ale jak się ma skurcze przedwcześnie też go podają...mimo że mama się bardzo źle czuje....

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2016, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Wiesz India ja miałam bardzo duza dawke nospy bo 6 tabletek x 1 przez miesiac, a teraz przez miesiac 2x1 buscopan forte. Mysle, ze napiecie brzucha jest grozniejsze niz ryzyko braku napiecia u dzieci. Powiem szczerze, ze ja takiego dziecka nie znam co z powodu nospy miało jakies problemy. A pracowałam glownie z niepelnosprawnymi i wczesniakami. Wydaje mi sie, ze tutaj zawiodly tez inne kwestie w organizmie matki i dziecka i jezeli dzieci dodatkowo byly po cesarce to rowniez to mialo wpyw. Ale wiecie to wiedza tylko z mojego doswiadczenia moze byc roznie.
    Dodatkowo jestem co cesarce :P

• India9 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiadomo, jak będzie bolało to nie zamierzam sobie odmawiać nospy,ale spróbuję z większą dawką magnezu.
    Ja też się nad materacem zastanawiam. A jakie robale w gryce się lęgną??

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Dziewczyny,mam pytanko,wcześniej już pisałam,ale jakoś się nie rozkręciło-jaki kupujecie materac do łóżeczka?Macie jakieś doświadczenia,zastanawiam się nad lateksowym bo w tej gryce to robaki podobno nieraz są,co na ten temat uważacie?
    Ja mam lateks kokos, na stronie z lateksem spał chyba do pół roku a później na stronie z kokosem bo jest twardsza. Z gryką prawda, wystarczy że materac się zmoczy i robale się legną blee. No i nigdy nie wolno dziedziczyć materaca po poprzednim dziecku, lepszy najtańszy nowy niż drogi ale używany.

India nie wiem jakie to robale bo na robakach się nie znam ;) właśnie dojrzałam w necie że kokos to też niezbyt dobry wybór bo za twardy dla malutkiego kręgosłupa, no nic człowiek uczy się na błędach ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2016, 07:50

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę magnez w dużych dawkach, 6 tabletek dziennie i to w sumie od 14 tc już, wtedy brzuch napinał mi się bardzo w nocy. Po kilku tygodniach widziałam już poprawę, ale powiem Wam, że wystarczyły 2 dni stresów i twardnienie brzucha na chwilę wróciło. Co do nospy, ja biorę jak nam wrażenie, że brzuch jest jakiś taki...niespokojny, cięższy itp, czyli sporadycznie. Natomiast moja mama w swoich 3 ciążach brała właściwie cały czas i ani ja ani moje rodzeństwo nie mieliśmy z tego powodu problemów zdrowotnych. Co też oczywiście nie znaczy, że tak będzie u każdego.

mhsv3e5errgno08u.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutti pewnie że nie dlatego napisałam że u mnie nie było, ale trzeba słuchać się lekarza...to tak jak z braniem w ciaży antybiotyków....niby bezpieczne...ale z tyłu głowy jednak człowiek się boi...
    Ja nospy na razie nie biorę ale biorę magnez 3x2

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka, masz rację, każda z nas jest inna, to co jednej pomoże drugiej niekoniecznie.

Zmieniając temat, mam na dzisiaj miły plan, chcę zrobić wreszcie listę rzeczy do wyprawki, już się na to cieszę :)

mhsv3e5errgno08u.png
‹‹ 325 326 327 328 329 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ