Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Beattkie wrote:Ja ide na chmielną na połówkowe 20 maja. Jezeli pakiet obejmuje prowadzenie ciazy to i to tez. Czytałam to w przewodniku, ktory dostałam w robocie. Tylko luxmed nie uzywa okreslen typu polowkowe:-P jak sie do nich zapisuje to mowie, ze z pomiarami:-P
Dzięki za cynkZapytam o to
! Zapisywałaś się w rejestracji sama, czy potrzebowałaś skierowania od lekarza?
-
Beattkie wrote:Ja madziuszka kocham słodkosci, ale po glukozie przez godzine miałam odruchy wymiotne, a dziewczyna, która siedziala obok powiedziała, ze jej bardzo smakuje:-D
Napisałam wam żebyście nie bały się tak bardzo jak ja się bałam po relacjach znajomych czy postach z neta
tutti87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyO masz, a moja gin nie wspominała słowem o takim badaniu. Wszystkie badania mam w normie, cukier też ale tak na szybko wygooglowałam, że i tak czeka mnie to o czym piszecie. Z pewnością wiecie więcej w temacie - jak to jest?
Ja do lekarza chodzę do Invicta, czy któraś z warszawskich pań może też tam chodzi?Słyszę o luxmedach ale nie mam najlepszych doświadczeń z tą przychodnią...
-
Pumpkin wrote:O masz, a moja gin nie wspominała słowem o takim badaniu. Wszystkie badania mam w normie, cukier też ale tak na szybko wygooglowałam, że i tak czeka mnie to o czym piszecie. Z pewnością wiecie więcej w temacie - jak to jest?
Test obciążenia glukozą to standardowe badanie, ktore wykonuje się miedzy 24 a 28 tyg. (Najnowsze wytyczne mówią o obciążeniu 75g - kiedyś 50g, krzywa powinna byc trzypunktowa a nie dwu). Wcześniej, tj. w I trym. powinnaś mieć zrobioną glukozę na czczo - jeśli była ok to pewnie dlatego nic wiecej nie masz robioneJeszcze chwilę do 24tyg. masz i badanie Cię raczej nie ominie
! Ja muszę kontrolować cukier cześciej ze względu na IO.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 11:26
-
nick nieaktualnyRutelka wrote:Super kochana, trzymam kciuki!
To rodzisz jeszcze w tym roku co?
Moja bratowa zaszła w marcu
i ma termin na 21 grudnia.
Zaglądaj do nas i koniecznie pisz co tam u Ciebie.
17 mam prenatalne, trochę się stresuje, no i może poznam "planowaną" płeć dziecka bo wiadomo, ze na tysiąc procent mi powiedzą dopiero na połówkowych
Powiedzcie mi czy miałyście bóle takie jakby szczypanie macicy? i bóle pochwy? Czy mam się tym niepokoić?
adrenalina, szynszyl, Blu, Limerikowo, Rutelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyVisenna wrote:Dzięki za cynk
Zapytam o to
! Zapisywałaś się w rejestracji sama, czy potrzebowałaś skierowania od lekarza?
Zawsze na skierowaniu bo wtedy mowisz im, ze lekarza kazał zrobic w 20-22tc i oni musza ten termin znalezc:-PVisenna lubi tę wiadomość
-
Szarlotka123 wrote:Powiedzcie mi czy miałyście bóle takie jakby szczypanie macicy? i bóle pochwy? Czy mam się tym niepokoić?
urocza mi podpowiedziała ze mozna magnez, ze jest bezpieczny. A ja wlasnie jak tylko dowiedziałam sie o ciazy to kupiłam magne b6 i nospe. I wlasnie jak tak poczuje to łyknę magnez.
Na początku było to ukłucie raz na 3 dni a wczoraj to trzy razy w ciagu dnia to czułam i lyknelam magnez. Dzis tez rano mnie zakuło raz i lyknelam jedna magnezu i narazie od tamtej pory nie czułam.
Podobno mozna do 6 tabletek dziennie w ciazy. Ja narazie nie przekroczyłam jeden dziennie.Szarlotka123 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyVisenna jest cos takiego jeszcze, ze lekarz wystawia skierowanie na swoje spotkania i wtedy nie zdazylo mi się zeby nie bylo terminu:-P
Ja chodze do Marka Litmanowicza ginekologa od patologicznych ciaz, ktory ma swoje ksiazki wydane i którego widzialam w TVN.
Podobno jest super zajebisty:-P mi na chwilr obecna pomogl wyleczył z infekcji zagrazajacej ciazy bez antybiotykow....Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 12:25
-
szarlotka ja kilka razy miałam takie kłucia, ale nigdy nie trwały dłużej niż 2 dni. nie biorę magnezu i myślę, że coś się tam rozciąga po prostu. ale jeśli Cie to niepokoi warto zapytać lekarza, czy wszystko w porządku
Szarlotka123 lubi tę wiadomość
-
Beattkie wrote:Visenna jest cos takiego jeszcze, ze lekarz wystawia skierowanie na swoje spotkania i wtedy nie zdazylo mi się zeby nie bylo terminu:-P
Ja chodze do Marka Litmanowicza ginekologa od patologicznych ciaz, ktory ma swoje ksiazki wydane i którego widzialam w TVN.
Podobno jest super zajebisty:-P mi na chwilr obecna pomogl wyleczył z infekcji zagrazajacej ciazy bez antybiotykow....
Z terminami u lekarza nie mam problemu... zawsze się wepchamAle z uwagi, że USG lekarz ma w gabinecie, to na nim sprawdza, czy wszystko dobrze. Jakość sprzętu kiepska, więc właściwie to szybkie mierzenie i serduszko. Ale sporo mówisz, że w LuxMedzie jest lepszy sprzęt to poproszę o skierowanie
! Dziękuję jeszcze raz za radę
-
Visenna wrote:W sensie, że za szybko? To nie jest krzywa, zwykle pobranie, więc można robić
Ja na czczo robię bardzo często + regularnie HbA1, by kontrolować, czy nie ma cukrzycy.
Nie, wydawało mi się, że się pomylił, bo powinna być już chyba krzywa, a nie zwykła glukoza. Tym bardziej, że ta pierwsza glukoza wyszła troszkę poniżej normy, ale ok, wiec nie widze sensu powtarzania chwile przed krzywa. A 1 czerwca będę w 23tc. No, ale zrobię jak dałna wizycie dopytam co i jak.
Visenna lubi tę wiadomość
-
Szarlotka123 wrote:Jestem właśnie w Grudniówkach, termin mam niby na 8 ale jestem przekonana na 100 %, że będzie to termin powiedziany mi na prywatnej wizycie czyli 2 Grudnia
17 mam prenatalne, trochę się stresuje, no i może poznam "planowaną" płeć dziecka bo wiadomo, ze na tysiąc procent mi powiedzą dopiero na połówkowych
Powiedzcie mi czy miałyście bóle takie jakby szczypanie macicy? i bóle pochwy? Czy mam się tym niepokoić?Szarlotka123 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Co do nospy, to wczoraj rozmawiałam z wychowawczynią synka i powiedziała, żebym uważała na nospe. Mówiła z własnego doświadczenia i doświadczenia fizjoterapeutki, podobno dzieci rodzą się wiotkie i częściej mają wskazania do rehabilitacji.
Tylko jak nie brać nospy skoro brzuch mi się spina?
Na szczęście za 2 tygodnie wizyta u gina. -
India9 wrote:Co do nospy, to wczoraj rozmawiałam z wychowawczynią synka i powiedziała, żebym uważała na nospe. Mówiła z własnego doświadczenia i doświadczenia fizjoterapeutki, podobno dzieci rodzą się wiotkie i częściej mają wskazania do rehabilitacji.
Na szczęście za 2 tygodnie wizyta u gina.
Też słyszałam, że moze byc problem z napięciem mięśniowym u dziecka.
Ja biorę magnez. Może to pomoże?
-
nick nieaktualnyIndia9 wrote:Co do nospy, to wczoraj rozmawiałam z wychowawczynią synka i powiedziała, żebym uważała na nospe. Mówiła z własnego doświadczenia i doświadczenia fizjoterapeutki, podobno dzieci rodzą się wiotkie i częściej mają wskazania do rehabilitacji.
Na szczęście za 2 tygodnie wizyta u gina.
Wiesz India ja miałam bardzo duza dawke nospy bo 6 tabletek x 1 przez miesiac, a teraz przez miesiac 2x1 buscopan forte. Mysle, ze napiecie brzucha jest grozniejsze niz ryzyko braku napiecia u dzieci. Powiem szczerze, ze ja takiego dziecka nie znam co z powodu nospy miało jakies problemy. A pracowałam glownie z niepelnosprawnymi i wczesniakami. Wydaje mi sie, ze tutaj zawiodly tez inne kwestie w organizmie matki i dziecka i jezeli dzieci dodatkowo byly po cesarce to rowniez to mialo wpyw. Ale wiecie to wiedza tylko z mojego doswiadczenia moze byc roznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 14:10
Anoolka, Chwilka84 lubią tę wiadomość