X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja siostra która ma 4 dzieci nie miała pokarmu przy żadnym i co? musiała dawać mleko modyfikowane.

Reni@, Ola_Ola lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzę że temat cc czy porodu siłami natury znów na tapecie.

Ja już kiedyś mówiłam, że ja rodze przez cc.

Jednak co do pokarmu to z obserwacji koleżanek uważam że nie ma reguły czy się rodzi przez cc czy sn na to czy będzie się mialo pokarm długo czy nie.
    Nasza babeczka laktacyjna po porodzie Przyszła jak urofzilysmy z 30 minut po cc a na sali byłyśmy we 3 i dokładnie powiedziała że pokarm ma się w głowie. PAMIĘTAM ja już taka wściekła i podlamana na następny dzień jak przyszła powiedziałam na to ze głowa głowa a ja chcę to mleko mieć w piersiach a nie w myślach bo dziecka Noe wykarmoe. Kompletnie nie wiedziałam o co jej chodzi.:-) dużo zależy od naszego nastawienia.
    Ja nie miałam ani kropli przez prawie 3 doby walczyłam z małą i na laktatorze równo co 2 Godziny laktator a miała ciągle siedziała na cycku. Przez 3 doby była dokarmiana mm. A dziewiczyny też dwie obok mnie miały pokarm już po 3 czy 4 godzinach. Więc reguły nie ma.

Karmiłam prawie 11 miesiecy bez żadnych większych kryzysów. Nigdy nie miałam zastoju. Mała jak pojechaliśmy na Dominikanie odrzuciła pierś i koniec. Dobrze ze wzięłam w razie w mm. Teraz chciałabym karmić też chociaż z rok. Czas pokaże.

Moja przyjaciółka ma 3 dzieci. Urodziła sn i żadne dziecko nie karmila dłużej niż 5 tygodni. Mówiła że ile by nie walczyła na laktatorze i ile by dziecko nie siedziało na piersi mleko Noe chciało się naprodukowac i tyle.
    Nie wiem czy długość karmienia zależy od jakiś predyspozycji czy od czegoś inneego.

Jeszcze dopowiem że jak byłam w ciąży to mówiłam że będę karmila max 3 miesiące bo to take dziwne. Ale tak polubiłam te bliskość przy karmieniu piersią że noewyobtazam sobie końca kp. Dlatego chyba Lila zdecydowała.
    Chociaż uważam że kp nie jest łatwa sprawa. Większości się wydaje że wyjmoe się cycka i bach się karmi. Przecież większosc kobiet boryka się z zastojami, mała ilością pokarmu, często dziecko nor potrafi chwycić piersi. Moim zdaniem łatwiejsze jest karmienie mm.

Uważam że tak jak wybór tego w jaki sposób będziemy rodziły czy sn czy cc tak i to czy karmoen piersią czy mm powinno być wyłącznie decyzja kobiety. To my mamy wybrać świadomie. Mamy się dobrze czuć z tym psychicznie i poznać tego wszelkie konsekwencje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2016, 20:14

Visenna, Reni@ lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez początki z kp wspominam... średnio. Juz kiedyś chyba o tym pisałam. Fajnie jest karmić naturalnie, ale czasem to nie jest takie hop siup ;) a już najgorsze co może być to ciągle pytania osób postronnych "karmisz piersią? Nie?!" -.- raczej w depresję wpędzą kogoś, kto bardzo chciał kp

Sunflower myślę o Was często i jestem pewna, że wszystko będzie dobrze ;) daj znać koniecznie jak juz będziecie po badaniu!

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2016, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Anoolka, to moze u ciebie, bo kazda koboeta i kazdy organizm jest inny i nie ma sensu sie o cokolwiek wygadywac...jeden ma pokarm drugi nie, jeden karmi rok drugimiesiac i reguly tu zadnej nie ma.... wiec mysle ze nie ma sensu nawzajem udowadniac sobie, swoich racji. Ty myslisz tak ja inaczej no i tyle
    Sarcia piszę o karmieniu nie po to żeby udowadniać swoje racje ale po to żeby uświadomić dziewczynom które chcą karmić że większość informacji przekazywanych o karmieniu to delikatnie mówiąc szkodliwe mity. 98% kobiet może karmić piersią swoje dziecko tylko trzeba mieć o tym chociaż trochę pojęcia.

Tu jest fajnie napisane o problemach z laktacją.
    http://www.netmama.pl/magazyn/niemowle/karmienie-piersia/gdy-masz-za-malo-mleka-problemy-z-produkcja-pokarmu/

Visenna lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2016, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka, zgodze sie ale to tez jest moja druga ciaza i tez wiele moge ci powiedziec o karmieniu po cc, nie jest to tak kolorowo jak mowisz. W dalszym ciagu uwazam ze kazda kobieta jest inna i to cY chce karmic piersi czy bedzie karmic piersia dyskusji nie podlega, kazdy ma prawo wyboru.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Anoolka, zgodze sie ale to tez jest moja druga ciaza i tez wiele moge ci powiedziec o karmieniu po cc, nie jest to tak kolorowo jak mowisz. W dalszym ciagu uwazam ze kazda kobieta jest inna i to cY chce karmic piersi czy bedzie karmic piersia dyskusji nie podlega, kazdy ma prawo wyboru.
    Miałam cesarkę po której pokarm miałam dopiero w 4 dobie, do tego później 2 poważne kryzysy laktacyjne i wcale nie napisałam nigdzie że podczas karmienia jest łatwo i kolorowo. Ja też uważam że każda kobieta ma prawo wyboru, przecież nigdzie nie napisałam że każda powinna karmić piersią.

• Kai Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak byłam na podyplomowej logopedii, to się nasluchalam, jak ważne dla rozwoju dziecka (w tym rozwoju mowy) jest karmienie piersią i jak ważne dla zgryzu i prawidłowej mowy jest odrzucenie zarówno karmienia piersią, jak i smoczkow wszelkich w odpowiednim czasie (do 12, max 14 miesiąca).Postaram się do tego zastosować, mam nadzieję, że sie uda, bo wiem, że w praktyce to różnie bywa.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza jeszcze na smoku na drzemki i zasypianie.potem sama gubi w trakcie snu.nad zgryzem bedziemy pracowac bo dentysta tez nas uprzedzal
    Ja corke wykarmilam mm bo naturalne jakos nie lecialo.mala nie umiala chwycic a i cierpliwosci nie mialam do kp.urosla urosla i obylo sie bez bolu cyckow;-) oczyw ze zadne mm nie zastapi mleka matki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 10:31

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea- jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego :-) Śliczna para :-)

Sarcia, jak Twoje zdrowie?

Co do tematu porodu to mam za sobą SN i tragicznie boję się kolejnego. Próbuję jednak oswajać ten strach czytając różne historie porodowe itp. CC też się boję - szczególnie cewnikowania! Nie ma rady- trzeba urodzić i już.

Syna karmiłam i piersią i mm ok 7 miesięcy, teraz pewnie postąpię podobnie. Raczej dłużej niż 8 miesięcy nie chcę karmić, nie czuję jakiegoś wow na myśl o kp. Nie będę rezygnowała z kp, bo potrzeby dziecka są ważniejsze. Ale nie uważam, aby kobiety nie karmiące piersią popełniały jakiś błąd, grzech. To indywidualna kwestia każdej z nas. Po to stworzono mm, aby z niego korzystać :-)

Włosy w ciąży farbuję od skończonego I trymestru.
    W zabobony też nie wierzę :-) ale co komu w duszy gra :-) nie wnikam o ile nie dochodzi do hodowania kołtunów :-)

Smoczek... długo czekaliśmy aż syn się oduczy. Udało się ku naszemu zaskoczeniu bezproblemowo załatwić sprawę jak mały miał 2 lata i ze 4 miesiące. Ułożyliśmy plan wg którego później działaliśmy i po trzech dniach problem smoczka należał do przeszłości :-)
    Teraz, jeśli mała będzie chciała będzie dostawała smoczek, ale postaramy się nie dopuszczać do takiej sytuacji, że nie będzie mogła się z nim w ogóle rozstać :-)

Dea28, Limerikowo lubią tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki India :)

Mi powiedział gin że mam sie nastawiać na cc, bedzie co ma być najważniejsze bezpieczeństwo moich dzieci :)

India9, Reni@, Blu, Sunflower lubią tę wiadomość

• Blu Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza smoka w ogóle nie chciała, teraz tez nie kupuję.

Pakujemy sie na wyjazd, jutro wyruszamy nad morze a później jeszcze na tydzień na mazury. Gratów tyle, ze głową mała, a końca nie widać ;)

Macie czasem takie uczucie, że dziecko chodzi albo skacze Wam po pęcherzu? Cały dzień mi się wydaje ze młody tak sobie drepta, a ja muszę mieć wc w zasięgu paru kroków o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 12:12

India9, Anoolka, Chwilka84, Sunflower, Ola_85 lubią tę wiadomość

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu udanego wypoczynku :)

Blu lubi tę wiadomość

• Blu Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki!

Chociaż raczej nie nastawiam się, że bardzo wypoczniemy, raczej, że mała zobaczy morze i ona najbardziej skorzysta. My z mężem to taka obsługa techniczna :D

Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

• India9 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Nasza smoka w ogóle nie chciała, teraz tez nie kupuję.

Pakujemy sie na wyjazd, jutro wyruszamy nad morze a później jeszcze na tydzień na mazury. Gratów tyle, ze głową mała, a końca nie widać ;)

Macie czasem takie uczucie, że dziecko chodzi albo skacze Wam po pęcherzu? Cały dzień mi się wydaje ze młody tak sobie drepta, a ja muszę mieć wc w zasięgu paru kroków o.O
    Blu, dobrze Wam :-) trochę zazdroszczę, ale jeszcze nieco ponad miesiąc i też wreszcie wyjedziemy :-)
    Ja mam takie odczucie, że czasem siedzi mi na pęcherzu i potrzebuję odrazu do toalety

Blu lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie i teraz zawsze jest deal spakowac sie a przy 2jce dzieci bedzie jeszcze ciekawiej..
    Mimo iz zawsze mam w glowie ze calej chaty jak ten slimak nie zabiore to z minimum rzeczy i tak robia sie walizki dla meza;-)

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka i jak sklep???

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o toalete to ja od ladnych kilku tyg chodze pierwotnie ..w krzaczki na spacerze.a moja corcia za mna.kuca i mowi :mama ja sisiu :-)
    Wiem ze druga panienka byla ost glowa do dolu wiec napierala na czestsza toalete

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak wam wszystkim zazdroszcze, my w tym roku pewnie nigdzie nie pojedziemy, kase wolimy przeznaczyć na remont a po drugie gin kazał na tyłku siedzieć i sie nie ruszać ech :/

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez ostatnio czuje większe parcie na pęcherz... co chwile biegam do toalety. Objawy mamy wszystkie podobne to znaczy ze ciaza dobrze sie rozwija :)

India9, Blu lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym wolała żeby moje dzieci dawały już solidne kopniaki :(

‹‹ 404 405 406 407 408 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ