Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Sarcia mam prośbę o opinie prawną odnośnie sprzedaży na allegro.
Od jakiego momentu (pułapu sprzedaży/dochodów) należy zarejestrować firmę a do którego momentu nie jest się zobligowanym do rejestrowania firmy?
W jaki sposób wykazać takie przychody na PIT?
Przeglądam internet i sporo jest sprzecznych informacji...
Czy mogłabyś jakoś mnie nakierować, jeśli ten temat nie jest Co obcy?
Z góry dziękuję
ps jeśli inne dziewczyny ogarniają ten trudny dla mnie temat - to oczywiście będę wdzięczna za pomoc
-
Dzień dobry.
Wracam do świata żywych. Byłam dziś na krzywej. Do wypicia jest to całkiem spoko jak lemoniadka tylko słodko-kwaśnakupiłam glukoze cytrynową i jeszcze wcisnęłam pół cytryny. Ale pierwsza godzina była kosmiczna ze 2 razy mi się słabo robiło do tego stopnia że pielęgniarka wyniosła mi krzesełko na taki tarasik i tam sobie siedziałam a potem przedarło mnie na kibelku
ale 2 godzina już ok. Teraz odpoczywam w domku przed komputerem a potem zbiore sie za obiad. Mąż miał iść ze mną ale nie dostał wolnego w pracy
Renia jak nie słyszeli? ja mieszkam w małym miasteczku i w każdej aptece mają
Ola ja coś do szpitala wybiore pewnie z tego co mam
Chwilka i Pumpkin jakie kupiłyście te poduchy?wrzućcie linka
Visenna ale próg z tego co czytałam do becikowego jest 1900zł na osobę. Ja mam nadzieje, że sie załapiemy(Jeżeli dziecko urodziło się, zostało objęte opieką prawną lub przysposobione po 31 grudnia 2014 roku to, czy becikowe zostanie wypłacone, zależy od dochodów rodziny. Graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto (po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny. Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3721790,becikowe-2016-poradnik-dokumenty-zasady,id,t.html)
Dziewczyny zależy gdzie mieszkacie- wiadomo w większych miastach zarabia się więcej. my razem z moim mężem mamy na ręke co miesiąc max 4000zł a czasem i mniej więc podzielić to na 4 osoby jak nic sie załapiemy
aneta93 jeśli nie masz jakiegoś źródła dochodu a jesteś zarejestrowana np. jako bezrobotna dostaniesz 1000zł kosiniakowego.
Jacqueline, angelstw trzymam kciuki za Was!!!
sarcia ja piłam ale raz i powiem że ohyda! sto razy lepiej smakuje mi warka 2% ale nie bede jej pić wytrzymam jeszcze troche
diewuszka ja już butów nie wiążechodze w japonkach albo balerinach, sandałki zostawiłam na przyszły rok
Ja dostałam jakąś książke o dzieciach ale sie jeszcze za nią nie zabrałam bo kuzynka podrzuciła mi Perfumy Kleopatry i sie zaczytałammega
-
diewuszka86 wrote:Dziewczyny czy któraś z Was może zakupiła i może polecić jakąś fajną książkę dla początkujących mamuś i tatusiów? Chciałabym coś kupić i poczytać, żeby chociaż w teorii się przygotować na przyjście maleństwa, ale nie chcę kupić jakiegoś badziewia tylko wartościową pozycję, tak żeby mąż też skorzystał. Jeśli ktoś ma coś ciekawego to będę wdzięczna za namiary
Natomiast b fajna wydala mi sie ksiazka Zawolajcie polozna, na ktorej podstawie nakrecono film.obrazuje porody od str poloznych w UK i warunki zycia i matek i dzieci.czytalam ta pozycje juz po 33tcdiewuszka86 lubi tę wiadomość
-
My nie bylismy w szkole rodzenia a szkolenie pieluchowe ekspresowe plus jak ok trzymac niemowle dostal maz za free w szpitalu w Poz
Maz jest jedynakiem a ja najstarsza z 4 dzieci i cos tam instynktownie wie sie
Maz na krotkiej wizycie i wpada pielegniarka
-Pan wie jak trzymac to dziecko?
-hmm no nie.to nasze pierwsze dziecko
-wyzej prosze Pana wyzej
-dziekuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2016, 12:21
India9, Dea28 lubią tę wiadomość
-
szynszyl wrote:MMM całkiem sporo tego ^^
też jak czytam książki zagranicznych autorów to momentami jest dziwnie bo oni piszą o czymś co mają u siebie a u nas jest zupełnie inaczej.
mój mąż dostał taką fajną książeczkę: "Bobas: instrukcja obsługi, wskazówki użytkowe, wykrywanie i usuwanie usterek oraz porady serwisowe" bardzo mu się spodobała technicznie i prosto
Też ją dostaliśmyfajnym, zabawnym językiem napisana przez co szybko się czyta i myślę, że sporo informacji zawiera.
-
diewuszka86 wrote:Dziewczyny czy któraś z Was może zakupiła i może polecić jakąś fajną książkę dla początkujących mamuś i tatusiów? Chciałabym coś kupić i poczytać, żeby chociaż w teorii się przygotować na przyjście maleństwa, ale nie chcę kupić jakiegoś badziewia tylko wartościową pozycję, tak żeby mąż też skorzystał. Jeśli ktoś ma coś ciekawego to będę wdzięczna za namiary
Ja mam:
Pozycja nr 3 - "Bez znieczulenia. Jak powstaje człowiek" - kupiona z ciekawości, to nie jest poradnik (przeczytałam jednym tchem)Na razie zaczęłam "Język niemowląt". Chcę poznać różne podejścia, by móc wyciągnąć coś dla siebie. "Pierwszy rok z życia dziecka" będę czytać na bieżąco
Na początku sierpnia wybieramy się do szkoły rodzenia - na nią liczę najbardziej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2016, 13:30
diewuszka86, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Dea28 wrote:Visenna ale próg z tego co czytałam do becikowego jest 1900zł na osobę. Ja mam nadzieje, że sie załapiemy
Wiem, wiem... znam progi, już przestudiowałam wszystko... ale... my się nie łapiemyStety/niestety.
-
Ja sie melduje odpicowana na lato! Fryzjer, hybrydki rączki stopki, brewki wszystko gotowe na urlopik, i wszystko spakowane bez pośpiechu a nie na predce jak zwykle. Jedziemy zaznać ciszy i spokoju. Pozdrawiam 3msjcie sie dziewczyny
Visenna, Reni@, Anoolka, India9, szynszyl, Limerikowo, NiecierpliwaKarolina, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dziękuję Wam bardzo za cenne podpowiedzi w sprawie książki
Poczytam coś o nich i pewnie się na coś zdecyduję z zestawu, który proponujecie.
Oczywiście liczę na to, że mój instynkt zadziała, ale warto podeprzeć to jakąś fachową literaturą, będę się czuła pewniej.
Canario udanych wakacjiVisenna, Limerikowo, NiecierpliwaKarolina lubią tę wiadomość
-
sarcia123 wrote:A co do becikowego to jest kwota netto nie brutto, czylim1920 zl mnozysz razy 4 osoby i wychodzimci jakiej kwoty dochodowej nie mozecie przekroczyc i wtedy nalezy sie jednorazowe becikowe.
TUTAJ LINK : http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3721790,becikowe-2016-poradnik-dokumenty-zasady,id,t.html
dotyczący becikowego PLUS WSZYSTKIE POTRZEBNE ZAŁĄCZNIKI.
Rok dochodowy w 2016 to 2014.
sarcia123 mam jeszcze pytanie, napisałaś że połówkowe jest istotne jeśli chodzi własnie o becikowe. Masz jakieś źródło tej informacji?
Wiem że trzeba mieć zaświadczenie od gina o prowadzeniu ciazy od 10 tygodnia - nic o badaniach. -
Ja też dziś byłam na glukozie. Dobrze że miałam podwózkę do domu, bo by mnie z ulicy zbierali... Samo wypicie i czekanie jak miną te dwie godziny było w miarę ok, ale już po, gdy wracaliśmy samochodem, to był koszmar. Mroczki przed oczami, nie mogłam złapać tchu i gdyby do mnie mama cały czas nie mówiła to bym straciła przytomność.
Nie mówię że i wam może się to przytrafić, ale serio zabierzcie kogoś ze sobą na to badanie, zwłaszcza że znowu zrobiło się bardzo ciepło.
-
Ja też zabrałam się do czytania książek o pielegnacji niemowląt. Instynkt instynktem, ale skąd mam wiedzieć jak zadbać o pępek albo przemyc dziecku oczka skoro w życiu nie miałam do czynienia z małymi dziećmi??? Ja jednak potrzebuję jakiejś podstawowej instrukcji obsługi
NiecierpliwaKarolina, Dea28 lubią tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015