Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pozatym nikt nie mowil ze ciaza to jest przyjemnosc i nieustajaca radosc.... wiadomo se to jesg ciezkie 9 miesiecy, a upaly to zobaczysz lipiec sierpien jak z wielkim brzuchem bedziezz sie toczyc to jest dopiero nie do zniesienia , jak nie wiesz co masz ze soba zrobic i wszedzie jestes poodparzana i ani nie idzie spac ani oddychac i modlisz sie zeby juz urodzic.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelstw wrote:
    i znów do Was zaglądam :) sentyment pozostanie mi już do końca!

kolejna wizyta za nami :)
    Skrzacik ma całe 3cm :) machał dziś rączkami i nóżkami do mnie :) <3
    obym już do końca przeżywała tak piękne chwile jak na dzisiejszej wizycie ;)

29wkahu.jpg

pozdrawiamy ze Skrzatem! ;)

Wspaniałe wieści i piękne zdjęcie:)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Mamy bijące 122 <3 Okruszek ma niecałe 6,3 mm choć jak patrząc jak lekarz zmierzył to pewnie 7 by było.

Plamienie oczywiście nie wiadomo skąd, na usg nic niepokojącego nie widać, nadżerki czy polipa też nie.

Luteine mam brać jak biorę, Duphaston z 2x1 na 2x3 (zbankrutuje przez tego Dupka chyba) ;)

Boziu, jaka jestem szczęśliwa nawet mimo tych plamień :) Oby się nie pogorszyły.

Wizyta za 3 tygodnie ;)

Maleństwo pięknie rośnie i tylko to się liczy:)
    Bierz leki i odpoczywaj :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że każda z nas jest przygotowana w jakimś stopniu na tego typu niedogodności. Nie sądzę, żeby ktoś bał się iść na badanie po tego typu wpisach, że jest to niesmaczne, albo że komuś było niedobrze, w końcu jesteśmy dorosłe. Każda znosi to jakoś inaczej, ale bez przesady, że ktoś się zniechęci to tego, żeby mieć dziecko bo 2 razy w ciąży trzeba wypić kubeczek ulepku, nie bądźmy śmieszni. Z porodem zapewne będzie tak samo, niektóre z nas urodzą szybko i łatwo a inne będą miały zapewne trudny i długi poród. Ale jakoś to trzeba przeżyć.

Limerikowo, Visenna, aneta93 lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was może zakupiła i może polecić jakąś fajną książkę dla początkujących mamuś i tatusiów? Chciałabym coś kupić i poczytać, żeby chociaż w teorii się przygotować na przyjście maleństwa, ale nie chcę kupić jakiegoś badziewia tylko wartościową pozycję, tak żeby mąż też skorzystał. Jeśli ktoś ma coś ciekawego to będę wdzięczna za namiary :)

l54t4dr.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was może zakupiła i może polecić jakąś fajną książkę dla początkujących mamuś i tatusiów? Chciałabym coś kupić i poczytać, żeby chociaż w teorii się przygotować na przyjście maleństwa, ale nie chcę kupić jakiegoś badziewia tylko wartościową pozycję, tak żeby mąż też skorzystał. Jeśli ktoś ma coś ciekawego to będę wdzięczna za namiary :)

"Język niemowląt" Tracy Hogg- bardzo fajna książka,własnie skończyłam.

diewuszka86, Limerikowo, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka tak tak, bo ty masz sielkie doswiadczenie macierzynskie i rodzicielskie, a zwlaszcza w porodach, sama zobaczysz jak wyladujesz na porodowce ze te madrosci ktore prawisz na nic sie zdadza :) ale masz racje trzeba byc optymista

• Eryka Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:

"Księga Dziecka. Od narodzin do drugiego roku życia" William i Martha Sears
    i "Nasze Dziecko. Rozwój, pielegnowanie i wychowanie" red. Roma Rokicka-Milewska.
    Właśnie podczytuję i uważam, że wartościowe pozycje.

diewuszka86 lubi tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    "Język niemowląt" Tracy Hogg- bardzo fajna książka,własnie skończyłam.
    Czytalam, książka fajna ale niektóre porady to nic dobrego np. jest tam napisane żeby karmić dziecko co około 3 godziny po spaniu a nie przed. Ja się zastosowałam do tego między innymi dlatego że mój maluch ulewał strasznie podczas snu , z ulewaniem się poprawiło ale zaczęłam mieć problemy z laktacją , dziecko wiecznie marudne, placzliwe, po prostu koszmar. Więcej takiej głupoty nie zrobię:P

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiscie nie czytam zadnych ksiazek na temat macierzynstwa, bo uwazam ze kpbieta kazda ma instynkt i doskonale bedzie wiedaiala co zrobic z malenswtem czy jak sie nim zaopiekowac i co jesg dobre a co zle :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś miałam kolejny atak niemiłosiernego bólu cyckowego. O Jezu myślałam że wyskocze z samochodu. Musiałam stanik zdjąć. Ostatni taki ból miałam 2 tygodnie temu i był ciut mniejszy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja uważam że czasem warto posłuchać/poczytac kogoś madrzejszego od siebie. Tylko zadufany w sobie człowiek myśli że jest najmądrzejszy i że pozjadał wszystkie rozumy ;)

diewuszka86, MMM2016, szynszyl, lu.iza, Asia_08, NiecierpliwaKarolina, India9, Ola_Ola, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Diewuszka tak tak, bo ty masz sielkie doswiadczenie macierzynskie i rodzicielskie, a zwlaszcza w porodach, sama zobaczysz jak wyladujesz na porodowce ze te madrosci ktore prawisz na nic sie zdadza :) ale masz racje trzeba byc optymista

Ta ironia jest zupełnie niepotrzebna :/ Owszem, nie mam doświadczenia w byciu mamą i jeśli chodzi o poród, ale nie zaszłam w ciążę bezproblemowo, więc wiem, że jestem w stanie przeżyć wszystko dla tego maluszka, na którego nie mogłam się doczekać wiele długich miesięcy. Jestem optymistką bo skoro kobiety rodzą dzieci to chyba jest to do przeżycia. I z całym szacunkiem, nie prawię żadnych mądrości, jak to nazwałaś moje wpisy, ale wyrażam swoje zdanie, po to jest to forum.

Kasik2, NiecierpliwaKarolina, Visenna, Anoolka, India9, Ola_Ola, Chwilka84 lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:

Hmm jakby to skomentować......
    Sarcia.... zarówno Ty i ja (i wiele dziewczyn z forum) na przełomie września i października zostanie mamami KOLEJNY raz.
    Trzeba jednak pamiętać, zę niektóre dziewczyny debiutują w tej roli :) i sama ciążą tez jest dla nich nowością :)
    Czy nie sądzisz, ze byłoby miło i jakoś tak...wyrozumiale....pozwolić szczególnie właśnie debiutantkom przeżywać ciążę i wyobrażenia o porodzie i pierwszych dniach z maleństwem TAK JAK PRZEŻYWA SIĘ TO ZA PIERWSZYM RAZEM???????????????????????????
    Owszem, osobiście chętnie dzielę sie swoimi doświadczeniami ale jednak staram się dopuszczać, ze ktoś w danym temacie ma inne/ własne przemyślenia lub wyobrażenia...
    Ma prawo. A to, że często rzeczywistość okazuje się inna.... (niestety) to nawet i doświadczone już matki mogą się zdziwić :)
    Pozwólmy sobie na wzajem na indywidualność, marzenia i wyobrażenia :)

NiecierpliwaKarolina, Visenna, diewuszka86, Anoolka, India9, Ola_Ola, Chwilka84 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    A ja uważam że czasem warto posłuchać/poczytac kogoś madrzejszego od siebie. Tylko zadufany w sobie człowiek myśli że jest najmądrzejszy i że pozjadał wszystkie rozumy ;)

Oczekuje drugiego dziecka a nadal z przyjemnością czytam na temat macierzyństwa :)
    U mnie ciekawymi okazały się następujące pozycje (podaję z głowy, więc tytuły mogą nie być idealnie podane:
    - Ciążą w pytaniach i odpowiedziach
    -Matka i dziecko
    -Mądrzy rodzice (moja ulubiona)
    -Twoja ciążą tydzień po tygodniu
    -Ciążą, poród , macierzyństwo
    -Język niemowląt (najmniej przypadła mi do gustu)
    -Jak wychować szczęśliwe dziecko
    -Zasypianie bez płaczu

Obecnie czytam:
    - Drugie dziecko, podręcznik przetrwania (Naia Edwards)
    - Dziecko z bliska (Agnieszka Stein)

Osobiście najlepiej czyta mi sie polskich autorów bo realia są zbliżone.

diewuszka86, Anoolka, Chwilka84 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja byłam dzisiaj na glukozie, oprócz tego, że trzeba było siedzieć to nie odczułam skutków ubocznych badania, każda jest inna ^^ w przychodni okazało się być bardzo fajnie to zorganizowane, obok pokoju pobrań jest osobny pokoik z gazetkami i fotelami i mamusie i inne osoby z takimi badaniami sobie siedzą i czekają :)jakby komuś się zrobiła słabo to bardzo bezpiecznie :)

sarcia nie wiem skąd Twój atak na diewuszkę, nie napisała naprawdę nic wymądrzonego i nie wiem co Cię tak ubodło... może masz gorszy dzień.

fajnie, że piszecie o książkach chętnie też coś poczytam :) dostałam książkę chyba "pierwszy rok życia dziecka" kontynuacja "w oczekiwaniu na dziecko", jeszcze nie zaglądałam, czytała któraś z Was?

Visenna lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:

fajnie, że piszecie o książkach chętnie też coś poczytam :) dostałam książkę chyba "pierwszy rok życia dziecka" kontynuacja "w oczekiwaniu na dziecko", jeszcze nie zaglądałam, czytała któraś z Was?

Czytałam Pierwszy rok z życia dziecka - jak już sie mały urodził, to na bieżąco, wyprzedzałam miesiąc i czytałam :)
    Ciekawie napisana i do gustu przypadły mi te tabele podsumowujące dany miesiąc, np. co Twoje dziecko może już potrafić i co raczej już opanowało :)
    Takie ciekawe podpowiedzi :)

szynszyl lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM całkiem sporo tego ^^
    też jak czytam książki zagranicznych autorów to momentami jest dziwnie bo oni piszą o czymś co mają u siebie a u nas jest zupełnie inaczej.

mój mąż dostał taką fajną książeczkę: "Bobas: instrukcja obsługi, wskazówki użytkowe, wykrywanie i usuwanie usterek oraz porady serwisowe" bardzo mu się spodobała technicznie i prosto :D

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz czytam "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" i też bardzo mi się podoba, pewnie wiele rad będę testować na swoim dziecku. Też liczę na instynkt, ale jednak każda z nas jest inna, każde dziecko będzie inne a w większości książki piszą ludzie doświadczeni, którzy mieli do czynienia z setkami różnych dzieci i to oni mogą się podzilelić swoim doświadczeniem. Oczywiście pewnie wiele z tych rad wydaje nam się bzdurnych, ale ja wolę być świadoma tych różnych rad i pomocy niż stać spanikowana z rozłożonymi rękoma nad moim dzieckiem licząc na to że za chwilę się uspokoi :)

India9 lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda zarówno ciążę jak i badania przechodzi inaczej. Dla mnie test tolerancji glukozy jest bardzo nieprzyjemny. Wiem ze bede sie źle czuć bo taka ilosc cukru jest dla mnie po prostu za duża.

W pierwszej ciąży czytałam dużo gazet dla mam. Książki żadnej nie mialam wiec nic nie polecę.
    A strach przed nowym zawsze jest. Ja tez mam obawy przed kolejnym porodem i wychowywaniem drugiego dziecka. Co wiecej od początku ta ciaza wiaze sie u mnie z duzym stresem. Ciaza po poronieniu wiec wiadomo ze pierwsze tygodnie w wielkiej niepewnosci. Zaraz potem doszly skurcze i musze lezec z powodu skracajacej sie szyjki. Najwazniejsze teraz dla mnie zeby wytrwać do 37 tygodnia

Limerikowo lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
‹‹ 431 432 433 434 435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ