X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    NiecierpliwaKarolina, dobrze,ze jest lepiej. mierzysz sobie cukier?,

Mam pytanko ,odnośnie ruchów, to jest moja pierwsza ciąża i nie wiem za bardzo ile ich powinno być, w zasadzie w ciągu dnia jak gdzieś chodzę, tzn jestem w pozycji stojącej to nie czuje, dopiero jak usiądę czy się położę, ale to nie jest tak,ze czuje tych ruchów jakoś dużo, chyba któregoś dnia policzę. A jak to jest u Was?
    Dzisiaj, w ogóle Maluszek jakiś mało ruchliwy i miałam przez to zły dzień, martwiłam się,ale wieczorem juz się kręcił.
    U mnie też jest różnie z ruchami, jeden dzień że czuję ją co chwilę a następnego bardzo rzadko. No ale po 30 tyg ruchy będą już regularne:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Renia dokładnie, ja smaruje przynajmniej dwa razy dziennie tak sie przynajmniej staram. Jak siedze w domu jest to więcej a jak latam gdzieś to raz bo sie zapominam :D

U mnie znów strach po usg. Dziś lekarzs stwierdził że szyjka 34mm jest ok ale za to chłopcy maja sporą różnice w wadze i on nie wie skąd to jest bo to niby ciąża dwujajowa i to sie nie powinno zdażyć (chodziło mu o syndrom podkradania). Dziś ważą 600 i 800g. 14 lipca mam kontrolne usg i jeśli różnica będzie się pogłębiać to 32-34 tydzień i cesarka :( albo i wcześniej jeśli sytuacja będzie tego wymagała. Ale stwierdziłam, że za dwa tyg jeśli będzie coś nie tak to idę do ordynatora ze szpitala na wizyte on ma dużo nowocześniejszy sprzęt i może to są jakieś błędy pomiaru? Wole mieć opinie jeszcze jednego gin.
    Wcisnęło mi się lubię zamiast cytuj. Masz rację, jak coś to idź do innego lekarza, z reguły na innym sprzęcie okazuje się że problemu nie ma tylko był wcześniej jakiś błąd pomiaru itp

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Renia dokładnie, ja smaruje przynajmniej dwa razy dziennie tak sie przynajmniej staram. Jak siedze w domu jest to więcej a jak latam gdzieś to raz bo sie zapominam :D

U mnie znów strach po usg. Dziś lekarzs stwierdził że szyjka 34mm jest ok ale za to chłopcy maja sporą różnice w wadze i on nie wie skąd to jest bo to niby ciąża dwujajowa i to sie nie powinno zdażyć (chodziło mu o syndrom podkradania). Dziś ważą 600 i 800g. 14 lipca mam kontrolne usg i jeśli różnica będzie się pogłębiać to 32-34 tydzień i cesarka :( albo i wcześniej jeśli sytuacja będzie tego wymagała. Ale stwierdziłam, że za dwa tyg jeśli będzie coś nie tak to idę do ordynatora ze szpitala na wizyte on ma dużo nowocześniejszy sprzęt i może to są jakieś błędy pomiaru? Wole mieć opinie jeszcze jednego gin.

Pewnie ze warto sprawdzic u kogos innego. Mam nadzieje ze na nastepnej wizycie nie bedzie juz takiej różnicy

Ja jutro wieczorem mam wizyte i zaczynam się stresowac jak ta moja szyjka. Mam nadzieje ze tym razem sie nie skrocila. Jestem zapisana na 19.20 ale jutro nawal pacjentek bo potem lekarz ma 2 tyg urlopu. Mam dzwonic przed 19 jak sytuacja wyglada bo moze byc spore opoźnienie. A z moimi skurczami nie chcę za dlugo siedziec w poczekalni

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina, uważaj na siebie i szybko zaopatrz się w ten glukometr, w razie czego to zmierzysz sobie od razu.

Dea28, spokojnie,wiesz, że to ważenie wcale nie jest dokładne i zależy od sprzętu, ale dobrze, że idziesz do innego lekarza skonsultować, będziesz spokojniejsza.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak u Was z wodami płodowymi? U mnie w 22tc AFI wyniosło 13, a dziś na kontroli w 26tc wyniosło 19. Wg lekarza to górna granica. Wszystkie organy bez zastrzeżeń tym razem, ostatnio były watpliwości co do małego żołądka.
    Niepokoi mnie tez wysoki wskaźnik wód płodowych.. Ktoś tak miał/ma?

uwo93e3kacedpezy.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2016, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) nie mam ostatnio czasu nawet usiąść przy komputerze ;/

blu super, że wakacje się udały :)

co do ruchów to mi dzieciaczek raczej sporo się rusza, ale jak przyjdzie moment, że jakoś dłużej nie było to zawsze siadam, spokojnie oddycham i się odzywa :)

linea negra to u mnie się nie uwidoczniła, nie mam pojęcia czy się pojawi, ale jakoś nie czuję potrzeby jej posiadania :)

niecierpliwa trzymam kciuki za opanowanie tego cukru!

Dea dobrze, że idziesz na konsultację, zawsze lepiej sprawdzić. mam nadzieję, że na dodatkowej wizycie okaże się, że jednak wszystko jest ok. Jeśli mogę wiedzieć dlaczego w sytuacji, gdy któreś jest większe należy szybciej zakończyć ciążę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2016, 23:29

Blu lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Pielęgniarka też bym chyba próbowała z jakimiś zimnymi okładami.
    A masz siarę? Może pozatykała Ci kanaliki i zrobił się stan zapalny? Mój gin przed tym przestrzegał.
    Nic nie leci. To jest taki ból ze nawet chuchniecie boli. Nie do opisania.

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea, dobrze robisz, że chcesz sprawdzić u innego. Jednak co lekarz to opinia i też inny sprzęt, więc na spokojnie. Moja kuzynka urodziła kilkanaście lat temu bliźniaki i też jeden był większy od drugiego.
    Bez stresu, chłopaki rosną w swoim tempie ;-)

Anoolka, Dea28 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 28 czerwca 2016, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    A jak u Was z wodami płodowymi? U mnie w 22tc AFI wyniosło 13, a dziś na kontroli w 26tc wyniosło 19. Wg lekarza to górna granica. Wszystkie organy bez zastrzeżeń tym razem, ostatnio były watpliwości co do małego żołądka.
    Niepokoi mnie tez wysoki wskaźnik wód płodowych.. Ktoś tak miał/ma?

Asia, mnie na połówkowym lekarz określił AFI na 20. Powiedział, że górna granica i mam mniej pić. Zresztą pisałam tu o tym. A tydzień później (chciałam sprawdzić, akurat był inny lekarz) okazało się, że absolutnie nie jest tyle i że wszystko w porządku. Także ja bym się za bardzo nie stresowała. Może przed badaniem więcej wypiłaś i maluch też więcej wysiusiał ;-)

Asia_08 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 28 czerwca 2016, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:

Biedna :-( może idź nadprogramowo do lekarza? Może jakiś stan zapalny się zrobił :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie udzielam się ostatnio ponieważ umieram na bol cyckow. To jest nie do zniesienia. Boje się oddychać. Kilka razy dziennie mnie łapie ból najpierw jednej potem drugiej. Płacze z bolu.
    Współczuję, ciekawe dlaczego tak?

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej tak w ogóle, ja się do pracy szykuję.
    Nie doczytałam wszystkiego, ale:
    Blu - super, że wypoczynek udany. Jeśli mała chciała być w wodzie i jej zimno nie przeszkadzało to czemu nie?

NiecierpliwaKarolina - dobrze, że z ciśnieniem już ok i że masz takiego troskliwego męża :-) Co do cukru - mi gin nie dał recepty na paski (a mówiłam, ze mam glukometr w domu), dał mi skierowanie do poradni diabetologicznej,ciekawe ile się czeka.

Chwilka- u mnie też są etapy znacznego zmniejszenia aktywności malucha. Lekarz nie kazał mi liczyć. Nie wiem czy był 10 na godzinę naliczyła, pewnie od dnia zależy.

Dea - kochana, oby to nie było to podkradanie! Ale Cię nastraszył. Narazie się nie martw, trzeba zmierzyć jeszcze raz. A jeśli coś się rzeczywiście dzieje to pamiętaj, że jest plan B w postaci wcześniejszej cesarki. Będzie dobrze.

Blu lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wczoraj wizytę. Tak jak wcześniej wspomniałam dostałam żelazo i skoerowanie do poradni diabetologicznej. Co do ucisku na spojenie powoedział, żeby się oszczędzać i powinno przejść. Zobaczymy
    Sprawdzał tętno detektorem i jest ok, mała się nawet ruszała podczas badania.
    Kolejna wizyta 22.07, a później dopiero we wrześniu, bo.mój lekarz ma.miesiąc urlopu :-( i tak myślę czy iść w sierpniu jeszcze do innego czy nie ma potrzeby, bo i tak w połowie sierpnia będę miała usg

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie udzielam się ostatnio ponieważ umieram na bol cyckow. To jest nie do zniesienia. Boje się oddychać. Kilka razy dziennie mnie łapie ból najpierw jednej potem drugiej. Płacze z bolu.

Ja bym poszla do lekarza. Jesli nawet nie doginekologa to rodzinnego. Piersi bola w ciąży ale bol jaki opisujesz raczej nie jest normalny

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gorączkę masz? Wejdź pod prysznic i masuj, dobre są też okłady z kapusty a jak nic nie pomoże to do lekarza, może antybiotyk będzie potrzebny.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    A gorączkę masz? Wejdź pod prysznic i masuj, dobre są też okłady z kapusty a jak nic nie pomoże to do lekarza, może antybiotyk będzie potrzebny.
    Nie mam gorączki. Jest mi zimno. Masaż i okłady odpadają a pod prysznicem to bym umarla chyba z bolu. Jak mnie zaczynają boleć to musze ściągnąć wszystko. Najdziwniejsze jest to ze to są napady bólu. Trwają z pół godziny i odpuszcza. I tak 2 '3 razy dziennie. Nagle. Po prostu zaczynają boleć. Najpierw sutek potem ból rozlewa się na całe piersi, dotknąć nie można, najlepiej nie oddychać. Między tymi napadami cały czas są mega wrażliwe. Na żadnym boku nie mogę leżeć. Nie mogę stać na wietrze nawet. ; (; (; (; (; ( ból złapał mnie w przychodni jak byłam na glukozie. Musiałam stanik zdjąć i myślałam że po ścianach zacznę chodzić.

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka, ja bym jednak zapytała lekarza o ten ból, bo z tego co opisujesz to jest on bardzo silny, a to przecież może świadczyć o jakimś stanie zapalnym. Mnie bolały na samym początku ciąży ale tylko przy dotyku. A jeżeli wszystko ok to może lekarz zleci jakieś okłady ??

Dea, moim zdaniem nie powinnaś się stresować po jednym badaniu, usg się może mylić, u mnie główka dziecka na jednym usg była o tydzień większa, a na drugim w tym samym czasie o dzień za mała, to chyba pokazuje że nie ma co wierzyć do końca pomiarom.

Renia, wczoraj moja szyjka została wymierzona na 5 cm, tego jeszcze nie grali :) a 2 tyg temu miała 3,7-4,0. Na pewno się nie wydłużyła, to po prostu kolejna różnica pomiaru, ja już nie zwracam uwagi, czy lekarz mi mówi że ona ma 4,5 czy 3,5. Bo tego dokładnie nie zmierzą bo jest zagięta lekko. Ważne że nie ma rozwarć.

Trzymam kciuki za wizyty!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 11:08

Reni@ lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam skierowanie na usg piersi

Reni@, Dea28, NiecierpliwaKarolina, Anoolka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    NiecierpliwaKarolina, dobrze,ze jest lepiej. mierzysz sobie cukier?,

Mam pytanko ,odnośnie ruchów, to jest moja pierwsza ciąża i nie wiem za bardzo ile ich powinno być, w zasadzie w ciągu dnia jak gdzieś chodzę, tzn jestem w pozycji stojącej to nie czuje, dopiero jak usiądę czy się położę, ale to nie jest tak,ze czuje tych ruchów jakoś dużo, chyba któregoś dnia policzę. A jak to jest u Was?
    Dzisiaj, w ogóle Maluszek jakiś mało ruchliwy i miałam przez to zły dzień, martwiłam się,ale wieczorem juz się kręcił.

Pewnie u każdej kobitki z ruchami jest inaczej.

Ja mam to szczęście, że już długo i bardzo dokładnie czuje "pewnie prawie każdy" ruch. U mnie są systematyczne co mnie bardzo cieszy i mała ma swoje ulubione miejsce w brzuchu gdzie zasypia. Jak wczoraj obierałam ziemniaki i zasnęła w brzuchu, a ja miałam brudne ręce to mąż musiał przyjść i popchnąć ją ręką do środka brzucha bo mnie bardzo boli jak wystaje i naciąga skórę;-)
    Ostatnia aktywność mojego dziecka zaczyna się o 23;15-23:30 w każdym dniu;-)
    A jak zasypia wygląda brzuch tak: (robi się taka górka po prawej stronie brzucha)
    Zdjęcie z 1 dnia
    22d577450d8232demed.jpg

Zdjecie z 2go dnia
    3f82118af7a2df48med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 11:31

Reni@, pielegniarka_w_mundurze, szynszyl, Blu, Dea28, Chwilka84, Anoolka, Limerikowo, Pumpkin, diewuszka86, kehlana_miyu, Posti77, Rutelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:

Dea, sprawdź koniecznie na innym sprzęcie. Już wielokrotnie słyszałam o różnicy w pomiarach ze względu na sprzęt od bliskich mi ciężarnych Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ