X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Mam skierowanie na usg piersi

Usg koniecznie.

Mi przed ciążą wyszło, że mam zapalenie ogonka sutkowego. Tylko ból ciągną się od pachy i rozchodził na całe piersi.

Obyś jak najszybciej dostała pomoc. Powodzenia na wizycie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 11:44

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.
    Beattkie super brzuszek. Moim coś aktywność spadła od usg z wczoraj. 14 lipca kolejne usg jak znów bedzie coś nie halo 15 lipca ide do ordynatora na usg 4d.
    Szynszyl wcześniejsze rozwiązanie z powodu zbyt dużej różnicy w wadze

Beattkie lubi tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarko współczuję bólu. Przy nawale pokarmu boli cały czas bardzo mocno i napewno nie naprzemiennie. W sumie nie słyszałam, żeby ktoś to miał jeszcze zanim urodzi! Współczuję, oby na usg wyszło co Ci się przyplątalo :/ i Anoolka dobrze mówi, że jeśli od pokarmu to kapusta i prysznic. Kurcze masz przeboje w tej ciąży...

Dea28 trzymam kciuki za wyrównanie wagi u bliźniaków. Sprawdzić na lepszym sprzęcie nie zaszkodzi.

Była u mnie dzisiaj położna środowiskowa, przyniosła parę gratisów, zmierzył ciśnienie i jeszcze zapowiedziała się na kilka wizyt :) fajnie, bo bardzo ja lubię, tylko chata jeszcze nie ogarnięty po przyjeździe i w tempie ekspresowym robiliśmy porządek :D

Beattkie super brzuszek ;) właśnie nie wiem jak to jest z tymi ruchami, bo słyszałam tez ze liczy się, że ma ich być 10 dziennie, ale chodzi o okresy aktywności. Ja tyle nie mam może 5-6 ale i tak się ciesze, bo córką była o wiele mniej aktywna :) a na wadze plus 8... masakra!

Dea28 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Dzięki dziewczyny.
    Beattkie super brzuszek. Moim coś aktywność spadła od usg z wczoraj. 14 lipca kolejne usg jak znów bedzie coś nie halo 15 lipca ide do ordynatora na usg 4d.
    Szynszyl wcześniejsze rozwiązanie z powodu zbyt dużej różnicy w wadze
    Dea a czy po wczorajszym usg jestes zmartwiona?
    Bo u mnie przy dluzszym smutku czy zdenerwowaniu słabna ruchy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu niestety nie wiem jak liczy sie aktywnosc dziecka. Pobraĺam jakas aplikacje na telefon w tym celu i fajne jest to, ze powstaja notatki. Tylko moja maĺa jest bardzo aktywna i zapisywanie mnie meczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 12:54

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly jest bardzo aktywny. Nawet jak budze sie w nocy to go czuję. W pierwszej ciąży mialam tak samo i po porodzie tez tak zostalo. Jak na noworodka spal bardzo malo. Plus jest taki ze nie muszę liczyc. Z tego co sie orientuje to wlasnie w chwilach aktywnosci ma byc 10 ruchow na godzine. U mnie byloby to jakies 40-50

Moja szwagierka czula ruchy tylko wieczorem i to czasami nawet nie 10. Po porodzie Mala byla aniolkiem i tak zostalo do dzis. Wiekszosc dnia przesypia a noce cale prawie od poczatku

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, bo moja mała tez raczej wieczorami się ruszała, nieraz musiałam napić się czegoś zimnego albo zjeść coś słodkiego żeby ją poczuć. I nieraz było tak, że już chciałam jechać sprawdzić czy wszystko jest ok. Po tym jak się urodziła, to też dużo spała, całe noce po około miesiącu przesypiała.

Ale teraz synek jest trochę bardziej ruchliwy, jak tylko się położę, to daje znać, że jest ;)

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja się juz nastawiam na to ze za bardzo nie pospie po porodzie ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały też jest strasznie ruchliwy, ostatnio jak czekałam na usg to zdążył zmienić pozycję 3 razy w ciągu kilku minut, najpierw kopał mnie pod żebrami prawymi, później lewymi, a później na dole. Najbardziej nie lubię jak się ułoży nóżkami do dołu i kopie mnie tak strasznie nisko, to jest takie nieprzyjemne... wtedy muszę pochodzić i znów gdzieś indziej się układa :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny już było trochę o tym pisane, ale nie chce mi się szukać bo to było już dawno. Zaczynam kompletować wyprawkę dla Maluszka i kompletnie nie wiem ile kupić ubranek i na jaki rozmiar??? czy np kilka na 56, kilka na 62??? narazie nie mam nic :D to moja pierwsza ciąża, ja mam 166cm , mąż ma ok 185cm. I nie wiem jak się na to zapatrywać bo to moja pierwsza ciąża :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beattkie no nie ukrwyam,że mnie to trochę zmartwiło :/

Blu ja mam 11kg na plusie. Dzwoniłam w piątek do położnej to powiedziała że przyjdzie końcem lipca. Chodziła do sąsiadki to ona tez od niej mnóstwo wszystkiego dostała :)

Z ruchami słyszałam że jest tak ze powinno się naliczyć 10 wtedy gdy dziecko jest najbardziej aktywne. U mnie po wczorajszym usg spokój :/ No i też chciałabym sie nauczyć odróżniać które kopie ale chyba będzie to ciężkie bo mają nogi obok siebie :D

Blu lubi tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ubrankami to troche wiecej 62 bo z 56 to szybko wyrosnie
    moja w 62 troche tonela bo 56cm i 3240g ale wyrownala, miala luz badz co badz i latwiej ubieralo sie
    ja 170 a maz 176cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 16:44

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Dziewczyny już było trochę o tym pisane, ale nie chce mi się szukać bo to było już dawno. Zaczynam kompletować wyprawkę dla Maluszka i kompletnie nie wiem ile kupić ubranek i na jaki rozmiar??? czy np kilka na 56, kilka na 62??? narazie nie mam nic :D to moja pierwsza ciąża, ja mam 166cm , mąż ma ok 185cm. I nie wiem jak się na to zapatrywać bo to moja pierwsza ciąża :)

Anet wzrost prawie identyczny jak u mnie i u męża;-) Chyba dla wszystkich to jest wielka zagadka z jakim wzrostem urodzi się dziecko.
    U moich przyjaciół, którzy mają oboje po jakieś 180-185cm urodziła się córka ze wzrostem 51.

Więc ja liczę u siebie rozm 56 jako konieczność.
    myślę, że tak z 20 pajacyków i 12 body na 100% uzbieram, spodenki i bluzeczki od 62 dopiero kupuje, ale, tez nastawiam się głównie na pajace i body;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    beattkie no nie ukrwyam,że mnie to trochę zmartwiło :/

Myślę, że dzieciaczki to czują i nie maja ochotę być aktywne jak mama jest smutna.

Natomiast to jest moja teoria, która sprawdza się u mnie. Zresztą byłam jakiś czas temu bezpośrednio po zdenerwowaniu i płaczu u lekarza i okazało się, że małej bardzo szybko bije serce.... więc gin. powiedział, że mam się uspokoić i wyciszyć bo córkę zdenerwowałam...

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minimum po 7 sztuk pajacow, bodów, spodenek na poczatek z rozm 56. Moj urodzil sie 54 cm a w rozmiarze 56 chodzil okolo miesiąca. Na poczatku dziecko podkurcza nozki wiec nawet 56 wydaje sie duzy. Ja mialam za malo i na okrągło musialam prac ;)

Limerikowo lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie rozmawiałam ze swoją lekarką o ciuszkach na ostatniej wizycie bo na USG wyszło ze mała ma bardzo duże stopy ;) i długą kość udową w tabeli na 85 percentylu więc dziecię zapowiada się bardzo długie. Lekarka sugerowała żeby ubranek na 56 wogóle nie kupować ale ja wzięłam parę kompletów od koleżanek. Wiadomo że można urodzić wcześniej itp i dzidzia będzie mniejsza. Najwyżej oddam albo odsprzedam nie używane ale mam poczucie że mniejsze ciuszki też muszą być :)
    Dodam że obydwoje z mężem jesteśmy wysocy. Ja 178 a mąż 185 cm. Podobno maluszek dziedziczy wzrost po tacie a wagę po mamie ale nie wiem czy to prawda czy jakiś zabobon :P

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam juz kilka ciuszków 56,ale najwięcej staram się na razie kompletować 62-68.

Mam pytanie, bo piszecie ,że przychodzi do Was położna?ale to zgłaszałyście w swojej poradni taka chęć?O czym są te spotkania?

Dea28 lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę w poczekalni u gina. Trzymajcie kciuki za moją szyjkę i wszystko inne ;)

Dea28 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem dokładnie jak załatwia się położna. Ja chodząc do szkoły rodzenia poznałam położna, a ze pracuje w moim rejonie to została moja położną środowiskową i teraz pocztą pantoflową dowiedziała się, że szykuje się drugi bobas. Sama zadzwoniła i się umówiłyśmy :) a spotkania to pomiar ciśnienia, waga, ogólnie samopoczucie, leki jakie się bierze. Można zapytać o wszystko i krótko trwają, przynajmniej u mnie do pół godzinki.

Dea, to musi być niesamowite czuć dwa bobasy naraz :) może zjedz coś słodkiego to się ożywią ;)

Ja dla córki mialam ok 5-6 kompletów ubrań na 56, mala urodziła się mając 55 cm, my z mężem to takie średniaki jesteśmy 164 i prawie 180cm. Chodziła w nich około miesiąc, ale teraz kupie trochę więcej. Takiego malucha non stop trzeba przebierać.

Pytanie mam jeszcze takie do dziewczyn, którym zostały butelki ze starszych dzieci- zostawiacie/wymieniacie/wymieniacie tylko smoczki? Dzisiaj właśnie położna powiedziała, że muszą być całkiem nowe, a ja sobie wymyśliłam, że wystarczą nowe smoczki i teraz już nie wiem...

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz po wizycie. Szyjka 32 mm twarda zamknieta.Troche sie znów skrocila ale jak powiedzial lekarz tragedii nie ma. Dalej mam duzo lezec czyli tak jak bylo. Kolejna wizyta za 3 tyg zaraz po jego urlopie. Oby tylko skurcze sie nie nasilaly to jakos damy radę. Aha Ignas waży 750 gram

Ja wszystkie butelki po pierwszym synku wrzuciłam. Kupuję nowy komplet. Moze gdybym miala szklane to bym zostawila

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 22:47

kasia_1988, Blu, Chwilka84, aneta93, szynszyl, Limerikowo, India9, Dea28 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
‹‹ 444 445 446 447 448 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ