Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
adrenalina wrote:Myślicie Że za szybko wzrost malucha moze powodować cukrzyca ? Badanie zrobię w tym tygodniu ale wizytę (tym samym wyniki) poznam dopiero za dwa tygodnie.
Zdecydowanie cukezyca ma wpływ na szybszy wzrost i wieksza wage dziecka. Dlatego tak wazne jest wykrycie cukrzycy -
nick nieaktualnyMaja123 wrote:Tylko mam je poparzone od góry do dołu Moja znajoma Mnie tak nastraszyla ,że maście które używam że mogą wpłynąć przez skórę do łożyska:( Że przegrzanie też wpływa
Nie tylko doustne specyfiki mogą wpływać na fasolkę. Z maściami jest podobnie, więc na Twoim miejscu upewniłabym się u lekarza (nie w internecie) czy daną maść możesz spokojnie stosować. Najlepiej zadzwoń do lekarza. -
Oby to nie cukrzyca. Ja bez słodyczy nie umiem żyć. Do tej pory glukoza dobrze wychodziła wiec mam nadzieje ze i test obciążenia glukoza wyjdzie dobrze.
A wogole jedno badanie z drugim sie pokrywa czy to sa dwa odrębne badania. I jak glukoza wychodziła dobrze to nie znaczy ze test glukozy wyjdzie dobrze ? -
adrenalina wrote:Myślicie Że za szybko wzrost malucha moze powodować cukrzyca ? Badanie zrobię w tym tygodniu ale wizytę (tym samym wyniki) poznam dopiero za dwa tygodnie.
Niestety tak. Mój maluch jest od początku właściwie większy o ok. tydzień. Teraz doszedł obwód brzuszka lekko powiększony. A o swoich przebojach z cukrem już pisałam, dlatego żadna z tych rzeczy dla mnie zaskoczeniem nie jest. Trzeba się po prostu bardziej pilnować jeśli chodzi o jedzenie. Powodzenia na badaniach!
adrenalina lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny sis trafiłam na SOR dostałam silnego bolu w nerce lewej,nie wiedzialam co mi jest a leki nie pomagały.Okazalo sie po 5 h spedzenia na sali obserwacji ze mam zastój moczu w nerce i powiekszona miedniczke.dziecko podobno jest wieksze i uciska na narzady.Dostałam kroplowki ileki dozylne.W piatek urolog i prawdopodobnie bede nosila cewnik DJ.
-
Ola_85 wrote:Dziewczyny sis trafiłam na SOR dostałam silnego bolu w nerce lewej,nie wiedzialam co mi jest a leki nie pomagały.Okazalo sie po 5 h spedzenia na sali obserwacji ze mam zastój moczu w nerce i powiekszona miedniczke.dziecko podobno jest wieksze i uciska na narzady.Dostałam kroplowki ileki dozylne.W piatek urolog i prawdopodobnie bede nosila cewnik DJ.
OMG! Bardzo współczuję, znam ten ból. Wykluczono kamienie? Ja miałam kolkę i zastój moczu (też w lewej) nerce bo mały pierdykany kamyczek wszystko zapchał. Skoczyło się na zabiegu, bo sam wyjść nie chciałCewnik, brrr... jak odpuściło mi znieczulenie to myślałam, że przez niego zwariuję. Tobie założą go na chwilę, bo chyba nie do końca ciąży ?
-
Ola_85 wrote:Dziewczyny sis trafiłam na SOR dostałam silnego bolu w nerce lewej,nie wiedzialam co mi jest a leki nie pomagały.Okazalo sie po 5 h spedzenia na sali obserwacji ze mam zastój moczu w nerce i powiekszona miedniczke.dziecko podobno jest wieksze i uciska na narzady.Dostałam kroplowki ileki dozylne.W piatek urolog i prawdopodobnie bede nosila cewnik DJ.
Współczuję -
Witam się po urlopie! Był cudowny, tylko oczywiście za krótki.
Wczoraj miałam kontrolne USG w Luxmedzie i upewniłam się, że moje dziecko jest małym trollem (po rodzicach?). Ruszał się żwawo przed USG i jeszcze żwawiej po, a w trakcie? Odwrócił się plecami do lekarza i odmówił współpracyJego jedyną aktywnością podczas całego badania była czkawka
Uznałabym to za wypadek przy pracy, gdyby nie to, że zachowywał się w ten sposób podczas absolutnie każdego USG w trakcie całej ciąży. Jak tylko wyczuje głowicę USG układa się w najmniej wygodnej do danego badania pozycji i nieruchomieje póki nie zostawimy go w spokojuKasik2, aneta93, India9, Visenna, Anoolka, Blu, NiecierpliwaKarolina, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Visenna wrote:Wracam po krótkiej nieobecności. Powiem Wam, że nie mam jakoś ochoty siedzieć przy komputerze a to niestety przekłada się na obecność na forum. Ostatnio moją rozrywką jest leżenie na łóżku i nadsłuchiwanie dziecka. Coraz lepiej go czuję (w końcu!), już nie mam wątpliwości, że to on i nawet pod ręką lekkie kopniaki się zdarzają. Piękne to jest
I tak sobie leżymy godzinami i się zaczepiamy, trochę "rozmawiamy"
Byłam dziś na USG u dr Radzocha. Któraś z dziewczyn tutaj o nim pisałaSUPER lekarz! Na wielu sympatycznych już natrafiłam, ale u tak dokładnego to chyba jeszcze nie byłam. To miało być tylko USG sprawdzające, jak rośnie Maluch (na sprzęcie w LuxMedzie w Marriocie, lekarz ocenia tylko, że Mały żyje, mówi, że nic więcej nie widzi) a lekarz zafundował mi kolejne USG połówkowe
Trzy razy kładłam się na łóżku, bo dziecko nie chciało wszystkiego pokazać. Po drugim razie, kazał mi coś zjeść, poskakać, przejść się i wrócić za 20 min. Niestety dziecko uparte. Nie chciało współpracować mimo wszystkich moim wysiłków. Usłyszałam nawet, że mogę podejść za kilka dni, bez zapisu, po wszystkich pacjentkach i sprawdzimy rzeczy, których dziś lekarz nie był pewien. Ale... kombinować już raczej nie będę. Na 100% wybiorę się jednak do niego na USG III trymestru
Polecam każdemu tego Pana!
A co u Kropka? Nadal jest facetem i tego już nic nie zmieni. 787g wagiLekarz dobrze nie mógł ocenić twarzy bo się cwaniak zasłaniał rączkami (po raz pierwszy widziałam go na 3D
), miał wątpliwości także co do żołądka, bo był lekko powiększony, ale... w trakcie badania zaczął się zmniejszać, dlatego zaznaczył tylko, że warto to jeszcze sprawdzić przy kolejnych wizytach. No i... lekko powiększony brzuszek, co oczywiście wiąże się z moją cukrzycą ciążową. Trzeba będzie się do tej diety przyłożyć. Reszta super pięknie.
A teraz lecę doczytać, co u Was!
Też uważam, ze fantastyczny
Ja z LuxMedu dostałam skierowanie na 4D znowu, ale właśnie - jest sens? Chyba znowu pójdę do MultiMeduVisenna lubi tę wiadomość
-
-
kehlana_miyu wrote:Witam się po urlopie! Był cudowny, tylko oczywiście za krótki.
Wczoraj miałam kontrolne USG w Luxmedzie i upewniłam się, że moje dziecko jest małym trollem (po rodzicach?). Ruszał się żwawo przed USG i jeszcze żwawiej po, a w trakcie? Odwrócił się plecami do lekarza i odmówił współpracyJego jedyną aktywnością podczas całego badania była czkawka
Uznałabym to za wypadek przy pracy, gdyby nie to, że zachowywał się w ten sposób podczas absolutnie każdego USG w trakcie całej ciąży. Jak tylko wyczuje głowicę USG układa się w najmniej wygodnej do danego badania pozycji i nieruchomieje póki nie zostawimy go w spokoju -
nick nieaktualny
-
Visenna, my dokładnie tez ostatnio mamy takie same hobby:)i tez tak spędzam dzień,ze macam sie po brzuchu,smyram maluszka i patrze jak fikołki robię, jestem zachwycona tym uczuciem:)
Ola_85 bardzo współczuje i trzymam kciuki, żeby po lekach wszystko się uspokoiło.
Jutro rano idziemy na krzywą;/ -
To teraz ja Wam streszczę co u mnie
Wczoraj przez pół dnia próbowałam znaleźć ludzki termin w jakiejś poradni dibetologicznej. Po długich poszukiwaniach zapisałam się na 20.07 na Madalińskiego. Póki co kupiłam sobie paski do glukometru i mierzę 4x dziennie poziom cukru tak jak to robiłam w pierwszej ciąży. Jeśli cukier nie będzie skakał do 140 - nie będę panikowała i spokojnie poczekam na wizytę.
Upały mnie wykańczają, brzuch boli, łapią skurcze od czasu do czasu i zastanawiam się jak ja wytrzymam całe lato
Wczoraj jak wróciłam z pracy to byłam taka padnięta, że do wieczora nie miałam siły kiwnąć palcem. Masakra
Co do ubranek, bo temat się przewinął, ja kupiłam kilka sztuk na 56 i zdecydowanie więcej na 62. Jak się mała urodzi i będzie mała to najwyżej dokupię jeszcze kilka na 56.
Ja planuję całą wyprawkę skompletować do końca sierpnia - nie wliczam w to tylko rzeczy, które na start nie są potrzebne, czyli leżaczka, karuzelki, maty edukacyjnej