X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Myślicie Że za szybko wzrost malucha moze powodować cukrzyca ? Badanie zrobię w tym tygodniu ale wizytę (tym samym wyniki) poznam dopiero za dwa tygodnie.

Zdecydowanie cukezyca ma wpływ na szybszy wzrost i wieksza wage dziecka. Dlatego tak wazne jest wykrycie cukrzycy

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja123 wrote:
    Tylko mam je poparzone od góry do dołu Moja znajoma Mnie tak nastraszyla ,że maście które używam że mogą wpłynąć przez skórę do łożyska:( Że przegrzanie też wpływa :(

Nie tylko doustne specyfiki mogą wpływać na fasolkę. Z maściami jest podobnie, więc na Twoim miejscu upewniłabym się u lekarza (nie w internecie) czy daną maść możesz spokojnie stosować. Najlepiej zadzwoń do lekarza.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh to bede sie teraz martwić dwa tygodnie.

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Ehh to bede sie teraz martwić dwa tygodnie.
    Dwa tygodnie to nie tak duzo. A nikt nie powiedzial ze wyjdzie cukrzyca ;) wazne ze w razie czego bedzie wykryta.

adrenalina lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ważne żeby wykryć i ewentualnie leczyć, gorzej by było chodzić z nieleczona. Nie zamarwiaj się bo maluszek to czuje. Będzie dobrze

klz9zbmhugl0l61p.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby to nie cukrzyca. Ja bez słodyczy nie umiem żyć. Do tej pory glukoza dobrze wychodziła wiec mam nadzieje ze i test obciążenia glukoza wyjdzie dobrze.
    A wogole jedno badanie z drugim sie pokrywa czy to sa dwa odrębne badania. I jak glukoza wychodziła dobrze to nie znaczy ze test glukozy wyjdzie dobrze ?

• Maja123 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi Może ktoś miał podobną sytuację:( Piszcie

Maja
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Myślicie Że za szybko wzrost malucha moze powodować cukrzyca ? Badanie zrobię w tym tygodniu ale wizytę (tym samym wyniki) poznam dopiero za dwa tygodnie.

Niestety tak. Mój maluch jest od początku właściwie większy o ok. tydzień. Teraz doszedł obwód brzuszka lekko powiększony. A o swoich przebojach z cukrem już pisałam, dlatego żadna z tych rzeczy dla mnie zaskoczeniem nie jest. Trzeba się po prostu bardziej pilnować jeśli chodzi o jedzenie. Powodzenia na badaniach! :)

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny sis trafiłam na SOR dostałam silnego bolu w nerce lewej,nie wiedzialam co mi jest a leki nie pomagały.Okazalo sie po 5 h spedzenia na sali obserwacji ze mam zastój moczu w nerce i powiekszona miedniczke.dziecko podobno jest wieksze i uciska na narzady.Dostałam kroplowki ileki dozylne.W piatek urolog i prawdopodobnie bede nosila cewnik DJ.

km5s8ribs34fnes6.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    Dziewczyny sis trafiłam na SOR dostałam silnego bolu w nerce lewej,nie wiedzialam co mi jest a leki nie pomagały.Okazalo sie po 5 h spedzenia na sali obserwacji ze mam zastój moczu w nerce i powiekszona miedniczke.dziecko podobno jest wieksze i uciska na narzady.Dostałam kroplowki ileki dozylne.W piatek urolog i prawdopodobnie bede nosila cewnik DJ.

OMG! Bardzo współczuję, znam ten ból. Wykluczono kamienie? Ja miałam kolkę i zastój moczu (też w lewej) nerce bo mały pierdykany kamyczek wszystko zapchał. Skoczyło się na zabiegu, bo sam wyjść nie chciał :/ Cewnik, brrr... jak odpuściło mi znieczulenie to myślałam, że przez niego zwariuję. Tobie założą go na chwilę, bo chyba nie do końca ciąży ?

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna nie mam pojecia w szpitalu tylko wspomnieli o nim bo nic za bardzo ze mna nie zrobia.Zobacze co w szpitalu Urologicznym powiedza.Slyszalam ze ten cewnik to nie jest wcale bezpieczny,

km5s8ribs34fnes6.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:

Współczuję :(

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po urlopie! Był cudowny, tylko oczywiście za krótki.

Wczoraj miałam kontrolne USG w Luxmedzie i upewniłam się, że moje dziecko jest małym trollem (po rodzicach?). Ruszał się żwawo przed USG i jeszcze żwawiej po, a w trakcie? Odwrócił się plecami do lekarza i odmówił współpracy :D Jego jedyną aktywnością podczas całego badania była czkawka :D

Uznałabym to za wypadek przy pracy, gdyby nie to, że zachowywał się w ten sposób podczas absolutnie każdego USG w trakcie całej ciąży. Jak tylko wyczuje głowicę USG układa się w najmniej wygodnej do danego badania pozycji i nieruchomieje póki nie zostawimy go w spokoju :D

Kasik2, aneta93, India9, Visenna, Anoolka, Blu, NiecierpliwaKarolina, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • India9 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Wracam po krótkiej nieobecności. Powiem Wam, że nie mam jakoś ochoty siedzieć przy komputerze a to niestety przekłada się na obecność na forum. Ostatnio moją rozrywką jest leżenie na łóżku i nadsłuchiwanie dziecka. Coraz lepiej go czuję (w końcu!), już nie mam wątpliwości, że to on i nawet pod ręką lekkie kopniaki się zdarzają. Piękne to jest :) I tak sobie leżymy godzinami i się zaczepiamy, trochę "rozmawiamy" :)

Byłam dziś na USG u dr Radzocha. Któraś z dziewczyn tutaj o nim pisała :) SUPER lekarz! Na wielu sympatycznych już natrafiłam, ale u tak dokładnego to chyba jeszcze nie byłam. To miało być tylko USG sprawdzające, jak rośnie Maluch (na sprzęcie w LuxMedzie w Marriocie, lekarz ocenia tylko, że Mały żyje, mówi, że nic więcej nie widzi) a lekarz zafundował mi kolejne USG połówkowe :) Trzy razy kładłam się na łóżku, bo dziecko nie chciało wszystkiego pokazać. Po drugim razie, kazał mi coś zjeść, poskakać, przejść się i wrócić za 20 min. Niestety dziecko uparte. Nie chciało współpracować mimo wszystkich moim wysiłków. Usłyszałam nawet, że mogę podejść za kilka dni, bez zapisu, po wszystkich pacjentkach i sprawdzimy rzeczy, których dziś lekarz nie był pewien. Ale... kombinować już raczej nie będę. Na 100% wybiorę się jednak do niego na USG III trymestru :) Polecam każdemu tego Pana! :)

A co u Kropka? Nadal jest facetem i tego już nic nie zmieni. 787g wagi :) Lekarz dobrze nie mógł ocenić twarzy bo się cwaniak zasłaniał rączkami (po raz pierwszy widziałam go na 3D :) ), miał wątpliwości także co do żołądka, bo był lekko powiększony, ale... w trakcie badania zaczął się zmniejszać, dlatego zaznaczył tylko, że warto to jeszcze sprawdzić przy kolejnych wizytach. No i... lekko powiększony brzuszek, co oczywiście wiąże się z moją cukrzycą ciążową. Trzeba będzie się do tej diety przyłożyć. Reszta super pięknie.

A teraz lecę doczytać, co u Was :)!
    Visenna, to ja pisałam o tym lekarzu :-) Też uważam, ze fantastyczny :-)
    Ja z LuxMedu dostałam skierowanie na 4D znowu, ale właśnie - jest sens? Chyba znowu pójdę do MultiMedu

Visenna lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Tak, cukrzyca może prowadzić do makrosomii, jeśli się nie pilnuje cukrów.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    Visenna nie mam pojecia w szpitalu tylko wspomnieli o nim bo nic za bardzo ze mna nie zrobia.Zobacze co w szpitalu Urologicznym powiedza.Slyszalam ze ten cewnik to nie jest wcale bezpieczny,
    Ola, ale jesteś w szpitalu czy domu?

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Witam się po urlopie! Był cudowny, tylko oczywiście za krótki.

Wczoraj miałam kontrolne USG w Luxmedzie i upewniłam się, że moje dziecko jest małym trollem (po rodzicach?). Ruszał się żwawo przed USG i jeszcze żwawiej po, a w trakcie? Odwrócił się plecami do lekarza i odmówił współpracy :D Jego jedyną aktywnością podczas całego badania była czkawka :D

Uznałabym to za wypadek przy pracy, gdyby nie to, że zachowywał się w ten sposób podczas absolutnie każdego USG w trakcie całej ciąży. Jak tylko wyczuje głowicę USG układa się w najmniej wygodnej do danego badania pozycji i nieruchomieje póki nie zostawimy go w spokoju :D
    Ale ma rozbudowany system obronny :D

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina

czemu tyle czazu musisz czekac na wyniki ??? To jest bardzo dlugo jak na wynik krzywej, ja w labo placilam 21 zl i wyniki mialam, po godzinie od, ostatjiego 3 pobrania krwi

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna, my dokładnie tez ostatnio mamy takie same hobby:)i tez tak spędzam dzień,ze macam sie po brzuchu,smyram maluszka i patrze jak fikołki robię, jestem zachwycona tym uczuciem:)

Ola_85 bardzo współczuje i trzymam kciuki, żeby po lekach wszystko się uspokoiło.

Jutro rano idziemy na krzywą;/

ex2bi09komf7ydjp.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz ja Wam streszczę co u mnie :-)
    Wczoraj przez pół dnia próbowałam znaleźć ludzki termin w jakiejś poradni dibetologicznej. Po długich poszukiwaniach zapisałam się na 20.07 na Madalińskiego. Póki co kupiłam sobie paski do glukometru i mierzę 4x dziennie poziom cukru tak jak to robiłam w pierwszej ciąży. Jeśli cukier nie będzie skakał do 140 - nie będę panikowała i spokojnie poczekam na wizytę.

Upały mnie wykańczają, brzuch boli, łapią skurcze od czasu do czasu i zastanawiam się jak ja wytrzymam całe lato :-(
    Wczoraj jak wróciłam z pracy to byłam taka padnięta, że do wieczora nie miałam siły kiwnąć palcem. Masakra

Co do ubranek, bo temat się przewinął, ja kupiłam kilka sztuk na 56 i zdecydowanie więcej na 62. Jak się mała urodzi i będzie mała to najwyżej dokupię jeszcze kilka na 56.
    Ja planuję całą wyprawkę skompletować do końca sierpnia - nie wliczam w to tylko rzeczy, które na start nie są potrzebne, czyli leżaczka, karuzelki, maty edukacyjnej

ex2b6iyegfxxj3a2.png
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ