X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OLA85

Co? a co to za bzdura jakas ? Jak idziesz robic prywatnie to skierowanie ci nie potrzebne bo i z jakiej racji?

Ja byloam normalnie w laboratorium zaplacilam, dalam swoja glukoze i zrobili mi badanie a nikt nie mowil o zadnym skierowaniu.

Ja wiem ze jak ktos do ginekologa chodzi na nfz to dostaje skierowanie na badanie zeby miec za darmo, ale jak ktos placi to nie jest potrzebne

Dea28 lubi tę wiadomość

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    ADRENALINA
    99 to jest norma cukrów na czczo bo ja tez to mam na wynikach napisane, a normy po godzinie i po dwoch sa takie jak napisalam wyzej bo to mi lekarz moj na kartce wyraznie napisal zebym wiedziala czy w razie co szybciej isc na wizycie.

Ja po godzinie mialam 162 a po 2 godzinach 125 i cukrzycy ciazowej nie mam

Byc moze tak jest ja jeszcze z lekarzem nie rozmawiałam. Pisze wyniki tylko jaki mam i normy z labolatorium.
    Na czczo 70-99
    Po godz do 180
    Po dwóch 70-99 <- i ten wynik mam zawyżony.
    Tyle co sie dzis wyplakalam to chyba jeszcze nigdy tyle nie płakałam.

• Blu Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarko tak sobie kiedyś myślałam, której z nas na usg wyjdzie juz kilogramów szkraba, chyba jesteś pierwsza! Gratulacje dla Ciebie i innych dziewczyn! Pięknie rosną bobaski <3

Sunflower bardzo się ciesze, ze skończyło się na strachu i Ala rozwija się prawidłowo :)

Adrenalina, tyle co słyszałam o diecie cukrzycowej to trudno jest na początku, żeby wyeliminować te produkty, które podnoszą cukier. Później jest już łatwiej. A tak na marginesie ta dieta jest w ogóle zalecana w ciąży, bo dostarcza wszystkiego co najlepsze i mamie i maluchowi i nie tyje się na niej więcej niż trzeba. Trzymam kciuki, żeby dieta pomogła, może będziesz nam podpowiadać jakieś pomysły na zdrowe obiadki ;)

A ja siedzę juz 2 godziny i oglądam ciuszki po córce takie najmniejsze, unisex i liczę, i kompletuje i zastanawiam się czego i ile jeszcze potrzeba :D mogłabym tak długo jeszcze :)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina

Mysle ze ten wynik o ktorym piszesz jets grubo zanizony, bo inaczej to 3/4 ciezarnych by mialo cukrzyce, moj lekarz mowil o normie 153 i w laboratorium tak samo, a ja mam 125 cukier i mowil ze cukrzycy nie ma i jest wszytsko w normie.

ALe ty mimo wszytsko masz wyzszy cukier niz te 153, nie martw sie skonsultuj z lekarzem i daj znac co powiedzial. bedzie dobrze

adrenalina lubi tę wiadomość

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 ja robiłam prywatnie krzywą i nikt żadnego skierowania nie chciał, nawet kartka od ginekologa nie była potrzebna i nawet dali mi swoja glukozę,nie musiałam za nią płacić.

Jedyne co to najpierw zbadali mi cukier na czczo i musiałam poczekac na wynik,jak okazał się ok,dopiero wypiłam glukoze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 21:46

ex2bi09komf7ydjp.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    dziewczyny czy wy na gluzkoze mialyscie skierowanie??poszłam do laboratorium i okazalo sie ze pani mi nie pobierze krwi bo nawet jak jest pełnopłatne to musze iec skierowanie :/
    U mnie na obciążenie glukoza też chcą skierowanie (nawet prywatnie), bo to inwazyjne badanie i wbrew pozorom nie takie bezpieczne..

Adrenalina 99 to norma na czczo, coś Ci pokickaly panie z lab. :)

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam nadzieje ze lekarz ze mna jutro pogada miedzy pacjentkami. Bo wizyta dopiero za tydzień. Ale chyba zwariuje przez tydzień. Juz znalazłam w necie co mozna a czego lepiej unikać przy cukrzycy ciążowej. Oby tylko na diecie sie obeszło.
    A czy potrzebny jest diabetolog koniecznie ? Czy z ginekologiem wystarczy podjąć jakies działania ?

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po usg. Z maluchem jest wszystko dobrze. Mierzy 873 g. Wszystkie parametry w normie. Tylko moja szyjka ma długość 48mm ale jest rozwarta i kazał iść do lekarza prowadzącego, żeby coś na to poradzić. Więc jutro się wybiorę i mam nadzieję, że mi coś pomorze.

Jola1985, aneta93, kasia_1988, Reni@, Blu, Kasik2, Anoolka, szynszyl lubią tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina, to chyba od lekarza zależy. Ja e pierwszej ciąży recepty na paski dostawałam od mojej gin i nie musiałam iść do.poradni, a teraz lekarz dał mi skierowanie. Wizytę mam dopoero 20.07
    Nie martw się, to nie jest takie straszne ;-) najważniejsze, żeby pić samą wodę ewentualnie napoje niesłodzone unikaj słodyczy i słodkich owoców jak np. Arbuz,dojrzały banan. I przejrzyj sobie w necie tabelki indeksów glikemicznych. Staraj się jeść te z niskim indeksem

adrenalina lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    No mam nadzieje ze lekarz ze mna jutro pogada miedzy pacjentkami. Bo wizyta dopiero za tydzień. Ale chyba zwariuje przez tydzień. Juz znalazłam w necie co mozna a czego lepiej unikać przy cukrzycy ciążowej. Oby tylko na diecie sie obeszło.
    A czy potrzebny jest diabetolog koniecznie ? Czy z ginekologiem wystarczy podjąć jakies działania ?

Wydaje mi się, że od diabetologa dostaniesz gkukometr o ile będzie taka potrzeba :)

Ps. Ja mam wyniki 87/144/123 i gin mówił, że super :) położna też (przychodzi co 2 tyg)

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 -> fajny, duży maluch. Szyjkę faktycznie skonsultuj, nie ma co ryzykować.

adrenalina -> dasz radę, będzie dobrze. Skonsultuj z lekarzem. Powodzenia! Ja wynik na czczo miałam 95,5, niby lekarz prowadzący mówił, że nie ma paniki (choć też bardzo panikowałam jak zobaczyłam wynik) to jutro idę do poradni diabetologicznej, aby się upewnić. Wyeliminowałam białe pieczywo, białe makarony, biały ryż - zastępując je produktami razowymi, pełnoziarnistymi.

U mnie na razie niecałe 2 kg na plusie. Nie odchudzam się w ciąży, nie miałam jakiejkolwiek nadwagi przed ciążą, widocznie taki mój urok :) - ale i tak po ciąży zamierzam wziąć się za swoją kondycję, nie dotyka mnie moda na bycie fit, ale chcę być atrakcyjna dla siebie i męża, aby czuć się dobrze we własnej skórze.

ex2bwn15260327bu.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola ja robiłam prywatnie w diagnostyce z córką ponad dwa lata temu w alabie też prywatnie i musiałam mieć skierowanie od lekarza zlecajacego, ponieważ to podobno inwazyjne badanie i niejednokrotnie kończyło się wstrząsem u osób z zaawansowana cukrzyca.
    Może i głupota ale tak się zabezpieczają aby nie ponosić odpowiedzialności

Gratuluję udanych wizyt

Visenna lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Ja po usg. Z maluchem jest wszystko dobrze. Mierzy 873 g. Wszystkie parametry w normie. Tylko moja szyjka ma długość 48mm ale jest rozwarta i kazał iść do lekarza prowadzącego, żeby coś na to poradzić. Więc jutro się wybiorę i mam nadzieję, że mi coś pomorze.
    Fajnie, że bobo zdrowe.
    Ciekawe co na temat szyjki Ci dr powie...może założą Ci ten krążek. A.masz jakieś skurcze?

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:

Wydaje mi się że ginekolog zadecyduje czy musisz iść do diabetologa

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Ola ja robiłam prywatnie w diagnostyce z córką ponad dwa lata temu w alabie też prywatnie i musiałam mieć skierowanie od lekarza zlecajacego, ponieważ to podobno inwazyjne badanie i niejednokrotnie kończyło się wstrząsem u osób z zaawansowana cukrzyca.
    Może i głupota ale tak się zabezpieczają aby nie ponosić odpowiedzialności

Gratuluję udanych wizyt

Ja właśnie też w alabie robiłam i musiałam dac skierowanie/zlecenie pomimo tego, że badanie prywatne. Pani mówiła to samo, że jest inwazyjne i u osób z cukrzycą może się źle skończyć.

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India nie mam skurczy tylko czasami mam twardnienie brzucha. Ogólnie czuję się dobrze ale od dzisiaj chodzę tylko do toalety i do kuchni po jedzenie. Resztę czasu leżę.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    India nie mam skurczy tylko czasami mam twardnienie brzucha. Ogólnie czuję się dobrze ale od dzisiaj chodzę tylko do toalety i do kuchni po jedzenie. Resztę czasu leżę.

Twardnienie brzucha to właśnie skurcze. U mnie to powoduje skracanie szyjki. U Ciebie moze być powodem rozwarcia. Dobrze ze szyjka taka długa

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    No to oszczędzaj się i zobaczymy co.lekarz na to powie.
    Mi też brzuch twardnieje, ale to chyba normalne

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100

A rozwarta szyjke masz wewnatrz czy na zewnatrz? bo te jest tez istotne, bo ja np mam szyjke tez dluga ponad 4 cm w srodku zamknieta a rozwarta na 1 cm zewnatrz i lekarz mowil ze to zadne powod do niepokoju i nic sie nie bedzie dzialo, bo najwazniejsze zeby bgyla zamknieta w srodku i sie nie skracala, w przeciagu 2 tygodni bylam dwa razy na kontroli i dalej bylo tak samo, ze rozwarta tylko na zewnatrz

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Mały znów zaczyna dzikie harce. Ogólnie jest bardzo aktywny cały dzień ale to co wyprawiał wczoraj wieczorem przebiło nawet ruchy pierwszego synka w dużo późniejszym czasie. Normalnie myślałam że przez skórę brzucha wyskoczy ;) Teraz też mi juz cały brzuch skacze

Blu, Chwilka84, NiecierpliwaKarolina, Beattkie, szynszyl, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
‹‹ 456 457 458 459 460 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ