Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyReni@ wrote:Twardnienie brzucha to właśnie skurcze. U mnie to powoduje skracanie szyjki. U Ciebie moze być powodem rozwarcia. Dobrze ze szyjka taka długa
Reni, tez mi lekarz tak tłumaczył, że twardy brzuch to skurczona macica. Ale naszczescie z szyjka mam wszystko dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2016, 00:01
-
nick nieaktualnyChwilka84 wrote:Renia, fajnie masz z tymi harcami:)mój mały tez szaleje,ale z brzucha raczej wyskoczyć nie chce. Uwielbiam to uczucie jak sie kreci:)
Dzisiaj bylam na godzinnym spacerku i normalnie kręgosłup mnie mega nachrzania,w dolnym odcinku, czy to normalne?
Ja byłam juz na krzywej,wyniki raczej ok,ale w sobotę mam wizytę, zobaczymy co powie lekarz. Juz nie mogę się doczekać jak zobaczę Maluszka.
Ja niestety mam bóle kręgosłupa od 1 trymestru, a teraz systematyczne w odcinku piersiowej. Czytałam gdzieś Chwilka, że to normalne na tym etapie ciąży nawet rosnący brzuch może robić ucisk. -
Jak dłużej pochodzę to często ból kręgosłupa mi promieniuje w któraś nogę. Nie jest to bardzo dokuczliwe, jak się położę to mam spokój.
Do apteczki polecam mieć cos przeciwgorączkowego np pedicetamol, to jest w kropelkach, po szczepieniu może się pojawić gorączka.
A na kolki to chyba tylko cierpliwość podziałamy mieliśmy butelkę dr brownsa, ale okazało się ze za krótko odbijamy małą i później juz nie miała problemów z brzuszkiem. Butelki miałam medeli do laktatora (fajna) aventu (moim zdaniem za szybko mleko lecialo) i lovi (super przy nich zostaliśmy). Podobno nuk tez jest spoko.
Kciuki za badania!
Ja też dzisiaj na zakupy wybywam! Oł yeah!a to z okazji 100 dni do terminu porodu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2016, 08:07
Kasik2, Rutelka, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, mam pytanie do tych zaopatrzonych juz w glukometry, jakie wam wyniki powychodzily?
Mi po dwoch h wyszlo 152 a norma jest 153. Sama sie obawiam ze np za miesiac tej cukrzycy nie dostane. Dzis mam konsultacje z diabetologiem i chce sie dobrze przygotowac do wizyty. Najchetniej bym chciala mimo to czasem ten cukier kontrolowac, wiec mam nadzieje ze dostane recepte na paski... w ogole w pt dzwonil do mnie internista ze mam podwyzszony cukier a w pon gin mi powiedziala ze jest w normie. A kilka lat temu by stwierdzili ze mam cukrzyce bo normy byly od 140. Bez sensu to troche... -
Swoja droga fizycznie po diecie cukrzycowej i dopiero 4dni przebiegu mozna ladnie sobie uregulowac wage. Naprawde po jedzeniu tez lepiej sie czuje, nie czuje w ogole glodu bo jem czesto i oprocz tego ze nie jem slodyczy i chipsow ktore kocham to wlasciwie sa na pewno same pozytywy zarowno dla mnie jak i dziecka. Chyba juz do konca postaram sie tak jesc jesli ten cukier mi nie podskoczy.
A od pt na wadze -1,5 wiec nadprogramowe kilogramy poszly w niepamiecBlu lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnieńka wrote:Swoja droga fizycznie po diecie cukrzycowej i dopiero 4dni przebiegu mozna ladnie sobie uregulowac wage. Naprawde po jedzeniu tez lepiej sie czuje, nie czuje w ogole glodu bo jem czesto i oprocz tego ze nie jem slodyczy i chipsow ktore kocham to wlasciwie sa na pewno same pozytywy zarowno dla mnie jak i dziecka. Chyba juz do konca postaram sie tak jesc jesli ten cukier mi nie podskoczy.
A od pt na wadze -1,5 wiec nadprogramowe kilogramy poszly w niepamiec
Od listopada do stycznia schudłam 15 kg. Mam ja w formie papierowej, z oddziału z Karowej. Mogę zeskanować i podesłać na maila. Ta dieta jest całkowicie do przyjęcia, nie ma w niej wynalazków. -
nick nieaktualny
-
pielegniarka_w_mundurze wrote:Dziewczyny, gdzie mogę kupić duuuży biustonosz do karmienia ?!
Wszędzie są małe. Obecnie noszę 95 G z Feliny.
-
Kai wrote:Siedzę na krzywej cukrowej. Wstretna ta glukoza. Nie pozwolili mi wcisnąć cytryny. Teraz czekanie. Mam książkę, obrazki logiczne. O... i jeszcze jedna dziewczyna na krzywą. Może sobie pogadamy, czas szybciej zleci.
Co do apteczki, to ja tylko kupię coś do pepuszka, ale nie wiem czy to będzie octenisept, bo podobno wcale nie jest rewelacyjny.. Ale zapytam położnej w czwartek co tam poleca
Wszystkie leki można kupić później, np. na kolke czy gorączkę. Mój syn nie miał ani jednego ani drugiego, nawet po szczepieniu, a pierwsza gorączka była w wieku 11mcy jak mi jedynki wychodziły (cztery na raz).
Butelkę kupię, z pierwszym dzieckiem używałam dr Brownsa i byłam zadowolona. Teraz nie wiem jakie
A ja mam pytanie - jakie kupujecie pieluszki na początek? Myślałam o pampers , tych białych, ale podobno są sztywnepierwsze dziecko było w zwykłych pampersach w zielonym opakowaniu.
O ile kosmetyki już wybrałam (całą serią Hipp, chusteczki też hipp) to pieluchy są dla mnie zagadkaOla_85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnieńka wrote:Hej dziewczyny, mam pytanie do tych zaopatrzonych juz w glukometry, jakie wam wyniki powychodzily?
Mi po dwoch h wyszlo 152 a norma jest 153. Sama sie obawiam ze np za miesiac tej cukrzycy nie dostane. Dzis mam konsultacje z diabetologiem i chce sie dobrze przygotowac do wizyty. Najchetniej bym chciala mimo to czasem ten cukier kontrolowac, wiec mam nadzieje ze dostane recepte na paski... w ogole w pt dzwonil do mnie internista ze mam podwyzszony cukier a w pon gin mi powiedziala ze jest w normie. A kilka lat temu by stwierdzili ze mam cukrzyce bo normy byly od 140. Bez sensu to troche...
Hej. Ja właśnie dziś mam wizytę u ginekologa na której odbiorę wyniki glukozy po obciążeniu. Podczas badania tydzień temu też wzięłam glukometr i mierzyłam sobie na bieżąco. I z glukometru wyszły mi wyniki takie:
na czczo - 80
po 1 h - 139
po 2 h - 154
po 3 h - 109
To tak bardzo na granicy. Od tygodnia stosuję dietę cukrzycową, a dziś poznam wyniki z krwi łokciowej (podobno wychodzą inne niż te z palca, bo są większe przepływy i krew szybciej się wymienia). No ale strachu mi to napędziło niestety. Od tygodnia sztywna dieta i o dziwo chudnę - już mam 1 kg mniej niż tydzień temu. Po wizycie (po południu) dam znać. -
nick nieaktualnypielegniarka_w_mundurze wrote:Ginekolog przed ciążą kazała mi stosować dietę cukrzycową dla ciężarnych.
Od listopada do stycznia schudłam 15 kg. Mam ja w formie papierowej, z oddziału z Karowej. Mogę zeskanować i podesłać na maila. Ta dieta jest całkowicie do przyjęcia, nie ma w niej wynalazków.
Pielęgniarka, może ja bym się skusiła mimo że problemu z cukrem nie mam. Ale mam problem z jedzeniem - jem na maksa monotonnie.
Butelki - polecone przez doświadczone mamy marki tommee tippee. Ponoć Avent się nie umywa, zobaczymy.
Wkładki laktacyjne - kupiłam Canpol. -
A ja mam pytanie do tych z was, które mają problemy szyjkowe. Czy pytałyście może swoich ginów jak odróżnić na tym etapie te zwykłe skurcze fizjologiczne od tych co nam szkodzą na szyjkę? Pewnie wszystkie mamy ten sam zestaw - luteina+magnez+ewentualnie nospa, aby wlasnie eliminowac skurcze, ale czy te zwykłe fizjologiczne skurcze co mają przygotowywać macicę do porodu to chyba powinnyśmy dalej mieć. Czy może jednak w naszym przypadku te Braxtony-Hicksy i Alvarezy też nam szkodzą?? Zapomniałam o to zapytać na ostatniej wizycie, a teraz mnie to męczy...
-
nick nieaktualnypielegniarka_w_mundurze wrote:Dziewczyny, gdzie mogę kupić duuuży biustonosz do karmienia ?!
Wszędzie są małe. Obecnie noszę 95 G z Feliny.
Ja kupiłam przez net tu http://pieknamama.pl/
Kupiłam taki: http://pieknamama.pl/biustonosz-mama-klasyczny-ext-czarny-90h.html
ale przesadziłam z rozmiarem, bo zgodnie z tabelą brałam i wyszło 90H, ale uważam, że 85 E lub F by wystarczyło. Zamierzam zamówić drugi (bo są tanie) w innym kolorze. Nosiłam go już i poza tym, że jest za duży (szczególnie miseczki) to bardzo wygodny, bo cały bawełniany. Niepotrzebnie oderwałam od razu metkę, bo bym odesłała i wymieniła na mniejszy.
Polecam. -
kkkaaarrr wrote:A ja mam pytanie do tych z was, które mają problemy szyjkowe. Czy pytałyście może swoich ginów jak odróżnić na tym etapie te zwykłe skurcze fizjologiczne od tych co nam szkodzą na szyjkę? Pewnie wszystkie mamy ten sam zestaw - luteina+magnez+ewentualnie nospa, aby wlasnie eliminowac skurcze, ale czy te zwykłe fizjologiczne skurcze co mają przygotowywać macicę do porodu to chyba powinnyśmy dalej mieć. Czy może jednak w naszym przypadku te Braxtony-Hicksy i Alvarezy też nam szkodzą?? Zapomniałam o to zapytać na ostatniej wizycie, a teraz mnie to męczy...
Mnie się wydaje że tych skurczów nie da się odróżnić. Ja od początku mam różne te skurcze. Czasami napina się cały brzuch a czasami tylko w jednym miejscu.
Co do octeniseptu ja psikalam nim rane po nacieciu bo bardzo dlugo sie goila dopiero Octemisept pomogl. Do pepka mialam gaziki lekp. "Wyciskalam" je na wacik do uszu dla dzieci i tym czyscilam. Tak mi pokazala polozna i dosyc szybko odpadl i ladnie sie goil.
Paracetamol w kropelkach kupilam dopiero w razie wu po pierwszym szczepieniu.
Jeszcze potrzebne sa witaminy. W zaleznosci czy karmi sie piersia czy mm podaje sie D+K lub D ale to mozna kupic po wyjściu ze szpitalaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2016, 11:02
-
Rutelka wrote:Ja kupiłam przez net tu http://pieknamama.pl/
Kupiłam taki: http://pieknamama.pl/biustonosz-mama-klasyczny-ext-czarny-90h.html
ale przesadziłam z rozmiarem, bo zgodnie z tabelą brałam i wyszło 90H, ale uważam, że 85 E lub F by wystarczyło. Zamierzam zamówić drugi (bo są tanie) w innym kolorze. Nosiłam go już i poza tym, że jest za duży (szczególnie miseczki) to bardzo wygodny, bo cały bawełniany. Niepotrzebnie oderwałam od razu metkę, bo bym odesłała i wymieniła na mniejszy.
Polecam.Ja muszę też nowe kupic bo przymierzyłam te ktore mi zostały po pierwszym dziecku i mam za małe w obwodzie
-
pielegniarka_w_mundurze wrote:Ginekolog przed ciążą kazała mi stosować dietę cukrzycową dla ciężarnych.
Od listopada do stycznia schudłam 15 kg. Mam ja w formie papierowej, z oddziału z Karowej. Mogę zeskanować i podesłać na maila. Ta dieta jest całkowicie do przyjęcia, nie ma w niej wynalazków.
Ale Ty masz cukrzyce czy po prostu kazal Ci lekarz przejsc na taka diete? Teraz pewnie cukier masz w normie? -
Reni@ wrote:Mnie się wydaje że tych skurczów nie da się odróżnić. Ja od początku mam różne te skurcze. Czasami napina się cały brzuch a czasami tylko w jednym miejscu.