X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my czekamy na Boryska :)

Jeśli chodzi o Szkołę Rodzenia to tutaj chyba póki co mam najpóźniejszy termin, bo zaczynamy dopiero 11.08 w szkole akredytowanej przez Żelazną. Chcieliśmy na Żelaznej, ale dni/godziny nam nie pasowały, więc zdecydowaliśmy się właśnie na tą akredytowaną. Położna z tej Szkoły sama termin wybierała (zapisywałam się cw maju, więc miejsca były w różnych grupach), mi się wydaje strasznie późno, ale postanowiłam jej zaufać, że to najlepszy termin.

Żaden z moich doktorków (ani ten numer 1, ani ten z Medicover) nie pracują w szpitalu. Poród zatem planuję właśnie na Żelaznej. Pierwszy, choć w mało szczęśliwych okolicznościach był właśnie tam i pomimo całej tragedii, któa nas spotkała o szpitalu i personelu złego słowa nie dało się powiedzieć. Dodatkowo, Żelazna jest również szpitalem najbliżej którego mieszkam i odwiedzałam już w tej ciąży tamtejszą IP, więc ślad po mnie mają w papierach, więc tym bardziej wydaje mi się, że to odpowiednie miejsce.

Rutelka, India9, kehlana_miyu, Limerikowo lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea, Luiza gratuluję udanych wizyt :-)
    Super duże dzieciaki :-)
    zazdroszczę trochę, że podejrzałyście maluchy. Ja muszę jeszcze czekać 3 tygodnie.

Dea28 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    A co do imienia,
    to w tym małym gronie kobiet rodzących córki, nasza bedzie miała na imię Gabrysia :)

Gdyby miał być chłopiec, to na pocztaku podjeliśmy decyzje ze Michał :)

My akurat nie mielismy zadnych problemów z imieniem..i chyba dobrze. Szybko poszło :)

Bardzo podoba mi się Gabrysia. Gabriela też ładnie brzmi. Niespotykane imię i nie obce:)

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam lekarza prowadzącego, który pracuje w szpitalu w innym mieście. Nie zamierzam tam rodzić.
    Chcę rodzić u nas, w prywatnym szpitalu.
    Pod koniec lipca idę tam do szkoły rodzenia. Będą 3 dni po 5 godzin.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM duuuuży chłopak :-)
    Myślę, że mój może już ważyć podobnie :-P
    Czy to się u Ciebie przekłada na odczuwanie ruchów? Są wyraźniejsze?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM, chyba twój maluch na razie największy, a przynajmniej najcięższy :)
    Mój miał 775g 8 dni temu i wydawało mi się, że to już bardzo dużo, ale przy waszych ponadkilogramowych maluchach widzę, że mam jednak średniaczka :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    U nas Jasio.

Udalo mi sie zdobyc glukometr na Grojeckiej w Warszawie za darmo. Dokupilam tylko paski za 40zl, dzis pierwszy pomiar, wiec na szczescie moge jednak kontrolowac i byc spokojniejsza do mojego nastepnego testu glukozy w 30tyg.
    Aby dostac glukometr podaje sie swoje dane osobowe, telefon, mail. I tyle. Pani w jednej z aptek mi to podpowiedziala, ze diabetykom i kobietom w ciazy przysluguja za darmo:) musialam tylko znalezc apteke gdzie taki sprzet maja. W razie jakbyscie mialy taka sytuacje jak ja, ze wyniki sa na poziomie normy to sprzedaje newsa :)

A powiedzcie mi jeszcze czy wszystkie macie lekarzy prowadzacych ciaze ktorzy przyjmuja w szpitalach i tam bedziecie rodzic?

Ja tak nie mam :) idę na żywioł.
    Mam lekarza z luxmed a on robi tylko cesarke na życzenie w prywatnej Klinice i to dla patologicznych ciąż.
    Wiec liczę na szczęście co do personelu w szpitalu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 12:39

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    MMM duuuuży chłopak :-)
    Myślę, że mój może już ważyć podobnie :-P
    Czy to się u Ciebie przekłada na odczuwanie ruchów? Są wyraźniejsze?

Hmm mały tak kopie, ze momentami mam łzy w oczach. Wczoraj na wizycie mówiłam, ze mimo łożyska na przedniej ścianie...ruchy są bardzo mocne...czasami wręcz nieprzyjemne.
    Mam przez to takie głupie wrażenie że przez to mam ten twardniejący brzuch i że szyjka mi się skróci.....
    Staram się sporo odpoczywać....jakoś trzeba dotrwać do końca :)
    Dodatkowo nie ułatwia fakt, że jestem z tych drobnych. Dopiero przekroczyłam magiczne 50 kg :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Wczoraj byliśmy na usg :) byliśmy z synem ale nie wyglądał na zaaferowanego:) haha
    Z małym wszystko ok. Waży 1217 g :):)
    Szyjka krótka ale w normie: 36 mm. Mam się oszczędzać i odpoczywać.
    Na twardnienie brzucha (które ostatnio mi się zdarza): nospa rano i wieczorem po 1 tabletce.
    27 lipca, przed planowanym urlopem, kontrola szyjki.
    Ostatnio mam niezły młyn. Teściowa wyjechała na wycieczkę więc opiekę na synem przejęłam ja....a że cały czas pracuję w domu to dzielę dzień między opiekę i pracę.
    Nie jest łatwo.....
    Jeszcze jutro.

Ale dzidziuś rośnie, jak na drożdżach. :)

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    MMM, chyba twój maluch na razie największy, a przynajmniej najcięższy :)
    Mój miał 775g 8 dni temu i wydawało mi się, że to już bardzo dużo, ale przy waszych ponadkilogramowych maluchach widzę, że mam jednak średniaczka :)

No tak tylko moja ciążą jest starsza :) więc i mały większy :)
    Każdy tydzień to tak naprawdę skok rozwojowy więc ciężko porównywać te wagi.....
    Syn na ostatnim usg, w 22 tc, waży 581 g a po miesiącu waga się podwoiła do 1217 g :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka i moja jak nowy jestem tak szczesliwa ze przez godzinę ciagle zmieniam z gondoli na spacerówkę i wszystkie gadzety przypinam i odpinam :) nie rozkinilam jak w gondoli położyć oparcie :) dzis w nim śpię :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 19:27

MMM2016, Reni@, NiecierpliwaKarolina, Blu, Pumpkin, Rutelka, kehlana_miyu, Dea28, szynszyl lubią tę wiadomość

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Rutelka i moja jak nowy jestem tak szczesliwa ze przez godzinę ciagle zmieniam z gondoli na spacerówkę i wszystkie gazety przypinam i odcinam :) nie rozkinilam jak w gondoli położyć oparcie :) dzis w nim śpię :)

Super, że Ci się podoba i się cieszysz z zakupu :):):)

adrenalina lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie gotowe rzeczy dla dziecka? Nas czeka malowanie mieszkania. I dopiero po tym będę mogła szalec praniem, prasowaniem rzeczy dla maluszka. Narazie przewalam je sobie codziennie i się ciesze jak głupia :)
    Ja z tego co pamiętam szkole rodzenia mam 13.08. Termin mi się zmienił na 04.10. Ale obstawiam końcówkę września. CC mam mieć. Jutro mam wizytę to się dowiem w końcu konkretnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 13:09

Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zamówiłam aptekę i juz praktycznie ze wszystkim jestem gotowa, zostało kilka drobiazgów ale nie sa one niezbędne wiec sie tym nie przejmuje :) ja juz po szkole rodzenia, miałam 3 spotkania po 3h i jestem bardzo zadowolona. Na koniec dostaliśmy wszystko spisane na płycie wiec przed porodem wszystko sobie odświeża, a dzieki temu nie miałam problemu z wyprawka dlatego juz zakupy zrobione co by z głowy nic nie wypadło ;)
    Nasz mały bedzie miał na imię Filip :) mielismy to imię wybrane od zawsze i tylko dla chłopca, wiec teraz w ogole nie było tematu o imię, przy drugim bedzie problem :)
    Zapomniałam jeszcze dopisać ze mały jest ustawiony głowa w dół. Oby juz sie nie obrócił :) myślicie ze jest jednak duże prawdopodobieństwo ze moze zmienić pozycje?

Blu, Rutelka, kehlana_miyu, kasia_1988 lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    U nas Jasio.

Udalo mi sie zdobyc glukometr na Grojeckiej w Warszawie za darmo. Dokupilam tylko paski za 40zl, dzis pierwszy pomiar, wiec na szczescie moge jednak kontrolowac i byc spokojniejsza do mojego nastepnego testu glukozy w 30tyg.
    Aby dostac glukometr podaje sie swoje dane osobowe, telefon, mail. I tyle. Pani w jednej z aptek mi to podpowiedziala, ze diabetykom i kobietom w ciazy przysluguja za darmo:) musialam tylko znalezc apteke gdzie taki sprzet maja. W razie jakbyscie mialy taka sytuacje jak ja, ze wyniki sa na poziomie normy to sprzedaje newsa :)

A powiedzcie mi jeszcze czy wszystkie macie lekarzy prowadzacych ciaze ktorzy przyjmuja w szpitalach i tam bedziecie rodzic?
    Ja nie mam prowadzącgo w szpitalu i w sumie to nie wiem gdzie będę rodziła. Planuję na Inflanckiej, ale jak wyjdzie to nie wiadomo

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prawdopodobienstwo jest zawsze ;) moj tez lezy główką w dół. Pierwszy synek odwrocil sie dopiero w 31 tygodniu

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z imieniem tez coś ostatnio zaczęliśmy się wahać... juz miał być Leon, to moja mama powiedziała, że kucyk znajomych ma tak na imię... wrrrrr i teraz co pomyśle Leon to widzę konika! OMG rezerwowo mamy jeszcze Szymka i Marcela. Adaś bardzo mi się podoba, ale mąż ma jakiego znajomego o tym imieniu i mu nie pasuje...

Ja tez cały czas przekładam ubranka, dzisiaj nie wytrzymałam i wstawiam pierwsze pranie :d

Chwilka84, Dea28 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez synek główka w dół od dłuższego czasu, pytałam lekarza czy sie przekręci to stwierdził ze jest szansa bo ma jeszcze sporo miejsca. Ogólnie powiedział ze w brzuchu działa grawitacja i jako ze główka jest najcięższa to idzie w dół.
    .
    Czy ktoś wybiera sie do szkoły rodzenia na Madalińskiego ?

uwo93e3kacedpezy.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o lekarza moj pracuje tam gdzie bede rodzić. Ale to nawet nie o sam porod chodzi bo jest mala szansa ze urodze akurat jak bedzie mial dyzur ;) za to jak w pierwszej ciazy 6 tyg lezalam na patologii byl dla mnie duzym wsparciem. Zawsze jak byl w pracy od razu mialam kompleksowe badania. A tak to lekarza przychodza i wychodza, kazdy gada co innego. Dobrze miec w szpitalu jakas znajoma twarz

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Rutelka i moja jak nowy jestem tak szczesliwa ze przez godzinę ciagle zmieniam z gondoli na spacerówkę i wszystkie gazety przypinam i odcinam :) nie rozkinilam jak w gondoli położyć oparcie :) dzis w nim śpię :)

Super bardzo się cieszę.
    Po prawej stronie gondoli od zewnętrznej strony masz taką taśmę i przycisk (u mnie czarny). Musisz nacisnąć ten przycisk, przytrzymać i poluzować taśmę. Gondola podnosi się i opuszcza na tej taśmie. Popróbuj! :) Super!

adrenalina lubi tę wiadomość

‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ