X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my czekamy na Boryska :)

Jeśli chodzi o Szkołę Rodzenia to tutaj chyba póki co mam najpóźniejszy termin, bo zaczynamy dopiero 11.08 w szkole akredytowanej przez Żelazną. Chcieliśmy na Żelaznej, ale dni/godziny nam nie pasowały, więc zdecydowaliśmy się właśnie na tą akredytowaną. Położna z tej Szkoły sama termin wybierała (zapisywałam się cw maju, więc miejsca były w różnych grupach), mi się wydaje strasznie późno, ale postanowiłam jej zaufać, że to najlepszy termin.

Żaden z moich doktorków (ani ten numer 1, ani ten z Medicover) nie pracują w szpitalu. Poród zatem planuję właśnie na Żelaznej. Pierwszy, choć w mało szczęśliwych okolicznościach był właśnie tam i pomimo całej tragedii, któa nas spotkała o szpitalu i personelu złego słowa nie dało się powiedzieć. Dodatkowo, Żelazna jest również szpitalem najbliżej którego mieszkam i odwiedzałam już w tej ciąży tamtejszą IP, więc ślad po mnie mają w papierach, więc tym bardziej wydaje mi się, że to odpowiednie miejsce.

Rutelka, India9, kehlana_miyu, Limerikowo lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea, Luiza gratuluję udanych wizyt :-)
    Super duże dzieciaki :-)
    zazdroszczę trochę, że podejrzałyście maluchy. Ja muszę jeszcze czekać 3 tygodnie.

Dea28 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    A co do imienia,
    to w tym małym gronie kobiet rodzących córki, nasza bedzie miała na imię Gabrysia :)

Gdyby miał być chłopiec, to na pocztaku podjeliśmy decyzje ze Michał :)

My akurat nie mielismy zadnych problemów z imieniem..i chyba dobrze. Szybko poszło :)

Bardzo podoba mi się Gabrysia. Gabriela też ładnie brzmi. Niespotykane imię i nie obce:)

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam lekarza prowadzącego, który pracuje w szpitalu w innym mieście. Nie zamierzam tam rodzić.
    Chcę rodzić u nas, w prywatnym szpitalu.
    Pod koniec lipca idę tam do szkoły rodzenia. Będą 3 dni po 5 godzin.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM duuuuży chłopak :-)
    Myślę, że mój może już ważyć podobnie :-P
    Czy to się u Ciebie przekłada na odczuwanie ruchów? Są wyraźniejsze?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM, chyba twój maluch na razie największy, a przynajmniej najcięższy :)
    Mój miał 775g 8 dni temu i wydawało mi się, że to już bardzo dużo, ale przy waszych ponadkilogramowych maluchach widzę, że mam jednak średniaczka :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    U nas Jasio.

Udalo mi sie zdobyc glukometr na Grojeckiej w Warszawie za darmo. Dokupilam tylko paski za 40zl, dzis pierwszy pomiar, wiec na szczescie moge jednak kontrolowac i byc spokojniejsza do mojego nastepnego testu glukozy w 30tyg.
    Aby dostac glukometr podaje sie swoje dane osobowe, telefon, mail. I tyle. Pani w jednej z aptek mi to podpowiedziala, ze diabetykom i kobietom w ciazy przysluguja za darmo:) musialam tylko znalezc apteke gdzie taki sprzet maja. W razie jakbyscie mialy taka sytuacje jak ja, ze wyniki sa na poziomie normy to sprzedaje newsa :)

A powiedzcie mi jeszcze czy wszystkie macie lekarzy prowadzacych ciaze ktorzy przyjmuja w szpitalach i tam bedziecie rodzic?

Ja tak nie mam :) idę na żywioł.
    Mam lekarza z luxmed a on robi tylko cesarke na życzenie w prywatnej Klinice i to dla patologicznych ciąż.
    Wiec liczę na szczęście co do personelu w szpitalu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 12:39

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    MMM duuuuży chłopak :-)
    Myślę, że mój może już ważyć podobnie :-P
    Czy to się u Ciebie przekłada na odczuwanie ruchów? Są wyraźniejsze?

Hmm mały tak kopie, ze momentami mam łzy w oczach. Wczoraj na wizycie mówiłam, ze mimo łożyska na przedniej ścianie...ruchy są bardzo mocne...czasami wręcz nieprzyjemne.
    Mam przez to takie głupie wrażenie że przez to mam ten twardniejący brzuch i że szyjka mi się skróci.....
    Staram się sporo odpoczywać....jakoś trzeba dotrwać do końca :)
    Dodatkowo nie ułatwia fakt, że jestem z tych drobnych. Dopiero przekroczyłam magiczne 50 kg :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Wczoraj byliśmy na usg :) byliśmy z synem ale nie wyglądał na zaaferowanego:) haha
    Z małym wszystko ok. Waży 1217 g :):)
    Szyjka krótka ale w normie: 36 mm. Mam się oszczędzać i odpoczywać.
    Na twardnienie brzucha (które ostatnio mi się zdarza): nospa rano i wieczorem po 1 tabletce.
    27 lipca, przed planowanym urlopem, kontrola szyjki.
    Ostatnio mam niezły młyn. Teściowa wyjechała na wycieczkę więc opiekę na synem przejęłam ja....a że cały czas pracuję w domu to dzielę dzień między opiekę i pracę.
    Nie jest łatwo.....
    Jeszcze jutro.

Ale dzidziuś rośnie, jak na drożdżach. :)

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    MMM, chyba twój maluch na razie największy, a przynajmniej najcięższy :)
    Mój miał 775g 8 dni temu i wydawało mi się, że to już bardzo dużo, ale przy waszych ponadkilogramowych maluchach widzę, że mam jednak średniaczka :)

No tak tylko moja ciążą jest starsza :) więc i mały większy :)
    Każdy tydzień to tak naprawdę skok rozwojowy więc ciężko porównywać te wagi.....
    Syn na ostatnim usg, w 22 tc, waży 581 g a po miesiącu waga się podwoiła do 1217 g :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka i moja jak nowy jestem tak szczesliwa ze przez godzinę ciagle zmieniam z gondoli na spacerówkę i wszystkie gadzety przypinam i odpinam :) nie rozkinilam jak w gondoli położyć oparcie :) dzis w nim śpię :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 19:27

MMM2016, Reni@, NiecierpliwaKarolina, Blu, Pumpkin, Rutelka, kehlana_miyu, Dea28, szynszyl lubią tę wiadomość

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Rutelka i moja jak nowy jestem tak szczesliwa ze przez godzinę ciagle zmieniam z gondoli na spacerówkę i wszystkie gazety przypinam i odcinam :) nie rozkinilam jak w gondoli położyć oparcie :) dzis w nim śpię :)

Super, że Ci się podoba i się cieszysz z zakupu :):):)

adrenalina lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie gotowe rzeczy dla dziecka? Nas czeka malowanie mieszkania. I dopiero po tym będę mogła szalec praniem, prasowaniem rzeczy dla maluszka. Narazie przewalam je sobie codziennie i się ciesze jak głupia :)
    Ja z tego co pamiętam szkole rodzenia mam 13.08. Termin mi się zmienił na 04.10. Ale obstawiam końcówkę września. CC mam mieć. Jutro mam wizytę to się dowiem w końcu konkretnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 13:09

Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zamówiłam aptekę i juz praktycznie ze wszystkim jestem gotowa, zostało kilka drobiazgów ale nie sa one niezbędne wiec sie tym nie przejmuje :) ja juz po szkole rodzenia, miałam 3 spotkania po 3h i jestem bardzo zadowolona. Na koniec dostaliśmy wszystko spisane na płycie wiec przed porodem wszystko sobie odświeża, a dzieki temu nie miałam problemu z wyprawka dlatego juz zakupy zrobione co by z głowy nic nie wypadło ;)
    Nasz mały bedzie miał na imię Filip :) mielismy to imię wybrane od zawsze i tylko dla chłopca, wiec teraz w ogole nie było tematu o imię, przy drugim bedzie problem :)
    Zapomniałam jeszcze dopisać ze mały jest ustawiony głowa w dół. Oby juz sie nie obrócił :) myślicie ze jest jednak duże prawdopodobieństwo ze moze zmienić pozycje?

Blu, Rutelka, kehlana_miyu, kasia_1988 lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    U nas Jasio.

Udalo mi sie zdobyc glukometr na Grojeckiej w Warszawie za darmo. Dokupilam tylko paski za 40zl, dzis pierwszy pomiar, wiec na szczescie moge jednak kontrolowac i byc spokojniejsza do mojego nastepnego testu glukozy w 30tyg.
    Aby dostac glukometr podaje sie swoje dane osobowe, telefon, mail. I tyle. Pani w jednej z aptek mi to podpowiedziala, ze diabetykom i kobietom w ciazy przysluguja za darmo:) musialam tylko znalezc apteke gdzie taki sprzet maja. W razie jakbyscie mialy taka sytuacje jak ja, ze wyniki sa na poziomie normy to sprzedaje newsa :)

A powiedzcie mi jeszcze czy wszystkie macie lekarzy prowadzacych ciaze ktorzy przyjmuja w szpitalach i tam bedziecie rodzic?
    Ja nie mam prowadzącgo w szpitalu i w sumie to nie wiem gdzie będę rodziła. Planuję na Inflanckiej, ale jak wyjdzie to nie wiadomo

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prawdopodobienstwo jest zawsze ;) moj tez lezy główką w dół. Pierwszy synek odwrocil sie dopiero w 31 tygodniu

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z imieniem tez coś ostatnio zaczęliśmy się wahać... juz miał być Leon, to moja mama powiedziała, że kucyk znajomych ma tak na imię... wrrrrr i teraz co pomyśle Leon to widzę konika! OMG rezerwowo mamy jeszcze Szymka i Marcela. Adaś bardzo mi się podoba, ale mąż ma jakiego znajomego o tym imieniu i mu nie pasuje...

Ja tez cały czas przekładam ubranka, dzisiaj nie wytrzymałam i wstawiam pierwsze pranie :d

Chwilka84, Dea28 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez synek główka w dół od dłuższego czasu, pytałam lekarza czy sie przekręci to stwierdził ze jest szansa bo ma jeszcze sporo miejsca. Ogólnie powiedział ze w brzuchu działa grawitacja i jako ze główka jest najcięższa to idzie w dół.
    .
    Czy ktoś wybiera sie do szkoły rodzenia na Madalińskiego ?

uwo93e3kacedpezy.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o lekarza moj pracuje tam gdzie bede rodzić. Ale to nawet nie o sam porod chodzi bo jest mala szansa ze urodze akurat jak bedzie mial dyzur ;) za to jak w pierwszej ciazy 6 tyg lezalam na patologii byl dla mnie duzym wsparciem. Zawsze jak byl w pracy od razu mialam kompleksowe badania. A tak to lekarza przychodza i wychodza, kazdy gada co innego. Dobrze miec w szpitalu jakas znajoma twarz

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Rutelka i moja jak nowy jestem tak szczesliwa ze przez godzinę ciagle zmieniam z gondoli na spacerówkę i wszystkie gazety przypinam i odcinam :) nie rozkinilam jak w gondoli położyć oparcie :) dzis w nim śpię :)

Super bardzo się cieszę.
    Po prawej stronie gondoli od zewnętrznej strony masz taką taśmę i przycisk (u mnie czarny). Musisz nacisnąć ten przycisk, przytrzymać i poluzować taśmę. Gondola podnosi się i opuszcza na tej taśmie. Popróbuj! :) Super!

adrenalina lubi tę wiadomość

‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ