X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • India9 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Na czczo do tyłka, bez zmian - 111 / 117 (wczoraj pierwsza dawka insuliny na wieczór (8j.), to podobno mało, więc po dwóch dniach, jeśli cukry nie spadną to będzie trzeba zwiększyć dawkę).

Po śniadaniu: 115
    Po II śniadaniu: 105
    Po III posiłku: 114

To są pomiary dokładnie godzinę po posiłkach, które wypisałam wyżej. Nie jest najgorzej... chyba :P
    Ja przyznam, że moje cukry zachowują się o wiele lepiej w tej ciąży. Po posiłkach mam 98-110. Eksperymentuję na co sobie mogę pozwolić i np. Dzisiaj zgrzeszyłam i zjadłam dużego palucha z boczkiem, sosem, ogórkiem i serem i wynik miałam 124. Trochę przydużo, ale pociesza mnie, że bez tragedii. Wypróbowałam z pieczywa chleb orkiszowy, pumpernikiel i grahamki i mogę spokojnie jeść. I odkryłam, że uwielbiam tagiatelle razowy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 15:37

Visenna lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    Ja ostatnio stwierdziłam to samo. Też chciałam pracować jak najdłużej się da (o ile będę się dobrze czuć), ale nie ma co przesadzać, dzidziuś teraz najważniejszy! Od dzisiaj jestem na L4 z powodu zapalenia gardła - najprawdopodobniej przez klimatyzację w pracy :/ Więc siedzę w domu, płuczę gardło ziółkami i odpoczywam.
    Ja też poluję na olx na xlandera x-move, nad fotelikiem się jeszcze zastanawiamy, ale chyba padnie na maxi cosi pebble albo cabrio. Kupujecie z bazą isofix czy będziecie montować normalnie na pasach? Ja się trochę boję, że nie będę umiała zapiąć poprawnie tego fotelika... W ogóle jakaś strachliwa się zrobiłam w tej ciąży :|

Isofix najchętniej, ale... z naszym autem, a raczej z jego kanapą jest podobno problem. Fotelik lewituje, co nie jest bezpieczne. Podjedziemy do jakiegoś sklepu stacjonarnego i będziemy mierzyć i sprawdzać.

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Ja przyznam, że moje cukry zachowują się o wiele lepiej w tej ciąży. Po posiłkach mam 98-110. Eksperymentuję na co sobie mogę pozwolić i np. Dzisiaj zgrzeszyłam i zjadłam dużego palucha z boczkiem, sosem, ogórkiem i serem i wynik miałam 124. Trochę przydużo, ale pociesza mnie, że bez tragedii. Wypróbowałam z pieczywa chleb orkiszowy, pumpernikiel i grahamki i mogę spokojnie jeść. I odkryłam, że uwielbiam tagiatelle razowy :-)

Ładne cukry, te 98-110 oczywiście ;) Ja już dawno nie widziałam dwóch cyferek na glukometrze. Jeszcze, gdy byłam na 3x siofor to było normą, a teraz dwie dawki i widać zmianę... A co do testów, oj też to robiłam... Po BigMacu i Shakeu waniliowym - 137 :P takie to było dobre, że aż zapamiętałam wynik cukru :P Teraz dieta, dieta....

oar8vfxmctme5m5e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://szumisiesklep.pl/kategoria/kup-szumisia/szumisiek-czujnik-snu

chyba kupię
    co o tym myślicie?
    Koleżanka całe noce śpi z włączoną suszarką ;/

• Visenna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:

chyba kupię
    co o tym myślicie?
    .

Mi się te nie podobają, ale szumisiom mowię wielkie TAK! Kupujemy misia ośmiornicę:
    http://whisbear.com/ :)

oar8vfxmctme5m5e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście nie bede kupowac zadnych szumisiow czy innych rzeczy uspokajajacych, nie wszystkie dzieci tego potrzebuja moja corka np. Nie potrzebowala zadnych suszarek odkurzaczy czy innych rzeczy, trzeba poczwkac az dziecko sie urodzi i zoabzcyc jak sie zachowuje, bo moze sie okazac ze zacznie plakac wlasnie na dzwiek suszarki czy szumisia vo niektore bobsy boja sie takiego dzwieku

Limerikowo, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam kupić szumisia. Potem byłam zdecydowana na ZAZU http://allegro.pl/zazu-szumiacy-mis-z-bijacym-sercem-przytulanka-i6209440741.html ale już sama nie wiem
    Na pewno kupię http://allegro.pl/chicco-projektor-gwiazdek-next-2-stars-lampka-i6190469742.html (na ceneo sa tańsze) . Będzie służyć jako lampka nocna, ma też sensor wbudowany i może włączać kołysanki na dźwięk dziecka.

Jak będzie problem ze spaniem to spróbuję z ZAZU

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście zależy od podejścia, każdy ma swoje.
    Ja właśnie czytam książkę "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" i wg autora tej książki - szum odkurzacza/suszarki jest bardzo podobny do szumów w brzuchu i zalecany jako jedna ze składowych czynności przy uspokajaniu noworodka i niemowlaka do 3-miesiąca życa - tzw. IV trymestr. Mnie akurat to przekonuje (ciasne zawijanie dziecka, ułożenie na boku, kołysanie, szum i cyc). :D

Ja szumisia nie kupię, bo za drogi. Kupuję za to odtwarzacz płyt CD i na pendrive i zamierzam z youtube pobrać na pendrive szum suszarki - jest nawet na youtube nagranie 10 godzin szumu - na całą noc. Oprócz tego odtwarzacz mi się przyda do puszczania kołysanek i innej muzyki dla synka.

Visenna, Asia_08, Pumpkin lubią tę wiadomość

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka tez czytałam te książkę i bardzo do mnie przemawia :) bede sie do niej stosować po porodzie, kilka przespanych godzin brzmi dosyć kusząco, acz kolwiek wiem ze nie przy takim maluchu ktory musi co chwile jeść

Rutelka lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogolem zd spaniem corki problemu nie mialam w nocy budzila sie tylko 2 razy na jedzenie, w dzien tak samo spala i jadla, ale wiadlmo ze kazde dziecko jest inne i ciezko przewidziec na zapas jakie bedzie :)

Rutelka lubi tę wiadomość

• Kasia! Znajoma

Wysłany: 7 lipca 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    ma któraś w Was może pępowine dwunaczyniową?

Tak ja mam.

Co do cukrów. To ja jestem na diecie od badania już na początku ciąży. Mam mierzyć cukry 4x, ale robię to 5-6 x. Jem 3 śniadania, obiad podwieczorek i 2 kolacje. Z zaleceń od diabetologa liczę WW. Wielu produktów po prostu nie jem mimo wielkiej chęci. Nad cukrami na razie panuje.

Visenna lubi tę wiadomość

km5suay31n7mm376.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Ładne cukry, te 98-110 oczywiście ;) Ja już dawno nie widziałam dwóch cyferek na glukometrze. Jeszcze, gdy byłam na 3x siofor to było normą, a teraz dwie dawki i widać zmianę... A co do testów, oj też to robiłam... Po BigMacu i Shakeu waniliowym - 137 :P takie to było dobre, że aż zapamiętałam wynik cukru :P Teraz dieta, dieta....
    137 to chyba do przeżycia jeszcze jak raz na jakiś czas ;-)
    Ja to się zastanawiam czy mi nie rośnie później trochę ten cukier, bo przy obciążeniu po godzinie miałam mniej niż po dwóch

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś

chyba kupię
    co o tym myślicie?
    Jeżeli będą kolki to będę inwestowała w otulacze i szumisie, ale póki co nie kupuję.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea, a dlaczego musisz zrobić małemu echo serca, co ma z tym wspólnego pępowina dwunaczyniowa?

Odnośnie imienia u nas będzie Kuba:)Pierwszy pomysł męża i tak juz zostało:)

Ja juz mam tyle ciuszków, nawet rozmiary 74/80, kupuje na wyprzedażach, olx lub lupexie. Mąz się śmieje, że niedługo garnitur do komunii jeszcze mu kupie:)

Ciuszki piorę w proszku Bobiini z rossmana.

Indiana, ja tez nie mogę nacieszyć sie swoim stanem i na razie uważam ze mógłby trwać wiecznie, podniecam się każdym kopniakiem!!

Dzisiaj była u mnie koleżanka, która urodziła w kwietniu ima wózek Adamexa Barletta i jest duza gondola,po prostu olbrzymi,ma 86 cm, a jak patrzyłam to większość ma 80cm.
    Mnie zależy żeby była rączka regulowana (mąż jest wysoki a ja niziutka), amortyzatory, żeby był lekki (mieszkam w bloku), żeby gondola była duża, bo czekają nas spacerki w zime i daszek żeby był taki mocno zasuwany. Spodobał mi się ten wózek i spełniać wszystkie moje wymagania, także może kupimy taki. Myśleliśmy tez , żeby kupić uzywany ale stwierdziliśmy ,że nowy będzie miał gwarancje, a znając nasze szczęście i to, że będę go składać i rozkładać ze 2,3 razy dziennie bo stelaż będę zostawiać w aucie na parkingu, prawdopodobieństwo że coś popsuje jest duże:)

Mój lekarz pracuje tylko w prywatnej klinice więc przy porodzie nie będzie.Czekam na okulistę, bo mam 20 lipca i zobaczymy, jak powie ,że mogę SN to chce prywatnie a jak CC to w szpitalu państwowym- taki mam plan, ale zobaczymy.

Pięknie Wasze Bobaski rosną, my idziemy w sobotę na wizytę i juz strasznie nie możemy się doczkac, zobaczymy ile waży, noi przede wszystkim oby miedniczki nerkowe się nie poszerzyły...

Współczuje Wam bardzo tych wysokich cukrów, ale może taki mały plusk jest taki że mało przytyjecie (wiem, że to nie jest najważniejsze,ale tak jak pisałam, trzeba szukać plusów w tych minusach)

India9, Rutelka lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka, masz rację - zawsze może być gorzej, a 3 miesięczna dieta to nic takiego. Damy radę ;-)

Ja właśnie olśnienia doznałam, pisałam Wam, że lekarz mi znowu dał skierowanie na płatne USG 4D, weszłam na portal pacjenta i w sumie mam skierowanie na 4D, ale to z kwietnia, na które nie poszłam do Lux Medu. Zadzwoniłam na infolinię zapytać czy mam skierowanie pod USG, które mam umówione na sierpień i okazuje się, że mam i nie 4D, ale zwykłe ciąży ;-) czyli zaoszczędzę 250 zł

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wózki Adamex są fajne, myślę, że to dobry wybór :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam wózek z dużą gondolą jeszcze po pierwszym dziecku. Ponad 80 cm. Miki jeździł ponad pół roku. Zmieniliśmy na spacerowy dopiero jak zaczął się częściej podnosić do siadania

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

chyba kupię
    co o tym myślicie?

Super:) wiele słyszałam dobrego od lekarzy na temat szumisia. Podobno nawet jak dziecko jest spokojnie i nie potrzebuje to kontakt z szumisia i tak daje poczucie większego bezpieczeństwa dla dziecka ze względu na kojarzenie dźwięków z brzuchem:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam gondole ta duza ponad 80 cm, ale akurat jak maly sie urodzi w pazdzierniku to na wisne w sam raz bedzie przejść na spacerowke :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mimo wszystko mysle ze te szumisie nie sa dla dzieci dobre, bo dziecko caly czas ma tego sluchac to sie przyseyczsi, a pozniej bez tego nigdzie nie bedzie mozna wyjsc bo bedzie cyrk implakanie za tym dzwiekiem, dlatego ja mysle ze dziecka do tego lepiej nie przyzeyczsjac tak samo jak do smoczka czy to w butrlce czy tego do ssania non stop.

bo skoro dziecko nosimy 9 miesiecy imnie potrzebuje ono siedziec juz po tym czasie w brzuchu to mysle ze nie potrzebuje roeniez zeby podsuwac mu rzeczy przypominajace zycie w brzuchu skoro gotowe jest do samodzielnego zycia na zewnstrz, ja to tak interpretuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 18:22

‹‹ 471 472 473 474 475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ