WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2016, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie to bym spała, ale czekam na męża. Dziś wyjątkowo w pracy do 0:00. Po 1:00 będzie dopiero w domu.

Nie to, że przesiaduję całe noce przed komputerem. :D ;)

Blu, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie śpię, więc zaglądam :-)
    Zgaga niestety uparta mocno, a i synuś się ożywił. Nocny marek chyba z niego będzie.

Rutelka lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie małe sprostowanie co do Katarzyna.G - jest ze mną razem na jednym wątku, lutówki 2017, więc test pozytywny ma z maja a nie kwietnia :). Fajnie być znowu razem na wątku, ale mało się odzywa.

Czekam na męża, biedulek wraca z targu dopiero, stał od wieczora i handlował ;)

Rutelka lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2016, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    A mam takie pytanie dla tych ktore mialy w poprzedniej ciazy cukrzyce, czy po porodzie znowu sie robi krzywa zeby sprawdzic czy organizm wrocil do normalnosci?
    Ja robiłam dopiero po skończeniu cyckowania....

Co do wyników ja mierze po 1h od skończonego posiłku, nie powinno wyjść więcej niż 120

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2016, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Jedne mają cukrzyce, inne problemy z szyjką, kolejne z łożyskiem, jeszcze inne z nadprogramowymi kilogramami. Jedną męczą wymioty i nie może pracować od 2 miesiąca a inna pracuje nadal i czuje się świetnie.
    To pokazuje, że każda z nas jest inna i inaczej przechodzi ciążę. Wiadomo, każda chciałaby żeby wszystko szło bezproblemowo ale jak widać nie zawsze tak się da.

Trzeba znaleźć plusy w swojej sytuacji i ją zaakceptować. I już. Będzie lepiej. :) Trzymajcie się dziewczyny. Ja i tak uważam, że jesteście strasznie dzielne.
    Dokładnie!
    Moja babcia bardzo przeżywała jak się okazało ze mam cukrzycę....wiadomo to poważna choroba jak się nie leczy....ale ja ją zaakceptowałam i smieję sie do dziś że mam swoją wierna przyjaciółkę do końca życia a i sama rodzić nie będę bo dzielnie towarzyszyć będzie mi przyjaciółka cukrzyca.
    Są gorsze choroby.

aneta93, India9, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Kai Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Jak godzinę po, to poprawnie... jak najbardziej :)! A co do moich pomiarów... jak nie dowierzam w wynik to robię czasem dwa albo trzy pomiary :P Na czczo od dłuższego czasu miałam kiepskie cukry, dlatego gdy zobaczyłam wynik dwucyfrowy to aż musiałam jeszcze raz to sprawdzić :)

Pomiar na czczo, robię po odwiedzeniu toalety - paski ketonowe idą w ruch. Pomiar. Później euthyrox, czekam 30min. i śniadanie.

Dziś wyniki mam piękne cały dzień... trzeci dzień z insuliną i żadnego przekroczenia. Ale... jeśli chodzi o glukometry, różnice w pomiarach i ich błędy - ale mnie drażni, jak mierząc trzy razy z rzędu z różnych paluchów dostaję różne pomiary. Dziś np. 99 / 117 / 106. Grrr :) No ale... ciągle się to mieści w tych 20% błędu, nie jest pow. 120, więc jest dobrze!
    Powiedz mi,czy wynik na czczo 94 jest już niepokojacy? Wiem,ze ma być do 90 i wczesniej tak miałam. Wczoraj było 91, a dziś na myśl,że może być powyżej,serce mi zaczęło skakać. Tez miałaś takie merwy na początku?

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Powiedz mi,czy wynik na czczo 94 jest już niepokojacy? Wiem,ze ma być do 90 i wczesniej tak miałam. Wczoraj było 91, a dziś na myśl,że może być powyżej,serce mi zaczęło skakać. Tez miałaś takie merwy na początku?
    Jeden wynik to nie tragedia jeszcze jak jest przekroczony, bez paniki.

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2016, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do usg 3 trymestru to mam o tyle szczęścia że moj gin robi takie usg i sam umawia na wizytę i to jest w ramach normalnej wizyty zadnej dodatkowej.

Jutysia gratuluję córci!
    Matko to tylko moje dziecię takie uparte że tylko wiemy prawdopodobnie co będzie?

Lu.iza gratuluje synka.

Dea super dzieciaczki rosną.

Anieńka wystarczy mieć receptę na paski żeby dostać glukometr tylko trzeba się upomnieć w aptece :D tak samo jak Ci się popsuje....mozesz iść i wymienić stary na nowy.

MMM2016 piękna waga :D

kehlana_miyu super że wszystko ok, koleżance współczuję, ale czego nie robi się dla maluszka.
    Leży w domu czy w szpitalu?

Visenna ja teraz schodze z metforminy i wchodzę w insulinę, doktorek mi mówił że metformina nie tylko zbija cukier, ale zapobiega wzrostowi, a insulina tylko zbija cukier ale już nie zapobiega....no więc wiesz...ja dziś do śniadania metformina a do obiadu insulinka na kolację od 2 dni nic nie biorę...w ciązy z synem insuliny do kolacji też nie mialam bo cukry leciały na łeb na szyję zobaczymy jak będzie teraz.
    A jaką bierzesz insulinę?
    Ja NovoRapid.

Chwilka ja miałam w pierwszej ciąży Adamexa tylko Joggera bo tego jeszcze nie było...byłam zadowolona bardzo...ale....Kochana teraz z własnego doświadczenia wiem że lepiej patrzeć nie tylko na gondolę co na spacerówkę bo niestety w gondoli dzieć długo nie pojeździ....choć też patrzyłam na dużą gondolę, daszek był przydatny. Niestety wózek nie jest najlżejszy....

Sylwia91 trzymam kciuki żeby szpital nie był potrzebny.
    A magnez bierzesz?

Jola mam tak samo jak Ty jeśli chodzi o szpital...będziemy rodzić w tym samym :D szkoda że nie uda nam się spotkać....choć może może...

Kkkaaarrr oszczędzaj się ile wlezie, dotrwasz...ja miałam w 27tc miękka i krótka bo "aż" 15mm dotrwałam, tego trzeba się trzymać.

Chwilka a wiesz że nie musisz mieć połoznej ze swojej przychodni, możesz sobie poszukac innej i tylko wypełniasz u niej deklarację i też masz na nfz :D

No szkoda że mnie usuneliście z listy....nie zaglądałam jakiś czas....dziecko, nerwy o szyjke itd nie służyły.... :(

Dea28, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka :) dzieki za Aleksandra na pierwszej stronie :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja juz wstalam, zjadlam sniadanko moja corka tez juz wstala i zjadla, a synus pfzywital sie z rana w formie skaczacego brzucha na wszytskie sgrony...ahhj nie moge sie doczekac kiedy bedzie juz z nami :)

• Visenna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:

Ja jak zobaczyłam 92 to mało z kanapy z radości nie spadłam :P mimo, że tak, jak piszesz ma być do 90. 94 też by mnie zachwyciło :)! Też mi się wydaje, że jeden wynik to jeszcze nie powód by panikować. Z cukrzycą to trzeba poeksperymentować. Raz, że dobrać to, co można jeść i... mam też wrażenie, że godziny posiłków też dużo robią.

Wczoraj już takie ładne wyniki były. A dziś na czczo 100! :/ Kolacja o podobnej godzinie, ale... insulina podana 1,5h wcześniej i wcześniej zrobiony pomiar. Może po 9 było by już ładnie :P Ja jak mam dwa dni pow. 90 to zwiększam dawkę insuliny o 1j., czyli dziś będzie 9. I taka zabawa z tą cukrzycą ;)

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka33 wrote:
    Visenna ja teraz schodze z metforminy i wchodzę w insulinę, doktorek mi mówił że metformina nie tylko zbija cukier, ale zapobiega wzrostowi, a insulina tylko zbija cukier ale już nie zapobiega....no więc wiesz...ja dziś do śniadania metformina a do obiadu insulinka na kolację od 2 dni nic nie biorę...w ciązy z synem insuliny do kolacji też nie mialam bo cukry leciały na łeb na szyję zobaczymy jak będzie teraz.
    A jaką bierzesz insulinę? Ja NovoRapid.

A na jakiej dawce teraz jesteś? Ja zaczynałam od 850x3, w okolicach 14 tyg. zeszłam z jednej i aż do teraz 850x2. Po wprowadzeniu insuliny meta została bez zmian i nie zanosi się na jej odstawienie, co mnie akurat cieszy :) Insulinę mam podawać o stałej porze (21.00) i tylko raz dziennie - to podobno jakaś długo działająca insulina. Insulina Humulin, bo i też tej marki dostałam pena (swoją drogą wygląda cudnie... jak duży, elegancki długopis :P). Twoja insulina też ma taki specyficzny zapach? ;)

UPDATE: Jeszcze jedno pytanie :) Stosujesz paski ketonowe (Keto-Diastix może)?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2016, 09:58

oar8vfxmctme5m5e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:

Na liście pierwotnej nie mam danych
    Kasia_1988,
    Pumpkin

I jak? Może być?

U mnie mozesz dopisac Zosię. :)

India9 lubi tę wiadomość

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy ta glukozę rozpuszczałyście w domu czy dopiero w laboratorium? Głupie pytanie ale zapomniałam spytać lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2016, 10:17

Visenna lubi tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruletka u mnie proszę dopisać Borysa.

Rutelka, India9 lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Dziewczyny czy wy ta insulinę rozpuszczalyscie w domu czy dopiero w laboratorium? Głupie pytanie ale zapomniałam spytać lekarza.

Nie ma głupich pytań :) Nic nie rozpuszczamy (a przynajmniej ja) :) Ja trzymam 3 fiolki insuliny w lodówce, a jedna jest w penie, czyli takim długopisie, którym podaję insulinę. Gdy przychodzi pora kłucia, macham penem, by insulinę wymieszać, zakładam igłę, 1-2j. w sufit, by sprawdzić, cz dobrze przepływa, nastawiam odpowiednią ilość jednostek i... ciach w udo :) Nie wyciąga się tego od razu... liczymy do 10, wyciągamy i po krzyku :) jejku, gdybym miała chodzić na te zastrzyki do labu to chyba bym ześwirowała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2016, 10:16

oar8vfxmctme5m5e.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam kochana zapytać o glukozę :) czytam o waszych pomiarach i napisałam błędnie :) przepraszam

Visenna lubi tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Chciałam kochana zapytać o glukozę :) czytam o waszych pomiarach i napisałam błędnie :) przepraszam

A :)! To zmienia postać rzeczy :) haha Glukoza przygotowywana (rozpuszczana) jest w labie :) Jeśli idziesz ze swoją to nic z nią nie rób :)

oar8vfxmctme5m5e.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po wizycie:)

Synuś Nasz waży 911 gram i do niczego Pani doktor się nie przyczepiła:)Z krzywą jestem na granicy,ale i tak jak na moją manie słodyczy jest dobrze.szyjka ma 4,1 cm jest zamknięta. Miedniczka nerkowa poszerzona do 4 mm,tak jak miesiąc temu więc jest ok, bo jakby cos było źle to jak mały podwoił swoja wagę to powinno się poszerzyć tez.

Pani doktor chciała zrobic zdjęcie 3D ale Mały wcisnął noska w łożysko i nic nie był widać.

Dea, mój mąż tez jest mało uczuciowy, ale on zawsze taki był i to ja się do przytulasów kleje do niego:)Nawet jak teraz się przytule i poczuje mój brzuch to mówi, że nie tak mocno i blisko bo brzuch uciskam i mały ma mało miejsca i zeby sie nie udusił:) Ale juz za 3 miesiące będe miała Skarbka do którego będę sie non stop tulic, nie będę musiała się prosić:)

Rutelka, świetna robota:)

sarcia123, Rutelka, Reni@, Visenna, Jola1985, NiecierpliwaKarolina, Blu, szynszyl, Pumpkin, MMM2016, diewuszka86, kehlana_miyu, Kasik2, Limerikowo lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka super wiesci , dobrze ze z miedniczkami ok i nic sie nie zmienia, i oby do konca bylo dobrze ! :) noo kurcze kawal chlopa z niego ;)

Chwilka84 lubi tę wiadomość

‹‹ 480 481 482 483 484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ