X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    A u mnie przedwczoraj znów pojawiła się krew, co prawda troszkę tylko przy podcieraniu wieczorem pare razy, ale normalna czerwona :/

Może mniej ostatnio leżałam trochę, ale tego dnia już aby leżałam i wczoraj tylko wstawałam jeść i siku, plamienie było do południa różowo brązowe, przy podcieraniu tylko. Od południa wczoraj na razie cisza :)

Wizyta za 2 dni, obym usłyszała tylko dobre wieści ;) Zwariuje przez te plamienia.

Jacqueline, też bym zwariowała. 3mam mocno kciuki za wizytę, a plamienie niech się odpierniczy. Mam nadzieję, że to tylko nadwrażliwość organizmu, a wszystko inne jest OK.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki czy macie już skurcze Braxtona-Hicksa?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    I my juz w 3 trymestrze, oby dobić do bezpiecznego tygodnia :)
    Wstajemy w nocy do WC 2-3 razy. Staram sie dużo pic. Wyczytałam w jakiejś mądrej książce ze parcie na pęcherz i wstrzymywanie moczu moze przyczyniać sie do skurczy, stawiania macicy.
    Uwzględniacie laktator w wyprawce?

Ja już kupiłam laktator elektryczny Medela. Kupiłam używany. Ciekawe czy się przyda.Na razie nie wyobrażam sobie ściskania piersi, albo odciągania pokarmu. Kosmos. :D

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się bardzo przydał laktator, miałam ręczny z Aventu, pomógł mi rozkręcić laktację :)
    Podgrzewacz wcale mi się nie sprawdził.

Nie pamiętam abym miała całe te skurcze czy potem przepowiadające, od razu ruszyło z kopyta u mnie dzień przed porodem ;)

Kkkaaarrr - oby się nie skracała i niech tak.zostanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 10:07

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:

Tak, od 18 tyg.

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny :) jaaasne ze po wizycie zdam relacje moze dostane jakies ladne zdjecie malego to sie pochwale :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    A u mnie przedwczoraj znów pojawiła się krew, co prawda troszkę tylko przy podcieraniu wieczorem pare razy, ale normalna czerwona :/

Może mniej ostatnio leżałam trochę, ale tego dnia już aby leżałam i wczoraj tylko wstawałam jeść i siku, plamienie było do południa różowo brązowe, przy podcieraniu tylko. Od południa wczoraj na razie cisza :)

Wizyta za 2 dni, obym usłyszała tylko dobre wieści ;) Zwariuje przez te plamienia.

Mam nadzieję, że przejdą te plamienia. Ja też plamiłam mocno na początku ciąży (chyba 7-8tc) przez tydzień (z czego jeden wieczór to krwawiłam), a potem przez drugi tydzień brudziłam na brązowo. U mnie przeszło. I Tobie tego życzę. Trzymam kciuki za wizytę.

Jacqueline lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:

Nie wiem czy to to, bo pierwszy raz w ciąży jestem, ale kilka razy dziennie mocno twardnieje mi brzuch. Czuję jakby ktoś mi macicę w pięści ściskał. Taki zacisk trwa kilkadziesiąt sekund. To mnie nie boli, ale czuję taki ścisk właśnie.
    Czy to skurcze Braxtona-Hicksa są? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Nie wiem czy to to, bo pierwszy raz w ciąży jestem, ale kilka razy dziennie mocno twardnieje mi brzuch. Czuję jakby ktoś mi macicę w pięści ściskał. Taki zacisk trwa kilkadziesiąt sekund. To mnie nie boli, ale czuję taki ścisk właśnie.

Ja się dołączam do pytania. Bo mam identycznie od niedawna.

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    sarcia powodzenia na wizycie :)
    a ja mam niespokojny weekend i poranek, nie przedłużyli mi umowy do dnia porodu, wykreślili mnie z zusu... kadrowa nie wiedziała, że tak trzeba heh... no i teraz będą odkręcać. Kurcze nie myślałam, że będę musiała się takimi głupotami zajmować i się stresować i w nocy nie mogłam spać ;)

hmm mi się wydaję, że nie mam jeszcze tych skurczy. i na szczęście rzadko wstaję do łazienki w nocy :) ale wcześnie rano już biegnę :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalezione na babyonline.pl

"Kiedy pojawią się skurcze przepowiadające?
    Delikatne napinanie brzucha możesz odczuwać przez całą ciążę. Na przykład gdy zrobisz sobie dłuższy spacer, gładzisz albo masujesz brzuch. Jednak to jeszcze nie są skurcze mięśnia macicy. Skurcze przepowiadające mogą zacząć się po 20 tygodniu ciąży.

Jak odczuwa się skurcze Braxtona-Hicksa?
    Kobiety różnie odczuwają skurcze przepowiadające. Czasem bardzo intensywnie. Mówią, że ból przypomina wyjątkowo bolesną miesiączkę, albo że nagły ucisk uniemożliwia wyprostowanie się. Są też i takie przyszłe mamy, które twierdzą, że skurcze łapią je po kilkanaście razy dziennie i właściwie nie mogą przez nie chodzić. Jednak dla większości ciężarnych skurcze Braxtona-Hicksa są bezbolesne i niezbyt silne, chociaż odczuwane przy nich napięcie mięśnia macicy może być nieprzyjemne.

Ile czasu trwają skurcze przepowiadające?
    Skurcz zaczyna się od dna macicy (które znajduje się u góry twojego brzucha), powoli przesuwając się ku dołowi. Trwa około 30 sekund. Im bardziej zaawansowana ciąża, tym skurcze przepowiadające są silniejsze. W 8–9. miesiącu mogą występować nawet co 20–30 minut i trwać do dwóch minut. Nic dziwnego, że łatwo wziąć je za sygnał rozpoczynającego się porodu. Jest jednak kilka istotnych różnic: nie towarzyszą im żadne dodatkowe objawy przedporodowe (takie jak np. biegunka, plamienie, odejście czopu śluzowego lub wód płodowych) ani uczucie rozpierania, ból pleców czy brzucha. I najważniejsza ich cecha, która pozwoli ci nie pomylić skurczów przepowiadających z porodowymi: nie stają się one coraz mocniejsze ani częstsze. Wręcz przeciwnie, maksymalnie w ciągu godziny łagodnieją i całkowicie ustępują.

Co robić w czasie skurczów Braxtona-Hicksa?
    Przede wszystkim zmień ułożenie ciała. Jeżeli skurcz przepowiadający złapał cię w trakcie spaceru – usiądź. Jeśli akurat leżałaś czy siedziałaś, wstań i pospaceruj przez chwilę. Skurcz powinien ustąpić. Dobrym sposobem jest też kąpiel w ciepłej wodzie (nie w gorącej). Rozluźnia, zmniejsza napięcie mięśni."

Wnioskuję więc, że u mnie to właśnie skurcze BH. ;)

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    hej :)
    sarcia powodzenia na wizycie :)
    a ja mam niespokojny weekend i poranek, nie przedłużyli mi umowy do dnia porodu, wykreślili mnie z zusu... kadrowa nie wiedziała, że tak trzeba heh... no i teraz będą odkręcać. Kurcze nie myślałam, że będę musiała się takimi głupotami zajmować i się stresować i w nocy nie mogłam spać ;)

hmm mi się wydaję, że nie mam jeszcze tych skurczy. i na szczęście rzadko wstaję do łazienki w nocy :) ale wcześnie rano już biegnę :)

A mogą tak zrobić? W sensie zostawić ciężarną bez pracy i świadczeń?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Tak, od 18 tyg.

Visenna a jak często? Bo ja od 2dni co kilkanaście minut.

Reni@ lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:

Moim zdaniem to Alvareza.

Brax.tona są bolące i pojawia się przy tym ból w kręgosłupie i z tego co ustaliłam to wyglądają tak jak ja mam czyli idzie taki prąd z góry macicy w dół i znika.

Dlatego chciałam zapytać bo może się mylę:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Ruletka na gorze jest napisane, ze dziewczyny odczuwają je jako np. bolesna miesiączka, a niżej, że przy tych skurczach nie ma bólu.
    To ja już nie wiem:p ja mam przy swoich ból kręgosłupa w lędźwiach i skurcze mnie, tez bolą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 11:05

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Moim zdaniem to Alvareza.

Brax.tona są bolące i pojawia się przy tym ból w kręgosłupie i z tego co ustaliłam to wyglądają tak jak ja mam czyli idzie taki prąd z góry macicy w dół i znika.

Dlatego chciałam zapytać bo może się mylę:)

No właśnie dużo czytałam na temat tych skurczy i właściwie to dalej sama nie wiem i nie umiem rozróżnić i powiedzieć że "to to".

Beattkie, prąd w sensie mrowienie? Bo prądu nie mam, ale właśnie czasem takie mrowienie od góry schodzi w dół i znika. Ale bólu przy tym w sumie nie mam, lekko czuje ściśnięcie brzucha i robi się na chwile twardszy. A czasem właśnie twardnieje bez mrowienia. Różnicą jest to mrowienie ;P

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Chwilka czytałam artykuł, który podesłałaś. Jak dla mnie wstrząsający, dobrze, że żyjemy w obecnych czasach, bo ostrzenie igieł od strzykawek na cegle mi się po nocy śniło.

Najgorsze jest to, że to nie sa opowieści ze średniowiecza tylko lata 60...czekam własnie na tą książkę, bo sobie zamówiłam.

Pumpkin my tez mamy canpolu elektryczny, dostałam od siostry, była zadowolona.

Dziewczyny, chcemy kupić nawilżacz powietrza dla małego, bo o będzie okres grzewczy wiec może byc suche powietrze, polecacie jakis?

Ja chyba raczej nie mam żadnych skurczy, miała ze dwa dni temu taki dzien e twardniał mi brzuch i czulam tak jakby mi ktos na nim skóre bardzo napinał,ale przeleżałam cały dzień i juz sie nie powtórzyło.

Szynszyl, bardzo współczuje problemów z praca, ale to oznacza, że Cie zwolnili??

Sarcia 123, trzymam mocno kciuki i powodzenia:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 11:17

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Ja się dołączam do pytania. Bo mam identycznie od niedawna.

Pumpkin a u Ciebie synek czy córeczka? Bo brakuje danych. Czy jeszcze nie wiecie?

Jutysia - a u Ciebie?

Jutysia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl

Spokojnie nic sie nie martw, odkreca to napewno :) a ogolem kobieta przez caly okres ciazy i 6 tygodni po porodzie jest ubezpieczona z urzedu na koszt panstwa takze nie zaleznie od twojej sytuacji w pracy wszytskie swiadczenia, znizki i wizyty u lekarza za darmo ci przysluguja. glowa do gory!

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Visenna a jak często? Bo ja od 2dni co kilkanaście minut.

Mialo byc cytuj a nie lubię :( ja borykam sie ze skurdczami od 15 tc wiec nie odrozniam ktore sa te "moje" a ktore HB. Ale jak pojawiają sie co kilkanascie minut przez dluzszy czas to nie bagatelizowalabym tego. W pierwszej ciazy tak mialam i od razu szpital i kroplowki fenotetolu. Spróbuj wziąć nospe i duzo odpoczywac. Skurcze HB powinny ustępować tak jak ktos cytowal przy zmianie pozycji.

Teraz tez zdarza mi sie ze sa nawet co kilka minut ale z reguly wieczorem i po zażyciu nospy ustępują. Oprocz tego biore luteine i magnez.

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
‹‹ 486 487 488 489 490 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ