X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja testowałam na razie wkładki z canpola i baby ono i jedne i drugie cholernie mnie wkurzają.. chyba to będzie moja zmora grrr... kupiłam też wielorazowe do prania z aventu i te na razie najbardziej mi odpowiadają, chociaż na noc są ciężkie bo wyjeżdżaja ( nie są przyklejane), za to w dzień są super!

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis dostalam przelew z pracy. Zawsze dostawalam kasę "do ręki" bo na umowie inaczej a w rzeczywistosci tez. Teraz ksiegowa pogadala z szefem ze skoro musze lezec to lepiej byloby przelewem. I sie zdziwilam bo dostalam okolo 200 zl wiecej niz powinnam. Zglupialam

szynszyl lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny, polecacie jakieś konkretne wkładki laktacyjne? Na co mam zwrócić uwagę przy wyborze?
    Chyba niestety muszę się już zaopatrzyć i zacząć używać, bo bardzo nieładnie wyglądają te plamy, no i pranie co chwilę :-/

Orientowałam sie pod katem wyprawki i głownie kobietki chwala Lansinoh, Medela, Johnsons.
    Ja juz zamówiłam duża paczkę Lansinoh (25zl za 60 szt) i Johnsons (14zl za 50 szt)

uwo93e3kacedpezy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    A ja dzis dostalam przelew z pracy. Zawsze dostawalam kasę "do ręki" bo na umowie inaczej a w rzeczywistosci tez. Teraz ksiegowa pogadala z szefem ze skoro musze lezec to lepiej byloby przelewem. I sie zdziwilam bo dostalam okolo 200 zl wiecej niz powinnam. Zglupialam

A wcześniej byłaś na zwolnieniu? Bo ja jestem na zwolnieniu od lutego i mam za zwolnienie około 500-600 zł więcej niż gdybym pracowała (na goły etat, bez nadgodzin). W Polsce pracować się w ciąży nie opłaca. Lepiej płaca wychodzi na zwolnieniu. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 13:24

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na zwolnieniu od 12 kwietnia i wczesniej dostalam normalnie wiec nie wiem czy sie księgowa pomylila czy co

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Nie powinno się wyciskać kropli z opuszki palca, ponieważ wyciskany jest również płyn tkankowy, w którym stężenie glukozy jest większe i przez to pomiar może być zafałszowany. No ale... tak jak pisałam wyżej... też to muszę robić, inaczej nie idzie.
    Czyli wyniki są zawyżone? I zawsze tylko.zawyżone czy może się zdarzyć, że będą zaniżone?

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pasek odbierałaś? Bo może dostałaś jakiś "dodatek" w tym miesiącu np. wczasy pod gruszą? Hę? Albo jakieś wyrównanie?

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    A pasek odbierałaś? Bo może dostałaś jakiś "dodatek" w tym miesiącu np. wczasy pod gruszą? Hę? Albo jakieś wyrównanie?

Nie bo prawie wogole nie wychodze z domu. Zapytam za tydzien jak pojade ze zwolnieniem. Tak sie tylko zdziwilam ta kwotą

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Nie wiem czy to to, bo pierwszy raz w ciąży jestem, ale kilka razy dziennie mocno twardnieje mi brzuch. Czuję jakby ktoś mi macicę w pięści ściskał. Taki zacisk trwa kilkadziesiąt sekund. To mnie nie boli, ale czuję taki ścisk właśnie.
    Czy to skurcze Braxtona-Hicksa są? :)
    Ja nie odróżniam Alvareza od Braxtona, ale ja też czuję jakieś

Visenna lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Czyli wyniki są zawyżone? I zawsze tylko.zawyżone czy może się zdarzyć, że będą zaniżone?

A tego już nie wiem i też nie ma jak tego sprawdzić raczej. Nawet jak się nie wyciska to glukometr ma swoją granicę błędu. Dlatego ja czasami robię 2-3 pomiary, jak mnie wynik zastanawia i niejednokrotnie wychodzą różne cyferki, ale... pilnuję, by po posiłku było do 120 (łatwizna) i na czczo do 90 (rzadko kiedy mi się to udaje mimo insuliny od kilku dni).

India9 lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Jestem na zwolnieniu od 12 kwietnia i wczesniej dostalam normalnie wiec nie wiem czy sie księgowa pomylila czy co

Policz jeszcze czy w tym miesiącu była taka sama ilość dni na zwolnieniu, jak w poprzednich. Miesiące mają różną długość i kwoty moich przelewów się różnią między sobą... kasa z ZUSu za L4 wpływa czasem po tym, jak już pensje zostają rozliczone w firmie i... resztę dostaję z nowym miesiącem, np. tak teraz będę mieć, bo przelew w lipcu o blisko 300 zł mniej wyszedł niż poprzednio.

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Nie słyszałam o tak żenującej sytuacji w kadrach.........

A ja też mam takie problemy więc doskonale rozumiem. Ja dostałam podwójne wynagrodzenie za czerwiec, jedną kwotę jako wynagrodzenie za pracę a drugie jako zwolnienie lekarskie. Teraz muszę zwracać połowę kwoty. Mam nadzieję że to nie będzie miało wpływu na wyliczenie macierzyńskiego. Kurde wszystkiego trzeba pilnować samemu :-\

klz9zbmhugl0l61p.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam o Waszych problemach z kadrami i aż się boję co będzie jak pójdę na zwolnienie :/ U mnie niestety w firmie jest zatrudnionych mniej niż 20 osób, więc będę musiała czekać na przelewy z ZUSu :(

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuję w szkole (nauczyciel) i mam pensję płaconą z góry. I odkąd jestem na zwolnieniu to pierwszego każdego miesiąca przychodzi pensja z pracy, a potem pod koniec miesiąca za miesiąc, który się kończy jeszcze kilkaset złotych jakby z ZUSu wypłacane przez szkołę. Także z tym ZUSem nie jest źle. Zawsze wypłacają pod koniec danego miesiąca, który właśnie się kończy.

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Tak czytam o Waszych problemach z kadrami i aż się boję co będzie jak pójdę na zwolnienie :/ U mnie niestety w firmie jest zatrudnionych mniej niż 20 osób, więc będę musiała czekać na przelewy z ZUSu :(

Ja dostaje kase z naszego łódzkiego zusu i nie jest źle:)tylko najgorsze że nie jest to np zawsze ostatni dzień miesiąca, mam miesięczne zwolnienia a oni nieraz wypłacają za całe zwolnienie i trzeba dłużej czekać a nieraz dzielą to i np wypłaca ostatniego dnia miesiąca cześć a później koło 10 kolejną.Ale najważniejsze ze wypłacaja.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety cuda wianki się dzieją w firmach a to chyba nie takie trudne, szczególnie, że nie pracowałam w korporacji z setkami osób. Ale nic trzeba trzymać rękę na pulsie, bo jak same nie będziemy pilnować swoich spraw to nikt tego nie zrobi.

Musze ruszyć coś z wyprawką, ale tak Wam powiem, że nie czuję jeszcze tego, że to już niedługo maluszek będzie na świecie, póki co jestem zaaferowana byciem w ciąży i posiadaniem wielkiego brzuszka :)

Chwilka84, India9, Dea28, Rutelka, Blu lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Policz jeszcze czy w tym miesiącu była taka sama ilość dni na zwolnieniu, jak w poprzednich. Miesiące mają różną długość i kwoty moich przelewów się różnią między sobą... kasa z ZUSu za L4 wpływa czasem po tym, jak już pensje zostają rozliczone w firmie i... resztę dostaję z nowym miesiącem, np. tak teraz będę mieć, bo przelew w lipcu o blisko 300 zł mniej wyszedł niż poprzednio.

Ja mam przelew z pracy a potem oni rozliczaja sie z ZUS . Moze sie dowiem w przyszlym tyg co i jak. Dobrze ze dostalam wiecej a nie mniej ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia ja mam podobnie, rownież kilka stówek wiecej. A wynika to z tego ze na L4 wypłacana jest średnia pensja obliczona z ostatnich 12 m-cy. Miałam premie w październiku 2015, wczasy pod grusza i dodatek swiąteczny. To sprawiło ze moje wynagrodzenie na L4 jest troche wyższe. Byc moze u Ciebie także w ostatnim roku wpadały takie dodatki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 15:47

Pumpkin lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie, odnośnie wypłaty, ja dostaje mniej niż normalnie a to dlatego ze wszystkie premie mam dawane na umowę zlecenie a nie doliczane do umowy o prace.Ale trudno, bardzo długo walczyłam, żeby wogole mieć ta umowę, wiec nie będę narzekać.

Ja kupiłam wkładki laktacyjne z rossmana,moja siostra je chwaliła,zobaczymy.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny, polecacie jakieś konkretne wkładki laktacyjne? Na co mam zwrócić uwagę przy wyborze?
    Chyba niestety muszę się już zaopatrzyć i zacząć używać, bo bardzo nieładnie wyglądają te plamy, no i pranie co chwilę :-/

wkładki laktacyjne lansinoh

‹‹ 488 489 490 491 492 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ