X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, a z jakiej firmy dostałaś glukometr ?
    Ja dostałam z bayera z cała taka jakby kosmetyczka "słodka mamusia" w niej był glukometr, kilka pasków, igły, książeczka jak sie odżywiać i tabelki jak przeliczać węglowodany i przykładowe menu na kilka dni oraz książeczka gdzie mam zapisywać wyniki i co robic jak juz dzidzia sie urodzi, w zestawie dali bepanthen. Tez dostałaś taki zestaw ? Moze wynik ma sie tez od glukometru i od tych igieł itd ? Nie wiem, ale jak bede u koleżanki to przy okazji zmierzę swoim i jej glukometrem jaka jest różnica miedzy jednym a drugim. A moze ktos ma taka sytuacje ze w rodzinie ma ktos cukrzyce i ma dwa glukometry w domu ?

• Kai Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Accu-check performa nano. Też mialam 10 pasków, ksiazeczki informacyjne, dzienniczek i przyczepke do szyby w aucie "Dziecko w drodze". Jeśli ściśle przestrzegam diety i ruszam sie po posilkach (najlepiej dziala spacer 15-20 minut, to cukier mam dobry. Jak zalegne na kanapie, to lekko podwyższony (max do 130). Na czczo też zwykle lekko podwyższony (1-3 jednostki). Dziś obudziło mnie siku o 5:25. Wstałam, zeobilam test ketonow,a potem zmierzylam cukier. Wynik 83, więc wreszcie ok (cały czas nakazywalam sobie spokój, choć lekki stresik był). Ciekawe,czy to dlatego,że tak wczesnie robiłam.Poobserwuje się jeszcze przez kilka dni, zobacze, jak wyjdzie. Chcialabym to uregulować dietą, bez insuliny. Trzymaj,proszę, za mnie kciuki. Pani na szkoleniu twierdziła, że jak ktoś się uchowa bez insuliny do końca 30 tygodnia, to potem jest już raczej dobrze. Podobno jest taki "glukozowy dół" (albo raczej gora) miedzy 24 a 30 tygodniem. Pewni dlatego w tym czasie kierują na krzywą.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale po każdym posiłku musisz iść na spacer ? Bo ja w taka pogodę nie spaceruje. Tylko leżę na kanapie. Wiadomo wyjdę do sklepu i gdzie tam tylko trzeba ale wszędzie samochodem wiec nie wiem czy to zalicza sie do ruchu.
    Moj nawiększy wynik póki co to dzis po pierwszym śniadaniu 118. A zjadłam to co zawsze ale do tego wypiłam kubek herbaty czerwonej (oczywiście bez cukru) ale chyba ona tak zadziałała.

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostalam OnenTouch select plus, ale chyba nie bylo tam zadnego dzienniczka. Bynajmniej dzienniczek mam w menu wyboru na glukometrze.
    I to dlatego kazano mi powtorzyc krzywa w 30tyg... ciekawosc mnie zzera.
    Wczoraj probowalam bulke czosnkowa biala, jeszcze okolo 2 h po posilku mialam cukier 128, po godzinie tez okolo 126.

Ostatnimi czasy nie moge rano sie zwlec z lozka, chociaz chodze spac w miare wczesnie. Zwalam to na wstawanie w nocy do toalety, do ktorej ide praktycznie z zamknietymi oczami...

Ja kombinezonu nie mam ale mam kurteczke zimowa niebieska z grubymi rekawicami roz 62. I to chyba jedna z ulubienszych moich rzeczy do ogladania :)

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurteczke przeciwdeszczowa tez mam rozm 62-68. Moj maz sie smieje ze Mlody ma juz wiecej ciuchow niz my razem wzieci. I bardzo dobrze! Kupuje ciuszki w lumpeksach wiec place za nie kilka zlotych, pomaga mi w tym mama.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 08:44

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam glucosense, ale ja swój sama kupowałam 6 lat temu.
    Adrenalina moje wyniki też ładne, zobaczę co mi w środę w poradni powiedzą.

Ja jakąś kurteczkę od znajomej mam, ale pezydałyby się i spodnie, więc myślę, że wygodniejszy będzie kombinezon

adrenalina lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka to ja napewno nie zjem tej bułki z czosnkiem, chociaz czasami lubiłam szczególnie ciepła. Stram sie jeść ciemne pieczywo ale wiadomo ze tez ma cukier i drożdże :/

Kupiłam pajacyk, albo taki kombinezon jesienny misia na instagramie od dziewczyny za 10 zł myśle ze wystarczy na październik i ciepły koc. Zobacze jak przyjdzie czy taki gruby jak na zdjęciu. A na zimę bede ubierać w kombinezon ktory dostałam na 74cm najwyżej bedzie troche za duży. Zreszta zobacze jak to wszystko bedzie wyglądało. Cieżko przy pierwszym dziecku ocenić. Myśle ze jak juz bedzie na świecie to wszystko wyjdzie w praniu czego jest za duzo a czego za mało :)
    I najwyżej sie dokupi teraz wszystko mozna dostać na miejscu :)
    Ale uwielbiam słuchać waszych rad bo dzieki temu znalazłam ten pajac/kombinezon :)
    Pewnie w poniedziałek dopiero dojdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 09:03

• Kai Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Ale po każdym posiłku musisz iść na spacer ? Bo ja w taka pogodę nie spaceruje. Tylko leżę na kanapie.
    Po I śniadaniu obowiazkowo, dobrze też po kolacji. A po pozostałych to w sumie wystarczy,jak się poruszam po domu. Czasem sobie też tak delikatnie potancze (bez podskokow i gwaltownych ruchów). Bardzo lubię tańczyć,może synek też będzie lubił. :)

adrenalina lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki i wszystko super. Mocz, morfologia i cukier są w najlepszym porządku. Pani doktor sprawdzała szyjke tylko ręcznie i mówiła ze wydaje jej się ze wszystko się teraz podniosło i jest dobrze. Kazała leżeć i powiedziała ze jeszcze pewnie urodzie po terminie :-)

Reni@, Sunshine89, Sylwia91, Pumpkin, Blu, MMM2016, szynszyl, Kai, lu.iza, kehlana_miyu, Chwilka84, Rutelka lubią tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Hej Wam :)
    Jestem i ja po wizycie :)

Oliwier ma 1206 g, Pani powiedziała że duży jak na taki mały brzuch i że pcha mi się w te żebra i nic dziwnego że mnie bolą. Dziś nie miał chyba ochoty na badanie, bo jak gin przylożyła mi sondę usg do brzucha to szybko oddał jej porządnego kopa, określiła go że jest szalony :)

Druga ważna rzecz to szyjka, mierzyła ją najpierw na fotelu ręcznie i powiedziała ze nie jest zła, ale zrobiła mi jeszcze usg dopochwowe, bo podobno najdokładniej sprawdza szyjkę, jest zamknięta i ma 40 mm więc jak widać skurcze jej nie straszne :)
    Kolejne usg za miesiąc, ale za dwa tyg mam przyjść na sprawdzenie szyjki ręczne i skierowanie na badania kontrolne
    Gratuluję udanej wizyty:) Super, ze mały rośnie i szyjka jest zamknięta i długa :)

aneta93 lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Cześć, fajnie, że się odezwałaś. :) Wpisuję Cię na listę na 17 października, chyba, że chcesz datę z usg. Gratuluję córeczki. :) Rozgość się, a właściwie czuj się jak u siebie.
    Dziękuję! Myślę, że śmiało możemy zostać przy tym 17 października :)

aneta93, Sylwusia100 super, że u Was wszystko w jak najlepszym porządku :) My wizytujemy jutro o 10 u naszego lekarza prowadzącego, więc bardzo prosimy o kciuki - co by również usłyszeć same pozytywne wieści :)

Blu, aneta93, India9, Chwilka84, Rutelka lubią tę wiadomość

klz9upjyjtca1iud.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta93 i Sylwusia100 gratuluję dobrych wieści z wizyt :* oby tak dalej! I oby tylko takie u nas w grupie :)

aneta93 lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka ja mam ten sam glukometr.moje wyniki ponad norme na razie po sterydach.niestety za bardzo nie moge spacerować ze względu na krótką szyjke.
    A tak na marginesie zostajemy jeszcze w szpitalu bo wynik z posiewu moczu dodatni i dostaliśmy antybiotyk. Już nie kumam. Dwa tyg temu skończyłam antybiotyk bo miałam stan zapalny i znów coś. Już nie wiem jak i ile sie myć by było dobrze.

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine89 wrote:
    Dziękuję! Myślę, że śmiało możemy zostać przy tym 17 października :)

aneta93, Sylwusia100 super, że u Was wszystko w jak najlepszym porządku :) My wizytujemy jutro o 10 u naszego lekarza prowadzącego, więc bardzo prosimy o kciuki - co by również usłyszeć same pozytywne wieści :)

Kciuki zaciśnięte :)

Sunshine89 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Anieńka ja mam ten sam glukometr.moje wyniki ponad norme na razie po sterydach.niestety za bardzo nie moge spacerować ze względu na krótką szyjke.
    A tak na marginesie zostajemy jeszcze w szpitalu bo wynik z posiewu moczu dodatni i dostaliśmy antybiotyk. Już nie kumam. Dwa tyg temu skończyłam antybiotyk bo miałam stan zapalny i znów coś. Już nie wiem jak i ile sie myć by było dobrze.

Niestety też tak mam ze z jednej infekcji wpadam w drugą :/ Nie znalazłam na to żadnego sposobu...

Dziewczyny mam cudowne pytanie o wydzieliny... dzisiaj znowu poczułam hmm zwiększona ilość śluzu, pędem do łazienki i szczęście bo przeźroczyste, ale sporo :/ wizytę miałam przedwczoraj wiec na razie odpoczywam i czekam co dalej. Chyba ze tez macie roznie ze śluzem to przestaje sie stresować.

Aha infekcja to tym razem nie jest ostatnie badanie ok.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • MMM2016 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Odebrałam wyniki i wszystko super. Mocz, morfologia i cukier są w najlepszym porządku. Pani doktor sprawdzała szyjke tylko ręcznie i mówiła ze wydaje jej się ze wszystko się teraz podniosło i jest dobrze. Kazała leżeć i powiedziała ze jeszcze pewnie urodzie po terminie :-)

:) cieszę się, ze jest dobrze:)
    Super:)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:

:) cieszę się, ze jest dobrze:)
    Super:)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog zawsze bads recznie szyjke i dodatkowo sonda+zdjecie, i wtedy przechodzi na usg brxucha :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis bylam u rodzinnego po skierowanie na hbs po co mam placic skoro to badsnie moze mi on wypisac :) i 7 sierpnia 2 dni przed wizyta pojde na badsnie zeby bylo jak "najswiezsze" przed wizyta :)

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Mi ginekolog zawsze bads recznie szyjke i dodatkowo sonda+zdjecie, i wtedy przechodzi na usg brxucha :)

To tak jak mój. Moim zdaniem długość zawsze powinna być mierzona przez USG jeśli u kogoś jest problem z szyjką

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
‹‹ 506 507 508 509 510 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ