X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Blu, a może przeciwko tym infekcjom weź sobie Zuravit raz dziennie (oczywiście zapytaj lekarza). A moze witamina c? Ona zakwasza srodowisko i zapobiega rozwojowi infekcji.
    Co do wydzieliny, to czasami nie mam prawie nic, a czasem powódź.

żuravit w żaden sposób nie jest niezalecany, to tak samo możesz wcinać suszoną żurawinę - jak lubisz :) I na niewielkie infekcje faktycznie pomaga. Przynajmniej mi.

• India9 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Beattkie, no ta historia to juz jakiś szczyt wszystkiego. Co to ma być, jakieś odstawianie fochów przez lekarzy/położne. Absurd totalny! Dobrze, że udało ci się znaleźć tam w końcu kogoś sensownego.
    Beatkie, napisałaś takiego posta, że cytując nie miałam miejsca na swoją wypowiedź :-)
    Co za historia! O matko! Co za ludzie...
    dlatego cieszę się, że pakiet zmieniamy, chociaż wolałabym na koniec października a nie września :-)
    Może pójdę do MultiMedu, gdzie przyjmuje moja prowadząca pierwszą ciąże, ciekawe czy USG zawsze robią
    Beatkie, może pytałam ale już nie kojarzę- do którego lekarza chodzisz?
    Właśnie Ci z dobrymi ocenami nie mają terminów....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 17:15

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostalyscie juz karte ruchow plodu :) ? Bo ja mam dostac na nastepnej wizycie, ale liczyc i wpisywac tego robic nie lubilam ogolem

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę dwutorowo, do Luxmedu i prywatnie, i powiem Wam, że cieszę się, że nie prowadzę ciąży tylko w LM. Mam tam fajną ginkę, ale jest strasznie zalatana, od pacjentek zawsze na korytarzu czarno i nie dość, że nie zawsze mam czas zadać wszystkie nurtujące mnie pytania, to jeszcze muszę się przedstawiać na każdej wizycie :D Ale za to mam badania w pakiecie, a ginka przpeisuje mi Clexane z refundacją, więc finansowo zdecydowanie mi się opłaca. Moja ginka prywatna niestety boi się przepisać Clexane na ryczałt, bo nie spełniam wszystkich kryteriów NFZ :/ Ale za to ma świetny sprzęt, jeszcze lepsze podejście, wchodzę na określoną godzinę i siedzę tyle, ile trzeba by omówić wszystkie moje wątpliwości :)

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Dostalyscie juz karte ruchow plodu :) ? Bo ja mam dostac na nastepnej wizycie, ale liczyc i wpisywac tego robic nie lubilam ogolem

Jeszcze nie, pierwszy raz słyszę o takiej karcie! :) Jak to się liczy, wystarczy raz dziennie w porze aktywności dziecka czy to trzeba jakoś częściej/dokładniej obserwować?

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:

W pierwszej ciąży mialam taką kartę tylko podczas pobytu w szpitalu i liczyłam raz dziennie.A raczej wpisywalam jakaś tam liczbe. Od lekarza nie dostałam. Zreszta zarowno wtedy jak i teraz Maly jest tak aktywny ze te 10 obowiazkowych ruchów robi w minutę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 18:00

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Beatkie, napisałaś takiego posta, że cytując nie miałam miejsca na swoją wypowiedź :-)
    Co za historia! O matko! Co za ludzie...
    dlatego cieszę się, że pakiet zmieniamy, chociaż wolałabym na koniec października a nie września :-)
    Może pójdę do MultiMedu, gdzie przyjmuje moja prowadząca pierwszą ciąże, ciekawe czy USG zawsze robią
    Beatkie, może pytałam ale już nie kojarzę- do którego lekarza chodzisz?
    Właśnie Ci z dobrymi ocenami nie mają terminów....
    India natomiast u Ciebie zawsze może być lepiej! :) warto to sprawdzić. U Pana Marka litmanowicza.

India9, Posti77 lubią tę wiadomość

• Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja pierwszy raz słyszę o takiej karcie - wydaje mi się jednak, że będąc jej posiadaczką nabawiłabym się nie lada paranoi ;) Ciąża sama w sobie jest strasznie stresującym okresem, gdyby zatem dodać do tego liczenie jak w zegarku ruchów dziecka, można by było zejść na zawał - szczególnie, w sytuacjach, gdy danego dnia maluch byłby wyjątkowo leniwy. Co prawda na chwilę obecną Mała jest równie aktywna jak dziecko Reni@, co mnie bardzo cieszy, ale nie chciałabym się niepotrzebnie nakręcać, gdyby w danym momencie kopnęła mnie tylko siedem zamiast dziesięciu razy ;)

klz9upjyjtca1iud.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolem od 28 tc kazda kobieta dostaje karte ruchow plodu, i w danym dniu w okreslonych przez siebie godzinach , najlepiej wtedy kiedy dziecko jest najberdziej aktywne liczy sie ruchy dziecka-prawidlowo powinno byc 10 ruchow na na 12 godzine, jesli jest mniej to wpisuje sie godziny od ktorej do ktorej sie liczylo i ile ruchow :)

Z tego co wiem to nieodlaczny element kazdej ciazymod 28 tc przez tygodni sie ja uzupelnia, dlateho z ciekawosci pytam bo juz polozna mi komunikowala ze na nastepnej wizycie dosyane :) z corka tez mialam ta karte

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 19:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis mialam dosyc pracowity dziwn, wstalam po 7mbo moj maz byl zapisac sie na 2 operacje, ja bylam u lekarza bo skierowanie na hbs, pozniej zakupymo 11 wrocilam do domu, naszykowalam obiad ampo oboedzie upieklam jagodzianki i przwd chwila skonczylam robic bananowaca teraz sie chlodzi mniaaaam 

u nasmpogoda dzisiaj dosyc laskawa deszcz padal chwilami i przelotnie.
    Wypralam dzisiaj " pieterka" do lozeczka turysyycznego dla malego i ulozylam na pllke teraz beda czekac na pogode az loseczko bedzie wyprane i zlozone ale to jeszcze 2 miesiace czasu 

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Metoda_Cardiff

utaj jest tak w skrocie opisane , albo mozecie wygoglowac inne strony na ten temat :)

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie ja tam też mam zamiar ubierać malutką kolorowo :) wisi mi co inni będą mówić :D a Twój tekst to już mnie tak rozbawił i utwierdził w tym, że nie ważne co będą mówić :)

mi lekarz bada szyjkę na fotelu i tak szczerze mówiąc to nigdy nie dopytywałam ile ma cm itp.

ja mam wizyty tak, że kończy się zwolnienie i mnie położna zapisuje, nigdy nie było problemu.

a ja też nie słyszałam o takiej karcie, póki co się nie martwię bo mała bryka jak szalona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 19:30

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:

a jest coś takiego jak karta ruchów? :O pierwsze słyszę, ja następna wizyte mam prywatnie w 31 tygodniu a na nfz w 33 i wiem tylko że na nfz będę już miała robione ktg, o żadnej karcie nic nie słyszałam

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Beattkie ja tam też mam zamiar ubierać malutką kolorowo :) wisi mi co inni będą mówić :D
    Oto to! Niech każdy ubiera swojego malucha tak, jak mu się podoba, a nie podąża ślepo za tymi wszystkimi stereotypowymi bredniami. No kto to widział, żeby maleńka dziewczynka musiała śmigać tylko w różu lub czerwieni, żeby uniknąć komentarzy poddających w wątpliwość jej płeć. Ale dobrze, że dałyście znać, że takie sytuacje mają miejsce - przynajmniej będę zwarta i gotowa niczym cerber gdyby komuś przyszło do głowy stwierdzić, że w szaro-miętowym wózku może jeździć tylko chłopiec :D

Blu, szynszyl, Anoolka, kehlana_miyu, Limerikowo lubią tę wiadomość

klz9upjyjtca1iud.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to powiem wam ze zdziwiona jestem ze tylko ja o karcie ruchow plodu wiem :) w 1 ciazy tez mialam dlatego naturalne bylo moje pytanie m:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja wlasnie tez nastepna wizyte mam w 31 tc, a ro przypadnie na 10.08 akurat :)

juz sie nie moge doczekac az przekrocze ten magiczny 30 tc to bedA juz wtedy wieksze emocje :)

• Kai Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie wiem na temat karty ruchów plodu. Następną wizytę mam 10 sierpnia, czyli w dniu zakonczenia 30 tygodnia ciąży. Mnie zmogla senność, spalam niedługo, ale trochę mi niedobrze (zawsze tak mam po spaniu w dzień).

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś (w l. 50-tych), w Warszawie to było na odwrót, że dziewczynki - niebieski a chłopaki - różowy.
    To jakoś później z zachodu przyszło, że na odwrót.

No i moja Siostra swoją córkę też ubierała w różne kolory (głownie niebieski, zielony i szary), dzięki temu Andrzej ma masę super ubranek, bo moja Sis jest zakupoholiczką ;)

mój Mąż dzisiaj wrócił i odsypia różnicę czasu. Strasznie się nudzę i oglądam mebelki,

czy któraś z Was planuje kupować coś w Ikei?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2016, 20:09

Beattkie lubi tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się z kartą spotkałam w szpitalu tylko. Mój lekarz nie praktykuje ale zawsze o ruchy pyta. Z ciekawości pytałam bratową i szwagierkę - też nie mialy takiej karty. Zresztą policzyć mozna samemu i bez zapisywania ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Blu, a może przeciwko tym infekcjom weź sobie Zuravit raz dziennie (oczywiście zapytaj lekarza). A moze witamina c? Ona zakwasza srodowisko i zapobiega rozwojowi infekcji.
    Co do wydzieliny, to czasami nie mam prawie nic, a czasem powódź.

Niestety u mnie najczęściej są to grzybki i żurawit na to nie pomoże:/ mam specjalny żel do higieny intymnej, zmieniam ręczniki b. czesto, pije jogurty, kefiry i kiszka! Zawsze wróci ten dziad :/ jak dostaje antybiotyk, to małż tez się kuruje ze mną. Probiotyki tez stosowałam przez jakiś czas i nic. Ciekawe to jest, bo przed ciążą nie wiedziałam co to jest infekcja intymna. Ale odpukać chwilowo mam spokój :)

Co do kolorów, to wozek dla córki również kupiliśmy granatowy, a pokoik ma beżowo-niebiesko-biały ;) ale ludzie są przyzwyczajeni, że jak widzą bobasa na niebiesko to od razu chlopiec. Nasza ma jeszcze mało włosków, do tego cały tatuś, to od razu się kojarzy z chłopakiem ;) plus jest taki, że teraz wszystko dla syna mi pasuje ;)

Tez zrobiłam dzisiaj ciasto z jagodami :) uwielbiam!
    A chodzi mi po głowie jeszcze szpinakowe...

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
‹‹ 508 509 510 511 512 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ