X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2016, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Sarcia, przy karmieniu piersią nie ma potrzeby dopajac dziecka herbatka czy woda, konieczność taka jest dopiero podczas karmienia sztucznego lub gdy dziecko jest już na etapie rozszerzania diety, czyli około 5-6 miesiąca życia.

Ja też kupiłam butelkę szklana, bo te z tworzywa zawierają szkodliwe substancje, które uwalniają się do pokarmu. I nawet jeśli nie mają w składzie bisfenolu A (BPA free) to mogą zawierać inne, równie szkodliwe bisfenole, o czym producent informować nie musi.

Mam takie samo zdanie.

• India9 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn,które juz rodziły, może trochę intymne ale mnie ciekawi, czy jeśli macie szwy w środku lub na zewnatrz, to teraz np po czasie czujecie je?przy chodzeniu, załatwianiu się czy przy przytulaniu?

Trochę po czasie, ale odpowiem i ja - ja niestety jestem ponad 5,5 roku po porodzie i do tej pory odczuwam dyskomfort a czasami nawet ból na początku zbliżenia. :-(

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogóle to hej, witam się po urlopowo :-)
    Mam do nadrobienia prawie 30 stron, więc jeszcze trochę będę wcinała się pewnie w dyskusje, które były na temat kilka dni temu ;-)

Dzisiaj mieliśmy małą stłuczkę samochodową z winy innego kierowcy i najadłam się strachu. Najpierw gwałtowne hamowanie, a potem jeszcze moment uderzenia... Na wszelki wypadek pojechaliśmy na IP, tam spędziłam 75 min. pod KTG i zostałam zbadana. Wygląda na to, że wszystko ok i z małą, i łożyskiem i szyjką.
    Jutro mam się jeszcze na KTG pojawić i w tygodniu pójść na kontrolę ginekologiczną.

Dea28 lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2016, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś korzystał z Dr Browns?

Dr Browns Szklana Butelka Antykolkowa 250 Ml Standard Wąska

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2016, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Mam do nadrobienia prawie 30 stron, więc jeszcze trochę będę wcinała się pewnie w dyskusje, które były na temat kilka dni temu ;-)

Dzisiaj mieliśmy małą stłuczkę samochodową z winy innego kierowcy i najadłam się strachu. Najpierw gwałtowne hamowanie, a potem jeszcze moment uderzenia... Na wszelki wypadek pojechaliśmy na IP, tam spędziłam 75 min. pod KTG i zostałam zbadana. Wygląda na to, że wszystko ok i z małą, i łożyskiem i szyjką.
    Jutro mam się jeszcze na KTG pojawić i w tygodniu pójść na kontrolę ginekologiczną.

Współczuję, najważniejsze, że wszystko dobrze.

India9 lubi tę wiadomość

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj India. Ja też niedawno wróciłam z urlopu :)
    Współczuję przeżyć ze stłuczką. Ja to się denerwuję jak mój trochę mocniej przyhamuje, a co dopiero jakby coś się stało. Dobrze, że z dzidzią wszystko ok. Teraz odpoczywaj po tych emocjach.

India9 lubi tę wiadomość

l54t4dr.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:

Ja tez współczuję przeżyć. Dobrze ze skonczylo sie tylko na stluczce i z Wami wszystko ok

India9 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • India9 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Na szczęście więcej strachu niż potrzeba, ale nie wiem jak bym funkcjonowała, gdybyśmy nie spr co i jak. Jeszcze się naczytałam w necie i w ogóle miałam czarne myśli.
    Z tych dobrych newsów to mała waży ok 1370g :-) i na USG wszystko prawidłowo

diewuszka86, Anoolka, szynszyl, Dea28, Chwilka84, Rutelka, Limerikowo lubią tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie czytaj nic w Internecie ;) skoro na IP sprawdzili i powiedzieli ze wszystko w porzadku to na pewno tak jest

India9 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India faktycznie mogłaś się najeść strachu :-/ ale na szczęście wszystko w porzadku :-) Ada się trzyma :-) teraz odpoczywaj!

India9 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India, współczuję.
    Dziewczyny, trzymajcie za mnie kciuki, dziś mam wizytę u diabetolog po trzech tygodniach walki o dobre cukry. Roznie to tam bywało z tymi cukrami, choć w większości dobrze. Ona jest jednak bardzo rygorystyczna i choć wiem, że to głupie, to czuję się jak przed egzaminem.

Reni@, marlon, diewuszka86, Anoolka, KKasiaKK, szynszyl, Dea28, Chwilka84, India9, Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, w takim razie powodzenia! Cukrzyca wymaga rygorystycznego podejścia, także podejście lekarza powinno Cie cieszyć - w końcu działa w Twoim i Mikolajka najlepszym interesie :) Mam nadzieję, że mimo wszystko wizyta przebiegnie w miłej atmosferze.

India9, jak się czujesz po nocy? Wszystko OK? Współczuję przeżyć, najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.

Kai, India9 lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Kalika

jak urodzisz dziecko i odchowasz to pogadamy, bo oprocz czytania informacji kazda matka ma instynkt i rozum i zdrowy rozsadek.

A mnie niczyje madrosci nie sa do niczego potrzebne :) a tym bardziej uswiadamianie na jakis temat
    Kalika ma 100% rację z dopajaniem, nie robi się tego bo to prosta droga do utraty pokarmu. A później lament " bo ja mleka nie miałam". Czasem trzeba się posłuchać mądrzejszych.

Sylwusia100, Blu lubią tę wiadomość

• Kai Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak w temacie kp. Moja szwagierka ma synka, ktory ma już 14 miesiecy. Przyzwyczaiła go, że jak wieczorem dawała mu pierś, to on sobie przy niej zasypial. Efekt jest taki, że mały nie chce ruszyć smoczka, butelki i nie zaśnie, jak piersi nie dostanie. Oczywiście przy odkładaniu jest wielki krzyk. Czasem usypianie trwa 2h. To wszystko sprawia, że jest uwiazana jak pies przy budzie. Ponadto czas już byłby go odstawić, taki wielki z niegp już chłopak. Nie chciałabym sobie tego zafundować. Słyszałam, że niektóre dziewczyny od czasu do czasu karmią dzieci odciagnietym z piersi mlekiem, żeby je przyzwyczaić do butelki, by nie było problemu, gdy np. ktoś inny musi je nakarmić. Zastanawiam się tylko, czy dziecko w ogole nie zrezygnuje z piersi po takim karmieniu butelką?

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    India, współczuję.
    Dziewczyny, trzymajcie za mnie kciuki, dziś mam wizytę u diabetolog po trzech tygodniach walki o dobre cukry. Roznie to tam bywało z tymi cukrami, choć w większości dobrze. Ona jest jednak bardzo rygorystyczna i choć wiem, że to głupie, to czuję się jak przed egzaminem.

Dlugo juz zmagasz sie z cukrzyca? Moja to druga cukrzycowa ciaza, tym razem mialam stwierdzona juz w march I do razu na insulinie. Moja diabetolog tez jest rygorystyczna, ale z drugiej stronyjak jej sie sama przyznam, ze np zjadlam duzo porcje lodow, bo po prostu musialam, no mialam ogromna ochote, to sie smieje I mowi, że mam zjesc dwie malutkie porcje rozlozone w czasie, a dietetyczka jak mi ustawiala diete, to mowila ze zadnych slodyczy bo cukry beda szalaly ;)

Two ja diabetolog to tez czlowiek, jak mialas jakes male grzeszki I jej sie przyznasz, to musi zrozumiec, go przeciez jestes w ciazy I mass zachcianki, a i tak dzielnie stusujesz diete. Bedzie dobrze, Daj znac po wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 09:40

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mama i siostra dlugo nie karmily piersia bo mialy malo pokarmu. Ciekawe jak u mnie bedzie.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dziewczyny, tak w temacie kp. Moja szwagierka ma synka, ktory ma już 14 miesiecy. Przyzwyczaiła go, że jak wieczorem dawała mu pierś, to on sobie przy niej zasypial. Efekt jest taki, że mały nie chce ruszyć smoczka, butelki i nie zaśnie, jak piersi nie dostanie. Oczywiście przy odkładaniu jest wielki krzyk. Czasem usypianie trwa 2h. To wszystko sprawia, że jest uwiazana jak pies przy budzie. Ponadto czas już byłby go odstawić, taki wielki z niegp już chłopak. Nie chciałabym sobie tego zafundować. Słyszałam, że niektóre dziewczyny od czasu do czasu karmią dzieci odciagnietym z piersi mlekiem, żeby je przyzwyczaić do butelki, by nie było problemu, gdy np. ktoś inny musi je nakarmić. Zastanawiam się tylko, czy dziecko w ogole nie zrezygnuje z piersi po takim karmieniu butelką?
    Wszystko zależy od dziecka, każde jest inne. Mój bez problemu pożegnał się z piersią jak miał 1,5 roku, ja to gorzej zniosłam ;) A czasem może tak być że dziecko odrzuci pierś na rzecz butli bo tam łatwiej le i.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    U mnie mama i siostra dlugo nie karmily piersia bo mialy malo pokarmu. Ciekawe jak u mnie bedzie.
    Mało pokarmu jest właśnie przez dopajanie czy dokarmianie mm. Często kobiety myślą że jak niemowlę wisi na piersi to jest głodne a ono po prostu podkręca laktację no i dobrze się czuje przy cucusiu :) Jak kobieta chce nakarmić dziecko mm to czyta instrukcje na opakowaniu a jak chce karmić piersią to myśli że będzie leciało albo nie a to tak nie jest. Przed kp trzeba się też trochę doszkolić ;)

KKasiaKK, Rutelka lubią tę wiadomość

• Kai Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:
    Dlugo juz zmagasz sie z cukrzyca? Moja to druga cukrzycowa ciaza, tym razem mialam stwierdzona juz w march I do razu na insulinie. Moja diabetolog tez jest rygorystyczna, ale z drugiej stronyjak jej sie sama przyznam, ze np zjadlam duzo porcje lodow, bo po prostu musialam, no mialam ogromna ochote, to sie smieje I mowi, że mam zjesc dwie malutkie porcje rozlozone w czasie, a dietetyczka jak mi ustawiala diete, to mowila ze zadnych slodyczy bo cukry beda szalaly ;)

Two ja diabetolog to tez czlowiek, jak mialas jakes male grzeszki I jej sie przyznasz, to musi zrozumiec, go przeciez jestes w ciazy I mass zachcianki, a i tak dzielnie stusujesz diete. Bedzie dobrze, Daj znac po wizycie :)
    Dowiedzialam się 5 lipca. Staram się trzymac porządnie diety. Może z 2-3 małe grzeszki mialam. W pierwszym tygodniu sporo bylo przekroczen,w kazdym kolejnym mniej. Przekroczenia raczej nieduże, do 95 na czczo i do 130 po posiłku. Cztery wyniki w zakresie 130-137. Wg mnie nie jest źle, ale ona twardo się trzyma 90 i 120. Mam nadzieję, że mi nie będzie insu wymyślać, chciałbym tego uniknąć.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:

Kai, tak jak napisała Anoolka, dużo zależy od dziecka. Jedno będzie chętnie ssalo pierś mimo podawania butelki, drugie nie, a trzecie wrecz będzie gardzilo butla na rzecz cyca. Ze swojej strony możesz zadbać o to, aby smoczek był dostosowany do wieku i wolnoprzeplywowy, a dziecko musiało napracować się porównywalnie dużo jak podczas kp.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

‹‹ 569 570 571 572 573 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ