SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India współczuję przeżyć ze stłuczką, na pewno dobrze sprawdzili w szpitalu i wszystko jest dobrze :)

co do butelki to ja mam plastikową, ale dlatego, że nie chcę, i mam nadzieję, nie będę musiała nawet jej używać, ale szklane to już porządny produkt :) i jednak należałoby pamiętać, że szklane butelki jednak były przed plastikowymi i dzieciakom krzywda się nie stała
    :D

a co do samego karmienia piersią to w szkole rodzenia była cudowna kobieta, doradca laktacyjny i ona naprawdę dużo mówiła o kp, o fazach o tym jak się mleko zmienia i jak czasami trzeba powalczyć, żeby było idealnie. Na pewno w razie jakichkolwiek problemów skorzystam z jej pomocy.
    a jeśli chodzi o podawanie dziecku dodatkowych płynów to ewentualnie w czasie upału 1-2 łyżeczki wody z kieliszka, dziecko sobie poradzi a nie będziemy go przyzwyczajać do smoczka z butelki :)
    ale w październiku już myślę, że takiej potrzeby nie będzie.

sarcia zachowujesz się jakbyś zjadła wszystkie rozumy, naprawdę wychowanie jednego dziecka nie czyni Cię ekspertem, szczególnie, że mogłaś popełnić mnóstwo błędów, ale i tak byś tego nie zauważyła, bo przecież masz wspaniały instynkt, który doradza Ci stuprocentowo.

Anoolka, Evelle, Chwilka84, India9, Rutelka lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dowiedzialam się 5 lipca. Staram się trzymac porządnie diety. Może z 2-3 małe grzeszki mialam. W pierwszym tygodniu sporo bylo przekroczen,w kazdym kolejnym mniej. Przekroczenia raczej nieduże, do 95 na czczo i do 130 po posiłku. Cztery wyniki w zakresie 130-137. Wg mnie nie jest źle, ale ona twardo się trzyma 90 i 120. Mam nadzieję, że mi nie będzie insu wymyślać, chciałbym tego uniknąć.

Bo 90/120 to jest taka granica nieprzekraczalna I trzeba sie tego trzymac niestety. Przy zbyt wysokich cukrach maluszek moze sie duzy urodzic, moja kolezanka urodzila synka po ad 5 kg. Ja staram sie trzymac cukry na dobrym poziomie, I po wiem ci, ze insulina bardzo w tym pomaga. Tez sie jej balam, ale teraz mysle ze bardziej bym sie denerwowala jak bym miala np na czczo 100 i nie wiedziala jak sobie z tym poradzic. Miewam czasem cukry np 180 po posilku, ale zadko I jak zjem cos na miescie, juz podejzewam, że w restauracjach dukier dodaja do wszystkiego, go niby normalny obiad, a mi cukier skacze ;)

• Kai Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mieście to już w ogóle nic nie jem, bo nie wiem, co oni tam włożyli. Moja gin miała cukrzycę ciążową i mówi, że takie przekroczenia do 95 i 130 nie mają szans zaszkodzic dziecku. Juz sama nie wiem, komu wierzyc. Mój synek w polowie lipca był tydzień do tylu z wagą. Idę 10 sierpnia na usg, to zobaczę, jak na niego cukry moje wpływają. Źle się czuję psychicznie z tą dietą, fizycznie ok.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    No pewnie ze butelke trzeba miec chociazby jak odciagniesz pokarm bo np. Bedziesz miec za duzo to, z czego go dziecku podasz jak butelki nie bedziesz miec ? Albo herbatke dziecku czy chociazby wode do picia tez trzeba gdzies wlac ;)

Ja kipilam butelko ze smoczkiem antykolkowym AVENT jedna 125 ml a druga 260 ml
    Woda i herbatka przy karmieniu piersią? Mądre poradniki mówią, że mleko mamy ma wszystko aby odzywic i napoic.. zwariować można od tych sprzecznych informacji!

Znalazlam jedna butelke 150ml, probka z warsztatów, mam nadzieję że na tzw. Czarna godzine wystarczy a jakby sie okazało że musimy rdgularnie uzywac to wtedy dokupie wieksze/wiecej

Edit: doczytalam na kolejnych stronach opinie o dokarmianiu/dopajaniu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 12:10

KKasiaKK lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kalika Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, Twoja wiedza jest jak najbardziej aktualna i rzetelna i tego się trzymaj. Niestety wokół jest mnostwo powtarzanych z wielkim namaszczeniem mitów dotyczących szeroko pojętego macierzyństwa i trzeba dużej mądrości, żeby nie dać się tym pseudoeksperckim radom.

NiecierpliwaKarolina, Anoolka, Beattkie, India9, Rutelka, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do KP to mam koleżankę, która karmiła do 6 miesięcy synka i on po prostu nagle zaczął tę pierś odrzucać, więc faktycznie pewnie sporo zależy od dziecka. Za to inna znajoma mówiła mi, że chciała po pół roku odstawić od piersi i zaczęła stopniowo wprowadzać inne rzeczy, ale ciężko było, mała nie mogła się odzwyczaić od cyca. Także to różnie bywa i nie ma zawsze tego samego scenariusza.

Co do podawania wody dziecku to ja słyszałam, że w ogóle jest to niepotrzebne, bo pierwsze mleko jest wodniste tak żeby dziecko napoić a dopiero w trakcie jedzenia robi się bardziej treściwe. W piątek zaczynam szkołę rodzenia to pewnie ten temat na którychś zajęciach się pojawi.

Odnośnie butelek to sama nie wiem czytając Wasze opinie. Myślę, że nie dałabym dziecku szklanej butelki jakby już samo miało ją trzymać, ale jeśli ja miałabym karmić, to chyba wolałabym szklaną od plastikowej.

l54t4dr.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy w też tak opadacie z sił? Rozwiesiłam pranie i musiałam pójść usiąść. Teraz gotuje obiad i zejdzie mi chyba na trzy razy, bo ciągle muszę siadać i odpoczywać :-/
    Boli kręgosłup, twardnieje brzuch, w głowie się kręci :-/ a w ogóle najchętniej to bym poszła spać!

KKasiaKK, Ola_85 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Co do podawania wody dziecku to ja słyszałam, że w ogóle jest to niepotrzebne, bo pierwsze mleko jest wodniste tak żeby dziecko napoić a dopiero w trakcie jedzenia robi się bardziej treściwe. W piątek zaczynam szkołę rodzenia to pewnie ten temat na którychś zajęciach się pojawi

Dokładnie to usłyszałam na szkole rodzenia od doradcy laktacyjnego i położnej ;-)

diewuszka86 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja corke urodzilam w maju, miala kilka dni jak przyszly upaly I tez nie podawalam jej nic po za piersia. Mamy to szczescie, ze nasze piersi sa inteligentniejsze od nas samych I dostosuwuja rodzaj I gestosc pokarmu do czestosci ssania I ills I wypitego Melaka przyznasz maluszka. Tak wiec kiedy chce my karmic piersia, to nalezy piersiom i maliszkowi zaufac, to sobie poradza :)

Kai moj maluch od poczatku ciazy tez byl troszke do tylu, teraz jest ideal nie co do dnia, wiec troszke nadrobil. Mam nadzieje, ze nie bedzie juz taki wyrywny I nie wyprzedzi rowiesnikow wagowo :)
    Tez zle psychicznie sie czuje z dieta, jak na smyczy, Cale zycie kreci sie wokol wymiennikow weglowodanowych, a ja jestem raczej buntowniczka i lubie wolnosc.

• KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny, czy w też tak opadacie z sił? Rozwiesiłam pranie i musiałam pójść usiąść. Teraz gotuje obiad i zejdzie mi chyba na trzy razy, bo ciągle muszę siadać i odpoczywać :-/
    Boli kręgosłup, twardnieje brzuch, w głowie się kręci :-/ a w ogóle najchętniej to bym poszła spać!

Mam tak samo od okolo tygodnia, chcialabym robic wszystko na pelnych obrotach, ale nie mam mocy I tez czesto kreci mi sie w glowie... Do tego nogi zaczely mi tak puchnac, ze masakra, wieczorem ledwo ruszam palcami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Co do KP to mam koleżankę, która karmiła do 6 miesięcy synka i on po prostu nagle zaczął tę pierś odrzucać, więc faktycznie pewnie sporo zależy od dziecka. Za to inna znajoma mówiła mi, że chciała po pół roku odstawić od piersi i zaczęła stopniowo wprowadzać inne rzeczy, ale ciężko było, mała nie mogła się odzwyczaić od cyca. Także to różnie bywa i nie ma zawsze tego samego scenariusza.
    W pierwszej sytuacji dziecko najprawdopodobniej otrzymywało za dużą ilość kalorii i dlatego się odstawiło, a w drugiej no cóż dzieci kochają cycusie i po pół roku to za wczesnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:
    Mam tak samo od okolo tygodnia, chcialabym robic wszystko na pelnych obrotach, ale nie mam mocy I tez czesto kreci mi sie w glowie... Do tego nogi zaczely mi tak puchnac, ze masakra, wieczorem ledwo ruszam palcami.
    Ja mam to samo. Padam z sił. Gdy gotuje, to co się da robie na siedząco. Teraz też leżę. Bo mam klucia jakieś w podbrzuszu lekkie i klucie jakby nad spojeniem i w pochwie. Nie wiem jak to opisać :) oszczędzam się. Kiedy mogę to poleguje i podsypism.

• kalika Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Co do podawania wody dziecku to ja słyszałam, że w ogóle jest to niepotrzebne, bo pierwsze mleko jest wodniste tak żeby dziecko napoić a dopiero w trakcie jedzenia robi się bardziej treściwe. W piątek zaczynam szkołę rodzenia to pewnie ten temat na którychś zajęciach się pojawi.

It's true. Na początku karmienia pokarm jest bardziej wodnisty i zawiera więcej cukrów, aby zaspokoić pragnienie i dać dziecku szybkoprzyswajalne źródło energii. Następnie pokarm staje się bardziej treściwy, zawiera więcej tłuszczy i białek, aby dostarczyć wartości odżywcze. Z tego też wynika zalecenie, aby karmić jedna piersią do końca, dopiero gdy maluch ja opróżni, a nadal jest głodny to podać mu druga. Karmiąc po trochę z każdej piersi dostarczamy maluchowi głównie cukry, a nie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Niecierpliwa Karolina, mam podobnie. Po wyjściu po schodach muszę odpocząć i dopiero wowczas mogę się zabrać za jakąś robotę ;) Do tego też zaczęły mi się problemy z obrzękami nóg, jeśli więcej pochodzę. Taki już nasz los :)

diewuszka86, Rutelka lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon nie poniosło Cie spokojnie - laktator mam mieć od sąsiadki a jeśli nie to sie kupi, zwykły ręczny u mnie w aptece 35zł nie nastawiam sie na karmienie więc uważam to za zbędną rzecz chyba że faktycznie coś poleci to sobie odkupie od kogoś elektryczny używany po co nowy skoro można zaoszczędzić takie moje zdanie, sterylizatora do butelek nie mam i uważam za niepotrzebne, kupiłam płyn do mycia butelek a raz na tydzień tak jak moja sąsiadka butelki do gara i bede wygotowywać dziecku jej nigdy nic nie było więc po co? a podgrzewacz dostałam za darmo od kolezanki :) termometru jeszcze nie mam, kosmetyki sobie i dzieciom kupiłam z Dzidziusia a pampersy w Lidlu na promocji, na prawde warto rozłożyć sobie wszystko w czasie ale też popytać koleżanek które mają dzieci czasem im coś zalega i chętnie oddadzą za darmo lub za grosze :) nauczyłam sie troche oszczędzać bo nie zarabiamy kokosów a musi starczyć na rachunki i życie, więc jakoś kombinuje :) popytaj też koleżanek które mają dzieci co jest naprawde potrzebne a co nie bo czasem są to zbędne rzeczy, na pewno nam już poszło kilka tys jeśli wliczyć w to remont pokoju dla chłopców i mebelki (komoda+szafa), łóżeczka dostaliśmy od znajomych za free, jedyne nad czym sie jeszcze zastanawiamy i co zasugerował lekarz to jeśli będą to wcześniaki to monitor oddechu ale to jeszcze zobaczymy, a oto moje zakupy i szafa chłopców z ciuszkami:
    824.jpg
    826.jpg
    830.jpg
    a to my widok z góry :D sprzed tygodnia:
    787.jpg

elficzka super że dostałaś tyle rzeczy :) ja sie ciesze z każdej podarowanej przez kogoś rzeczy :)

my staraliśmy sie jakieś 6 lat o dzidzię z różnym "natężeniem" " :D a gdy zaplanowaliśmy kupno pieska i chciałam znów wrócić na siłownie w 6 cyklu z CLO udało sie zajść w ciąże :) na in vitro nas nie stać, jestem za in vitro, mieliśmy podjąć próbe inseminacji ale udało się prawie naturalnie :)

India polubiłam za to że z małą wszystko ok :)

Kai ja wizytuję u diab jutro, bo zapowiedziała że wizyty co tydzień.

Niecierpliwa ja dziś poodkurzałam i umyłam gary i siedze nie mam nawet siły wstać obiad sobie odgrzać, ale musze zaraz zjeść przez ten przeklęty cukier.

diewuszka86, adrenalina, kalika, Reni@, NiecierpliwaKarolina, kasia_1988, Sylwusia100, Ola_Ola, Chwilka84, India9, Blu, Rutelka, Limerikowo, marlon, szynszyl, a.badziak lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    W pierwszej sytuacji dziecko najprawdopodobniej otrzymywało za dużą ilość kalorii i dlatego się odstawiło, a w drugiej no cóż dzieci kochają cycusie i po pół roku to za wczesnie :)

Hmm to mnie zastanowiłaś. Ja nie wiem jak będzie u mnie, ale myślałam, że pół roku to wystarczający czas a potem można powoli odstawiać. Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie np. roczne dziecko, które już powoli zaczyna chodzić, przy cycu. No ale cóż, życie zweryfikuje :)

l54t4dr.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Dea28 jestem pod wrażeniem Twojego wyposażenia ja kupuje z doskoku od czasu do czasu na razie chodze do szkoły rodzenia i prowadze wywiad ale widze ze jestem w lesie z tym wszystkim super szafa a jak poukładane ja mam tylko komode ale jakos sie pomieściło to wszystko mi na razie :-)

Dea28 lubi tę wiadomość

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 nieźle! My dopiero od tego weekendu wlasciwie zaczelismy ostro z wyprawka, zazdroszcze ci ze mass juz tyle I tak przygotowane na przyjscie maluszkow :)
    No ale przy blizniakach, to za miesiac musisz juz bym gotowa w razie czego. Ja dopiero na poczatku pazdziernika do szpitala, wiec mam jeszcze dwa miesiace spokoju.

Mam pytanie do mam, który maja juz dzieciaczki. Uzywalyscie kosmetykow mustella dla niemowlat?
    Jestem wlasnie na str Gemini i tak sie nam nimi zastanawiam. Sama uzywam dla siebie line dla kobiet w ciazy z mustelli i jestem zadowolona, ale nie wiem jak te dla maluszkow, czy tez sa dobre...

Dea28 lubi tę wiadomość

• kalika Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28, jestem pod wrażeniem wyprawki. U mnie ciuszki na pierwsze 3 miesiące życia malego zmieścił się w 3 niedużych szufladach, większe póki co trzymam w kartonie.

KKasiaKK, analizę kosmetyków Musiella znajdziesz pod tym linkiem: http://www.srokao.pl/2016/02/analiza-mustela-bebe.html
    Ja dla swojego malucha kupiłam kosmetyki Momme. Mają naturalne składy, zobaczymy jak się sprawdza.

KKasiaKK lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea, toż to prawdziwa garderoba! :-) super!
    No i zgadzam się, z chłopakami musisz być gotowa wcześniej na godzinę W.

Mnie się udało od ostatniego posta zrobić mężowi ciasto. A teraz siedzę. Obiad nadal w rozsypce...

Dea28 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle pomału kończe bo nie wiem co mi gin powie za tydzień na wizycie. Być może już pójde do szpitala i zostane tam do końca :( jakoś do szkoły rodzenia chciałam niby chodzić ale jak sie dowiedziałam że mam jak najwięcej leżeć to dobro dzieci najważniejsze :) a w komodzie dla chłopaków mam skarpetki, czapeczki, śliniaki, pościel... no a w szafie wszystko razy dwa ;)

kalika w tej szafie są same rozmiary 50-56 i kilka szt 62 a reszte mam w kartonach :P

KKasiaKK, Evelle, Blu lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
‹‹ 570 571 572 573 574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ