X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    hej :)
    mogliby w końcu naprawić to forum, bo co nie wejdę to nie działa, potem znikają posty ;/

marlon i adrenalina ja też jestem bliżej Was jeśli chodzi o przybranie na wadze ;/ 2,5tygodnia temu +13, pewnie teraz jest ze 2 kg więcej. ale nie panikuję, zobaczę jak to się zmieni po porodzie i kilka tygodni po nim, może magicznie samo zejdzie :)chociaż i tak chcę wrócić do biegania więc prędzej czy później wrócę do wagi :D

tak Wam powiem, że byłam ostatnio z bratem w galerii i zobaczyłam piękną spódnicę, na rozmiar sprzed ciąży XD kupiłam :D

u mnie suszy się drugie pranie, myślę, że będą jeszcze ze 2-3. a potem te mniejsze rozmiary 56,62 wypiorę jeszcze raz, a te troszkę większe w miarę wzrostu dzieciaczka, żeby były świeże. teraz nie prasuje :D

Dziewczyny, czy któraś z Was posiada suszarkę do ubrań (taką bębnową) bo ja się chyba przymierzę do kupna i się zastanawiam czy się sprawdza. zimą to sobie nie wyobrażam gdzie i te ubranka miałyby wysychać w mieszkaniu ;/

a co do octu w pralce, to ja używam octu i sody do prania ręczników, co któreś pranie. Bo generalnie ocet bardzo dobrze rozpuszcza pozostałości detergentów, w tym np płynu do płukania przez który te ręczniki stają się mniej miękkie. i nic nie czuć po praniu :) wlewam tak pół szklanki.

duże już Wasze dzieciaczki :) niech rosną zdrowo!

Kai daj znać po wizycie :) dzieciaczek pewnie już pond 1,5 kg :)

dzisiaj rano pierwszy raz zauważyłam u mojej pociechy czkawkę :D tak myślę, że to to :D

kupujecie kosz na pieluszki z tymi wkładami??

się rozpisałam :D mam nadzieję, że nie zniknie :)

Dzień dobry kobietki.
    Ja mam suszarkę bębnowa i sobie bez niej życia nie wyobrażam!
    Susze w niej dosłownie wszystko, i jeśli tylko ktoś ma miejsce bezy sie w taka zaopatrzyć to polecam :)
    Idę na śniadanko i ruszam na miasto :)

szynszyl lubi tę wiadomość

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam pralko suszarke i nie wyobrazam sobie zzycia bez niej!!Sa minusy i plusy jej ale jednak jestem na tak!!

km5s8ribs34fnes6.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakis czas temu z mężem rozmawialiśmy wlasnie o suszarce. W nowym domu na bank bedzie, teraz miałabym problem zeby ją gdzies upchnąć.

Wczoraj maly dał mi niezły wycisk, nie wiem co go tak interesowalo w okolicach szyjki/pęcherza ale nie chcial odpuścić ;)

Fajnie juz tak mniej wiecej znać date porodu. Wszystko sie staje bardzo realne. I faktycznie czas przyspiesza :)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:

Dziewczyny, czy któraś z Was posiada suszarkę do ubrań (taką bębnową) bo ja się chyba przymierzę do kupna i się zastanawiam czy się sprawdza. zimą to sobie nie wyobrażam gdzie i te ubranka miałyby wysychać w mieszkaniu ;/

kupujecie kosz na pieluszki z tymi wkładami??

Ja mam suszarkę firmy beko i bardzo polecam, inna jakość życia.
    Oprócz tego, że możesz kontrolować proces suszenia, to ja rano w zimę wrzucam bluzę, bieliznę i skarpety na 15 minut i mam takie milutkie i cieplutkie.
    Oprócz tego ogranicza to prasowanie.
    Polecam suszarkę oddzielnie, można działać na dwa fronty (oszczędzić czas), a poza tym, pralko - suszarka tak nie suszy jak suszarka.

Kupiłam kosz na pieluszki, była promo na feedo.pl. Mój Mąż mówił, że to rzecz, którą warto i miło jest mieć.
    https://www.feedo.pl/tommee-tippee-korzystny-zestaw-sangenic-tec-4-wklady-uniwersalne/

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny trochę się denerwuje...
    Nie czułam dzisiaj prawie ruchów Frania. Przed ósmą miał czkawke i od tego czasu nic... Po ósmej zjadłam śniadanie, zwykle trochę po jedzeniu to tak fika, że cały brzuch mi skacze, a teraz cisza....
    Nie wiem co się dzieje, ale martwię się że coś nie tak :(
    Wasze maluszki też mają czasem takie przerwy w ruchach?

• marlon Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:
    Nie czułam dzisiaj prawie ruchów Frania. Przed ósmą miał czkawke i od tego czasu nic... Po ósmej zjadłam śniadanie, zwykle trochę po jedzeniu to tak fika, że cały brzuch mi skacze, a teraz cisza....

Też tak mam, czasami Andrzej też się nie rusza, największego stresa łapie jak nim trzącham a on nic, dlatego zdecydowałam się na zakup detektora. Kosztuje trochę ponad stówę.

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • hajdi Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie z Lideczką podobnie. lekarz mówił ze po czkawce zwłaszcza sie zdarza - jak po 6h nie bedzie ruchu to wtedy mzna zaczac sie martwic

fc38d3637f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:

U mnie bardzo często występują i musze przyznać, że gdybym chciała sugerować się tym co jest napisane na ten temat to bym rodziła na oddziale psychiatrycznym. Wcześniej miałam tak, ze w każdej godzinie czułam ruchy, a jak dziecko jest większe to mam czasami taka godzinę, że nic-cisza. Miśka zaczęła byc bardzo spokojna czasami zapominam o ciązy:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2016, 10:01

• KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwoniłam do mojej gin, powiedziała żebym się przyjechała na IP, bo lepiej to sprawdzić.
    Minęły już dwie godz, a on nic, tracam go trzese brzuchem, a tam cisza. Jadę na IP...

• India9 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:
    U mnie tak było wczoraj, a właściwie przedwczoraj, bo od poniedziałkowego wieczora do wtorku rano też prawie nic nie czułam, a zawsze jak w nocy wstawałam do toalety to mała dawała znać o sobie. Ja jej ciągle nie czuję, robi sobie przerwy; czytałam gdzieś, że na tym etapie dzieci przesypiają ponad 90% czasu. Może moja tak twardo sypia, że nawet przez sen się nie wierci

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Od kilku dni czuję kilka razy w ciągu dnia takie jakby ciągnięcie brzucha i lekki ból jakby okresowy- czy powinnam się martwić? Nigdy wcześniej tak nie miałam.. Na wizycie wszystko ok, szyjka 40 mm więc długa, ale skąd te bóle?
    Tak w ogóle to zauważyłam, że jak jestem zestresowana albo podekscytowana to mały w brzuchu bardziej szaleje, to chyba faktycznie prawda, że dziecko wyczuwa emocje matki. Ale co najlepsze, jak mąż przyłoży swoje ręce do brzuszka to się uspokaja :) Także chyba wiadomo, kto będzie małego usypiał :D
    Gratuluję dużych już dzieciaczków, ja mam kolejną wizytę dopiero 22.08i też jestem ciekawa ile mój będzie ważył (29.07 miał 990 g). Też powoli zaczynam odczuwać, że październik już blisko, ale i tak nie mogę się doczekać w moim przypadku to jeszcze ponad 2 miesiące.
    Miłego dnia :)

l54t4dr.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK, daj nam znać, choć mam nadzieję, że to fałszywy alarm i nie ma powodów do niepokoju ;-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KkasiaKK mój tez ma takie przerwy, zwlaszcza rano. Czasem ma dzien bardziej leniwy, czasem bardziej aktywny.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Hej dziewczyny. Od kilku dni czuję kilka razy w ciągu dnia takie jakby ciągnięcie brzucha i lekki ból jakby okresowy- czy powinnam się martwić? Nigdy wcześniej tak nie miałam.. Na wizycie wszystko ok, szyjka 40 mm więc długa, ale skąd te bóle?
    Tak w ogóle to zauważyłam, że jak jestem zestresowana albo podekscytowana to mały w brzuchu bardziej szaleje, to chyba faktycznie prawda, że dziecko wyczuwa emocje matki. Ale co najlepsze, jak mąż przyłoży swoje ręce do brzuszka to się uspokaja :) Także chyba wiadomo, kto będzie małego usypiał :D
    Gratuluję dużych już dzieciaczków, ja mam kolejną wizytę dopiero 22.08i też jestem ciekawa ile mój będzie ważył (29.07 miał 990 g). Też powoli zaczynam odczuwać, że październik już blisko, ale i tak nie mogę się doczekać w moim przypadku to jeszcze ponad 2 miesiące.
    Mnie tak ciągnie odkąd pamiętam i takie mulenia i ściskania jak na @ też miewam. Już się do tego przyzwyczaiłam. To mogą być skurcze Alvareza, bo BH chyba nie ze względu na to, że ja nie czuję tego specyficznego spinania od góry do dołu.
    W ogóle ta ciąża jest zupełnie inna niż ta pierwsza. W pierwszej ciąży ani razu się nie martwiłam o ruchy dziecka, bo czułam go ciągle. Może to kwestia temperamentu i mała da mi pospać w nocy jak już przyjdzie na świat :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India dzięki za odpowiedź, w takim razie muszę uznać, że to normalne. Ewentualnie zapytam o to lekarza na następnej wizycie.
    Co do ruchów to chyba faktycznie jest tak, że dziecko śpi większość dnia (przynajmniej w teorii), ale indywidualne cechy chyba też się liczą. Ja mojego czasami czuję praktycznie cały dzień (czasami te ruchy są bardzo delikatne więc może rusza się we śnie) a czasem długie godziny nic. Natomiast jak zasadzi czasami kopa, to nie ma wątpliwości, że nie śpi. 2 miesiące i zaczniemy się rozpakowywać więc może stres będzie mniejszy jak dzieciaczki już będą na świecie.

l54t4dr.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te dwa miesiące zlecą.... Podejrzewam, że niektóre maluszki to w połowie września będziemy witać :-) Byle nie wcześniej!
    Ja czuję coraz większe podekscytowanie :-)
    Chciałabym już wypłatę, żeby dokończyć wyprawkę :D

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie moj maly wg usg jest tez starszy, bo dzis wypada nowy tydsien 32 tc (31+0) awg usg wypada 32+4 i tp na 29.09 wiec ta data jest calkiem ruchoma, ja tam licze ze na koniec wrzesnia maly sie urodzi zwlaszcza ze ciaza donowaona 37 tc bedzie u mnie 21.09 :) takze wtedy spoko bez stresu bede czekac az sie cos zacznie oczywiscie wszystko bedzie zalezalo w jakiej kondycji bedzie moja blizna po cc bo jesli w dobrej to bede mpgla probobowac sn , oczywiscie jak moja szyjka bedzie chciala współpracować :)

Ja od poczatku ciazy +9 kg

India9 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:

Moim zdaniem prawda. Jak byłam na badaniu w dniu w którym byłam zdenerwowana i płakałam rano to u dziecka była bardzo wysoka liczba uderzeń serduszka na minutę i lekarz powiedział, że dziecko jest bardzo zdenerwowane i musze się uspokoić. Natomiast powiedział, że gdybym się nie przyznała do tego, ze to z nerwów to uznały to za jakąś wadę serca u dziecka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Te dwa miesiące zlecą.... Podejrzewam, że niektóre maluszki to w połowie września będziemy witać :-) Byle nie wcześniej!
    Ja czuję coraz większe podekscytowanie :-)
    Chciałabym już wypłatę, żeby dokończyć wyprawkę :D

India chyba z wypłatą Cię doskonale rozumiem:p

India9 lubi tę wiadomość

• ewuszka Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja Olcia też ostatnio mniej się rusza.. kiedyś po jedzeniu były fikołki a dziś np prawie nic... ale ja mam detektor. I działa magicznie bo jak tylko przykładam do brzucha to mała zaczyna się ruszać :) tylko ja go kupiłam ze względu na podwójne owinięcie pępowiną... i ciekawe jest to że detektor wyłapuje też ruchy dziecka, takie pukania, a ja ich w ogóle nie odczuwam :)

i też mam bardzo lekkie bóle okresowe. brzuch mięciutki, boli tylko rano w sumie. Uroki ciąży :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2016, 10:45

thgf9n7308r1f84t.png
‹‹ 594 595 596 597 598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ