WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Ale wiecie co, pewnie napiszę coś najbardziej oczywistego na świecie, z każdym kopniakiem, ruchem, albo inną aktywnością, która może i nawet powoduje ból KOCHAM go bardziej :) hormony, macierzyństwo, dziwna sprawa, co to robi z naszymi głowami :D

Tak tak tak :) To taki dziwny stan, że temu małemu szkrabowi wszystko się wybaczy, nawet te najbardziej bolesne kopniaczki. Nie ma miłości większej niż matki do dziecka, taka prawda.

Pumpkin, Sunshine89, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon wrote:
    Zjechał mi usg zewnętrznym na wzgórek i pytał czy boli jak naciska.

Bolało i zobaczył, że mam tam przerwę.
    A Ty czujesz tą przerwę pod palcami?
    Spojenie mnie boli od dawna, ale ja u siebie nie wyczuwam przerwy żadnej, więc pewnie boli, bo boli

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga85 wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Mam do Was kolejne pytanie. :)
    Kupujecie laktator? Możecie mi jakiś polecić?
    Czytam różne opinie o tych laktatorach ale może któraś z Was, mająca już jedno dziecko używała jakiegoś i mogłaby mi coś doradzić?
    Czy ręczny czy elektryczny? I jaki?

Z góry wielkie dzięki za jakąś pomoc.
    Przy synku miałam elektryczny baby ono - nie polecam
    Teraz kupuję elektryczny Canpol - ma dobre opinie w internecie i jest w miarę tani jak na laktator elektryczny

Aga85 lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga85 wrote:
    Czytam różne opinie o tych laktatorach ale może któraś z Was, mająca już jedno dziecko używała jakiegoś i mogłaby mi coś doradzić?

Aga ja kupiłam używany elektryczny Canpol easy start. Czy dobry, nie wiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Tak tak tak :) To taki dziwny stan, że temu małemu szkrabowi wszystko się wybaczy, nawet te najbardziej bolesne kopniaczki. Nie ma miłości większej niż matki do dziecka, taka prawda.

Dokładnie!
    Wybaczam zgagę, mdłości, nacisk na pęcherz, sikanie 4 razy w ciągu nocy, ból pleców, ból stawów, ból bioder. Nawet +20kg wybaczam. Nie spodziewałam się, że jeszcze w ciąży te prawie 3kg tak mnie w sobie rozkochają. :)

Laktator >> EasyStart Canpol elektryczny. W necie super ma opinie, jest dość tani i dwie mamy poleciły, więc kupiłam. Z kolei ręcznych nie poleca żadna mama... Argument: dużo trzeba się namachać, oszczędność niewspółmierna do pracy, którą trzeba włożyć w odsysanie.

Podgrzewacz, sterylizator >> podgrzewacz kupiłam, mimo że pamiętam że większość z Was była na "nie" z logicznymi argumentami. Kupiłam jednak z myślą bardziej o nocnym wstawaniu na zombi, moim facecie i osobach, które będą z małą zostawać jak ja wybędę. Sterylizator mi wybiłyście z głowy - zajmuje dużo miejsca (taki elektroniczny, bo do mikrofali może i spoko ale jej nie posiadam), kosztuje też sporo a działa jak wrzątek :)

Ja z kolei na tapecie mam teraz temat bazy pod fotelik isofix. Macie? Kupujecie? Zastanawiałam się czy to bezpieczne jak zapnę dziecko na tylnej kanapie tyłem do kierunku jazdy. Nie będę widzieć co się z nim dzieje, czy się nie ulewa itd. Ale z drugiej strony w 3 drzwiowym aucie komfort wpinania fotelika a nie walka z pasami + przedni fotel wolny. No i dużych tras nie planuje. Nie wiem sama. Jakie są wasze opinie?

diewuszka86, Aga85, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• India9 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam systemu isofix, ale jakbym miała to bym korzystała, a małe dziecko czy z isofixem czy bez i tak trzeba wozić tyłem do kierunku jazdy, żeby mu krzywdy nie zrobić.
    Najlepiej na te kilka miesięcy przeprowadzić się na tylną kanapę :-)

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale mam doła dzisiaj....
    Taki zjazd jakiego dawno już nie miałam.
    Przeszkadza mi ten upał za oknem, chciałam zjeść śniadanie to raptem dwie małe kanapki zmieściłam, zero pomysłów na obiad, niedokończona wyprawka, a jeszcze wczoraj wyszło, że zanim Ada przyjdzie na świat trzeba zmienić płytki na balkonie :-(
    No i w pracy przez to, że zwolnienie kończyło mi się 23.08, a pensje naliczali wczoraj, to za ostatni tydzień września zapłacą mi za miesiąc dopiero!!!!

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Aga85 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Aga ja kupiłam używany elektryczny Canpol easy start. Czy dobry, nie wiem.

Dziękuję Rutelka.
    Też się właśnie zastanawiam nad tym laktatorem i też nad używanym.
    Widziałam na olx dobre oferty tego laktatora i chyba się skusze. :)

Aga
  • Aga85 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Przy synku miałam elektryczny baby ono - nie polecam
    Teraz kupuję elektryczny Canpol - ma dobre opinie w internecie i jest w miarę tani jak na laktator elektryczny

Dziękuję za odpowiedź i pomoc :)

Aga
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktatora to ja kupiłam mało używaną medelę swing, ze względu na bardzo dobre opinie, w szkole rodzenia też polecali tę firmę.

Bazę do fotelika też zamówiliśmy, bo zamierzamy z fotelikiem często jeździć na ramie od wózka (dlatego wybraliśmy rozkładanego cybexa cloud q), więc nie wyobrażam sobie ciągłego wkładania i wyjmowania fotelika, motając go w samochodzie pasami... Można faktycznie przesiąść się na tylną kanapę, albo zamontować specjalne lusterko - są takie np. na allegro z besafe, ale i z innych firm:
    http://allegro.pl/besafe-lusterko-do-obserwacji-dziecka-w-podrozy-i5750703735.html

Pumpkin lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wchodziłam wczoraj na forum i takie miłe wizytowe wiadomosci smakują lepiej niz poranna kawa :) dea, Twoja chyba najfajniejsza, rozkoszuj sie tym ostatniam tygodniem w domu we dwójkę :) ja wczoraj miałam troche ciężki dzien, mały generalnie bardzo duzo sie rusza ale wczoraj przeszedł juz samego siebie... tak mnie odkopał w środku ze czułam juz wieczorem jak mnie bolą wszystkie wnętrzności, dosłownie... tak jakby od pępka w gore, nie kopniaki tylko dosłownie wszystko co mam w środku :( tez tak macie?

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    A Ty czujesz tą przerwę pod palcami?
    Spojenie mnie boli od dawna, ale ja u siebie nie wyczuwam przerwy żadnej, więc pewnie boli, bo boli

Tak jakby trochę wyczuwam. Nie jest to jakaś taka szpara chyba, tylko to są pewnie jakieś milimetrowe historie :)

India9 ja wczoraj mimo udanego usg i progresu w remoncie miałam jakieś takie straszne wahanie nastroju, aż w cudzysłowiu żyć mi się nie chciało.
    Spłakałam się, zagluciłam Mężowi cały t-shirt. Nie mogłam oddychać. Było mi ciężko. Taki weld schmertz z niczego. Dopiero wieczorem mi przeszło.

India9 lubi tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Dziewczyny, ale mam doła dzisiaj....
    Taki zjazd jakiego dawno już nie miałam.
    Przeszkadza mi ten upał za oknem, chciałam zjeść śniadanie to raptem dwie małe kanapki zmieściłam, zero pomysłów na obiad, niedokończona wyprawka, a jeszcze wczoraj wyszło, że zanim Ada przyjdzie na świat trzeba zmienić płytki na balkonie :-(
    No i w pracy przez to, że zwolnienie kończyło mi się 23.08, a pensje naliczali wczoraj, to za ostatni tydzień września zapłacą mi za miesiąc dopiero!!!!

Ja też mam doła. Strasznie płaczliwa się zrobiłam, mąż od rana do wieczora w pracy.
    Całą noc bolał mnie ząb, a od rana już 2 razy zwymiotowałam...

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga85 wrote:

Ja kupiłam taki zestaw
    http://www.empik.com/tommee-tippee-laktator-reczny-butelka-wkladki-laktacyjne-pojemniki-zestaw-tommee-tippee,p1052515397,dziecko-p

był w dobrej cenie i ma też pojemnik do sterylizacji.
    tutaj najtańszy na rynku
    https://www.morele.net/tommee-tippee-zestaw-do-karmienia-piersia-412518/?gclid=CjwKEAjwrvq9BRD5gLyrufTqg0YSJACcuF81DMtJBils4sAntACJur1WYHwbZ8JkKWtP15M4q3vgQRoCkuPw_wcB&gclsrc=aw.ds

ale trzeba polować, bo mój udało mi się koło 100 wyczaić :)

Aga85, Pumpkin lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:
    Bazę do fotelika też zamówiliśmy, bo zamierzamy z fotelikiem często jeździć na ramie od wózka (dlatego wybraliśmy rozkładanego cybexa cloud q), więc nie wyobrażam sobie ciągłego wkładania i wyjmowania fotelika, motając go w samochodzie pasami... Można faktycznie przesiąść się na tylną kanapę, albo zamontować specjalne lusterko - są takie np. na allegro z besafe, ale i z innych firm:
    http://allegro.pl/besafe-lusterko-do-obserwacji-dziecka-w-podrozy-i5750703735.html

Czyli nie masz stresu, że dziecko będzie na tylnej kanapie tyłem do Ciebie a Ty za kółkiem?
    Bo że dziecko tyłem do kierunku jazdy to wiem, ale jednak na fotelu z przodu obok kierowcy daje większe poczucie kontroli nad tym co robi :)

Lusterko fajna sprawa, nie wiedziałam że coś takiego jest :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AAA...! Zapomniałam dodać, że renie mi uratowało życie wczoraj. Zgaga jak ręką odjął. Bardzo polecam, nie wiem po co się męczyłam 3 dni. ;)

Reni@, Jola1985 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon wrote:
    Ja kupiłam taki zestaw
    http://www.empik.com/tommee-tippee-laktator-reczny-butelka-wkladki-laktacyjne-pojemniki-zestaw-tommee-tippee,p1052515397,dziecko-p

W ogóle mamuśki bardzo mi polecały firmę tommee tippee - i ja zdecydowałam się na butelki z tej firmy i podgrzewacz do butelek.

• Blu Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baza isofix jest fajna, zwlaszcza do sakochodu 3-drzwiowego. Troche wtedy trzeba manewrować z dzieckiem i fotelikiem.

Laktator polecam medela, 3 miesiace, dzień w dzień dał radę :)

Ostatnio mam zagwostke jakie cieplejsze ubrania przygotować. Bo mam dwa cieple kombinezony na 62 i 68, ale one są bardziej zimowe niz jesienne. Mam bluzy polarkowe i nie wiem, czy nie dokupić jakiegos pajacyka na zamek tez z polaru albo weluru. Co myślicie?

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelika to ja na tę chwilę nie kupiłam bazy, choć będziemy często podróżować, stwierdziliśmy, że zobaczymy jak nam będzie szło bez, a później najwyżej dokupimy :)

dziecko powinno siedzieć tyłem do kierunku jazdy i nie powinien być to przedni fotel, a już w ogóle z poduszką powietrzną, z tyłu jest dla niego bezpieczniej. Co ciekawe jest nawet rekomendacja, żeby jeździło tyłem do kierunku jazdy do 4 roku życia, a przynajmniej tak długo jak się będzie mieściło, ja będę to uskuteczniać :)

a jeśli chodzi o mamę to jej miejsce jest z przodu, tam są wszystkie systemy bezpieczeństwa, poduszki itp. Dodatkowo siedząc z tyłu w razie jakiejś kolizji możemy uderzyć dziecko ręką, lub nawet lekko je staranować ;/

o właśnie Blu ja mam taki kombinezon/śpiworek zimowy na 68 i tak myślałam, że on może być za duży jednak i potrzebuję mniejszy ;/ bo dzieciaczek tak szybko chyba nie urośnie, czy się mylę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 12:15

Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Dokładnie!
    Wybaczam zgagę, mdłości, nacisk na pęcherz, sikanie 4 razy w ciągu nocy, ból pleców, ból stawów, ból bioder. Nawet +20kg wybaczam. Nie spodziewałam się, że jeszcze w ciąży te prawie 3kg tak mnie w sobie rozkochają. :)

Laktator >> EasyStart Canpol elektryczny. W necie super ma opinie, jest dość tani i dwie mamy poleciły, więc kupiłam. Z kolei ręcznych nie poleca żadna mama... Argument: dużo trzeba się namachać, oszczędność niewspółmierna do pracy, którą trzeba włożyć w odsysanie.

Podgrzewacz, sterylizator >> podgrzewacz kupiłam, mimo że pamiętam że większość z Was była na "nie" z logicznymi argumentami. Kupiłam jednak z myślą bardziej o nocnym wstawaniu na zombi, moim facecie i osobach, które będą z małą zostawać jak ja wybędę. Sterylizator mi wybiłyście z głowy - zajmuje dużo miejsca (taki elektroniczny, bo do mikrofali może i spoko ale jej nie posiadam), kosztuje też sporo a działa jak wrzątek :)

Ja z kolei na tapecie mam teraz temat bazy pod fotelik isofix. Macie? Kupujecie? Zastanawiałam się czy to bezpieczne jak zapnę dziecko na tylnej kanapie tyłem do kierunku jazdy. Nie będę widzieć co się z nim dzieje, czy się nie ulewa itd. Ale z drugiej strony w 3 drzwiowym aucie komfort wpinania fotelika a nie walka z pasami + przedni fotel wolny. No i dużych tras nie planuje. Nie wiem sama. Jakie są wasze opinie?

Pumpkin, dzieci powinny jeździć tyłem do kierunku jazdy co najmniej do roku. Jest to dla nich bezpieczniejsze. W przypadku wypadku pierwszą najmocniejsza siła uderzenia nie idzie tak mocno na kark, bo kark przy gwałtownym zatrzymaniu samochodu jest usztywniony fotelikiem. Np. w Szwecji wożenie dzieci tyłem do kierunku jazdy jest obowiązkowe. Rozwiązaniem jest zakup lusterka do obserwacji dziecka. Ja już kupiłam takie lusterko. Wiesza się ne na tylnim środkowym zagłówku i wtedy dobrze widzisz dziecko w foteliku patrząc w swoje lusterko wsteczne. Moi znajomi ze Szwecji mają 3letniego syna i od urodzenia wożą go tyłem z lusterkiem i bardzo sobie to chwalą.

Ja kupiłam lusterko na allegro firmy BeSafe.

szynszyl lubi tę wiadomość

‹‹ 653 654 655 656 657 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ