Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPodgrzewacze i sterylizatora nie kupuję. Zakładam że uda mi się karmić wyłącznie piersią przez kilka miesięcy. A jakby trzeba było podgrzać mleko wcześniej ściągnięte to wstawię butelkę do garnka z ciepłą wodą, albo dokupię pogrzewacz, jeśli będzie to uciążliwe dla mnie.
Współczuję zgagi,mnie jeszcze nie dopadła. Za to okropnie ciężko mi się oddycha. Duszno mi ciągle. Mały od 4 dni mniej ruchliwy. Czuję ruchy,ale nie są to kopy, a bardziej takie przeciąganie. Czytałam, że ma mało miejsca dlatego ruchy robią się mniej gwałtowne pod koniec ciąży. Niech tylko jeszcze ta duszność ustąpi.
-
Hej dziewczyny !
Nie wiem czy mnie pamietacie, ostatnio sie nie udzielalam, ale w poniedzialek odklepalam ostatni dzien w pracy i w koncu jestem na macierzynskiem!!! Co znaczy mam wiecej czasu na wszystko, bo ostatnio tylko dom, praca i spanie.
Termin mam na 1 pazdziernika, mialam przeczucie,ze bedzie chlopiec, okazalo sie jednak mylne, bo bedzie dziewczynka, wiec bedzie parka, bo w domu mam juz 8letniego smyka,na razie myslimy nad imieniem..
Ale to juz zlecialo...
Rutelko mam to samo z dusznoscia, ciezko mi wziasc gleboki oddech, jeszcze troche i brzuch opadnie i bedzie lepiej.
Zgaga mnie dopadla, tak jak widze wiekszosc z was, a do tej ciazy nie mialam pojecia co to w ogole jest. No i rwa kuilszowa... cale szczescie dopiero od dwoch tygodni, ale czasem nie moge sie ruszac, i tak nie jezt zle, bo z synkiem od samego poczatku ciazy mnie trzymala.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 12:34
Blu, Reni@, Pumpkin, kalika, kehlana_miyu, Dea28, Anoolka lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72797.png -
nick nieaktualnyIbiza wrote:Hej dziewczyny !
Nie wiem czy mnie pamietacie, ostatnio sie nie udzielalam, ale w poniedzialek odklepalam ostatni dzien w pracy i w koncu jestem na macierzynskiem!!! Co znaczy mam wiecej czasu na wszystko, bo ostatnio tylko dom, praca i spanie.
Termin mam na 1 pazdziernika, mialam przeczucie,ze bedzie chlopiec, okazalo sie jednak mylne, bo bedzie dziewczynka, wiec bedzie parka, bo w domu mam juz 8letniego smykla,na razie myslimy nad imieniem..
Ale to juz zlecialo...
Hej,pewnie że pamiętamy. Gratuluję córeczki. ☺ na macierzyńskim jesteś a nie na zwolnieniu? Dobrze,odpoczniesz sobie przed wielkim dniem. ☺ -
marlon, dokładnie jakby żyć się nie chciało, tak się czuję. Próbuję się optymistycznie nastawić, ale nie idzie mi. Mam nadzieję, ze do końca dnia ta chandra ustąpi.
Ola_Ola - mniej więcej wiem co czujesz.
Nie miałam takiego spadku nastroju od początku I trymestruOla_Ola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni, na oparzenia dobry alantan maść, przyspiesza gojenie.
Dzięki za rady co do montażu fotelika, nie byłam przekonana a jednak wątpliwości moje rozwiałyście. Będzie isofix na tylnej kanapie + lusterko. Dzięki!
Ibiza, rwa kulszowa gorsza od zgagi... Polecam termofor, rozluźnia mięśnie i ból się zmniejsza.Reni@ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKurcze obudziłam się dziś z dziwnym bólem pleców. Boli mnie między lopatkami. Ból jest przy lezeniu, zmianie pozycji i przy głębszym oddychaniu. Mam wrażenie, że mały jest maksymalnie pod cyckami bo jest mi tam jakby ciężko, czuje spory ucisk i po prawej stronie spora falujaca górkę. Zastanawiam się czy się nie przekręcil głową do góry. Dziś rano czułam smyranie w podbrzuszu z jednoczesnym falowaniem górki
wiem, ze po chińsku to opisałam, ale może któraś z Was to zrozumie. Ta Górka jest w sumie od tygodnia na gorze i ciągle to miejsce najbardziej faluje. Dziś już od 7 rano.
Co do bazy isofix to ja się właśnie nad tym zastanawiam. Fotelik mamy Recaro Young Profi Plus. Zastanawiam się, czy bazę można kupić używana. I najważniejsze czy to jest bezpieczne. Szczerze to nie patrzyłam jakoś specjalnie ile kosztuje. Narazie rozglądam się za opiniami i te są wyłącznie pozytywne.
-
nick nieaktualnyPielęgniarka, a ból taki ostry i kłujący? Mi taki się zdarzał, u lekarza byłam bo to trwa zawsze kilka dni. I boleści przy oddychaniu głębszym, przy ruchu rękoma (barku). Ponoć to się bierze od "przewiania", jakby zapalenie mięśnia. Nie wiem czy masz to samo. Mi maść dla sportowców pomogła.
Foteliki montowane z isofixem są ponoć bezpieczniejsze niż te montowane przy pomocy pasów. Cena nie wiem jak przy Twoim, ale u mnie 450zł za nowy (Peg Perego), rozglądam się za używanym. -
Pielęgniarko ja miałam taki ból/ dyskomfort przy łopatce, ale właśnie z tego względu co pisała Pumpkin od przewiania.
ja podobnie jak Rutelka nie kupuje laktatora, podgrzewacza itp. Jeśli się okaże niezbędny to oczywiście zakupię, ale wolę zobaczyć jak będzie mi szło
ja przedwczoraj jak położyliśmy się spać to zaczęłam mężowi płakać nie mam pojęcia dlaczego, ale spałam do rana jak dziecko potem więc chyba było mi to potrzebne
mój kryzys obrączkowy minął!kalika, Pumpkin lubią tę wiadomość
-
Cześć Ibiza! Fajnie ze wróciłaś
Gratuluję córeczki, ja miałam przeczucie na córe, a ma byc syn, także też się przeliczylam
Współczuję rwy i zgagi. Ja objawy jednego i drugiego miałam przejściowo przez kilka dni, na szczęście aktualnie funkcjonuje bez tych przyjemności.
Pielęgniarka, wszystko co opisałas "po chińsku;)" znam doskonale. U mnie jest identycznie. To smyranie w dole to u mnie głowa i rączki, a gorka pod zebrami to pupa. Mój mały kocha kopać mnie po zebrach i w bok swoimi słodkimi chudziutkimi nóżkami.
Podgrzewacza i sterylizatora nie kupuje. Nastawiam się na kp, natomiast jeśli nie wypali to zawsze mogę dokupić potrzebne sprzęty.
My bazę ISOfix kupiliśmy, bo mamy 2 samochody. W jednym będziemy montować na bazie, żebym nie musiała za każdym razem pod sklepem czy przychodnia ogarniać się z całym tym zapinaniem fotelika z rokrzyczanym, wkurzonym maluchem. W drugim będziemy montować na pasy, chyba, że przepiecie z bazą będzie wygodniejsze. Dobrze ze Przypomniałyscie mi o lusterku, też muszę zamówić.
Tutaj jest fajny artykuł o idei jazdy w fotelika tyłem do kierunku jazdy. Co prawda opis dotyczy fotela dla starszego dziecka, ale reszta informacji jak najbardziej na czasie dla nas.
http://www.modelsoutfit.pl/szokujaca-prawda-o-fotelikach-dla-dzieci-o-tym-dlaczego-dziecko-powinno-jezdzic-tylem-rwf-nawet-do-4-lat-moj-wybor-fotelika-cybex-sirona/Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 13:30
szynszyl, Pumpkin, Anoolka lubią tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Cześć dziewczyny podczytuje Was tu czasem, bo z duuużym prawdopodobieństwem urodzę w październiku mimo, że termin z OM 03.11
jeśli chcecie się zagłębić w wiedzę fotelikową to polecam bloga osiem gwiazdek http://osiemgwiazdek.blogspot.com - nie wiem czy słyszałyście. Są też na facebooku i muszę powiedzieć, że facet obnaża niewiedzę rodziców w zakresie bezpieczeństwa dzieci w fotelikachWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 13:47
szynszyl, Rutelka, Anoolka lubią tę wiadomość
-
Szynszyl, ja też jestem zakochana w Cybexie. Kupiliśmy wózek i fotelik z tej firmy dokładnie w kolorze który ma fotel z tego artykułu. Dziewczyna, która prowadzi tego bloga niedawno otwarla swój sklep internetowy, jest m.in. dystrybutorem Cybexa i nawet u niej zrobiliśmy te zakupy
szynszyl, Jola1985 lubią tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
My kupiliśmy fotelik Recaro Privia z baza isofix i to połączenie ma 5 gwiazdek w testach zderzeniowych. To nas przekonało, w dodatku baza jest wygodna.
Laktator mam Medela Swing, żadnych podgrzewaczy itp. Nastawiam sie na kp a spodziewam sie ze 3 dni pokarm bedzie sie rozkręcał wiec laktator jak dla mnie jest obowiązkowy.
Dzis finalne pranie i prasowanie ubranek, pieluszek.. Płyn Lovella pachnie pięknie)
-
Ja też nie kupuję laktatora ani podgrzewacza. Bardzo chcę karmić piersią, więc będziemy mocno z synem próbować się zgrać. Na szkole rodzenia połozne mówiły, że najlepsze na rozkrecanie laktacji jest przystawianie dziecka.
Jak coś pójdzie nie tak i laktator będzie potrzebny to są w zasadzie wszędzie dostępne, nawet w sklepie szpitalnym, więc można kupić.
Dziewczyny, ile bierzecie do szpitala podkładów na łóżko (w paczce mam 5), tych mega seksi podpasek poporodowych (10 mam w paczce) i majtek tych siateczkowych? -
Pumpkin wrote:Czyli nie masz stresu, że dziecko będzie na tylnej kanapie tyłem do Ciebie a Ty za kółkiem?
Bo że dziecko tyłem do kierunku jazdy to wiem, ale jednak na fotelu z przodu obok kierowcy daje większe poczucie kontroli nad tym co robi
Lusterko fajna sprawa, nie wiedziałam że coś takiego jestJa zakładam, że najczęściej będę siedzieć z tyłu na kanapie, ale często podróżujemy z psami (w przewoźnikach), wtedy dziecko będzie z tyłu a my będziemy zaglądać przez to lusterko na nie - przynajmniej taki jest plan
Pumpkin lubi tę wiadomość
-
Karolina wszystko zależy, czy cos daja w szpitalu czy nie. U mnie dawali podklady na łóżko i 1 opakowanie podpasek. Zużyłam 2 swoje podklady na łóżko i 1 moje dodatkowe op. podpasek. Majtek mialam 4 sztuki. Zorientowalam się, że można je prać, a nie wyrzucać po 1 użyciu. Teraz biore 2 pary.
Dea28 lubi tę wiadomość
-
NiecierpliwaKarolina ja podkładów wezmę 5 (też tyle w paczce), położna mówiła, że to spokojnie wystarczy, podpasek bym wzięła więcej po podobno krwawienie jest spore, więc chyba takie 2 paczki po 10 to będzie ok, a jeśli chodzi o majteczki to sama nie wiem, ze 3 sztuki może. Jak czegoś braknie to mąż dowiezie. Co do podpasek to nie wiem jakie wybrałaś, ale nam położna na szkole rodzenia mówiła, że najlepsze są te bella mama bo oddychają i są najwygodniejsze na ten czas.
Dea28 lubi tę wiadomość
-
Polin czytałam tego bloga
całkiem przydatne informacje
kalika super zakupyte wózeczki cybexa są bardzo zgrabne, jak tak podglądałam rodziców w marketach
ja się uparłam na trójkołowca z wielkimi kołami
ja wezmę 2 opakowania tych podpasek, 5 sztuk podkładów i te majtki to chyba mam 2 pary wielorazowych i 3 jednorazowe. Ale na szpitalnej liście nie było informacji, żeby wziąć takie rzeczy więc podejrzewam, że coś w szpitalu będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 14:34
-
Dzięki dziewczyny
wracam do pakowania.
Blu, nie wiem gdzie ostatecznie wyląduje (jakąś mam fobie, że mnie odeślą z powodu braku miejsc), a w każdym szpitalu jest inaczej u nas, więc wolę być zdana na siebie w tych kwestiach higienicznych.
Diewuszka, kupiłam ostatecznie podkłady Canpolu. Dwa rodzaje, jedne zwykłe i jedne super chłonne na noc. Też nam mówili o tych Bella, ale koleżanki nie polecały, bo im przeciekały i się zbijały. Zobaczę jak się sprawdzi to co mam. Najwyżej wyślę męża po dokupienie/ zmianę.