X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może któraś z Was się orientuje co można zrobić w przypadku zagubionego zwolnienia lekarskiego :(
    Dostarczyłam zwolnienie do pracodawcy 9 sierpnia. Kadry mamy w innym mieście i dziś dzwoni kadrowa że zwolnienie zagubiło się i że nie dostanę wynagrodzenia za sierpień!!!

No jestem załamana po prostu. Dzwoniłam do lekarza, nie miał nigdy takiego przypadku i nie wie jak może mi pomóc......

klz9zbmhugl0l61p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Dziewczyny może któraś z Was się orientuje co można zrobić w przypadku zagubionego zwolnienia lekarskiego :(
    Dostarczyłam zwolnienie do pracodawcy 9 sierpnia. Kadry mamy w innym mieście i dziś dzwoni kadrowa że zwolnienie zagubiło się i że nie dostanę wynagrodzenia za sierpień!!!

No jestem załamana po prostu. Dzwoniłam do lekarza, nie miał nigdy takiego przypadku i nie wie jak może mi pomóc......

w takiej sytuacji lekarz, który wydał zagubione zaświadczenie, na wniosek ubezpieczonego, sporządza wypis z kopii tego zaświadczenia
    Zrobienie wypisu polega na wyszczególnieniu na odrębnej kartce papieru wszystkich danych, jakie zawarte są w zaświadczeniu, potwierdzeniu ich własnoręcznym podpisem lekarza oraz pieczątką imienną.
    Zamiast wypisu z kopii zaświadczenia lekarz może też sporządzić jego kserokopię. Wprawdzie nie wynika to z przepisów, ale ZUS dopuszcza też i taką możliwość. Kserokopia taka musi być jednak poświadczona za zgodność z oryginałem przez lekarza wystawiającego zgubione zaświadczenie i opatrzona jego podpisem oraz pieczątką imienną. Wykonując kserokopię lekarz powinien też zasłonić numer statystyczny choroby, ponieważ jest on objęty tajemnicą i nie powinien być znany płatnikowi składek.
    Nie może to być natomiast kserokopia zaświadczenia jaką pracownik wykonał dla siebie wcześniej, z otrzymanego a później zgubionego zaświadczenia. ZUS uzna tylko ksero z kopii będącej w dyspozycji lekarza.

Fajny artykuł na ten temat:
    http://www.polskieradio.pl/42/275/Artykul/1352002,Zgubienie-zwolnienia-lekarskiego-nie-musi-pozbawiac-zasilku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 10:44

kalika, Anoolka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2, sprawdz bezposrednio w ZUSie, oni musza mieć swoją kopie od lekarza i na pewno przerabiali już taki przypadek. A jesli chodzi o twoje kadry to mało to poważne, współczuję...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się orientuję to w przychodni mogą wystawić duplikat tego zwolnienia tylko musi byc adnotacja "za zgodność z oryginałem"

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, właśnie ten artykuł widzę.
    Mam nadzieję, że jeszcze się znajdzie a jak nie to podjadę do ZUSu dowiedzieć się dokładnie jak ma wyglądać ten odpis czy duplikat, czy jest na to specjalny druk itp.

klz9zbmhugl0l61p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Z tego co się orientuję to w przychodni mogą wystawić duplikat tego zwolnienia tylko musi byc adnotacja "za zgodność z oryginałem"

Wlasnie jak ja chciałam zobaczyć zwolnienie bo zapomniałam na jaki okres dostałam to odesłał mnie do Luxmedu, a w recepcji powiedzieli, że tylko lekarz może mi je przedstawić i pokazać. I tak było:)

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Wlasnie jak ja chciałam zobaczyć zwolnienie bo zapomniałam na jaki okres dostałam to odesłał mnie do Luxmedu, a w recepcji powiedzieli, że tylko lekarz może mi je przedstawić i pokazać. I tak było:)

To chyba zależy od przychodni. U nas takie rzeczy załatwia się w rejestracji ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    To chyba zależy od przychodni. U nas takie rzeczy załatwia się w rejestracji ;)

Ale piszesz o Luxmedzie tak jak ja?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Anienka- super wieści:)
    Dea- trzymam kciuki, ładna waga chłopaków, gratuluje.

Dziewczyny czy oprócz GBS macie zlecone jeszcze jakies badania? Bo mne wczoraj zleciła powtórnie Hbs, HCV, WR, HIV, toxo IgM i D-dimery, ja te badania robiłam na początku i zastanawiam sie czy ona zapomniala czy tak standardowo sie powtarza?

Wg mojej rozpiski z przychodni między 33-37 t ciąży o niskim ryzyku powikłań robi się następujące badania:
    - mocz, morfologia,
    - WR, HIV i HCV (mimo, że było robione na początku ciąży),
    - HBS Ag,
    - GBS - posiew.

Wizytę mam za tydzień, to się okaże czy wszystkie badania mi zleci z powyższych, czy nie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Dziewczyny mam wyniki moczu.
    Krew 0,10 mg/dl norma 0,015
    Krwinki czerwone 7-10
    krwinki białe 0-5
    nabłonki płaskie, okrągłe i śluz - pojedyncze
    szczawiany wapnia - nieliczne

Nie wiem czy isc z tymi wynikami do rodzinnego czy brać dalej urosept i żuravit i powtórzyć badanie w poniedziałek . We wtorek mam wizytę u gina . Niby nic takiego nie ma ale ta krew mnie zastanawia

Reni, już padła ta porada - powtórz badania. Może się okazać, że pojemnik był niesterylny albo coś. U mnie tak było - też wyszły mi syfy totalne, byłam zdziwiona i powtórzyłam. Po powtórce wyszły tylko nieliczne bakterie.

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Ale piszesz o Luxmedzie tak jak ja?

Nie. Dlatego piszę ze to zalezy od przychodni.

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Reni, już padła ta porada - powtórz badania. Może się okazać, że pojemnik był niesterylny albo coś. U mnie tak było - też wyszły mi syfy totalne, byłam zdziwiona i powtórzyłam. Po powtórce wyszły tylko nieliczne bakterie.

Tak zrobię. Kilka dni będę brac ten urosept i zurawit. To ziola wiec chyba nie zaszkodza. A w piątek albo poniedziałek powtorze badanie zeby miec ma swiezo na wizyte. Niemniej cos sie na pewno zaczynalo dziac bo strasznie mnie bolalo w poniedzialek

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierz ten Urosept i Żuravit. Mnie już dwa razy uratowały przed infekcją, ktora się rozpoczynała pomalutku. Żuravit mi ginka kazała profilaktycznie brać 1x dziennie. Ja też muszę zrobić badania, pewnie w piątek sobie podjadę (tym razem taxi, nie będę się o poranku do autobusu miejskiego wciskała).

Reni@ lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko... Umrę dziś chyba od tej zgagi :( 3 dzień mnie trzyma, czego bym nie zjadła... Chyba jednak to renie pójdę kupić bo nawet migdały rady nie dają...

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam infekcje dróg moczowych Crp 16 , w moczu cuda i dostalam antybiotyk Monural, i za tydzien mam powtorzyc wyniki, na wizyte 1.09

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rennie tez pzred chwila bralam bo z ta zgag wytrzymac juz nie szlo..

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie oparzylam rękę :( myslalam ze cala dlon ale troche ochlonelam juz o widze teraz ze dwa srodkowe palce. Zachcialo mi sie salatki brokulowej. Przy odcedzaniu synek mnie zagadal i wylalam wrzatek prosto na palce. Kurde boli jak cholera. Spryskalam panthenolem ale jexnak w zimnej wodzie wieksza ulga. Oby tylko sie pecherze nie zrobily :(

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Ja wlasnie oparzylam rękę :( myslalam ze cala dlon ale troche ochlonelam juz o widze teraz ze dwa srodkowe palce. Zachcialo mi sie salatki brokulowej. Przy odcedzaniu synek mnie zagadal i wylalam wrzatek prosto na palce. Kurde boli jak cholera. Spryskalam panthenolem ale jexnak w zimnej wodzie wieksza ulga. Oby tylko sie pecherze nie zrobily :(

polecam cytrynę, bardzo pomaga. tylko trzeba długo trzymać.

Reni@ lubi tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie.

Synek waży 1900 kilo. Jest z niego cytuję proporcjonalny kawał chłopa.

Mam nie kupować za dużo ubranek na 56 cm. Spodziewać się wagi 4 kilo.

Łożysko w porządku, płyn owodniowy też.

Spojenie łonowe rozjechane, więc raczej na 90 % cesarka, mimo, że Młody jest główką w dół.

Pępowina ok.

Wyprzedzamy gabarytami termin o 2 tygodnie.

29.08 wizyta w szpitalu i doprecyzowanie szczegółów.

Remont w trakcie. Ale bliżej końca niż dalej :)

Jak skończymy wrzucę foty!

Powodzenia ze zgagami i szyjkami, ja od kilku dni mam mega kłopoty żołądkiem.

Reni@, Blu, Kasik2, Jola1985, Chwilka84, kalika, diewuszka86, NiecierpliwaKarolina, Limerikowo, Rutelka, szynszyl, Pumpkin, Sunshine89, kehlana_miyu, Jutysia lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Aga85 Koleżanka

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mam do Was pytanie, czy Kupowaliscie lub ewentualnie macie zamiar kupić sterylizator?
    Jeśli tak, to jaki polecacie?

Aga
‹‹ 651 652 653 654 655 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ