X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • India9 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Dziewczyny 2 pytania, oba z różnych, że tak powiem kategorii:

1. Jaką kupujecie/kupiłyście wanienkę? Ja chciałam taką na wannę, ale takich już nie produkują, tzn. w necie można znaleźć, ale małe, na długo nie starczą. Za to taka ze stojakiem będzie mi dużo miejsca zajmowała, mam małą łazienkę, ale wygodniej przy myciu. Nie wyobrażam sobie w sumie iść z wanienką np do pokoju na stół, wolałabym myć dziecko w łazience. Aha i czy Wasze wanienki mają termometr? Czy będziecie klasycznie sprawdzały łokciem wodę?

2. Czy bierzecie prywatną położną na poród? Mi się spodobała ta babeczka ze szkoły rodzenia i wydaje mi się, że czułabym się bardziej komfortowo, jakby poród odbierała osoba, którą powiedzmy, że znam, niż zupełnie ktoś nowy. Jednak, za przeproszeniem, rozłożyć nogi przed obcą osobą chyba nie jest łatwo, a może przy porodzie to nie ma znaczenia? Z drugiej strony to koszt akurat u mnie 650 zł. i nie wiem czy jest sens na to kasę wydawać. Jakie są Wasze opinie?
    1.kupiłam zwykłą, dużą 102 cm, ale mam miejsce w łazience na podłodze, żeby ją postawić
    2. nie wyobrażam sobie rodzić z taką położną, podczas porodu cieszyłam się z obecności męża i tego, że ktoś wpada na chwilę mnie zbadać. Nie chciałabym z obcą kobietą(nawet taką, którą kilka razy spotkałam) spędzać tych długich godzin- to by mnie dopiero krępowało

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Ja mam z kolei pytanie dotyczące pakowania torby do szpitala, bo zaczęłam się w końcu powoli do tego zbierać. Co pakujecie dla siebie? Lista, którą dostałam na zajęciach szkoły rodzenia jest bardzo podstawowa, zresztą mój szpital zapewnia mnóstwo rzeczy (podkłady poporodowe, pieluchy i kosmetyki dla dziecka, itd.), a chciałabym się upewnić, czy faktycznie jak już się spakuję, to będzie tam wszystko :D

W szczególności pytanie do bardziej doświadczonych mam - co bierzecie do pielęgnacji krocza po porodzie?
    Do pielęgnacji krocza- żel do higieny intymnej, ręczniki papierowe do osuszania i octenisept

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie cały poród nie jest jakąś piękną rzeczą, nadal mam traumę po poprzednim. Piękna jest tylko chwila kiedy zobaczy się swoje dziecko. To moje osobiste odczucie.
    I tak jak dużo kobiet pisze o tym, że z czasem zapominasz jak bardzo bolało - to ja mam wrażenie, że nadal to pamiętam, nie tylko bóle porodowe, ale i szycie i później zdejmowanie szwów. Jestem pechowym przypadkiem. Nie piszę tego, żeby kogoś straszyć, ale w formie terapeutycznej, żeby się z tym strachem oswoić jakoś.
    Ale staram się jak mogę dobrze nastawić na powtórkę.

Blu, Reni@, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zdecydowaliśmy się na szybką powtórkę z rozrywki TYLKO mając jakieś mocne przeświadczenie ze będzie lepiej, szybciej i że organizm jest już trochę do tego przygotowany :) ale faktycznie jak kładą noworodka, którego jeszcze przed chwilą czuło się brzuchu jest czymś niesamowitym i o niczym innym się wtedy nie myśli :)

India9, MMM2016 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś przyszedł organizer na łóżeczko i to już chyba wszystko co miałam kupić. Do momentu aż znowu mi sie coś przypomni :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 17:34

India9, Blu, kalika, Dea28 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Beattkie sprawdź czy w swoim termometrze nie ma funkcji mierzenia wody bo u mnie przełącza się na temperaturę wody, tzw pokoju- powietrza i tem. Ciała.

W hurtowniach niemowlęcych są takie fajne termometry delfinki czy kaczuszki które wrzucasz do wody i pokazuja czy woda jest ok czy Noe za zimna. Po kilku pierwszych kapielach już nawet na kaczuszke się nie patrzy. :-)

Kasia mam taką opcję no i musze jeszcze jednak kupić plastikowy, żeby zweryfikować pomiary. Thx

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 17:47

• India9 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam do wanienki taki zwykły pływający termometr żółwik, ale doskonale nam się sprawdzał termometr elektroniczny z rossmana (chyba 10 zł) kosztuje - muszę i teraz taki kupić.

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się z położną na spotkanie przedporodowe na 1.10 ;) musze wytrzymać :D

India9, Reni@, lu.iza, kalika lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę Wam powiedzieć Dziewczyny, że ja się boję tego porodu.
    W sensie, że jak ja będę wiedziała, że to już?
    Najbardziej boję się, że to prześpię, w takim sensie, że jak jestem w stresie, czy mam zmartwienie to to przesypiam.
    Zaczną się skurcze a ja fik i w kimę ;)

Co do krępowania się to mnie to w ogóle nie rusza. Nic a nic się nie wstydzę. Nigdy się nie wstydziłam, może przez to, że całe życie sport wyczynowy uprawiałam, a tam wspólne szatnie, prysznice i takie tam.
    Anegdotka: moja pierwsza wizyta u ginekologa, poszłam do kolegi Taty z moim Tatą. (!!!)
    No i ten lekarz tam bada, bada i mówi do mnie tak (a ja lat 17 na lotnisku) że on korty zarezerwował, to byśmy się na debla z jego synem umówili. Mega zonk. Przynajmniej jest co wspominać :)

Co do położnej, to my również mamy prywatną klinikę, z rodzinnym pokojem, więc nie było sensu dedykować położnej.
    Ważne, że będziemy z Mężem razem.

A wanienkę to kupiłam tą Beaba, bo mi do przewijaka pasowała :)

kalika, Pumpkin, NiecierpliwaKarolina, Rutelka, szynszyl lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Apropo temperatury wody. Któraś z Was mierzyła juz temperaturę wody termometrem bezdotykowym? Zastanawiam sie czy w zaparowanej i cieplej łazience dobrze odczytuje pomiar? Wiem, że istotne jest, żeby nie zmieniać pomieszczeń i trzymać termometr cały czas w tym samym pokoju ale wtedy wiadomo ogranicza się jego pełna funkcjonalność.
    Jeśli Twój termometr ma funkcje pomiaru temp cieczy, to sprawdź, czy ma też funkcje kalibracji. Jeśli tak, wystarczy na nowo go skalibrowac w łazience i wówczas pomiar temp wody będzie wiarygodny.

Kehlana, ja do pielęgnacji krocza biorę Octanisept, żel Biały Jeleń którego używam cała ciążę i do podmywania sie Tantum Rosa, bo super łagodzi podrażnienia. Do osuszania ręczniki jednorazowe, żeby było w miarę sterylnie :)

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• kalika Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlon, ale mnie rozbawilas! Szczerze Ci życzę, abyś poród przespała i obudziła się dopiero z bobaskiem na piersi ;)
    Jaki kolor Beaby masz? My mamy Mineral - taki blekitnoliliowy.

marlon lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Asia_08 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez kupilismy wanienkę Beaba w kolorze pastel blue, ile ja sie naszukałam po sklepach internetowych... Nigdzie nie mieli, dopiero w Patalonii

marlon lubi tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh mi urosło na ponad 2.5 :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Jeśli Twój termometr ma funkcje pomiaru temp cieczy, to sprawdź, czy ma też funkcje kalibracji. Jeśli tak, wystarczy na nowo go skalibrowac w łazience i wówczas pomiar temp wody będzie wiarygodny.

Kehlana, ja do pielęgnacji krocza biorę Octanisept, żel Biały Jeleń którego używam cała ciążę i do podmywania sie Tantum Rosa, bo super łagodzi podrażnienia. Do osuszania ręczniki jednorazowe, żeby było w miarę sterylnie :)

Ok dzięki posiedzę nad nim w weekend i poczytam ulotkę.

• marlon Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja też mam mineral!

Jak wszystko ogarnę to wrzucę fotę, ale generalnie idę w takim kierunku, że szarawo, niebieskawo, a do tego mocne dodatki (żółty ksieżyc na scianę, turkusowy organizer). Trochę się wzoruje na jacaid, oczywiście z innym budzetem :)

W Ikei była ta promocja na mebelki a teraz mają 15% na fotele, więc sprezentuje sobie uszaka do karmienia z podnóżkiem.

A Asia_08 i kalika, macie ten leżaczek do wanienki :)?

kalika lubi tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Kasia1988

Jsszcze raz ci napisze o co mi chodzi :)

U nas w szpitalu planowane ciecia cesarskie po wczesniejszym uzgodnieniu terminu odbywaja sie zawsze w piatki no chyba ze nie ma miejsc to ordynator wyznacza inny termin.

A kazde nieplanowane ciecie jest robione na biezaco i wtedy kiedy jest potrzeba :)

Moze niedoprecyzowalam swojej wypowiedzi stad mnie zle zrozumialas

Spoko spoko. Odpisałam a później doczytalam resztę postów.
    Napisałam już ze doczytalam.

Zapewne termin będziesz miała 23 lub 30. Jak to zleci.

Dziewczyny ja wiedziałam że będę miała cc więc nie rozeazalam czy taka położna będzie mi potrzebna ale koleżanka wykupila taka opcje. Jak zaczęły się skurcze to przyjechała do niej do domku. Liczyła skurcze. Razem pojechaly w odpowiednim momencie. Mówiła że była niezwykle pomocna i w wielu momentach, ze bez jej opanowania wiele razy by spabikowala. A rodziła yez z mężem.
    Po porodzie była u nich w domu ok 5 razy q i z każdymi wątpliwościami dzwoniła i zawsze otrzymywala poradę.

Jeżeli to ma zapewnić komfort psychiczny co jest ważne to jestem za. Mi taki komfort jak już ktoś już pisał zapewni jak ostatnio - ładny szlafrok piżama, balsam, suszarka podkład i tusz. Tak niewiele ale czułam się jak nowo-narodzona jak następnego dnia się " zrobiłam" hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 20:25

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlon, początkowo planowałam kupić ten leżaczek, ale ostatecznie stwierdziłam, że to jest przydatne tylko przy tych pierwszych kapielach, więc szkoda kasy. Poza tym mój mąż na szkole rodzenia pięknie ogarnial kąpiel, więc nie będę go ograniczała takimi gadżetami ;p

Ja pokoik dla Mikusia mam biało-szary z żółtymi dodatkami. Między innymi fotel do karmienia z podnozkiem mam żółty, właśnie ten z Ikei. Uwielbiam go! ;)

marlon lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• marlon Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Marlon, początkowo planowałam kupić ten leżaczek, ale ostatecznie stwierdziłam, że to jest przydatne tylko przy tych pierwszych kapielach, więc szkoda kasy. Poza tym mój mąż na szkole rodzenia pięknie ogarnial kąpiel, więc nie będę go ograniczała takimi gadżetami ;p

Ja pokoik dla Mikusia mam biało-szary z żółtymi dodatkami. Między innymi fotel do karmienia z podnozkiem mam żółty, właśnie ten z Ikei. Uwielbiam go! ;)

Ale numer, no właśnie ja się na ten żółty nastawiam!

Mamy podobną stylówę!

Zaraz się okaże, że się znamy :)

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, już pisałam kiedyś, że wybieramy podobne rzeczy ;p
    Znać się chyba nie znamy, choć kulka lat mieszkałam w Warszawie ;)
    Co do fotela to powiem Ci, że mój ma jedną wadę - strasznie śmierdzi mu tapicerka, tak chemicznie. Mimo, że wietrzy się już od lipca :/ Może Twój egzemplarz będzie pod tym względem szczesliwszy.

marlon lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Asia_08 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanienkę mamy bez leżaczka. Tez miałam ogromna ochotę na zakup fotela uszaka z ikei... Jeszcze 15% oddają na kartę rabatowa.. Niestety wykanczamy mieszkanie i nie mam fotela w budżecie... Za to z mebelkami zaszalałam i mamy z Bellamy serie Marylou. Piękne są.

marlon, sarcia123 lubią tę wiadomość

uwo93e3kacedpezy.png
‹‹ 702 703 704 705 706 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ