Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyadrenalina wrote:Ja tez mam dzisiaj KTG ale po południu
Złe się dziś czyje może i mnie coś bierze (mam nadzieje że to nie oczyszczanie organizmu ) bo dzisiaj już mnie 4 raz na kibelek pogoniło. Do tego non stop jestem senna, bolą mnie kości szczególnie biodra i kolana.
Ja takie "oczyszczanie" obserwuje od czwartku. Nie jest to takie bieganie co chwile jak u Ciebie, ale biorąc żelazo od 1,5 miesiąca do tej pory miałam trudności w tych sprawach a od czwartku ekspres 2 razy dziennie. Do tego to plamienie (ustało, wczoraj już nic, dziś też nic), ból brzucha i pleców... Postanowiłam lżej jeść na "wszelki wypadek". -
India współczuję, mam nadzieję ze będzie juz tylko lepiej
Blu mnie też wczoraj strasznie wieczorem brzuch sie stawiał aż mnie bolało czasami
I chyba znów cos z układem moczowym sie szykuje bo mnie kłuje od rana.Wzięłam juz urosept i żurawit,mam nadzieje że pomogą tak szybko jak ostatnio
Ja szczepiłam 5w1 i nic wiecej dodatkowo. Teraz tez tak zamierzam
India9 lubi tę wiadomość
-
India, współczuję bardzo wczorajszej akcji. Sama ciąża na tym etapie jest stanem malo komfortowym, a jeszcze w połączeniu z biegunka, nawet nie chce sobie wyobrażać...
Z lekkostrawnych posiłków polecam także gotowane (nie surowe) jablko - samo bądź np. z gotowanym ryżem, mogą być biszkopty, gotowane mięso drobiowe, marchwianka. Ogólnie rzecz ujmując, aktualnie uważa się, że nie ma czegoś takiego jak dieta biegunkowa i można jeść wszystko, jednak myślę, że lekkostrawna dieta przez krótki czas jest dobrym rozwiązaniem.
Z probiotykow polecam Dicoflor lub Floractin (to samo, różnica tylko w cenie), ewentualnie możesz do tego dołączyć Enterol. Jeśli nie masz już biegunki, to nie musisz pić Smecty ani Orsalitu, chyba że objawy nawroca. Wystarcza letnie plyny tj. herbata czy woda.
W kwestii szczepień, jeśli ktoś ma ograniczone fundusze to polecam szczepić pakietem oferowanym przez NFZ, a zainwestować w dodatkowe szczepienia na pneumo- i meningokoki. Bakterie te powodują ciężkie, a nawet śmiertelne choroby wśród najmłodszych. Dzieciaki mające starszne rodzeństwo warto zaszczepić tymi szczepionkami najszybciej jak się da, czyli już na pierwszej wizycie szczepiennej. Jeśli kogoś stać, to warto doszczepic też na rotawirusy, jednak szczepienie to jest stosunkowo drogie (ok.1000zł), a ryzyko związane z ewentualna chorobą niewspółmiernie mniejsze niż w przypadku pneumokokow czy meningokokow, dlatego jeśli trzeba wybierać, to uważam, że jest to szczepienie mniej istotne. Jeśli chodzi o opcje all inclusive to 6w1 (ewentualnie 5w1) + pneumokoki, meningokoki i rotawirusy.Chwilka84, Pumpkin, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Nie będę nawet próbować nadrobic weekendu, sprawdziłam tylko pierwsza stronę i widzę, że rozpakowanych nie przybyło
Muszę wam powiedzieć, że ten wyjazd i weekend na świeżym powietrzu to był wspaniały pomysł. Co prawda brzuch mi się mocno spinal w drodze, ale mam nadzieję że mu nie zaszkodziło.
Chyba nie dzieliłam się fantastyczna nowina, w piatek przyjechał mój Uszak, jest sliczny i wygodny, w pokoiku brakuje juz tylko regaliku z polkami, ktory ma byc w tym tygodniu. Mebelki sie wietrza, wiec upranych rzeczy w nich jeszcze nie ukladam, ale już z kazdym dniem coraz bliżej do momentu jak wszystko będzie gotowe:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 11:56
kalika, Reni@, szynszyl, Rutelka, Blu, Chwilka84, Pumpkin, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
kkkaaarrr wrote:Nie będę nawet próbować nadrobic weekendu, sprawdziłam tylko pierwsza stronę i widzę, że rozpakowanych nie przybyło
Muszę wam powiedzieć, że ten wyjazd i weekend na świeżym powietrzu to był wspaniały pomysł. Co prawda brzuch mi się mocno spinal w drodze, ale mam nadzieję że mu nie zaszkodziło.
Chyba nie dzieliłam się fantastyczna nowina, w piatek przyjechał mój Uszak, jest sliczny i wygodny, w pokoiku brakuje juz tylko regaliku z polkami, ktory ma byc w tym tygodniu. Mebelki sie wietrza, wiec upranych rzeczy w nich jeszcze nie ukladam, ale już z kazdym dniem coraz bliżej do momentu jak wszystko będzie gotowe:)
Wrzucisz fote uszaka?
-
lu.iza wrote:Ja wielokrotnie spotykam się z opinią, że jak jest czegoś dużo to nie działa to dobrze (szczepionki 5w1) i lepiej szczepić tymi pojedyńczymi
urocza, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
nick nieaktualnyMOja cora po szczepionece 5w1 nawet nie goraczkowala, dobrze ja przyjeła, teraz malego bede szczepic rowniez platnymi szczepionkami, nie sa one drogie bo rozklada sie to bodajze na 3 x po 150 zł, ja tam stwierdzilam ze na dziecku sie nie oszczedza i wiecej to ja w miesiacu na glupoty wydam a szczepienia sa wazne. Mam akurat zawsze nowiny z pierwszej reki od mojej mamy to sie nie stresuje opiniami innych
-
marlon wrote:Wrzucisz fote uszaka?
szynszyl, marlon, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTen pierd***** szpital mnie do nerwicy doprowadzi. Byłam na ktg i lekarka z uśmiechem na ryju oznajmiła ze moje wskazanie do cc jest do podwazenia i na pewno będzie. Bo nadciśnienie i inne moje choroby nie są wskazaniem w żadnym wypadku. Ja jestem psychicznie juz wrakiem. Robią z ludźmi kurwa co chcą.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTak, Karowa. Od 2 mcy mam ustalony termin na te cc. Moja lekarka sama mnie skierowała do tego kardiologa żeby się określił jak mam rodzić. Co miesiąc zapieprzalam z holterem. I wpisał ze wskazane jest cc. Każdy lekarz widział to wskazanie. A ta kurwa złamana mi tu dzisiaj takie cos. Jestem juz tak wściekła ze mi słów brakuje na to wszystko.
-
kkkaaarrr wrote:Jest z tej aukcji: http://allegro.pl/uszak-pepitka-fotel-next-nogi-giete-lub-proste-i6378219952.html?reco_id=defd3aff-559e-11e6-8e92-56847afe9799&ars_rule_id=201 w dokladnie takim kolorze i z takimi samymi nogami jak na 2 zdjeciach na samym dole (w pokoiku dzieciecym z bialymi meblami). U mnie mebelki tez biale, a dodatki beda/sa mietowe/turkusowe, do tej szarosci fajnie pasuja
Chyba sobie taki sprawię.
Ja dziś po wizycie: wszystko OK, w sb mam usg, zobaczymy czy młody bardzo urósł i czy się przekręcił. Dziś piore ciuszki i powoli się przygotowywuje już do ogarnięcia siebie i Małego. Mam prawie wszystko, pierdółek mi brakuje i czekamy jeszcze na fotelik.Nawet sobie batoniki do porodu kupiłam
żeby mi tylko dali rodzić naturalnie...
Miłego dnia dziewczyny!
szynszyl, kalika, Reni@, Blu, kehlana_miyu, kkkaaarrr lubią tę wiadomość
-
wrocilam z usg ostatniego .Amelka wazy 2800
ma sie dobrze i rowija sie prawidłowo.Ale jazda tym metrem w ten upał to masakra.
szynszyl, kalika, Rutelka, Sunflower, Reni@, Blu, kasia_1988, Chwilka84, India9, Jutysia, kehlana_miyu, Ibiza, diewuszka86, Asia_08 lubią tę wiadomość
-
sarcia123 wrote:MOja cora po szczepionece 5w1 nawet nie goraczkowala, dobrze ja przyjeła, teraz malego bede szczepic rowniez platnymi szczepionkami, nie sa one drogie bo rozklada sie to bodajze na 3 x po 150 zł, ja tam stwierdzilam ze na dziecku sie nie oszczedza i wiecej to ja w miesiacu na glupoty wydam a szczepienia sa wazne. Mam akurat zawsze nowiny z pierwszej reki od mojej mamy to sie nie stresuje opiniami innych
-
nick nieaktualnyPumpkin wrote:Dziewczyny, ostatnio jakoś przysiadłam do tematu szczepień. I mam mieszane uczucia. Podstawowe NFZowskie? 5w1? 6w1? Pneumo / Rota? Warto inwestować szczególnie w te dodatkowe szczepienia - czy jest to już helicopter parenting?
Z różnych stron słyszę "szczep koniecznie" a z drugiej "co ty, nas nie szczepili i jakoś żyjemy". I nie wiem sama.
Ja zamierzam szczepić tylko tymi podstawowymi, a i tak będę kombinować, żeby opóźnić szczepienia. Boję się. Szkoda, że w PL szczepią w pierwszej dobie życia na wzw B i gruźlicę, bo np. W Szwecji to samo szczepienie i jest to pierwsze szczepienie dzieci dostają w 3 miesiącu życia. Niby można zrezygnować z tego szczepienia po urodzeniu w szpitalu,ale jest to źle postrzegane przez personel. Wiem,bo pytałam o to położnej. Więc chyba zaszczepię normalnie,choć wolałabym odroczyć.
Moja koleżanka w ogóle nie szczepiła synów i pierwszy antybiotyk podała starszemu w wieku 6lat. Wcześniej nie chorował. Młodszy ma teraz 3 i od urodzenia zdrowy.
Ja się boję tak w ogóle nie zaszczepić,więc będę szczepić tylko tym, co trzeba i na pewno nie 5w1 Ani 6w1.Kasik2, vella lubią tę wiadomość
-
Witam się dziewczyny po dłuższej nieobecności,nie odzywałam się ale regularnie czytałam:)
U nas wszystko dobrze- termin cc mam wyznaczony na 23.09, wyprawkę skompletowałam, torba spakowana również i już "tylko" czekam. Córeczka zapowiada się być drobniutka- waży 2700, szyjkę mam nadal długą bo aż 5 cm (takie pomiary wyszły z badań w ubiegły czwartek).
Co tydzień mam robione KTG w szpitalu. Z mniej ważnych spraw - to przytyłam 11kg, wyglądam dobrze, ale czuję się znacznie gorzej niż w 1 ciąży, gdy przytyłam aż 16,5kg.
Pielęgniarka- koniecznie skontaktuj się ze swoim lekarzem!Trzymam kciuki.
Oglądałam Wasze zdjęcia brzuszkowe, to i ja pokażę swoje - ja przed i obecnie (skończony 37tc):
Pozdrawiam i życzę dużo sił w tym dość trudnym okresie oczekiwania i niepokoju.Ola_85, Sylwia_i_Niki, Blu, szynszyl, Jutysia, kehlana_miyu, Ibiza, marlon, diewuszka86 lubią tę wiadomość
(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud -
India, strasznie Ci współczuję bidulko
już sama w sobie taka choroba jest potwornie męcząca, a przy tej pogodzie to oszaleć można
Staraj się odpoczywać.
Co do jedzenia to ja zawsze przy jakiś zatruciach i takich wirusach jem dużo kisielków. Gotowana marchewka też jest ok.
Trzymaj się!India9 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnypielegniarka_w_mundurze wrote:Tak, Karowa. Od 2 mcy mam ustalony termin na te cc. Moja lekarka sama mnie skierowała do tego kardiologa żeby się określił jak mam rodzić. Co miesiąc zapieprzalam z holterem. I wpisał ze wskazane jest cc. Każdy lekarz widział to wskazanie. A ta kurwa złamana mi tu dzisiaj takie cos. Jestem juz tak wściekła ze mi słów brakuje na to wszystko.
Matko, mam nadzieję że to tylko jakaś wredna lekarka,a nie stanowisko szpitala . Skoro masz ustalony termin cc i jesteś na nią zapisaną,to chyba jak się stawisz w dniu cc na IP,to muszą Cię przyjąć na tą cesarkę.