X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Jusstin a używałaś tego w białej czy zielonej tubce?

Edit: na wizażu takie widziałam. A teraz patrze ze jest większe opakowanie z taką panią, co nie wygląda jakby była w ciąży :P

Blu ja uzywalam tego: http://www.aptekagemini.pl/elancyl-krem-przeciw-rozstepom-500ml.html

Blu lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    gorzej by bylo jakbyś Ty miała minusa a mąż plusa. Tak jest u nas, ale podobno przy pierwszej ciązy to niegroźne.

U nas jest taka sytuacja. Ja (-) mąż (+)
    Po zakończeniu pierwszej ciąży ( u mnie akurat po poronieniu) otrzymuje się zastrzyk - immunoglobulinę.
    Przy kolejnych ciążach jest już ok.
    Dokładnych szczegółów nie znam.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Dziewczyny u nas jest tak że ja mam - a mąż + to się nazywa konflikt serologiczny. Po każdym poronieniu podaje się imunoglobuline ( zastrzyk w posladek)- ja tak miałam. A i po każdym porodzie też. Trzeba go podać po lyczekowaniu w ciagu 72 h i po porodzie w ciagu 48 h.

Po każdym poronieniu i po każdym porodzie?
    Wg mnie po pierwszym poronieniu/ porodzie.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie zaobserwowalam, ze brzuszek juz lekko wystaje :) Ciesze sie :) U was tez cos juz widac? Anulka, Ciebie nie pytam, bo mamy tu dowody na Twoja piłeczkę ;) I Sunflower zdaje sie tez :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 22:56

Anieńka, Sunflower, Madziuszka lubią tę wiadomość

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny chcialam dolaczyc do Waszej spolecznosci, jednak z tego co czytam jestem daleko w tyle... bylam na pierwszej wizycie, dostalam szereg badan krwi i skierowanie na usg ktore Pani doktor kazala mi zrobic po 14dniach. Wlasnie ten termin mija w przyszlym tygodniu wiec na czwartek jestem zapisana na pierwsze usg. Bylyscie na tym badaniu z mezami/partnerami?
    Nie kazala mi doktorka robic badan bety wiec nie robilam zadnej ale staram sie tymnie panikowac. Licze ze bedzie dobrze i malenstwo bedzie zdrowe i robie wszystko zebystworzyc mu do tego jak najlepsze warunki:)

Witam was serdecznie i trzymam za nas wszystkie mocno kciuki;)

Pozdrawiam,
    Ania

NiecierpliwaKarolina, Anoolka, Blu, Sunflower, kehlana_miyu, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy :-) napisz coś o sobie. Kiedy planowany termin porodu?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodnie z kalendarzem ktory wyswietlil mi sie na tej stronce jestem w 7tygodniu, termin porodu wyliczyl mi kolo 20.10 :)
    Mam 27lat i w kwietniu bedziemy rok po slubie.
    Ogolnie jutro wybieram sie do internisty po wczorajszym bardzo zlym samopoczuciu i dzisiejszym omdleniu w pociagu troche licze na krotkie L4 zeby zregenerowac sily.
    Mam nadzieje ze dojde do siebie i malenstwo pozwoli mi pracowac tyle ile sie da - pracuje w biurze i chociaz robota stresujaca to staram sie uodparniac:) teraz sa wazniejsze rzeczy na glowie niz przejmowac sie korporacja!

Limerikowo, Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2016, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry.
    Matko ja mam spadek mocy, tzn wczoraj miałam....dziś na razie jest lepiej.
    Ja brzucha u siebie nie widzę, jestem płaska jak deska.
    W ciaży z synem przytyłam "aż" 8kg ale jestem na diecie dla cukrzyków, więc to też robi swoje....ciekawe ile teraz mi przybędzie?
    Dobrze że jest weekend to sobie poleże a mąż zajmie się wszystkim.

Anieńka ja na każde usg wchodzę z mężem, a teraz to i rodzinnie bo i z synem.

• Blu Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Anieńka :)
    Nie jesteś na szarym końcu z wizytą, a pewnie zobaczysz juz malucha z serduszkiem <3 . Ja na te pierwsze badania męża nie biorę, dopiero później jak usg robią przez brzuch.

Jusstin dzięki, chyba właśnie na ten krem się zdecyduję ;)

Jusstin lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, a orientujesz się kiedy lekarze zaczynają robić usg przez brzuch?

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl ja mialam teraz w czwartek przez brzuch. Z powodu jednorazowej akcji z krwawieniem lekarz nie chcial dodatkowo podrazniac. Chociaz obraz był nieco bardziej rozmazany. Prenatalne w poprzedniej ciazy też moalam przez brzuch.

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin zwykły od około połowy ciąży z tego co pamiętam.
    Na prenatalnych najpierw "ginekologicznie" a potem przez brzuch. Nie wiem jak wasi faceci, mój trochę był tym skrępowany i ja też nie ukrywam.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój od razu powiedział ze nie wchodzi. Grzecznie czekał pod gabinetem. Twierdzi, ze to zbyt krępujące dla niego. Ja to nam gdzieś bo on zna mnie jak nikt i jego na pewno sie nie krępuje bo jesteśmy bezwstydni ;) no ale jak sie tak uparł to tak bedzie. Z drugiej strony tak mysle ze jak juz brzuszek jest widoczny to chyba nie jest to samo, teraz to dla wszystkich jest jeszcze wielka niespodzianka - zobaczyć cos niezauwazalnego gołym okiem. Nie wiem, w ciąży jestem pierwszy raz.

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż wchodził ze mna w poprzedniej ciąży nawet jak było usg dowcipne. Zresztą pozniej moj gin i tak na każdej wizycie sprawdzal ph, czy jest ok, więc rozbieranie bylo zawsze :p

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Wiecie co aż Wam muszę coś napisać, może kiedyś się trafi komuś taki przypadek.
    W środę byłam na badaniach zleconych przez ginekologa w takiej miejskiej przychodni, odbieram wczoraj wyniki i jak pisałam wcześniej, na toxo igG wyszło mi strasznie duże (650) no i cały wieczór paniki, bo Google powiedziało, że może to świadczyć o niedawno odbytym, bądź obecnym zakażeniu. Już oczywiście mężowi mówię, że pewnie jestem chora i płacz i decyzja powtarzamy i robimy cały panel :) rano szybko do laboratorium w szpitalu, nie byłam tam nigdy, bo mają dość drogo, ale w tej przychodni nie robili awidności.
    Odbieram wynik i co widzę: igG 268 ! no jakim cudem! oczywiście wyszło, że zakażenie już przeszłam dawno temu. Straciłam kompletnie zaufanie do laboratorium w przychodni, gdybym poszła od razu do szpitala to obyłoby się beż stresu i straty mnóstwa pieniędzy :) Kurcze jednak tam mają lepszy sprzęt i są bardziej doświadczeni.

Muszę iść zrobić mężowi obiad, bo dzisiaj zrobiłam sobie dzień chodzenia po sklepach XD

U mnie to samo! W alabie igg 445, w diagnostyce 3 dni później 108 (igm ujemne)! Awidnosc wysoka 0,44. Jeszcze powtórka raz będzie we wtorek, igg i igm - mam skierowanie od zakaznika...

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • powerglide Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MM2016 po każdym poronieniu/amniopunkcji/kordocentezie i innych zabiegach, które mogą doprowadzić do kontaktu krwi matki z krwią dziecka - ponieważ wówczas nie znamy jeszcze grupy krwi dziecka.

Immunoglobulinę podaje się także po każdym porodzie matki Rh "-" gdy dziecko jest Rh "+". Gdy dziecko jest tak jak mama Rh "-" to można odstąpić od podania zastrzyku.
    Na immunoglobulinę są 72 godziny.

Chodzi o to, żeby kobieta nigdy (patrząc pod kątem jej przyszłych ewentualnych dzieci) nie wyprodukowała przeciwciał antyRh które w kolejnej ciąży mogłyby doprowadzić do niedokrwistości płodu lub obrzęku płodu, a w konsekwencji obumarcia dziecka.

Więc dziewczyny Rh "-" domagajcie się zastrzyku po każdym porodzie jeśli dziecko jest Rh "+" ;)

uhFcp1.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejny Październikowy Aniołek :( :*

Nie ma tu jej na liście, na poprzednim wątku też nie widzę na liście, czekającanacud :* Ale pisała kilka wiadomości na tamtym wątku w lutym.

W dziale I trymestr pisała dzisiaj...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 13:07

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Wlasnie zaobserwowalam, ze brzuszek juz lekko wystaje :) Ciesze sie :) U was tez cos juz widac? Anulka, Ciebie nie pytam, bo mamy tu dowody na Twoja piłeczkę ;) I Sunflower zdaje sie tez :)
    No ja kochana mam taki brzuszek że juz w sklepie znajome panie zwracaja uwagę ;) czyli widac ;)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadlam na sekundkę bo czasu mało...
    Robię dzisiaj domową pitę, przepis na chlebki pita jest mega prosty wiec mozna zrobic :) do tego pierś, warzywka, sosik i pycha obiad :)

Bylam w miescie, szybkie zakupy zrobione... teraz spacer poki ciasto wyrasta...

Trzymajcie sie kochane!! miłego weekendu <3

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Maja123 Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w którym tyg jesteście że widać brzuszek bo ja w 8 i nic nie zauważyłam A mam jeszcze jedno pytanie czy bierzcie witaminy dla kobiet w ciąży bo mój ginekolog powiedział że żadnych witamin biorę tylko fiolik :)

Maja
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ