WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Jusstin a używałaś tego w białej czy zielonej tubce?

Edit: na wizażu takie widziałam. A teraz patrze ze jest większe opakowanie z taką panią, co nie wygląda jakby była w ciąży :P

Blu ja uzywalam tego: http://www.aptekagemini.pl/elancyl-krem-przeciw-rozstepom-500ml.html

Blu lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    gorzej by bylo jakbyś Ty miała minusa a mąż plusa. Tak jest u nas, ale podobno przy pierwszej ciązy to niegroźne.

U nas jest taka sytuacja. Ja (-) mąż (+)
    Po zakończeniu pierwszej ciąży ( u mnie akurat po poronieniu) otrzymuje się zastrzyk - immunoglobulinę.
    Przy kolejnych ciążach jest już ok.
    Dokładnych szczegółów nie znam.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Dziewczyny u nas jest tak że ja mam - a mąż + to się nazywa konflikt serologiczny. Po każdym poronieniu podaje się imunoglobuline ( zastrzyk w posladek)- ja tak miałam. A i po każdym porodzie też. Trzeba go podać po lyczekowaniu w ciagu 72 h i po porodzie w ciagu 48 h.

Po każdym poronieniu i po każdym porodzie?
    Wg mnie po pierwszym poronieniu/ porodzie.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie zaobserwowalam, ze brzuszek juz lekko wystaje :) Ciesze sie :) U was tez cos juz widac? Anulka, Ciebie nie pytam, bo mamy tu dowody na Twoja piłeczkę ;) I Sunflower zdaje sie tez :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 22:56

Anieńka, Sunflower, Madziuszka lubią tę wiadomość

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny chcialam dolaczyc do Waszej spolecznosci, jednak z tego co czytam jestem daleko w tyle... bylam na pierwszej wizycie, dostalam szereg badan krwi i skierowanie na usg ktore Pani doktor kazala mi zrobic po 14dniach. Wlasnie ten termin mija w przyszlym tygodniu wiec na czwartek jestem zapisana na pierwsze usg. Bylyscie na tym badaniu z mezami/partnerami?
    Nie kazala mi doktorka robic badan bety wiec nie robilam zadnej ale staram sie tymnie panikowac. Licze ze bedzie dobrze i malenstwo bedzie zdrowe i robie wszystko zebystworzyc mu do tego jak najlepsze warunki:)

Witam was serdecznie i trzymam za nas wszystkie mocno kciuki;)

Pozdrawiam,
    Ania

NiecierpliwaKarolina, Anoolka, Blu, Sunflower, kehlana_miyu, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy :-) napisz coś o sobie. Kiedy planowany termin porodu?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodnie z kalendarzem ktory wyswietlil mi sie na tej stronce jestem w 7tygodniu, termin porodu wyliczyl mi kolo 20.10 :)
    Mam 27lat i w kwietniu bedziemy rok po slubie.
    Ogolnie jutro wybieram sie do internisty po wczorajszym bardzo zlym samopoczuciu i dzisiejszym omdleniu w pociagu troche licze na krotkie L4 zeby zregenerowac sily.
    Mam nadzieje ze dojde do siebie i malenstwo pozwoli mi pracowac tyle ile sie da - pracuje w biurze i chociaz robota stresujaca to staram sie uodparniac:) teraz sa wazniejsze rzeczy na glowie niz przejmowac sie korporacja!

Limerikowo, Blu, Rutelka lubią tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2016, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry.
    Matko ja mam spadek mocy, tzn wczoraj miałam....dziś na razie jest lepiej.
    Ja brzucha u siebie nie widzę, jestem płaska jak deska.
    W ciaży z synem przytyłam "aż" 8kg ale jestem na diecie dla cukrzyków, więc to też robi swoje....ciekawe ile teraz mi przybędzie?
    Dobrze że jest weekend to sobie poleże a mąż zajmie się wszystkim.

Anieńka ja na każde usg wchodzę z mężem, a teraz to i rodzinnie bo i z synem.

• Blu Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Anieńka :)
    Nie jesteś na szarym końcu z wizytą, a pewnie zobaczysz juz malucha z serduszkiem <3 . Ja na te pierwsze badania męża nie biorę, dopiero później jak usg robią przez brzuch.

Jusstin dzięki, chyba właśnie na ten krem się zdecyduję ;)

Jusstin lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, a orientujesz się kiedy lekarze zaczynają robić usg przez brzuch?

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl ja mialam teraz w czwartek przez brzuch. Z powodu jednorazowej akcji z krwawieniem lekarz nie chcial dodatkowo podrazniac. Chociaz obraz był nieco bardziej rozmazany. Prenatalne w poprzedniej ciazy też moalam przez brzuch.

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin zwykły od około połowy ciąży z tego co pamiętam.
    Na prenatalnych najpierw "ginekologicznie" a potem przez brzuch. Nie wiem jak wasi faceci, mój trochę był tym skrępowany i ja też nie ukrywam.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój od razu powiedział ze nie wchodzi. Grzecznie czekał pod gabinetem. Twierdzi, ze to zbyt krępujące dla niego. Ja to nam gdzieś bo on zna mnie jak nikt i jego na pewno sie nie krępuje bo jesteśmy bezwstydni ;) no ale jak sie tak uparł to tak bedzie. Z drugiej strony tak mysle ze jak juz brzuszek jest widoczny to chyba nie jest to samo, teraz to dla wszystkich jest jeszcze wielka niespodzianka - zobaczyć cos niezauwazalnego gołym okiem. Nie wiem, w ciąży jestem pierwszy raz.

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż wchodził ze mna w poprzedniej ciąży nawet jak było usg dowcipne. Zresztą pozniej moj gin i tak na każdej wizycie sprawdzal ph, czy jest ok, więc rozbieranie bylo zawsze :p

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Wiecie co aż Wam muszę coś napisać, może kiedyś się trafi komuś taki przypadek.
    W środę byłam na badaniach zleconych przez ginekologa w takiej miejskiej przychodni, odbieram wczoraj wyniki i jak pisałam wcześniej, na toxo igG wyszło mi strasznie duże (650) no i cały wieczór paniki, bo Google powiedziało, że może to świadczyć o niedawno odbytym, bądź obecnym zakażeniu. Już oczywiście mężowi mówię, że pewnie jestem chora i płacz i decyzja powtarzamy i robimy cały panel :) rano szybko do laboratorium w szpitalu, nie byłam tam nigdy, bo mają dość drogo, ale w tej przychodni nie robili awidności.
    Odbieram wynik i co widzę: igG 268 ! no jakim cudem! oczywiście wyszło, że zakażenie już przeszłam dawno temu. Straciłam kompletnie zaufanie do laboratorium w przychodni, gdybym poszła od razu do szpitala to obyłoby się beż stresu i straty mnóstwa pieniędzy :) Kurcze jednak tam mają lepszy sprzęt i są bardziej doświadczeni.

Muszę iść zrobić mężowi obiad, bo dzisiaj zrobiłam sobie dzień chodzenia po sklepach XD

U mnie to samo! W alabie igg 445, w diagnostyce 3 dni później 108 (igm ujemne)! Awidnosc wysoka 0,44. Jeszcze powtórka raz będzie we wtorek, igg i igm - mam skierowanie od zakaznika...

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • powerglide Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MM2016 po każdym poronieniu/amniopunkcji/kordocentezie i innych zabiegach, które mogą doprowadzić do kontaktu krwi matki z krwią dziecka - ponieważ wówczas nie znamy jeszcze grupy krwi dziecka.

Immunoglobulinę podaje się także po każdym porodzie matki Rh "-" gdy dziecko jest Rh "+". Gdy dziecko jest tak jak mama Rh "-" to można odstąpić od podania zastrzyku.
    Na immunoglobulinę są 72 godziny.

Chodzi o to, żeby kobieta nigdy (patrząc pod kątem jej przyszłych ewentualnych dzieci) nie wyprodukowała przeciwciał antyRh które w kolejnej ciąży mogłyby doprowadzić do niedokrwistości płodu lub obrzęku płodu, a w konsekwencji obumarcia dziecka.

Więc dziewczyny Rh "-" domagajcie się zastrzyku po każdym porodzie jeśli dziecko jest Rh "+" ;)

uhFcp1.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejny Październikowy Aniołek :( :*

Nie ma tu jej na liście, na poprzednim wątku też nie widzę na liście, czekającanacud :* Ale pisała kilka wiadomości na tamtym wątku w lutym.

W dziale I trymestr pisała dzisiaj...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2016, 13:07

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Wlasnie zaobserwowalam, ze brzuszek juz lekko wystaje :) Ciesze sie :) U was tez cos juz widac? Anulka, Ciebie nie pytam, bo mamy tu dowody na Twoja piłeczkę ;) I Sunflower zdaje sie tez :)
    No ja kochana mam taki brzuszek że juz w sklepie znajome panie zwracaja uwagę ;) czyli widac ;)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadlam na sekundkę bo czasu mało...
    Robię dzisiaj domową pitę, przepis na chlebki pita jest mega prosty wiec mozna zrobic :) do tego pierś, warzywka, sosik i pycha obiad :)

Bylam w miescie, szybkie zakupy zrobione... teraz spacer poki ciasto wyrasta...

Trzymajcie sie kochane!! miłego weekendu <3

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Maja123 Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w którym tyg jesteście że widać brzuszek bo ja w 8 i nic nie zauważyłam A mam jeszcze jedno pytanie czy bierzcie witaminy dla kobiet w ciąży bo mój ginekolog powiedział że żadnych witamin biorę tylko fiolik :)

Maja
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ