Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Kai wrote:Zrobiłam głupotę i teraz z nerwów spac nie mogę. Wczoraj w restauracji zjadlam sałatkę z kawalkami grillowanego koziego sera. Dopiero w domu sobie poczytalam, ze ten ser nie jest polecany ciezarnym z powodu ryzyka listeriozy. No i zaczelam się martwić. Czy grillowanie jest wystarczającą obróbką termiczną, żeby ser był bezpieczny? Czy powinnam sobie zrobić badanie w tym kierunku? Czy ewentualne zakażenie mogłoby być niebezpieczne na tym etapie ciąży (36 tyg. 4 dni)? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo swiruje trochę.
Wg mnie obróbka cieplna w postaci grillowania w zupełności wystarczy. Do tego przecież musiałabyś mieć naprawdę pecha, żeby z tym serem było coś nie tak. Myślę, że nie masz się czym martwić.
Kai lubi tę wiadomość
-
Z kilku różnych i trochę inwencji własnej. Z grubsza:Kasik2 wrote:Te sowki to sama słodycz
100 razy fajniejsze niż gotowe girlandy
Z jakiego wzoru korzystalas?
- tulow stad: http://www.repeatcrafterme.com/2012/06/crochet-owl-family-amigurumi-pattern.html
- skrzydelka stad: http://engsidrun.spire.ee/blogs/blog1.php/free-pattern-crocheted-owls
- oczy na czuja, ale wzorowalam sie na: http://wolnymczasem.pl/girlanda-z-sowkami/
- lancuszek na czuja
Pumpkin lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNieciepliwaKarolina
pdwnie ze po cc bedziesz karmic, najwazniejsze zeby przystawiac dziecko do piersi raz jednej raz drugiej na poczatkj teho pokarmu jest mniej ale sie nie przejmuj z kazdym dniem jest coraz wiecej a tyle ile bd miec dziecku napoczarku wystarczy. Co moge polecic od razu po plwrocid do dlmu laktator w ruch- nawet jak bedziesz miec wrazenie ze piersi sa puste a do laktatora nic nke bedzie leciec, chodzk o sama stymulacje gruczolow mlekowych , i najlepijpokazdymkarmieniu odciagac nadmiar i masowac piersi. Powinno pomoc jak bys na poczatku sie stresowala
NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość
-
India9 wrote:Nie, nie wykonywałam żadnych ćwiczeń. Czasami mięśnie kegla, ale to jak mi sie przypomniało. Główka małej ma 33,5 cm.
Az wzięłam centymetr, żeby sobie to zobrazować, bo ja nadala nie wierze w to ze anatomicznie jest mozliwe zeby Mały "stamtąd" wyszedł
India9 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry!
Dzień zamienił się w noc - noc zamieniła się w dzień.
Normalnie, to bym pomyślała, że może mam depresje.
Brak pracy mi chyba nie służy.
Dość tego pomyślałam i umówiłam się do kosmetyczki, fryzjera, na mani i pedi.
Mimo tego, że wszystko mnie boli przeżyje końcówkę tej ciąży z godnością!
A rodzić też będę elegancka na ile się da
We wtorek mam pierwsze KTG i wizytę z anestezjologiem i neonatologiem.
Chciałam tylko dotrwać do tego momentu. Wygląda, że mi się uda
kkkaaarrr - ale super sowy! masz talent!
Anieńka - ja przyklejałam takie naklejki, co prawda nie dla Młodego. Nie jest to jakaś mega skomplikowana akcja, tylko potrzeba cierpliwości, szczególnie przy krawędziach
Kai - bardzo ciężko jest zdobyć prawdziwy nie pasteryzowany ser, szanse są nikłe, że na taki trafiłaś. A temperatura na grillu jest o tyle wysoka, że zabija wszystkie bakterie i zarazki.
demi_01, Rutelka, Chwilka84, kkkaaarrr, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU ns tez leniwa niedziela, maly je spi j tak w kolo
ja odpoczywam bo niedospana jestem, i dzisiaj stwierdzilam ze brakuje mi brzuszka jakos tak puto bez niego 
Ale maly jest cudowny i to najwazniejzze
Mamusie brzuchatki jak sie czujecie, zbliza sie u ktorejs porod ???
-
My z mężem zdecydowaliśmy się na duży szablon w pokoju Olusia, który malowaliśmy farbą. Bałam się, że w razie zmiany koncepcji ciężko jest usunąć naklejki ze ściany, chociaż pewnie są na to jakieś sposoby. Po wykonaniu szablonu - choć było z tym wbrew pozorom sporo precyzyjnej pracy i zabawy - męża rozpierała mega duma, co tym bardziej mnie cieszyłoAnieńka wrote:Kupowala ktoras naklejki na sciany do pokoiku malenstwa?
Ten mi sie podoba
http://allegro.pl/showitem/description/5089160191.html
Zastanawiam sie czy to duza sztuka zeby przykleic to do sciany;)
-
nick nieaktualnyMarlon
Do porodu nie mozna miec paznokci zrobionych ani pomalowanych plytka paznokcia musi byc "czysta i naturalna"
A na porod masz jeszcze czas kochana to dopiero 36 tc takze sie nie stresuj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2016, 17:03
marlon lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEvelle ani u dłoni ani u nóg, tu w końcu chodzi o nasze bezpieczeństwo i nic się nam nie stanie jeśli będziemy rodzić bez upiększonych paznokciEvelle wrote:Ale te od nóg chyba można mieć pomalowane? Wydawało mi się ze można aby dłonie czyste
Evelle lubi tę wiadomość
-
Ja bardziej chciałam skórki wyciąć, pelling na stopy zrobic bo nie dosiegam. Masaz i takie tam.

No i tez moj lekarz mowi, ze w dzisiejszych czasach jest taki sprzecior, ze ocena plytki paznokcia nie jest kluczowa w komplilacjach okoloporodowych.
-
nick nieaktualny2 dni zaglądałam na forum tylko na chwilę sprawdzić, czy dzieci nie przybyło

Doczytałam właśnie przed chwilą weekendowe wpisy.
Kkkaaarrr super te sówki, zdolna jesteś!
Długo dziś nie posiedzę przez monitorem, bo muszę się ogarnąć: depilacja, paznokcie, pięty, dopakować torby do szpitala i jutro rano ruszamy.
Kto jutro ma cesarkę? Bo zapomniałam?
Wiem, że Kasia! ma w środę, tak? Powodzenia.
No i tak jak pisałam wcześniej, listę uzupełnię dopiero po powrocie ze szpitala, na bieżąco będę czytać i komentować forum, ale z listą zawalczę po powrocie... chyba, że ktoś ją będzie uzupełniał, a potem przekleję ją na swój pierwszy wpis.
Wszystkim mamusiom kibicuję, sama się jeszcze nie stresuję... podejrzewam, że tak od razu jutro nie urodzę, że będą mnie badać itp. No nie wiem... wydaje mi się, że może za kilka dni. No chyba, że synek będzie chciał sam wyjść bez ponaglania.
marlon, diewuszka86, mizzelka, szynszyl, Blu, kkkaaarrr, India9 lubią tę wiadomość
-
Anieńka wrote:Kupowala ktoras naklejki na sciany do pokoiku malenstwa?
Ten mi sie podoba
http://allegro.pl/showitem/description/5089160191.html
Zastanawiam sie czy to duza sztuka zeby przykleic to do sciany;)
Ja zamierzam kupić, dziś zamawiamy. Przykleić pomoże mi siostra, która ma zdolności jeśli chodzi o wszystkie manualne prace
-
marlon wrote:Ja bardziej chciałam skórki wyciąć, pelling na stopy zrobic bo nie dosiegam. Masaz i takie tam.

No i tez moj lekarz mowi, ze w dzisiejszych czasach jest taki sprzecior, ze ocena plytki paznokcia nie jest kluczowa w komplilacjach okoloporodowych.
Ja odpuściłam robienie paznokci przed porodem. Za to jutro wybieram się do fryzjera
marlon lubi tę wiadomość