X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 11 października 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK, ewuszka gratulacje dziewczyny! Wypoczywajcie i napawajcie się bliskością swoich maluszków <3

Oliwcia na chwilę obecną jest prawdziwym aniołkiem <3 W dzień śmiało przesypia 3 godziny, natomiast w nocy potrafi przespać nawet 5. Początkowo obawiałam się, że konsekwencją takiego trybu życia będzie słaby przyrost wagi, ale jak się okazało na wczorajszej (pierwszej) wizycie położnej, przybrała 110g przez trzy dni. Bardzo mnie to cieszy, tym bardziej, że pierwsze kroki przy karmieniu piersią są strasznie ciężkie i wymagają nie lada cierpliwości (a ze strony brodawek - wytrwałości). Swoją drogą u mnie na popękane, wręcz poharatane brodawki sprawdził się balsam do brodawek sutkowych Bubchen Mama - właściwie w trzy dni ranki zniknęły i mała może sobie śmiało cycać, bez sprawiania mi tego okropnego bólu, co w dwóch pierwszych dniach :) W piątek mamy mieć kolejną wizytę położnej i jeśli córcia nadal będzie tak ładnie przybierać, to w weekend - o ile pogoda dopisze - będziemy mogły się werandować :) Z mniej przyjemnych kwestii to małej zdarzają się dokuczliwe wzdęcia/kolki? Ciężko mi to jeszcze określić, ale muszą być dla niej wyjątkowo dokuczliwe, bo strasznie przebiera wtedy nóżkami i robi się czerwona z wysiłku. Położna poleciła nam probiotyk Bio-Gaia, stosujemy od wczoraj i zobaczymy, czy będzie lepiej, czy nie.

P.S. Nie sądziłam, że noworodki potrafią tak często się uśmiechać. Wiem, że robią to zupełnie nieświadomie, ale serce matki odbiera je jakby były skierowane właśnie do niego <3 Coś pięknego!

Jutysia, Reni@, Anoolka, mizzelka, szynszyl, Blu, kalika, diewuszka86, Kasik2, Sylwia_i_Niki, Ibiza, kehlana_miyu, Dea28 lubią tę wiadomość

klz9upjyjtca1iud.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy od wczoraj w domu i próbujemy ogarnąć nowa rzeczywsitość:)
    Kiepsko nam idzie kp, ale uczymy sie.
    Powodzenia dla wszystkich nowych mamusiek,nie zdazylam poczytac nas, ale moze znajde chwilke.

mizzelka, szynszyl, NiecierpliwaKarolina, diewuszka86, marlon, Reni@, Kasik2, Sylwia_i_Niki, Ibiza, Ola_Ola, kehlana_miyu, Dea28 lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Wiesz jeszcze mąż / żona okej.
    Ale jak przychodzą obcy ludzie z wydzierającymi się dziećmi i zaflukana cała rodzina to przeraża mnie to.
    Mój mąż cierpi bo nie każe mu przyjeżdżać, żeby jak najszybciej się wykurował. Kupił maskę w razie czego żeby nie oddychać na synka. A tu co chwila płaczą się zakichani o zasmarkani ludzie.
    Potrafię zrozumieć ze kazdy chce zobaczyć nowego członka państwa. Ale czemu jego kosztem ? Jeszcze rodzina najbliższa OK ale jak przychodzą koleżanki i koledzy świeżo upieczonych rodziców to przesada.

Przepraszam za wyżalanie :)

Wiecie co najbardziej mnie Boli? Nie blizna po cc, nie brzuch, nie kręgosłup, a sutki :) najbardziej bolą mnie sutki.
    Jak bym była na sali z kobietą do której przychodzą chorzy goscie, nawet najblizsza rodzina to bym poprosiła oto żeby wyszli. Przecież to chodzi o zdrowie noworodków. A tych odwiedzin kolegów i koleżanek to już w ogóle nie rozumiem.

mizzelka lubi tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia i Ewuszka Gratulacje dla was :) niech maluszki zdrowo rosną ;)

Wzięłam się za firany i okna... trzeba próbować wszystkiego... i tak czy leze czy stoję czy chodzę to wszystko mnie boli. Ughh.

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    A my meldujemy się z domku :) mały chyba odczuwa lekki stresik bo spał niecała godzinkę i znów mamy potrzebuje.

Przede mną obcinanie paznokci :/ aż się boje takie maleństwa.
    Dasz rade :)
    Początki zawsze wydają się straszne :D

adrenalina lubi tę wiadomość

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewuszka gratuluję :) trzymajcie się cieplutko :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie rozumiem ze nie ma wew przepisow szpitala dot odwiedzin matek I niemowlat na salach poporodowych

tam gdzie zamierzam rodzic na POlnej w Poz jest formalnie zakaz odwiedzin z dziecmi do 15rz, oczywiscie chodzi o wzgledy zdrowotne by zarazy zadnej nie przywlec

osobiscie nie wyobrazam sobie wracac za 2 tyg z chorym noworodkiem na zakazna lub innym silnym wirusem przeziebienia

w Irl wlasnie mnie to przerazalo I przeraza ze wala rowno wszycy mali I duzi jakby tych 3 dni nie mogli poczekac na wlasne odwiedziny w domu

my tam z 1sza corka 5tyg bylismy sami I bylo ok

Anoolka lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina, ja obcinalam paznokcie na śnie. Wtedy maluch jest totalnie wyluzowany i nie rusza rączkami, przez co jest małe prawdopodobieństwo przypadkowego zranienia.

Sunshine, co do uśmiechów to zgadzam się w 100%. Mój Miki też ciągle robi te uśmiechnięte grymaski, które roztapiają moje serce <3

Chwilka, nie łam się, u nas też było kiepsko z kp. Gdyby nie mąż i mama chyba bym się poddała, ale szczęśliwie nie pozwolili mi się poddać i dziś mały już pięknie ssie cyca. Nie wiem jaki Wy macie problem, ale nas uratowały silikonowe kapturki.

Reni@ lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przyznaje ze tez mialam stracha na 1sze paznokcie, ale dalam rade ;-) nie bylo to takie straszne
    lepsze obciete niz podrapanie po twarzy

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nadrobię Was później! Jestem po wizycie, skurcze mnie łapią co chwilę po badaniu, mam rozwarcie na ponad 6cm i mam nie czekać dłużej jak pół godziny od pierwszego skurczu. Czekam jeszcze 20 min i jak będą łapać dalej to jadę na ip. Ogólnie ponad pół porodu za mną. Trzymajcie kciuki!

adrenalina, Jutysia, NiecierpliwaKarolina, xMadzik, kalika, Reni@, lu.iza, marlon, mizzelka, Sylwusia100, szynszyl, Blu, Sylwia_i_Niki, Kasik2, Ola_85, Ibiza, Anoolka, kasia_1988, linka89, India9, diewuszka86, kehlana_miyu, Dea28 lubią tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Sylwia. Powodzenia! Z takim rozearciem to nie ma na co czekac tylko pędem na IP

Sylwia91 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tylko problem w tym że mam wrażenie ze skurcze słabną... :( nie wiem już sama co robić.

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewuszka - gratulacje!

Sylwia91 - powodzenia!

Te tabuny ludzi z buciorami z dworu i zarazkami w szpitalach to skandal.

Mnie tak ciotka załatwiła, przytachała kuzyna, żeby mnie zobaczył jak się urodziłam i skonczyło się na zapaleniu płuc.

To jest skrajnie nieodpowiedzialne i ludziom brakuje wyobraźni.

Sylwia91, Anoolka lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia może jakby oksy podlaczyli to by coś ruszyło? Pochodź jakoś pobudzi się to może... kurde 6 cm? Wow.

Ja po umyciu okien i wybraniu powieszenia firan stwierdzam że syn dalej ma mnie w głębokim poważaniu.

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    No tylko problem w tym że mam wrażenie ze skurcze słabną... :( nie wiem już sama co robić.
    To nic rozwarcie na 6 to juz nie przelewki. Ja w pierwszej ciaży przy przyjęciu miałam 7 cm a skurcze wcale nie były jakieś regularne czy bardzo silne a za 2 godziny już miałam synka przy sobie

Teraz na IP było 4 cm i urodziłam za 2 godziny i 20 minut

Oczywiscie zrobisz jak zechcesz ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 19:07

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro do szpitala a w czwartek cesarka. Od czerwca straszyli mnie wcześniejszym porodem a jak narazie to nie mam zadnych skurczy i nic się nie dzieje. Całe szczęście ze maluszek tyle wysiedział.
    Sylwia to ty masz piękne rozwarcie :-)

marlon, Reni@, mizzelka, Ibiza, Ola_Ola, diewuszka86, Blu, Sylwia91, kehlana_miyu, Dea28 lubią tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91

Jedz na ip, mimo wszystko czy sa skurcze czy nie poloza cie do spzitala i beda obserwowac bo to momemt moze sie rozbujac.,trzymam kciuki, no chyba ze juz urodzilas ! :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ratunkuuu

Boli mnie okropnie gardlo :/ prenalen jest slaby a nic wiecej nie mozna masakra boli mnie glowa :( okropnie sie boje zeby maluch sie nie zarazil....m8j maz dopiero co hyl chpry i mial goraczke praktycznie do niego sie nie zblizalam zeby mnie nie zlapalo i nie wiem skad sie to przyplatalo :(

• Evelle Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia123 a może płukanie woda z solą kuchenną Ci pomoże?

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia powodzenia :-)

Z tymi odwiedzinami to macie rację, powinien być zakaz na oddziale. Ja właśnie cierpię i mam przykład jak to się roznosi. W niedzielę były u mnie koleżanki w odwiedzinach z mężami i z dziećmi. Ogólnie super impreza, ostatnia przed porodem. Przynieśli jeszcze rzeczy dla maluszka. Byłam bardzo zadowolona do czasu jak mnie nie złapały wymioty i biegunka :-( wszystkie dzieci zdrowe a dorośli się pochorowali. Dzieciaki szczepione na rota więc objawów żadnych ale wirusy przenoszą :-(

klz9zbmhugl0l61p.png
‹‹ 924 925 926 927 928 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ