X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Moja gin pracuje w szpitalu w którym mam zamiar rodzic, wiec mogłaby się postarac o refundację...
    Dziś na wizycie powiedziała, że nie może mi wystawić z refundacja...
    nie wystawi Ci bo w takim razie ma tylko prywatny gabinet a ze pracuje w szpitalu to tylko na plus dla ciebie przy porodzie. recepty ci nie wpisze bo sa inne dane i jakoes tam procedury itd. nigdy sie w to nie zaglebialam. recepta taka szpitalna to tylko niestety po szpitalu. nie raz bylam swiadkiem jak ludzie podcjodzili do szpitala do swojego lekarza po rexepty i tez dostawali z ganinetu nie ze szpitala recepte :)

6sutskjolve431gm.png

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Nieprawda. Mój przyjmuje tylko prywatnie a dostaje leki z refundacja. Biorę clexane i płace 37 zł na 10 dni
    to ciekawi mnie bardzo jak to rozlicza :)
    swoja droga chcialabym zobaczyc taka recepte z prywatnego gabinetu. byc moze sa jakies procedury ktorych nie znam. ale tak jak pisalam prywatnie nie wypisuja refundowanycj bo nie maja jak tego rozliczyc tak mowil mi dr i nawet pielegniarki i babki w aptece.

6sutskjolve431gm.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia wrote:
    ale po prostu nie dopisała "R" czy wpisała wyraźnie 100%?

pierwszy raz Ci tak wypisała? (nie pamiętam czy jesteś jedna z dziewczyn, które biorą stale), może nie ma podpisanej umowy z NFZ i nie może wystawiać z refundacją? (niezależnie od tego czy Ci się należy czy nie)

o widzę że dziewczyny już odpisały ;)
    Pierwszy raz dostałam receptę od niej. Wcześniej ze szpitala i to po tym incydencie z nogą. Clexane wystarczy mi do do 06.08. Kolejna wizytę mam 07.08. Gin powiedziała ze być może będziemy wtedy odstawiac i teraz mam dylemat czy wykupić receptę, bo dostałam od niej nowa. Chore to jest bo wydam 500 zł a okaże się, że nie skorzystam, a recepta ważna od dziś 7 dni... tak jakby w ogóle nie liczyla się z tym, że to nie są małe pieniądze. Strasznie jestem na nią zla...

Mam napisane 100%...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2017, 20:17

dqpr3e5e0v8168du.png

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak myslalam chodzi i nfz... ponizej cytat
    "Lekarz w prywatnym gabinecie ma prawo wypisać receptę na leki refundowane pod warunkiem, że ma podpisaną umowę z Funduszem. To prawo, a nie obowiązek.

Niektórzy natomiast twierdzą, że skoro wizyta jest prywatna, to pacjent nie ma prawa do recepty refundowanej. Warto w tej kwestii skonsultować się z oddziałem NFZ i zapytać o tego rodzaju świadczenia."

6sutskjolve431gm.png

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Pierwszy raz dostałam receptę od niej. Wcześniej ze szpitala i to po tym incydencie z nogą. Clexane wystarczy mi do do 06.08. Kolejna wizytę mam 07.08. Gin powiedziała ze być może będziemy wtedy odstawiac i teraz mam dylemat czy wykupić receptę, bo dostałam od niej nowa. Chore to jest bo wydam 500 zł a okaże się, że nie skorzystam, a recepta ważna od dziś 7 dni... tak jakby w ogóle nie liczyla się z tym, że to nie są małe pieniądze. Strasznie jestem na nią zla...

Mam napisane 100%...
    ale to masz jeszcze w domu leki do tego 6.08? bo skoro wizyte masz 7.08 a leki w domu masz to ja bym juz nie wykupywala najwyzej 7.08 dostaniesz druga recepte i wtedy wykupisz. chyba ze zle zrozumialam :)

6sutskjolve431gm.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    ale to masz jeszcze w domu leki do tego 6.08? bo skoro wizyte masz 7.08 a leki w domu masz to ja bym juz nie wykupywala najwyzej 7.08 dostaniesz druga recepte i wtedy wykupisz. chyba ze zle zrozumialam :)
    Dobrze zrozumiałas i chyba tak zrobię :)
    Wcześniej nie wiedziałam że będę miała na styk, ale dokładnie policzylam :)

dqpr3e5e0v8168du.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się jeszcze czy jakbym zapisała się gdzieś do gina na NFZ to czy mógłby wypisać mi receptę na ryczałt w razie w gdybym pokazała my dokumenty, że mam w zaleceniach...

dqpr3e5e0v8168du.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    to ciekawi mnie bardzo jak to rozlicza :)
    swoja droga chcialabym zobaczyc taka recepte z prywatnego gabinetu. byc moze sa jakies procedury ktorych nie znam. ale tak jak pisalam prywatnie nie wypisuja refundowanycj bo nie maja jak tego rozliczyc tak mowil mi dr i nawet pielegniarki i babki w aptece.

Może mają jakąś umowę bo nawet można w klinice kupić leki do IVF. I napewno są refundowane do bez refundacji 660 za opakowanie a z refundacja 200.
    To nawet nie wiedziałam że mam szczęście że wszystkie recepty mam refundowane :D :D

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Zastanawiam się jeszcze czy jakbym zapisała się gdzieś do gina na NFZ to czy mógłby wypisać mi receptę na ryczałt w razie w gdybym pokazała my dokumenty, że mam w zaleceniach...

A masz fajnego lekarza rodzinnego? Bo jeśli tak to może on przepisze receptę żeby miała ref?

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A recepta chyba ważna 30 dni? Tylko na antybiotyk 7 dni.

1JyDp2.png
  • Barbie24 Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się, że po wizycie wszystko super.Dziś lekarka się spisała i wszystko dokładnie pooglądała.Było usg III trymestru, pomiary się zgadzają z wiekiem wg OM, narządy też w porządku.Dzidzia waży 1490g, nie sądziłam, że już taka duża jest!Ja od ostatniej wizyty, czyli przez miesiąc przytyłam 1 kg, więc nie jest najgorzej.Łącznie przybyło mi 8 kg.
    Ale jestem zadowolona <3 :) :) :)

nadziejastru, dżdżownica, smeg, Treselle, Caro, czekajacanacud1, KasiaHaBe, pola89, Mika2009, Natikka123, Agnesqe, BurzaHormonów, Pampcia, Ripley84, E_w_c_i_a, kiti, almaanies, Dziobuś lubią tę wiadomość

• nadziejastru Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też ginekolog prywatnie wypisuje recepty refundowane, ma na swojej stronie nawet podane, że posiada umowę z NFZ.

Dżdżownica pokaż komplecik :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/83c1e76dff51.png

smeg, Caro, Treselle, pola89, nadziejastru, aaniluap, Agnesqe, madlene88, kiti, almaanies, Dziobuś lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się spasła, chyba przez cukrzycę, bo tydzień temu na USG trzeciego trymestru ważyła 1550 g, o 2 tygodnie ponad termin. Lekarz powiedział, że jak będzie dalej rosnąć w tym tempie, to przy porodzie będzie 3600 i trochę się przeraziłam :P Na połówkowym szacowane było raczej 2600 (ja tyle ważyłam przy porodzie) ;) Na szczęście byłam w końcu u diabetologa, mierzę cukier i jest już ok, więc mam nadzieję, że trochę zwolni :) Strasznie ostatnio szaleje w brzuchu, czuję ruchy praktycznie przez cały dzień. Na szczęście nie kopie boleśnie. Od kilku dni napina mi się brzuch wieczorami i nocą, ale też nie boli, więc na razie nic nie robię.

Treselle, Mika2009, E_w_c_i_a, almaanies, Dziobuś lubią tę wiadomość

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy Wasi ginekolodzy mówili Wam coś na temat pobraniu krwi pepowinowej po porodzie do banku komórek macierzystych?

dqpr3e5e0v8168du.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Dziewczyny, a czy Wasi ginekolodzy mówili Wam coś na temat pobraniu krwi pepowinowej po porodzie do banku komórek macierzystych?

Mi mówili o tym w szkole rodzenia, nawet film jakiś pokazywali jak to wygląda.

1JyDp2.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Mi mówili o tym w szkole rodzenia, nawet film jakiś pokazywali jak to wygląda.
    Dzdzownica, i co na ten temat myślisz?

dqpr3e5e0v8168du.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mówili, ogólnie pewnie warto jak kogoś stać, chociaz i tak nie ma pewności, że ta krew pomoże przy ewentualnej chorobie...

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle - jak masz dostęp do lekarza rodzinnego to próbuj na NFZ. A do kogo chodzisz z tą nogą ? Jak zapalenie to nawet na nogę Ci się należy. Chyba że Twoja ginka zdecyduje inaczej i Ci odstawi.
    Ja na szczęście mam refundowane bo inaczej chyba pożyczkę bym musiała brać: wizyta co 3 tyg koszt 200 zł, badania różnie (od 50 - kliku stów) i jakby doszedł nierefundowany clexane to niezła sumka by się uzbierała.

A ja jutro ruszam z przeglądem ciuszków :) To znaczy mąż będzie kartony nosił z poddasza a potem będziemy się bawić ;)

PS u mnie też mała w brzuszku dziś szaleje cały dzień.
    Pokusiłam się i zmierzyłam sobie pas - no masakra 96 cm

iv09mg7ynbajyosc.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treselle wrote:
    Dzdzownica, i co na ten temat myślisz?

Bardzo to jest drogie i tak naprawdę niewiele jest przypadków że krew pepowinowa uratowała dziecko. Jeśli się nie mylę to w ciągu ilus tam lat było 40 albo 60 takich przypadków.
    My się na to nie zdecydujemy.

1JyDp2.png
‹‹ 1012 1013 1014 1015 1016 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ