X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kontroli ZUSU to jeśli kogoś nie zastana często wzywają na komisję lekarska ciezarna lub zwracają się z prośbą do ginekologa o przesłanie dokumentacji medycznej w celu weryfikacji zasadności wystawienia zwolnienia.
    Jest to przede wszystkim uciążliwe bo nawet jesli prosza tylko o informacje z wyjasnieniem gdzie i dlaczego sie bylo w trakcie kontrolo to zasiłki zostają wstrzymane do czasu wyjasnienia. Przy komisji jest jeszcze mniej ciekawie bo w wielu przypadkach świadczenia zostają po prostu cofniete. Pismo do ZUS z info o zmianie adresu ze względu na pomoc mamy zawsze można wysłać i ma się wtedy podkładkę przy ewentualnych problemach i szybsze załatwienie sprawy. Nie wiem jak weryfikowane są osoby do kontroli ale moja przyjaciolka miała w ciąży 2 razy mimo że ZUS miał info o jej pobytach w szpitalu, a pracownik mojej firmy który od kilku lat nie miał miesiąca bez minimum tygodnia zwolnienia ani razu. Porażka!

Lola83, ja nadal pracuje i mam zamiar tak długo jak będę w stanie. Po pierwsze; prace mam bardzo lekką, siedzącą i absolutnie się nie przemęczam, po drugie; w domu albo zwariowalabym z nudy albo znalazła sobie o wiele bardziej męczące zajecia, a po trzecie; wole uniknąć codziennego przesadywania u mnie teściowej która teoretycznie zapowiedziala chec pomocy, a w praktyce oznaczałoby to niekończąca się litanie jej bolączek i moje psychiczne wykańczanie :P

02502cdf1c.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko moje zadało mi dzisiaj jedno z trudniejszych pytań. Otóż mój czterolatek zapytał: "Mamo, a jak Ty mnie urodziłaś?" Normalnie prawie się kiełbaską zakrztusiłam, którą jadłam :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 16:58

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zus to ja mam z nimi takie przeboje że mogę książkę napisać :)
    Jeśli będzie kontrola to w życiu nie piszcie że byliście w sklepie. Na spacerze, w aptece a najlepiej ze spalyscie. Ja jak jechałam do mamy podczas zwolnienia to zawsze pisałam do ZUSu pismo ze że względu na pogarszają się stan zdrowa potrzebuje pomocy i będę znajdować się pod takim to a takim adresem. Problem z głowy bo zanim dotrze do nich pismo to nie zdążą tego sprawdzić.
    Teraz w ciąży miałam jedna kontrolę, dostałam pismo ze wstrzymują wypłatę do momentu złożenia wyjaśnień. Napisałam że spalam i nie było problemu. Ale kasę za luty dostałam w kwietniu.

madlene88 lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja też jestem październikowa :) termin na 25.10. Mogę dołączyć? Często Was podczytywałam, ale dopiero odważyłam się odezwać ;)

Myszaq, czekajacanacud1, mana, Caro, KasiaHaBe, JustNatalie, Bella_Bella, E_w_c_i_a, patulla, Natikka123, kiti, monaJa, Dziobuś, Barbie24, Kimmy lubią tę wiadomość

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Dziecko moje zadało mi dzisiaj jedno z trudniejszych pytań. Otóż mój czterolatek zapytał: "Mamo, a jak Ty mnie urodziłaś?" Normalnie prawie się kiełbaską zakrztusiłam, którą jadłam :O
    Haha u mnie tez juz padlo to pytanie. :-) ale ja mialam wymowke bo mialam CC :-P Pani doktor rozciela mamie brzuszek i jestes. Czekam jeszcze na pytanie "ale jak ja sie w brzuszku znalazlam"

patulla lubi tę wiadomość

• Myszaq Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Ja też jestem październikowa :) termin na 25.10. Mogę dołączyć? Często Was podczytywałam, ale dopiero odważyłam się odezwać ;)

Witaj Pola89 :) Jak samopoczucie? Mamy termin na ten sam dzień :)

pola89 lubi tę wiadomość

r5e60m8.png

ek9ze75.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola Pola <3

pola89 lubi tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w tamtym roku 3 msc na z L4 ciążowym, żadnych kontroli..

Teraz jestem od lutego i też żadnych kontroli, a nie mam umowy na czas nieokreślony... w weekend jadę na komunię kilkaset km dalej i nigdzie nie będę tego zgłaszać, nie boje się wychodzić z domu, bo kontrola, bez przesady... w weekendy praktycznie jestem na wsi u rodziców... a jak będzie to będzie, wątpie, żeby mieli jakiekolwiek podstawy żeby nie wypłacić kasy w tym czy w następnym miesiący, po złożeniu wyjaśnień, chyba, ze ktoś całe zwolnienie na Teneryfie siedzi i się chwali tym publicznie, to wtedy mogą mieć podstawy żeby nie wypłacić hehe :)

mana, monaJa lubią tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 witamy :)

pola89 lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • pola89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszaq wrote:
    Witaj Pola89 :) Jak samopoczucie? Mamy termin na ten sam dzień :)
    Ooo! Jak fajnie :) czuję się dobrze :) czekam aż w końcu mi jakiś brzuszek wyskoczy :D a jak u Ciebie? Wiesz już, kogo masz w brzuszku? :)

30 lat

27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • czekajacanacud1 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustNatalie wrote:
    Ja w jednej firmie od 4 lat. Umowa na czas nieokreślony od roku, wczesniej bez przygód z zusem więc chyba nie jestem zbyt łakomym kąskiem dla nich.

Nieraz boję się kontroli, no ale kurcze, skoro mam 2 czyli mogę chodzic, to przecież mogę iść chociażby na spacer, który przecież jest dla nas ciężarnych formą dbania o zdrowie itd.
    Staram sie znaleść jakąś rozsadną równowagę w tym i nie zwariować. Chodze do sklepu kupić rano bułki, czasem pojdę na spacer. Na wakacje i tak nigdzie nie jadę w tym roku, bo nie czuję sie na siłach.
    identycznie u mnie 4 lata w jednejbfirmie od roku umowa na stale. raz bylam w ciagu tych 4 lat na chorobowym raptem 5dni. i to bylobtego roku wiec raczej chyba nie jestem łakomym kąskiem :P

6sutskjolve431gm.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    Pola Pola <3
    <3 Ciebie też tu widziałam :D i Bellę :) i Caro :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 17:42

Caro lubi tę wiadomość

30 lat

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rety, ale dziewczyny nakupiłam dzisiaj rzeczy dla córeczki :) Dwie zawieszki do smoczka, ochraniacz na szczebelka, matę do zabawy i rożek usztywniany. Zakochałam się w tym wszystkim!!! Matka wariatka ;p Popłynęłam :)

pola89, Myszaq, mana, KasiaHaBe, JustNatalie, natty85, Natikka123, kiti, Treselle, monaJa, Dziobuś, Kimmy lubią tę wiadomość

• pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się szybko na zwolnienie nie wybieram. Biorę pod uwagę przełom sierpnia i września :) no chyba, że zmuszą mnie inne rzeczy... I chyba tylko ja mam taką do d... sytuację, że po 3,5 roku kończy mi się umowa w firmie i powinnam teraz dostać na stałe, ale z uwagi na ciążę spodziewam się przedłużenia do dnia porodu :/

30 lat

• Myszaq Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Ooo! Jak fajnie :) czuję się dobrze :) czekam aż w końcu mi jakiś brzuszek wyskoczy :D a jak u Ciebie? Wiesz już, kogo masz w brzuszku? :)

Brzuszek lekki już jest a na płeć czekam niecierpliwie. Może wizyta w przyszłym tygodniu coś podpowie :)

r5e60m8.png

ek9ze75.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszaq wrote:
    Brzuszek lekki już jest a na płeć czekam niecierpliwie. Może wizyta w przyszłym tygodniu coś podpowie :)
    Też mam wizytę w przyszłym tygodniu :D w środę :) i też mam nadzieję dowiedzieć się czy noszę chłopca, czy dziewczynkę :)

Myszaq lubi tę wiadomość

30 lat

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesqe wrote:
    O rety, ale dziewczyny nakupiłam dzisiaj rzeczy dla córeczki :) Dwie zawieszki do smoczka, ochraniacz na szczebelka, matę do zabawy i rożek usztywniany. Zakochałam się w tym wszystkim!!! Matka wariatka ;p Popłynęłam :)
    Pochwal sie fotkami!
    Ja sie zastanawiam nad becikiem z minky ale czy on nie bedzie za gruby?

• madlene88 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Jeśli chodzi o zus to ja mam z nimi takie przeboje że mogę książkę napisać :)
    Jeśli będzie kontrola to w życiu nie piszcie że byliście w sklepie. Na spacerze, w aptece a najlepiej ze spalyscie. Ja jak jechałam do mamy podczas zwolnienia to zawsze pisałam do ZUSu pismo ze że względu na pogarszają się stan zdrowa potrzebuje pomocy i będę znajdować się pod takim to a takim adresem. Problem z głowy bo zanim dotrze do nich pismo to nie zdążą tego sprawdzić.
    Teraz w ciąży miałam jedna kontrolę, dostałam pismo ze wstrzymują wypłatę do momentu złożenia wyjaśnień. Napisałam że spalam i nie było problemu. Ale kasę za luty dostałam w kwietniu.
    oo dobrze widziec co w razie czego zrobic

ckai9n73kv974yz0.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:

Pola, witaj u nas :)

pola89 lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mana wrote:
    Pochwal sie fotkami!
    Ja sie zastanawiam nad becikiem z minky ale czy on nie bedzie za gruby?

Zakupy internetowe na www.dolly.com.pl ;) Polecam cudne rzeczy :)

mana lubi tę wiadomość

‹‹ 684 685 686 687 688 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ