X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kontroli ZUSU to jeśli kogoś nie zastana często wzywają na komisję lekarska ciezarna lub zwracają się z prośbą do ginekologa o przesłanie dokumentacji medycznej w celu weryfikacji zasadności wystawienia zwolnienia.
    Jest to przede wszystkim uciążliwe bo nawet jesli prosza tylko o informacje z wyjasnieniem gdzie i dlaczego sie bylo w trakcie kontrolo to zasiłki zostają wstrzymane do czasu wyjasnienia. Przy komisji jest jeszcze mniej ciekawie bo w wielu przypadkach świadczenia zostają po prostu cofniete. Pismo do ZUS z info o zmianie adresu ze względu na pomoc mamy zawsze można wysłać i ma się wtedy podkładkę przy ewentualnych problemach i szybsze załatwienie sprawy. Nie wiem jak weryfikowane są osoby do kontroli ale moja przyjaciolka miała w ciąży 2 razy mimo że ZUS miał info o jej pobytach w szpitalu, a pracownik mojej firmy który od kilku lat nie miał miesiąca bez minimum tygodnia zwolnienia ani razu. Porażka!

Lola83, ja nadal pracuje i mam zamiar tak długo jak będę w stanie. Po pierwsze; prace mam bardzo lekką, siedzącą i absolutnie się nie przemęczam, po drugie; w domu albo zwariowalabym z nudy albo znalazła sobie o wiele bardziej męczące zajecia, a po trzecie; wole uniknąć codziennego przesadywania u mnie teściowej która teoretycznie zapowiedziala chec pomocy, a w praktyce oznaczałoby to niekończąca się litanie jej bolączek i moje psychiczne wykańczanie :P

02502cdf1c.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko moje zadało mi dzisiaj jedno z trudniejszych pytań. Otóż mój czterolatek zapytał: "Mamo, a jak Ty mnie urodziłaś?" Normalnie prawie się kiełbaską zakrztusiłam, którą jadłam :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 16:58

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zus to ja mam z nimi takie przeboje że mogę książkę napisać :)
    Jeśli będzie kontrola to w życiu nie piszcie że byliście w sklepie. Na spacerze, w aptece a najlepiej ze spalyscie. Ja jak jechałam do mamy podczas zwolnienia to zawsze pisałam do ZUSu pismo ze że względu na pogarszają się stan zdrowa potrzebuje pomocy i będę znajdować się pod takim to a takim adresem. Problem z głowy bo zanim dotrze do nich pismo to nie zdążą tego sprawdzić.
    Teraz w ciąży miałam jedna kontrolę, dostałam pismo ze wstrzymują wypłatę do momentu złożenia wyjaśnień. Napisałam że spalam i nie było problemu. Ale kasę za luty dostałam w kwietniu.

madlene88 lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja też jestem październikowa :) termin na 25.10. Mogę dołączyć? Często Was podczytywałam, ale dopiero odważyłam się odezwać ;)

Myszaq, czekajacanacud1, mana, Caro, KasiaHaBe, JustNatalie, Bella_Bella, E_w_c_i_a, patulla, Natikka123, kiti, monaJa, Dziobuś, Barbie24, Kimmy lubią tę wiadomość

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Dziecko moje zadało mi dzisiaj jedno z trudniejszych pytań. Otóż mój czterolatek zapytał: "Mamo, a jak Ty mnie urodziłaś?" Normalnie prawie się kiełbaską zakrztusiłam, którą jadłam :O
    Haha u mnie tez juz padlo to pytanie. :-) ale ja mialam wymowke bo mialam CC :-P Pani doktor rozciela mamie brzuszek i jestes. Czekam jeszcze na pytanie "ale jak ja sie w brzuszku znalazlam"

patulla lubi tę wiadomość

• Myszaq Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Ja też jestem październikowa :) termin na 25.10. Mogę dołączyć? Często Was podczytywałam, ale dopiero odważyłam się odezwać ;)

Witaj Pola89 :) Jak samopoczucie? Mamy termin na ten sam dzień :)

pola89 lubi tę wiadomość

r5e60m8.png

ek9ze75.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola Pola <3

pola89 lubi tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w tamtym roku 3 msc na z L4 ciążowym, żadnych kontroli..

Teraz jestem od lutego i też żadnych kontroli, a nie mam umowy na czas nieokreślony... w weekend jadę na komunię kilkaset km dalej i nigdzie nie będę tego zgłaszać, nie boje się wychodzić z domu, bo kontrola, bez przesady... w weekendy praktycznie jestem na wsi u rodziców... a jak będzie to będzie, wątpie, żeby mieli jakiekolwiek podstawy żeby nie wypłacić kasy w tym czy w następnym miesiący, po złożeniu wyjaśnień, chyba, ze ktoś całe zwolnienie na Teneryfie siedzi i się chwali tym publicznie, to wtedy mogą mieć podstawy żeby nie wypłacić hehe :)

mana, monaJa lubią tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 witamy :)

pola89 lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • pola89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszaq wrote:
    Witaj Pola89 :) Jak samopoczucie? Mamy termin na ten sam dzień :)
    Ooo! Jak fajnie :) czuję się dobrze :) czekam aż w końcu mi jakiś brzuszek wyskoczy :D a jak u Ciebie? Wiesz już, kogo masz w brzuszku? :)

30 lat

27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • czekajacanacud1 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustNatalie wrote:
    Ja w jednej firmie od 4 lat. Umowa na czas nieokreślony od roku, wczesniej bez przygód z zusem więc chyba nie jestem zbyt łakomym kąskiem dla nich.

Nieraz boję się kontroli, no ale kurcze, skoro mam 2 czyli mogę chodzic, to przecież mogę iść chociażby na spacer, który przecież jest dla nas ciężarnych formą dbania o zdrowie itd.
    Staram sie znaleść jakąś rozsadną równowagę w tym i nie zwariować. Chodze do sklepu kupić rano bułki, czasem pojdę na spacer. Na wakacje i tak nigdzie nie jadę w tym roku, bo nie czuję sie na siłach.
    identycznie u mnie 4 lata w jednejbfirmie od roku umowa na stale. raz bylam w ciagu tych 4 lat na chorobowym raptem 5dni. i to bylobtego roku wiec raczej chyba nie jestem łakomym kąskiem :P

6sutskjolve431gm.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    Pola Pola <3
    <3 Ciebie też tu widziałam :D i Bellę :) i Caro :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 17:42

Caro lubi tę wiadomość

30 lat

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rety, ale dziewczyny nakupiłam dzisiaj rzeczy dla córeczki :) Dwie zawieszki do smoczka, ochraniacz na szczebelka, matę do zabawy i rożek usztywniany. Zakochałam się w tym wszystkim!!! Matka wariatka ;p Popłynęłam :)

pola89, Myszaq, mana, KasiaHaBe, JustNatalie, natty85, Natikka123, kiti, Treselle, monaJa, Dziobuś, Kimmy lubią tę wiadomość

• pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się szybko na zwolnienie nie wybieram. Biorę pod uwagę przełom sierpnia i września :) no chyba, że zmuszą mnie inne rzeczy... I chyba tylko ja mam taką do d... sytuację, że po 3,5 roku kończy mi się umowa w firmie i powinnam teraz dostać na stałe, ale z uwagi na ciążę spodziewam się przedłużenia do dnia porodu :/

30 lat

• Myszaq Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Ooo! Jak fajnie :) czuję się dobrze :) czekam aż w końcu mi jakiś brzuszek wyskoczy :D a jak u Ciebie? Wiesz już, kogo masz w brzuszku? :)

Brzuszek lekki już jest a na płeć czekam niecierpliwie. Może wizyta w przyszłym tygodniu coś podpowie :)

r5e60m8.png

ek9ze75.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszaq wrote:
    Brzuszek lekki już jest a na płeć czekam niecierpliwie. Może wizyta w przyszłym tygodniu coś podpowie :)
    Też mam wizytę w przyszłym tygodniu :D w środę :) i też mam nadzieję dowiedzieć się czy noszę chłopca, czy dziewczynkę :)

Myszaq lubi tę wiadomość

30 lat

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesqe wrote:
    O rety, ale dziewczyny nakupiłam dzisiaj rzeczy dla córeczki :) Dwie zawieszki do smoczka, ochraniacz na szczebelka, matę do zabawy i rożek usztywniany. Zakochałam się w tym wszystkim!!! Matka wariatka ;p Popłynęłam :)
    Pochwal sie fotkami!
    Ja sie zastanawiam nad becikiem z minky ale czy on nie bedzie za gruby?

• madlene88 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Jeśli chodzi o zus to ja mam z nimi takie przeboje że mogę książkę napisać :)
    Jeśli będzie kontrola to w życiu nie piszcie że byliście w sklepie. Na spacerze, w aptece a najlepiej ze spalyscie. Ja jak jechałam do mamy podczas zwolnienia to zawsze pisałam do ZUSu pismo ze że względu na pogarszają się stan zdrowa potrzebuje pomocy i będę znajdować się pod takim to a takim adresem. Problem z głowy bo zanim dotrze do nich pismo to nie zdążą tego sprawdzić.
    Teraz w ciąży miałam jedna kontrolę, dostałam pismo ze wstrzymują wypłatę do momentu złożenia wyjaśnień. Napisałam że spalam i nie było problemu. Ale kasę za luty dostałam w kwietniu.
    oo dobrze widziec co w razie czego zrobic

ckai9n73kv974yz0.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:

Pola, witaj u nas :)

pola89 lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mana wrote:
    Pochwal sie fotkami!
    Ja sie zastanawiam nad becikiem z minky ale czy on nie bedzie za gruby?

Zakupy internetowe na www.dolly.com.pl ;) Polecam cudne rzeczy :)

mana lubi tę wiadomość

‹‹ 684 685 686 687 688 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ