Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do kontroli ZUSU to jeśli kogoś nie zastana często wzywają na komisję lekarska ciezarna lub zwracają się z prośbą do ginekologa o przesłanie dokumentacji medycznej w celu weryfikacji zasadności wystawienia zwolnienia.
Jest to przede wszystkim uciążliwe bo nawet jesli prosza tylko o informacje z wyjasnieniem gdzie i dlaczego sie bylo w trakcie kontrolo to zasiłki zostają wstrzymane do czasu wyjasnienia. Przy komisji jest jeszcze mniej ciekawie bo w wielu przypadkach świadczenia zostają po prostu cofniete. Pismo do ZUS z info o zmianie adresu ze względu na pomoc mamy zawsze można wysłać i ma się wtedy podkładkę przy ewentualnych problemach i szybsze załatwienie sprawy. Nie wiem jak weryfikowane są osoby do kontroli ale moja przyjaciolka miała w ciąży 2 razy mimo że ZUS miał info o jej pobytach w szpitalu, a pracownik mojej firmy który od kilku lat nie miał miesiąca bez minimum tygodnia zwolnienia ani razu. Porażka!
Lola83, ja nadal pracuje i mam zamiar tak długo jak będę w stanie. Po pierwsze; prace mam bardzo lekką, siedzącą i absolutnie się nie przemęczam, po drugie; w domu albo zwariowalabym z nudy albo znalazła sobie o wiele bardziej męczące zajecia, a po trzecie; wole uniknąć codziennego przesadywania u mnie teściowej która teoretycznie zapowiedziala chec pomocy, a w praktyce oznaczałoby to niekończąca się litanie jej bolączek i moje psychiczne wykańczanie -
Jeśli chodzi o zus to ja mam z nimi takie przeboje że mogę książkę napisać
Jeśli będzie kontrola to w życiu nie piszcie że byliście w sklepie. Na spacerze, w aptece a najlepiej ze spalyscie. Ja jak jechałam do mamy podczas zwolnienia to zawsze pisałam do ZUSu pismo ze że względu na pogarszają się stan zdrowa potrzebuje pomocy i będę znajdować się pod takim to a takim adresem. Problem z głowy bo zanim dotrze do nich pismo to nie zdążą tego sprawdzić.
Teraz w ciąży miałam jedna kontrolę, dostałam pismo ze wstrzymują wypłatę do momentu złożenia wyjaśnień. Napisałam że spalam i nie było problemu. Ale kasę za luty dostałam w kwietniu.madlene88 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Ja też jestem październikowatermin na 25.10. Mogę dołączyć? Często Was podczytywałam, ale dopiero odważyłam się odezwać
Myszaq, czekajacanacud1, mana, Caro, KasiaHaBe, JustNatalie, Bella_Bella, E_w_c_i_a, patulla, Natikka123, kiti, monaJa, Dziobuś, Barbie24, Kimmy lubią tę wiadomość
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
nick nieaktualnypatulla wrote:Dziecko moje zadało mi dzisiaj jedno z trudniejszych pytań. Otóż mój czterolatek zapytał: "Mamo, a jak Ty mnie urodziłaś?" Normalnie prawie się kiełbaską zakrztusiłam, którą jadłam
ale ja mialam wymowke bo mialam CC
Pani doktor rozciela mamie brzuszek i jestes. Czekam jeszcze na pytanie "ale jak ja sie w brzuszku znalazlam"
patulla lubi tę wiadomość
-
Ja byłam w tamtym roku 3 msc na z L4 ciążowym, żadnych kontroli..
Teraz jestem od lutego i też żadnych kontroli, a nie mam umowy na czas nieokreślony... w weekend jadę na komunię kilkaset km dalej i nigdzie nie będę tego zgłaszać, nie boje się wychodzić z domu, bo kontrola, bez przesady... w weekendy praktycznie jestem na wsi u rodziców... a jak będzie to będzie, wątpie, żeby mieli jakiekolwiek podstawy żeby nie wypłacić kasy w tym czy w następnym miesiący, po złożeniu wyjaśnień, chyba, ze ktoś całe zwolnienie na Teneryfie siedzi i się chwali tym publicznie, to wtedy mogą mieć podstawy żeby nie wypłacić hehemana, monaJa lubią tę wiadomość
-
Myszaq wrote:Witaj Pola89
Jak samopoczucie? Mamy termin na ten sam dzień
czuję się dobrze
czekam aż w końcu mi jakiś brzuszek wyskoczy
a jak u Ciebie? Wiesz już, kogo masz w brzuszku?
30 lat
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
JustNatalie wrote:Ja w jednej firmie od 4 lat. Umowa na czas nieokreślony od roku, wczesniej bez przygód z zusem więc chyba nie jestem zbyt łakomym kąskiem dla nich.
Nieraz boję się kontroli, no ale kurcze, skoro mam 2 czyli mogę chodzic, to przecież mogę iść chociażby na spacer, który przecież jest dla nas ciężarnych formą dbania o zdrowie itd.
Staram sie znaleść jakąś rozsadną równowagę w tym i nie zwariować. Chodze do sklepu kupić rano bułki, czasem pojdę na spacer. Na wakacje i tak nigdzie nie jadę w tym roku, bo nie czuję sie na siłach.
-
czekajacanacud1 wrote:Pola Pola
Ciebie też tu widziałam
i Bellę
i Caro
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 17:42
Caro lubi tę wiadomość
30 lat
nick nieaktualnyO rety, ale dziewczyny nakupiłam dzisiaj rzeczy dla córeczki
Dwie zawieszki do smoczka, ochraniacz na szczebelka, matę do zabawy i rożek usztywniany. Zakochałam się w tym wszystkim!!! Matka wariatka ;p Popłynęłam
pola89, Myszaq, mana, KasiaHaBe, JustNatalie, natty85, Natikka123, kiti, Treselle, monaJa, Dziobuś, Kimmy lubią tę wiadomość
-
Ja się szybko na zwolnienie nie wybieram. Biorę pod uwagę przełom sierpnia i września
no chyba, że zmuszą mnie inne rzeczy... I chyba tylko ja mam taką do d... sytuację, że po 3,5 roku kończy mi się umowa w firmie i powinnam teraz dostać na stałe, ale z uwagi na ciążę spodziewam się przedłużenia do dnia porodu
30 lat
Myszaq wrote:Brzuszek lekki już jest a na płeć czekam niecierpliwie. Może wizyta w przyszłym tygodniu coś podpowie
w środę
i też mam nadzieję dowiedzieć się czy noszę chłopca, czy dziewczynkę
Myszaq lubi tę wiadomość
30 lat
nick nieaktualnyAgnesqe wrote:O rety, ale dziewczyny nakupiłam dzisiaj rzeczy dla córeczki
Dwie zawieszki do smoczka, ochraniacz na szczebelka, matę do zabawy i rożek usztywniany. Zakochałam się w tym wszystkim!!! Matka wariatka ;p Popłynęłam
Ja sie zastanawiam nad becikiem z minky ale czy on nie bedzie za gruby? -
dżdżownica wrote:Jeśli chodzi o zus to ja mam z nimi takie przeboje że mogę książkę napisać
Jeśli będzie kontrola to w życiu nie piszcie że byliście w sklepie. Na spacerze, w aptece a najlepiej ze spalyscie. Ja jak jechałam do mamy podczas zwolnienia to zawsze pisałam do ZUSu pismo ze że względu na pogarszają się stan zdrowa potrzebuje pomocy i będę znajdować się pod takim to a takim adresem. Problem z głowy bo zanim dotrze do nich pismo to nie zdążą tego sprawdzić.
Teraz w ciąży miałam jedna kontrolę, dostałam pismo ze wstrzymują wypłatę do momentu złożenia wyjaśnień. Napisałam że spalam i nie było problemu. Ale kasę za luty dostałam w kwietniu. -
nick nieaktualny