Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
martakam wrote:Hmmm... A fenyloketonurię itp. można leczyć płodowo?
Bo z trgo co kojarzę to te choroby, z wyjątkiem SMA, chociaż podobno też ma niedługo wejść, za badane przesiewowo w pierwszych dobach życia.
Pobiegają krew na bibułkę i wysyłają do Warszawy.
Tego faktycznie chyba nie, ale było w pakiecie, więc kosztowo bardziej opłacało się zrobić cały pakiet Przyznam, że głównie SMA mnie skusiło do wykonania tych badań. SMA jako przesiewowe ma wejść chyba od przyszłego roku, więc już się nie załapiemy z obecnymi brzuszkami -
paatka wrote:Tego faktycznie chyba nie, ale było w pakiecie, więc kosztowo bardziej opłacało się zrobić cały pakiet Przyznam, że głównie SMA mnie skusiło do wykonania tych badań. SMA jako przesiewowe ma wejść chyba od przyszłego roku, więc już się nie załapiemy z obecnymi brzuszkami
paatka lubi tę wiadomość
👩🏼 36 🧔🏻♂️ 36
👦🏼 01.2020 (6 cs)
👦🏼 08.2021 (2 cs)
Walka z IO, nadwagą 💪🏻
Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️ -
Można też zbadać u siebie nosicielstwo SMA, niestety jest to droższe (ok. 400zł), ale w razie czego można Maluszkowi podać Spinrazę w pierwszej dobie życia (we Wrocławiu chyba w zeszłym roku już był taki przypadek), bo na wyniki przesiewowych jednak czeka się ok. 2-3 tygodni
-
natnatss wrote:Wlasciwie chyba wiekszosc tych chorob poza sma (jak na razie) bada się przesiewowo w pierwszych dobrach życia w szpitalu. Płodowo nie słyszałam ani nie czytałam nic chyba by można było to leczyć czy badać, no ale może się mylę 🤔🤔
Masz rację, badam na razie siebie pod kątem nosicielstwa - jeżeli wyjdzie mi dodatnie, to zbadamy partnera i wtedy ewentualnie porozmawiamy z genetykiem. Tu też chodzi np. o wybór szpitala, który będzie miał odpowiednio przygotowany oddział, albo właśnie w przypadku SMA - prenatalne zakwalifikowanie Maluszka do programu leczenia i podanie leku w pierwszej dobie życia.
Staram się teraz odzyskać zdrowy rozsądek i nie rozkminiać za bardzo potencjalnych nieprawidłowości. Niby wiem, że nie da się przygotować na wszystko, ale jakoś mnie to ciągle podgryza...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2021, 12:38
-
Dziękuję Wam za wsparcie i dobre myśli ❤️ Odebrałam wyniki amniopunkcji: zdrowa dziewczynka 😍
A mój brzuszek już jest całkiem duży. Jestem szczupła i nie mogę go już schować. Zreszta po co?Angelka93, Gomerka, Karo11, paatka, Kalina32, Dominika283, Milu, zozo, Praskovia, Erica, natnatss, Essencya, Junjul, shadee, Kacha_88, Filcek, Kaarola lubią tę wiadomość
-
Kasialudek wrote:Dziękuję Wam za wsparcie i dobre myśli ❤️ Odebrałam wyniki amniopunkcji: zdrowa dziewczynka 😍
A mój brzuszek już jest całkiem duży. Jestem szczupła i nie mogę go już schować. Zreszta po co?Kasialudek lubi tę wiadomość
-
Kasialudek wrote:Dziękuję Wam za wsparcie i dobre myśli ❤️ Odebrałam wyniki amniopunkcji: zdrowa dziewczynka 😍
A mój brzuszek już jest całkiem duży. Jestem szczupła i nie mogę go już schować. Zreszta po co?
Super wiadomość, gratulacje!Kasialudek lubi tę wiadomość
-
Brzuszek mi już fajnie wystaje ☺️ ale nie jest duży jeszcze.
W pierwszym trymestrze to co przytyłam to wydaje mi się , że głównie w biust i biodra/uda poszło...
I nie czułam się z tym fajnie 😐, bardziej 'ulana' jak w ciąży.
Teraz czuję się i wyglądam dużo bardziej "proporcjonalnie" 💪 -
Kasialudek bardzo się cieszę!!! Gratulacje dla Was! ❤❤❤
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2021, 16:39
Kasialudek lubi tę wiadomość
25.01.2021 II kreski 🙏❤
03.02.2021 beta 2506 ❤
29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤ -
Co do SMA... w Poznaniu już są badania przesiewowe po porodzie w pierwszej dobie życia od tego roku właśnie. Musialybyscie sprawdzić wg swojego regionu:)
paatka, Kasialudek lubią tę wiadomość
Ostatni okres 8 styczeń
Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
[/
-
Kasialudek 😍😍😍 cudne wieści.
Monika... Ale zwrot akcji. Poczekaj do połówkowych, bo jeszcze może i Przemek będzie.Kasialudek lubi tę wiadomość
👩🏼 36 🧔🏻♂️ 36
👦🏼 01.2020 (6 cs)
👦🏼 08.2021 (2 cs)
Walka z IO, nadwagą 💪🏻
Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️ -
Otrzymałam dziś wyniki testu pappa, ryzyko trisomii jest bardzo niskie, za to mam wysokie ryzyko wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu, aż 1do 75, od razu napisałam do mojej prowadzącej, mam brać acard 1x1, ale nie powiedziała nic więcej.. Bardzo się teraz martwię, wizyte mam dopiero na 18 maja, muszę jej zapytać czy wciśnie mnie wcześniej do siebie.. 😥
-
Dziewczyny, wklejam informację o badaniach przesiewowych SMA
https://www.fsma.pl/2021/02/podpisane-sma-w-programie-badan-przesiewowych-noworodkow/paatka lubi tę wiadomość
Ostatni okres 8 styczeń
Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
[/