Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam łożysko na przedniej ścianie, teraz jestem 20+1, wyraźne ruchy czuje gdzies od koło tygodnia/dwóch
ale każdy jest inny- moja bratowa z takim samym ułożeniem łożyska poczuła ruchy dopiero w 24 tygodniu.
Ostatni okres 8 styczeń
Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
[/
-
Ja mam lozysko na tylnej scianie i wydaje mi sie ze czuje bulgotki od jakichs 2 tygodni.
Ja chodze prywatnie a moja lekarka jeszcze spracuje w szpitalu uniwersyteckim. Na kazdej wizycie oprocz pomiarow u poloznej mam badanie na fotelu plus usg. Zawsze pytam czy moge nagrac filmik dla meza bo ma drugi monitor nad leżanką i pani dr wszystko opowiada jak bada zeby maz slyszal.
Nie wiem co bym zrobila jakbym byla skazana na jakiegos fartucha z nfz jak Wy niektóre. Chyba bym wsiadla w samochod i pojechala gdzie indziej, byle dalej.... Po latach leczenia w klinice nieplodnosci przyzwyczaiłam sie do jakiegoś standardu wizyty na ktorej okres czy nie okres mam usg robione i bym nie wyszla z gabinetu bez zbadania. Rownie dobrze to Wasi ginekolodzy mogą telewizyty robic 🤷♀️
Madziula9022 badanie prenatalne powinien wykonac lekarz ktory jest certyfikowany przez FMF i to normalne ze sie na to idzie do innego lekarza niz prowadzacy. Nie moze byc miejsca na cos takiego jak obrazanie sie lekarzy no bez jaj. Cos sie w koncu musi zmienic w tym kraju bo tylko by strajkowali, ze chca wiecej kasy ale standardu opieki nie maja zamiaru zmienić.jane789, Kalina32, smagliczka lubią tę wiadomość
PCOS, IO, hiperinsulinemia, NT, RIF
MTHFR_677C>T hetero, PAI-1 4G homo, ANA1 ujemne, KIR AA, NK 20.6%; allo mlr 27.7%
AsthenoTeratozoospermia, fDNA=31%
1 IVF ICSI 11.2019 ❄❄❄❄
FET 4.02.2020 ❄5.2.2+ encorton
FET 7.03.2020 ❄5.3.3+ atosiban, encorton, embrioglue, AH
04.2020 histeroskopia OK
FET 11.07.2020❄❄4.3.3+ accofil, intralipid, encorton, AH
2 IVF ICSI + fertil chip 08.2020 11x❄
FET 29.01.2021❄5.1.1 + accofil, intralipid, encorton🍀 beta 6dpt 38.66; 8dpt 121.5; 10dpt 251.4; 15dpt 1423🍀
Sanco - czekamy na chłopca 💙 -
Ja też chodzę do dwóch lekarzy, do jednej z polecenia znajomych, akcja - reakcja i w nocy o północy, coś się dzieje to od razu działamy, czy recepta, czy wizyta, druga za to taka 70-cio letnia babeczka, od kąd pamiętam do niej chodziłam, na każdej wizycie sprawdza wszystko bardzo dokładnie i za to mega szacun dla niej, dodatkowo ma niezły humor i w zabawny sposób wszystko komentuje😂 ostatnio prawie godzinę siedziałam u niej w gabinecie tak się rozgadałyśmy 😂
-
Ja biorę luteina 200x3 i duphaston 20mgx3 magnez, nospa i rutinoscorbin. Dalej siedzimy w szpitalu zobaczymy co tam po dzisiejszym obchodzie. Strasznie się boję, pani doktor mówiła że leżec Leżeć i donosić do 27 tyg bo to bezpieczne dla dziecka aby przeżyło. A nasza meta to 36 tydzień 😔
-
nick nieaktualny
-
A więc łożysko podniosło się o 3,5 cm więc już ok i teraz albo krwawienie z podniesionego łożyska zrobił się zbiorniczek albo leciutko się odkleiło albo przez bakterię. Nie wiadomo do wtorku jesteśmy w szpitalu. Oby było już dobrze ❤️ Dziękuję wam za wsparcie
Patka95, Gela093, Kalina32, jane789, CiepłaKluska, Gosia9, zozo, Kaarola, Mag91, Praskovia, natnatss, Essencya, Filcek lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Moni współczuję Ci tych przeżyć 😔 oby już wszystko było dobrze ! Trzymaj się jesteś bardzo silna !
O ile dziewczyn z łożyskiem z przodu 😄 a ja myslałam że to takie nietypowe ułożenie.
Ja też mam z przodu , ruchy takie jakieś śmieszne bombelki poczułam gdzieś 18/19 tydz , myślałam że to jelita może hehe ,w 20/21 już bez wątpienia kopniaki i to wcale nie takie słabe 🤭 teraz z tymi ruchami będziemy pewnie wariować , np ja wczoraj wieczorem nie czułam ruchów ( a mała tak zazwyczaj około 18 jest aktywna) to juuuz lekko się stresowałam 🙈
Mój lekarz jest spoko gościem, wizyty oceniam dobrze ,i zawsze jest pod telefonem, zawsze znajdzie 5 minut i oddzwoni, poda kod recepty itp
Za to jakoś nigdy nie mówił mi o szyjce , nie wiem czy nie mierzy mi ?
Czy po prostu jest dobrej długości i nie wspomina o niej ? Nie wiem 😏 chyba teraz go zapytam o to po prostu..
Już usłyszałam kilka pytań o to nie jak, a gdzie rodzę ? 😂
czy w klinice w której się prowadzę ( czyli płacę nie małe pieniądze ) czy w szpitalu ?
Zaczyna się ...
Potem będzie jak rodzę , potem jak karmię :d
-
Ja wczoraj po drugim polowkowym. I nie żałuję ani jednej wydanej złotówki. Tak powinny wyglądać wszystkie moje badania... Prowadzenie ciąży w Luxmed to faktycznie super oszczędność ale opieka jest na średnim poziomie. Mimo że nie mogę się czepiać mojego ginekologa to jednak wczoraj była profeska.
Młody ciągle większy o 6 dni. Możliwe że jest duży i pretenduje do 4kg🙈 albo po prostu jest starszy, bo na każdym USG sie nie zgadzało nic z OM. Okres na przełomie grudnia i stycznia miałam dziwny więc może tak być ..choć wiem prawie na sto procent kiedy miałam owulację i kiedy się udało.
Dostałam pierwsze zdjęcie cudaka 3d. Jest piękny, jak każde dziecko 🤪 tylko nosek ma zadarty i nie wiem po kim... Geny chyba sięgnęły aż do dziadkow 🧐
Młody jest wtulony w tylna sciane, prawie odwrócony tyłkiem-prawie bo się czasem pokaże. Ogólnie mała wredotka się nie chce pokazać i trzeba było się nakombinowac żeby zobaczyć jego profil.
Ginekolog raczej nie kazał się nastawiać na ładne zdjęcie 4d na pamiatke. Pójdę do niego jeszcze na następne USG prenatalne to spróbuje przy okazji zrobić.
Mam szyjkę z kamienia ...ponad 4.2cm. jak czytam to dobrze, ale cos już czuję, że jak przyjdzie czas jej skrócenia to nie będzie chciała.
Moje dziecko jest bardzo aktywne... Co prawda ruchy nie przybierają na sile, od kiedy poczułam to ciągle jest tak samo ale ma się przez co przebijać 😂 są więc takiej samej mocy tylko czuje ich coraz więcej i coraz częściej wiem kiedy powinien się ruszać - po śniadaniu i przed snem w łóżku ZAWSZE😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 12:56
zozo, Kaarola, Mag91, Gela093, jane789, Praskovia, Filcek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMichalina ja również prowadzę ciążę w Luxmedzie i płacę tylko za prenatalne. Byłam ostatnio na USG 2trym w Luxmedzie i bardzo się cieszę, że będę mieć jeszcze dodatkowe prywatnie na porządnym sprzęcie, bo to w Luxmedzie trwało chyba 5min. Także to rozwiązanie jest dla mnie optymalne.
Co do tego gdzie rodzę to też już słyszę i odpowiadam po prostu że tam gdzie mam najbliżej:)
Trzymam kciuki za dziewczyny, które muszą się oszczędzac, na pewno dacie radę! -
Jestem po polowkowych. Będzie Franek
ma 380g 20w6 wg OM wg usg 21w2 i wszystko OK
90g w 11 dni nie wiem czy to duzo czy malo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 12:07
Patka95, Praskovia, Angelka93, zozo, Kaarola, Filcek lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, aż przykro czytać, że tak dużo z nas ma problemy z lekarzem.
Nie mieści mi się w głowie, że trzeba zmieniać ginekologa kilka razy, żeby być w miarę zadowoloną. Wam chyba też
bo radzicie mi np. żebym chodziła prywatnie, albo dojeżdżała gdzieś dalej. A problem polega właśnie na tym, że za wizyty płacę (i to wcale niemało) oraz dojeżdżam prawie 5okm. A standard jest jaki jest... To są chyba uroki mieszkania na końcu świata.
Jak w 8tc otrzymałam wątpliwy wynik toksoplazmozy, a mój poprzedni lekarz prowadzący całkowicie to zignorował, wykupiłam wizytę telefoniczną u lekarza przyjmującego w mieście, w którym się wychowałam. Wytłumaczył mi wszystko bardzo dokładnie, prosił, żeby powtórzyć badania, kilka razy pytał czy chciałabym coś jeszcze wiedzieć. Paradoksalnie, ta telefoniczna wizyta była moją najdokładniejszą i najprzyjemniejszą do tej pory. Myślę, że faktycznie pojadę odwiedzić mamę za jakieś 2tyg. i pójdę do niego na takie dodatkowe dokładne badanie.
Angelka, jesteś właśnie teraz w gabinecie na połówkowych, więc trzymam kciuki!!! Za Ciebie też Moni, cieszę się, że u Was już lepiej! -
Cześć dziewczyny! Staram się nadrabiać forum, bo trochę czasu mnie tu nie było - staram się zorganizować wszystkie tematy w pracy, żeby móc od września na spokojnie pójść już na zwolnienie.
Moni, jesteś super dzielna! Trzymam kciuki, żeby wszystko się układało jak najlepiej 🤞🏻
Ale ten czas szybko leci, już się kręcimy wokół tematu połówkowychJa miałam termin umówiony na jutro i właśnie przełożyli mi go na poniedziałek. Ale z racji tego, że nie byłam zadowolona z usg I trym. (mam pakiet w Medicover), to mimo zmiany lekarza zdecydowałam się jeszcze wykupić na jutro dodatkowe badanie połówkowe w klinice, w której prowadzę ciążę prywatnie. Nie do końca ufam temu sprzętowi w Medi. Trzymajcie proszę jutro kciuki
Co do ruchów - ja już Małą czuję regularnie, zwłaszcza rano i wieczorem. Teraz z kolei zaczynam się stresować jak nie mogę wyczuć kopniaków w tych porach. Widać, zawsze trzeba sobie wynaleźć jakiś powód do postresowania się :pPraskovia lubi tę wiadomość
-
Karo11 wrote:
Zaczyna się ...
Potem będzie jak rodzę , potem jak karmię :dPraskovia lubi tę wiadomość