Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jak tam wasze wyprawki? Kompletujecie się powoli? My mamy już chyba wszystko 🙈 od ciuszków (których non stop przybywa 😂) przez kosmetyki i akcesoria 😛 nawet dla siebie już kupiłam na poród wszystko 🙈 nie mogę się doczekać etapu pakowania do szpitala. Niby zalecają miesiąc wcześniej, ale ja już w sierpniu się spakuję zapewne 😂
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
26.07.21 - 1340g 🥰💙
13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
07.10.21 - 3920g 💙
13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙
03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane
Starania od 04.2020
Nasienie:
Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Angelka93 wrote:Juliet myślałam o Tobie co się stało że tak nagle zniknęłaś. Cieszę się że już u Ciebie wszystko dobrze 🙂 ja też mierze cukier od 12 tygodnia ciąży 4 razy dziennie ale zdarza mi się nawet częściej sprawdzać tak dla siebie
Cieszę się, że glukozę z obciążeniem mam za sobą. Robiłam chyba w 14tc i na szczęście nie muszę powtarzać 😅✊
U Ciebie widzę też chłopiec, super 😍💙 wśród moich znajomych w ciąży, to też wszystkie z chłopakami 😂😂 tylko jeden kolega spodziewa się córci 🙈 My od początku byliśmy przekonani, że będzie synek. Później zaczęłam myśleć nad imionami dla dziewczynek i tyle miałam do wyboru, że mówię może być córcia 😛 i jak już się oswoiłam z tą myślą, to okazało się, że raczej chłopak 😛 Każdy mi mówi, że wyglądam na syna i to od samego początku i mieli rację 😂
Już się nie mogę doczekać października aż będę go tulić i całować 🥰😍
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
26.07.21 - 1340g 🥰💙
07.10.21 - 3920g 💙
Starania od 04.2020
Nasienie:
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Juliet wrote:Ja też czasem sprawdzam dodatkowo, ale szczerze mówiąc nie jestem w stanie przejeść tych zalecanych 5-6 posiłków, a nawet jak już zjem kolację, to nie mierzę po niej cukru, bo zasypiam 😂 a jeszcze chcą żebym jadła kanapkę na pół godziny przed snem 🙈
Cieszę się, że glukozę z obciążeniem mam za sobą. Robiłam chyba w 14tc i na szczęście nie muszę powtarzać 😅✊
U Ciebie widzę też chłopiec, super 😍💙 wśród moich znajomych w ciąży, to też wszystkie z chłopakami 😂😂 tylko jeden kolega spodziewa się córci 🙈 My od początku byliśmy przekonani, że będzie synek. Później zaczęłam myśleć nad imionami dla dziewczynek i tyle miałam do wyboru, że mówię może być córcia 😛 i jak już się oswoiłam z tą myślą, to okazało się, że raczej chłopak 😛 Każdy mi mówi, że wyglądam na syna i to od samego początku i mieli rację 😂
Już się nie mogę doczekać października aż będę go tulić i całować 🥰😍
Ja znów z jedzeniem mam odwrotnie, co chwilę bym coś zjadła a muszę się pilnować żeby cukier mi nie skoczył. Co do kolacji to ja się czasem kładę i nastawiam budzik żeby zmierzyć cukier bo dość późno jem.
Z wyprawki nie mam jeszcze nic, ciągle się boję coś kupić, dodatkowo u nas jest taka sytuacja że chcemy kupić dom, i ciągle odkładamy pieniędzy na koszta około kredytowe itp, mam nadzieję że do połowy lipca już będzie wszystko wiadomo z kredytem i w sierpniu już wszystko kupię a teraz mam w planach zacząć kupować ubranka, pościele itp a później te droższe rzeczy -
Angelka93 wrote:A macie wybrane imię dla chłopca?
Ja znów z jedzeniem mam odwrotnie, co chwilę bym coś zjadła a muszę się pilnować żeby cukier mi nie skoczył. Co do kolacji to ja się czasem kładę i nastawiam budzik żeby zmierzyć cukier bo dość późno jem.
Z wyprawki nie mam jeszcze nic, ciągle się boję coś kupić, dodatkowo u nas jest taka sytuacja że chcemy kupić dom, i ciągle odkładamy pieniędzy na koszta około kredytowe itp, mam nadzieję że do połowy lipca już będzie wszystko wiadomo z kredytem i w sierpniu już wszystko kupię a teraz mam w planach zacząć kupować ubranka, pościele itp a później te droższe rzeczy
My na szczęście nie wydaliśmy dużo kasy na wyprawkę, bo wszystko nam oddają znajomi i rodzina po swoich szkrabach 😂 więc w naszym zakresie były kosmetyki i rzeczy dla mnie 🤷🏻♀️
Aaa no to ja też jestem ciągle głodna, ale ja śniadania nie umiem jeść od razu po wstaniu, bo wymiotuję, więc zwykle jem je jakieś 1,5 do 2h po wstaniu. Później czekam, żeby się zmierzyć i jem drugie, potem obiad to już zwykle jest 17-18, po obiedzie nie chce mi się jeść tak do 20, więc koło 20-21 jem kolację i mam dość 😂 kładę się i zasypiam 🙈
A wiesz, że ja z tymi cukrami nie mam wcale źle? Raz mi na czczo wyszło 69, czyli o 1 za nisko i raz po śniadaniu 120. A resztę mam w normie i jem to, co zawsze. Nie zmieniłam diety, bo mi dr powiedziała, że mam sprawdzać po czym mi skacze jak jem normalnie, a że nie skacze właściwie w ogóle, to jem jak zawsze tylko bardziej regularnie 😊 no i wydaje mi się, że od lipca już nie będę musiała się już kłuć 😛
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
26.07.21 - 1340g 🥰💙
07.10.21 - 3920g 💙
Starania od 04.2020
Nasienie:
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Juliet wrote:Mamy 😁 wcześniej miał być Aluś (Aleksander), ale dużo jest dzieci o takim imieniu, więc postawiliśmy na rzadko spotykane imię- Kazio albo Gucio 🥰
My na szczęście nie wydaliśmy dużo kasy na wyprawkę, bo wszystko nam oddają znajomi i rodzina po swoich szkrabach 😂 więc w naszym zakresie były kosmetyki i rzeczy dla mnie 🤷🏻♀️
Aaa no to ja też jestem ciągle głodna, ale ja śniadania nie umiem jeść od razu po wstaniu, bo wymiotuję, więc zwykle jem je jakieś 1,5 do 2h po wstaniu. Później czekam, żeby się zmierzyć i jem drugie, potem obiad to już zwykle jest 17-18, po obiedzie nie chce mi się jeść tak do 20, więc koło 20-21 jem kolację i mam dość 😂 kładę się i zasypiam 🙈
A wiesz, że ja z tymi cukrami nie mam wcale źle? Raz mi na czczo wyszło 69, czyli o 1 za nisko i raz po śniadaniu 120. A resztę mam w normie i jem to, co zawsze. Nie zmieniłam diety, bo mi dr powiedziała, że mam sprawdzać po czym mi skacze jak jem normalnie, a że nie skacze właściwie w ogóle, to jem jak zawsze tylko bardziej regularnie 😊 no i wydaje mi się, że od lipca już nie będę musiała się już kłuć 😛
Co do wyprawki to ja biorę tylko ubranka od szwagierki a resztę chce kupić sama. To może moja jedyna ciąża, która jest dla nas cudem i chce sobie wszystko sama powybierać 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2021, 12:55
-
Angelka93 wrote:No to masz super z tym cukrem, u mnie też tragedii nie ma ale mimo wszystko są skoki i muszę uważać. Ale pozwalam sobie czasem na coś słodkiego, mam sprawdzone co mogę czego nie mogę. Ale z każdym tygodniem coraz trudniej mi się opanować, strasznie mnie ciągnie do słodkości.
Co do wyprawki to ja biorę tylko ubranka od szwagierki a resztę chce kupić sama. To może moja jedyna ciąża, która jest dla nas cudem i chce sobie wszystko sama powybierać 🙂
Na słodkie też mnie bierze niesamowicie. Ale radzę sobie. Albo jem lody, po których o dziwo mi cukier nie skacze, albo prince polo 😛 ale muszę uważać z wagą, bo mimo zrzucenia na początku tych kilku kg, to mam jeszcze kilka zapasowych kg i nie chciałabym jakoś dużo przytyć w ciąży 🙈
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
26.07.21 - 1340g 🥰💙
07.10.21 - 3920g 💙
Starania od 04.2020
Nasienie:
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Juliet wrote:Co do wyprawki, to zrozumiałe 😊 My nie mamy tyle kasy, chociaż zapewne jakby co miesiąc sukcesywnie kupować po kilka rzeczy, to dalibyśmy radę, ale dla mnie nie ma większego znaczenia czy ciuszki są po kimś, czy sama wybiorę, przecież dzidziuś rośnie tak szybko, że czasem wszystkiego się nie wykorzystuje 🙈 oczywiście ja też sobie przebieram co mi się podoba, a co nie i biorę, to co chce, a nie wszystko 😛 a rzeczy typu przystawka do łóżka, wanienka, przewijak itd są mi zupełnie obojętne. Przecież i tak będę to głównie ja oglądać 😛 kocyki, ręczniczki kupiłam sama, a wózek mam od cioci. Całkiem ładny, niebieski 😅 ale rozumiem, że macie potrzebę kupienia takich rzeczy sami. Czasami tak jest i to zupełnie normalne. Wszystko można wziąć pod siebie, dopasować 🥰
Na słodkie też mnie bierze niesamowicie. Ale radzę sobie. Albo jem lody, po których o dziwo mi cukier nie skacze, albo prince polo 😛 ale muszę uważać z wagą, bo mimo zrzucenia na początku tych kilku kg, to mam jeszcze kilka zapasowych kg i nie chciałabym jakoś dużo przytyć w ciąży 🙈
Wlasnie ubranka też będę brała od szwagierki bo ma chłopca z grudnia z zeszłego roku więc ubranek za dużo nie będę kupować, parę na pewno kupię dla przyjemności ale też nie z górnej półki cenowej 🙂 na wózki czasem patrzę w komisach bo można kupić dobry wózek w fajnej cenie, niekoniecznie musi być nowy ale chodzi o TK że chce sobie wybrać taki jak mi się podoba, może być używany 🙂 ogólnie już się nie mogę doczekać tych zakupów 😃 a października jeszcze bardziej aż poznam naszego skarba 💙 -
Angelka93 wrote:Ja przytyłam około 3-4 kg, nie wiem czy to dużo czy mało bo jestem chuda, przed ciąża ok 55kg i 172 cm wzrostu, lekarka nic nie komentuje to chyba jest ok.
Wlasnie ubranka też będę brała od szwagierki bo ma chłopca z grudnia z zeszłego roku więc ubranek za dużo nie będę kupować, parę na pewno kupię dla przyjemności ale też nie z górnej półki cenowej 🙂 na wózki czasem patrzę w komisach bo można kupić dobry wózek w fajnej cenie, niekoniecznie musi być nowy ale chodzi o TK że chce sobie wybrać taki jak mi się podoba, może być używany 🙂 ogólnie już się nie mogę doczekać tych zakupów 😃 a października jeszcze bardziej aż poznam naszego skarba 💙
Zozo ja od koleżanki dostałam ciuszki aż do 12 mies. ale to pojedyncze sztuki. Najważniejsze są ciuszki 0-3 mies. Później i tak wymienia się garderobę choćby ze względu na porę roku i to, że maluszek szybko rośnie.
Zależy też jak duże będzie dziecko po porodzie, ale ja się skupiam na tych ciuchach, których będę używać przez najbliższe 3 miesiące 😊 później na bieżąco będę wymieniać 😊
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
26.07.21 - 1340g 🥰💙
07.10.21 - 3920g 💙
Starania od 04.2020
Nasienie:
Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
Morfologia 2% (> 4%) ➖
Zwiększona lepkość ➖ -
Ja będę kupować głównie ubranka 62, a później to już w zależności jak duży urodzi się Tobiasz, na pewno będę miała k mniejsze i większe od szwagierki w razie czego🙂
Czy któraś z Was kupuje ubranka w sinsay? Co k nich myslicie? -
Angelka93 wrote:Ja będę kupować głównie ubranka 62, a później to już w zależności jak duży urodzi się Tobiasz, na pewno będę miała k mniejsze i większe od szwagierki w razie czego🙂
Czy któraś z Was kupuje ubranka w sinsay? Co k nich myslicie?
Kurde fajnie cenowo wyglądają te ubranka w sinsay🤔 też jestem ciekawa opinii.
Ja na pewno będę kupować z Newbie, coś z Mamaginekolog i H&M. Ale chętnie się dowiem gdzie jeszcze są fajne jakościowo ubranka.
U mnie podobnie jak u Angelki.. Pierwsza ciąża, na którą bardzo długo czekaliśmy i długo marzyłam o tych przygotowaniach, kupowaniu wszystkiego itd. Nawet nie chcę słyszeć jak mi ktoś proponuje coś po swoim dziecku, a mam siostry, które mają samych chłopców🙈 chcę po prostu to przeżywać tak jak miałam ustalone w głowie, w marzeniach od 7 lat🙂 -
Ja poprzednim razem miałam dużo z Lidla i bardzo sobie chwaliłam, ale 2 lata temu mieli sporo kopertowych body, potem już się nie powtórzyły 😬
Ogólnie dla dziewczynek wiem, ze kuszą sukienki i spódniczki, ale to totalnie niewygodne i dla dziecka i dla rodziców.Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Hej dziewczyny, u mnie ten tydzień to jakaś masakra, mam taki zjazd psychiczny, że nie umiem sobie z tym poradzić
Tydzień temu połówkowe wyszły super i zamiast się cieszyć i relaksować, to ja się zamartwiam jakimiś nieistotnymi rzeczami - chyba hormony mnie dojeżdżają. W dodatku załączył mi się mocno już mózg ciążowy (czyli mam kalafiora w głowie zamiast mózgu :p) i nie potrafię się na niczym skupić - to też mnie frustruje.
Na poprawę humoru zrobiłam w tym tygodniu trochę zakupów dla Małej - głównie ubranka i kocyki. Co do firm, to polecam Wam stronę Colorstories - zamówiłam od nich już kilka rzeczy i są super! Poza tym kupowałam w h&m, zalando (z firmy next - dojdą w przyszłym tygodniu i obczaję czy dobra jakość), pobuszowałam też trochę w tkmaxx i zamówiłam kilka rzeczy z vinted. Też trochę nie wiem w jaki rozmiar najlepiej celować, ale u mnie większość na 62, i mam pojedyńcze rzeczy w rozmiarze 56. -
paatka wrote:Hej dziewczyny, u mnie ten tydzień to jakaś masakra, mam taki zjazd psychiczny, że nie umiem sobie z tym poradzić
Tydzień temu połówkowe wyszły super i zamiast się cieszyć i relaksować, to ja się zamartwiam jakimiś nieistotnymi rzeczami - chyba hormony mnie dojeżdżają. W dodatku załączył mi się mocno już mózg ciążowy (czyli mam kalafiora w głowie zamiast mózgu :p) i nie potrafię się na niczym skupić - to też mnie frustruje.
Na poprawę humoru zrobiłam w tym tygodniu trochę zakupów dla Małej - głównie ubranka i kocyki. Co do firm, to polecam Wam stronę Colorstories - zamówiłam od nich już kilka rzeczy i są super! Poza tym kupowałam w h&m, zalando (z firmy next - dojdą w przyszłym tygodniu i obczaję czy dobra jakość), pobuszowałam też trochę w tkmaxx i zamówiłam kilka rzeczy z vinted. Też trochę nie wiem w jaki rozmiar najlepiej celować, ale u mnie większość na 62, i mam pojedyńcze rzeczy w rozmiarze 56.
Mi też hormony uderzają ostatnio, wczoraj tak się wkurzyłam że zatrzymałam samochód na przejściu dla pieszych i równo zrypałam dwoje ludzi którzy gadali przy nim, na dodatek cholera wie czy chcieli czy nie chcieli przejść bo tylko krok do przodu i krok do tyłu i spowrotem.. W domu też się wkurzam z byle powodu, dzięki Bogu mój chyba rozumie i się nie przejmuje 😂😅 ale mi czasem aż głupio bo nigdy się tak nie zachowywałam.
Wczoraj mała tak wywijała że aż ręka na brzuchu podskakiwała, i mój pierwszy raz poczuł ruchy, jego minę będę pamiętać chyba do końca życia😆🥰paatka lubi tę wiadomość
-
Noo rozumiem te sytuacje, mi też jest aż głupio, no ale chyba trzeba przez to przejść. U mnie Mała też coraz śmielej sobie pozwala z tym brzuchem, wczoraj jak mój się przytulił policzkiem do brzuszka, to chyba dostał od niej lepę w dziąsło, bo aż podskoczył 😂
jane789, dam znać na pewno!Mag91, jane789, Praskovia lubią tę wiadomość
-
Też mi się włączył mózg ciążowy, co jest o tyle problematyczne, że mamy remont, a to ja zawsze byłam tą stroną związku, która planuje i podejmuje decyzje.
Tak się dopasowaliśmy- ja myślę, on robi... tylko teraz muszę się baaaaardzo skupić, żeby to działało. Mój mąż mnie cały czas pyta "a jak dociąć?", "gdzie zacząć?", "które lepsze?", a ja dosłownie czuję jak mi mózg paruje.
Wytłumaczenie najprostszych rzeczy zajmuje mi dwa razy więcej czasu niż dotychczas, bo muszę się zastanawiać dosłownie nad każdym słowem.
No i oczywiście wybucham, co w połączeniu z tym kalafiorem zamiast mózgu daje ciekawy efekt, bo zaczęłam w nerwach używać jakiś dziwnych wyrażeń typu: "TO JUŻ JEST BEZCZELNOŚĆ!", "JAK ŚMIESZ?!" albo "JESTEM ZDRUZGOTANA!!!". Mąż ma prawdziwą uciechę.paatka lubi tę wiadomość
-
O mamuniu, Wy już macie tyyyle rzeczy kupionych/wybranych, a ja nie mam NIC! Powoli zaczynam się stresować, tym bardziej, że straszą mnie wcześniejszym porodemAnia ❤ ur. 27.09.2021
12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
mutacja MTHFR, PAI1
"Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." -
Moni ja kupiłam jakieś na allegro. Nie wiem czy dobre 🤷🏻♀️ te podkłady poporodowe to coś w rodzaju ogromnych podpasko-pieluch 😂 póki co mam po jednej paczce wszystkiego. Wkładki laktacyjne, majtki poporodowe jednorazowe z siatki (nie każda używa, ale wolę mieć niż nie mieć) i podkłady właśnie. Zamiast nich można podpaski poporodowe, nie ma znaczenia. Jeszcze muszę kupić podkłady takie na łóżko 60x100, ale to już w aptece 🤷🏻♀️
Koszule nocne do karmienia kupiłam 2 - tylko na pobyt w szpitalu. I też nie zamierzam w nich rodzić. Na poród biorę taką dużą koszulkę sięgającą za pupę, w trakcie porodu często i tak się rzeczy zdejmuje i w efekcie rodzi się nago. A takiej koszulki jakby co nie będzie mi szkoda wyrzucić 😁
Dominika dlaczego przewidują wcześniejszy poród? 😱 Nie stresuj się, ale powoli zaczynaj zakupy. Do października już coraz mniej czasu. Nie odkładaj na ostatnią chwilę żebyście czegoś nie zapomnieli.
Dziewczyny cieknie wam już mleko? 😛 U mnie od kilku tygodni pojawiały się takie biało - żółtawe maleńkie strupki na sutkach i ostatnio na USG piersi dr powiedział, że mleko już jest, a te strupki to może być siara, której wycieka jeszcze na tyle mało, że zasycha i robią się takie grudki 😅😛Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2021, 07:51
31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
26.07.21 - 1340g 🥰💙
07.10.21 - 3920g 💙
Starania od 04.2020
Nasienie: