X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Ale stężenie cukru we krwi wlosniczkowej zawsze jest Ok 15-20% wyższe niż w krwi żylnej.
    Niby tak z tym, że mi lekarka mówiła że takie różnice mogą być po posiłku a na czczo nie powinno być takich wahań ale jeśli chodzi o sam glukometr to u mnie czasem wychodzi ok 20 różnicy pomiędzy jednym palcem a drugim bo zdarzało mi się sprawdzać, nie wiem czy ja mam jakiś ferelny czy co

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2021, 16:40

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Ja nie stosuje żadnej diety póki co. Jem to co zawsze, ograniczylam jedynie słodycze (choć bardzo mnie kusi, teraz mam bardzo ochotę na niezdrowe jedzenie typu chipsy, paluszki, batoniki, ciastka itd)
    Jeśli masz glukometr to mierz sobie cukier do czasu wizyty. Ja mam wizytę za 2 tygodnie i przez ten czas właśnie będę mierzyć
    No niestety nie mam glukometru, może nic się nie zepsuje przez ten tydzień ehh, ja nie mam ochoty na słodycze, poza lodami czasem czy czekoladką do kawy, nie jem czipsów ani nie pije słodkich napojów, czasem mąż mi kupuje radlera 0% na wieczorny relaks przy filmie, kawy ani herbaty nie słodzę od lat ehh, biorac pod uwagę że przed ciążą odzywialam się głównie słodyczami i kawą dziwi mnie wysoki cukier przy zdrowszej diecie 😉

age.png
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina, masz 100% rację ☺ teraz wszystko w moich rękach.. a raczej głowie 😉

Kasialudek lubi tę wiadomość

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • Kalina32 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika283 wrote:
    Kalina, masz 100% rację ☺ teraz wszystko w moich rękach.. a raczej głowie 😉
    Jeszcze taka ciekawostka: moja przyjaciółka miała dwa porody, pierwszy CC a drugi SN i też rozległe pęknięcie. Mówi że po CC śmigała moment a po tym pęknięciu długo bolało i się goiło.
    Oczywiście zasady na to nie ma, każda z nas jest inna ale jak widać są osoby które mają porównanie i szybciej dochodzą do siebie po CC niż SN.
    Ja też chciałabym znów SN, mimo tych 25 godzin porodu 😁 gdyby nie możliwość że tym razem ponownie mnie rozerwie, próbowałbym. Jednak już wtedy lekarze stwierdzili że mam kruche tkanki i kolejna ciąża powinnna być rozwiązana przez CC bo sytuacja może się powtórzyć, a z konsekwencjami kolejnego pęknięcia na mogę się zmagać do końca życia. Żeby je było też się boję tego CC i tego jak będzie po, ale jeśli chcę ochronić zwieracz wyjścia nie mam 😉

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Kasialudek Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2021, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Kasialudek, niedobrze.. ale jakos przetrwasz💪 A w którym tc jesteś?

28 tydzień.
    Pewnie, że przetrwam, ale na samą myśl chce mi sie płakać. Ostatnio emocje mną rządzą 🤷🏽‍♀️
    Nigdy nie zostawiałam dzieci na więcej niż kilka godzin. Pozostaje mieć nadzieję, że szybko znajdą przyczynę i wrócę do domu 🙂

Wysłany: 16 lipca 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika, Kalina
    Ja oba cc zniosłam bardzo dobrze. Jak tylko mi pozwolili, to poszłam sama pod prysznic się umyć. I od tego momentu chodziłam bez większych problemów. Wiadomo, że to poważna operacja i kilka dni boli, ale w szpitalu podają leki przeciwbólowe (warto wziąć, bo jak ból się rozkręci, to nie jest fajnie). Ja po pierwszej 4 dni, a po drugiej 2 dni i wychodziłam do domu. Tam już wszystko wokół siebie i maleństwa mogłam zrobić. Oczywiście powoli i spokojnie - ale tak to chyba po każdym porodzie. To nie musi być traumatyczne przeżycie. Aaaa No i warto się prostować podczas wstawania. Mimo, iż rana ciągnie i będziecie miały ochotę chodzić zgięte, nie róbcie tego - bo nie wyprostujecie się potem jeszcze długo.
    Oczywiście to są moje doświadczenia i każda może mieć inne… ale warto poznać różne historie 😉

jane789, Kalina32, Dominika283, Dominika283 lubią tę wiadomość

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam porod wywoływany i był naprawdę ok, ale nie zmniejszyło to mojego strachu przed kolejnym. Głównie boje się tego, ze przyjadę za późno. Ginekolog mi mówił, ze nie można przegapić porodu, ale ja zupełnie nie czułam skurczy do 6cm 🤷‍♀️ Dopiero jak mi przebili pęcherz płodowy to poczułam, ale gdybym nie była w szpitalu i co jakiś czas badana to nie wiem, kiedy bym poczuła skurcze. Boje się, ze nie dojadę tym razem 🤷‍♀️ I mimo wszystkich zalet SN przeraża mnie ta nieprzewidywalność. Szczególnie, ze na miejscu nie mamy rodziny, albo moja mama musiałaby z nami zamieszkać na kilka tyg🙈 albo musiałabym jechać sama do szpitala, bo mąż zostanie z córka do przyjazdu mamy (ok 1.5h). A ja nie lubię nieprzewidywalnosci 🙈

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Kalina32 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasialudek wszelkie rady odnośnie CC chętnie przyjmę 😉
    A co do Twojego pobytu w szpitalu to domyślam że się że się martwisz i jest Ci przykro, ale myślę że Twoje dzieci będą w domu bezpieczne, a Ty musisz teraz pomyśleć o sobie i maleństwie w brzuchu 😉 trzeba znaleźć przyczynę i zaradzić, co by się tej anemii pozbyć 😉😉
    Ja wciągam tardyferon już chyba od maja ale w sumie wyniki też ciągle nisko, nie spadają ale jakoś spektakularnie nie idą w górę.

klz99vvjaj2t13p9.png

Wysłany: 16 lipca 2021, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina, mi na tardyferonie poleciały wyniki 🤷🏽‍♀️ Próbowałam tez innych, ale bez oczekiwanego efektu. Krew badana co 3 tygodnie i wyniki coraz gorsze. Aż ginekolog powiedział mi wczoraj, że nie chce mnie widzieć w gabinecie z takimi wynikami. Kilka miesięcy temu jego pacjentka z odrobinę gorszymi, straciła dziecko w 30 tygodniu 😳 Więc pakuję walizkę i w poniedziałek wyruszam na oddział (a miałam inne plany dla walizki na kolejny tydzień 😂)
    Jeśli nasuwają się pytania w sprawie cc, to śmiało. Opowiem o moich doświadczeniach. Ale to tez w każdym szpitalu i u każdej z nas wyglada nieco inaczej.

• Maison3 Znajoma

Wysłany: 16 lipca 2021, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nadrabiam zaległości i widzę że już jeden maluszek z nami😳☺️ ja byłam dziś na wizycie, oczywiście anemia i toną leków, dodatkowo żylak daje ostro znać. Z małym wszystko ok. Miał dziś 700gr, podobno idealnie termin z USG na 27 października, a Wasze maluchy jakie duże?

Angelka93 lubi tę wiadomość

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maison3 wrote:
    Hej dziewczyny, nadrabiam zaległości i widzę że już jeden maluszek z nami😳☺️ ja byłam dziś na wizycie, oczywiście anemia i toną leków, dodatkowo żylak daje ostro znać. Z małym wszystko ok. Miał dziś 700gr, podobno idealnie termin z USG na 27 października, a Wasze maluchy jakie duże?
    Mój 30 czerwca miał 880g

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 27 t 1300g ale jest starsza o co najmniej tydzień. Ja już powoli zaczynam śmigać lekarz mi pozwoliła tylko bez szaleństw 😁

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Maison3 Znajoma

Wysłany: 17 lipca 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega duże te Wasze MALUSZKI☺️ mój lekarz mówił że wszystko jest ok, jestem 25+3 dziś

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Moja 27 t 1300g ale jest starsza o co najmniej tydzień. Ja już powoli zaczynam śmigać lekarz mi pozwoliła tylko bez szaleństw 😁
    Moni ale na prenatalnych pierwszych już wychodziła starsza czy teraz wg wagi tak Ci lekarz mówi? Bo mój też jest ciut większy jak na tydzień ciąży ale to znaczy że będzie duży czy że jest starszy? Moja pierwsza ciąża więc wybacz jeśli to głupie pytanie 😃

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika, po 1 prenatalnych już nie zmienia się daty porodu, bo właśnie dzieci różnie potem rosną. Ale to tez niekoniecznie musi znaczyć, ze dziecko będzie duże, to chyba za wcześnie, żeby stwierdzić. Tylko trzeba to monitorować, bo niepokojące byłoby jeśli nagle przestałoby rosnąć.

04.2017 (') 12.2017 (')

• Maison3 Znajoma

Wysłany: 17 lipca 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Angelika, po 1 prenatalnych już nie zmienia się daty porodu, bo właśnie dzieci różnie potem rosną. Ale to tez niekoniecznie musi znaczyć, ze dziecko będzie duże, to chyba za wcześnie, żeby stwierdzić. Tylko trzeba to monitorować, bo niepokojące byłoby jeśli nagle przestałoby rosnąć.
    A Twój maluch jaki duży?

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kiedy się pakujecie do szpitala? Ja się dziś obudziłam z przeczuciem że urodzę szybciej 😂 i z jednej strony dla odsapniecia głowy bym się spakowała a z drugiej myślę że za szybko

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Dzieki, tak właśnie myślałam 🙂

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maison3 wrote:
    A Twój maluch jaki duży?
    2 tyg temu miał jakies 700g

04.2017 (') 12.2017 (')

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:
    Dziewczyny, kiedy się pakujecie do szpitala? Ja się dziś obudziłam z przeczuciem że urodzę szybciej 😂 i z jednej strony dla odsapniecia głowy bym się spakowała a z drugiej myślę że za szybko

Ja to jeszcze prawie nic nie mam kupione, wiec gdzie tam do pakowania 🤣 ale jeśli ma Cię to uspokoić to się spakuj, ta walizka nie zajmuje aż tyle miejsca, a spokój rzecz cenna

04.2017 (') 12.2017 (')

‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ