X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Mam identycznie😂 ciagle tylko chodzę po domu i mowię „jak ja już urodzę... to zjem wszystko o czym tylko zamarzę, do porzygu”😂 ale z drugiej strony jak te priorytety się zmieniają... mąż ostatnio zapytał mnie za czym tak najbardziej tęsknię z jedzenia to powiedziałam, że za białą bagietką i ziemniakami puree🙈

W ogóle cały czas jestem głodna ostatnio. Nie miałam tak w 2 trym. Teraz jest tak, że zjem solidne śniadanie i za 15min już bym coś zjadła. I nie mam pomysłów przy tej cukrzycy co tu jeść jako przekąski miedzy posiłkami
    Ja też jestem ciągle glodna, podjadam owoce, orzeszki ziemne, kosteczkę gorzkiej czekolady 🙂

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Ja też jestem ciągle glodna, podjadam owoce, orzeszki ziemne, kosteczkę gorzkiej czekolady 🙂

Ja na orzechy jestem uczulona i bardzo ubolewam, że nie mogę ich jeść (kiedyś uwielbiałam).
    No właśnie, a jeśli chodzi o owoce... moja diabetolog mówiła mi, że mogę ich jeść dziennie tylko 30g i w pierwszej połowie dnia. Później już nie🥴 i odpadają banany i inne z wysokim IG. Nie stosuję się jakoś zbytnio do tej ilości 30g, ale byłam w szoku jak to usłyszałam.

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Ja na orzechy jestem uczulona i bardzo ubolewam, że nie mogę ich jeść (kiedyś uwielbiałam).
    No właśnie, a jeśli chodzi o owoce... moja diabetolog mówiła mi, że mogę ich jeść dziennie tylko 30g i w pierwszej połowie dnia. Później już nie🥴 i odpadają banany i inne z wysokim IG. Nie stosuję się jakoś zbytnio do tej ilości 30g, ale byłam w szoku jak to usłyszałam.
    Ja mierzyłam cukry po owocach i zawsze są ok więc jem, oczywiście nie jakieś wielkie ilości na raz ale po trochu tak. Na wieczór nie jem bk się boję o cukry na czczo ale w ciągu dnia kilka porcji

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam apetytu, ja jakoś nie mam i dzisiqj na obiad zjadłam jednego pancake 😕 w nocy czasem jestem głodna to wsune banana ale nie mam wyrzutów sumienia, raczej że za mało jem

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Co prawda lekarka mi mówiła że ja genetycznie raczej mam predyspozycje do dużego dziecka i mam się nie spodziewać małego noworodka to po co jeszcze dokładać cukry.
    A po czym przepraszam się poznaje genetyczne predyspozycje do dużego dziecka? Bo bardzo mnie to ciekawi😅

Ja apetyt mam ale nie mogę jeść dużo naraz bo dziecko mnie chyba ciśnie na żołądek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2021, 20:34

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć po rodzicach 🤣

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CiepłaKluska wrote:
    A po czym przepraszam się poznaje genetyczne predyspozycje do dużego dziecka? Bo bardzo mnie to ciekawi😅

Ja apetyt mam ale nie mogę jeść dużo naraz bo dziecko mnie chyba ciśnie na żołądek.
    Mnie lekarka pytała ile ja ważyłam podczas porodu, ile moje rodzeństwo i powiedziała że to się dziedziczy. U mnie w rodzinie się to sprawdza, moja mam miała duże dzieci, moja babcia miała duże dzieci więc może coś w tym jest

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok tyle to też wiem, myślałam że może lekarka ma jakieś bardziej "medyczne" dowody😆
    Ja ważyłam rzekomo 4.5kg😜

• Moni* Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie córka 2520g a syn 4250g

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to u mnie w rodzinie teoria z wagą się nie sprawdza. Moje rodzeństwo po 4 kg lub ponad 4 kg a ich dzieci 3300/3500

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• Patka95 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:

Też o tym słyszałam właśnie że nie powinno się jeść bananów. A na początku ciąży wcinałam ich bardzo dużo - do musli z jogurtem, w nocy codziennie po 2 i do tego bułkę maślaną bo taka byłam głodna 😅
    Ja już nie wiem jakie owoce można jeść a jakie nie 😑

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Ja mierzyłam cukry po owocach i zawsze są ok więc jem, oczywiście nie jakieś wielkie ilości na raz ale po trochu tak. Na wieczór nie jem bk się boję o cukry na czczo ale w ciągu dnia kilka porcji

My mieliśmy ostatnio grilla i pozwoliłam sobie na kilka grzeszków (z umiarem) ale jakie moje zdziwienie było kiedy zmierzyłam cukry i okazało się że są w normie 🙈😅
    Na wieczór też już nie jem owoców, jak.cos to do południa lub wieczorem choć nie powinnam jeść wieczorem.
    Nie umiem ogarnac cukrow rano 😑

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio mojej diabetolog właśnie o tym wspominałam, że często bywa tak że zjem coś niedozwolonego, np. raz zjadłam lody czekoladowe i po tym banana (nie umiałam się powstrzymać🤷‍♀️), po czym zmierzyłam cukry i były całkowicie w normie. Odpowiedziała mi, że tu nie chodzi do końca o to, bo cukry mogą być po tym w normie, ale jak zjemy coś takiego to w organizmie i tak dzieje się coś tam niefajnego i rzutuje to właśnie na późniejszych pomiarach i ogólnym wzroście cukrów we krwi.

• Moni* Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki kupić materac do łóżeczka?

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też poszukuje materaca i jeszcze się nie zdecydowałam. Póki co wiem że dość twardy , tylko nie wiem czy dobrym pomysłem jest zamawianie przez internet jak nie można tego dotknąć czy wybrać się gdzieś do sklepu.

• Junjul Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam gryka - kokos przy pierwszej córce, ale teraz na pewno kupię jakiś dobry piankowy, niby eko sreko te kokosy, ale podobno mogą się tam zalęgnąć robaki w środku jak np. się zamoczy. Przy dziecku nie trudno o zabrudzenia, chyba, że cały czas będziemy używać podkładu pod prześcieradło. A taki piankowy to nawet wyprać mo czy jakoś odkazić i mimo wszystko chyba wygodniejszy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 09:36

age.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy kupować pianka-kokos 🙂 A ja z innym pytaniem. Będziecie używać kołderki do łóżeczka? Jeśli tak to jaki rozmiar?

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • MichaLina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ostatnio sobie coraz częściej pozwalam... Rozgrzeszam się potem spacerem j dużą ilością wody, choć wiem jak bardzo nie powinnam. Normalnie czasem to silniejsze ode mnie. Ale przez to chyba jest mi łatwiej utrzymać się w ryzach diety, bo jak zjem np. kawałek białej kajzerki to potem przez trzy tygodnie mogę jeść chleb na zakwasie i nawet nie pomyślę o kajzerce 🙈
    Już ze względu na tę cukry bym chciała urodzić....

My mamy upatrzony ten:

https://allegro.pl/oferta/materac-hevea-baby-max-140x70-piankowo-lateksowy-a-6494932005

Myślę, że się zdecydujemy. Słyszałam dużo dobrych opinii o tej firmie.

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno też jakaś pianka syntetyczna, nie chce żadnej gryki, bo mnie obrzydzają naturalne wypełnienia.
    Tylko właśnie się zastanawiam jeszcze nad jakimś pokrowcem/ochraniaczem na ten materac na wypadek niekontrolowanego wycieku;P
    Kolderek żadnych nie kupuje na pierwsze miesiące. Będę mieć na pewno rożek i może otulacz na początek, a oprócz tego spiworki, ale to będę obserwować czy już się nadaje do spiworka, nie wiem jaki będzie duży 😅
    Do wózka uszyje chyba ciepły kocyk.

• Junjul Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kołderki przy noworodku i niemowlaku raczej się nie używa, podobnie jak poduszki. Pewnie na początek będzie rożek, ewentualnie śpiworek i lekkie kocyki 😉

jane789 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 323 324 325 326 327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ