Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Jane, ja mam w opisie:
- kości czaszki
mózgowie:
- tylny dół czaszki
- móżdżek
- środkowy dół czaszki
- przedni dół czaszki
- jama przegrody przezroczystej
- układ komorowy
- sploty naczyniówkowe
- róg tylny komory bocznej
- zbiornik wielki
twarz:
- kość nosowa
- oczodoły
- warga górna
- szyja
- kręgosłup
klatka piersiowa:
- wielkość i położenie serca
- oraz jam serca
- rytm serca
- połączenia przedsionkowo-komorowe
- grubość mięśniówki komór i przegrody międzykomorowej
- odejście aorty i pnia płucnego
- przekrój przez 3 naczynia śródpiersia
- przepona
jama brzuszna:
- ciągłość ścian powłoki jamy brzusznej
- wielkość, lokalizacja i kształt żołądka
- echogeniczość jelit
- pęcherz moczowy
nerki:
- lewa
- prawa
Oprócz tego kończyny, tkanka podskórna, ocena łożyska i sznura pępowinowego, długość szyjki.
Moni trzymam kciuki, jak usg?jane789 lubi tę wiadomość
🧒🏼 26.10.2021
👦🏼 02.10.2023
👶🏻 14.07.2025 -
Praskovia wrote:Jane, ja mam w opisie:
- kości czaszki
mózgowie:
- tylny dół czaszki
- móżdżek
- środkowy dół czaszki
- przedni dół czaszki
- jama przegrody przezroczystej
- układ komorowy
- sploty naczyniówkowe
- róg tylny komory bocznej
- zbiornik wielki
twarz:
- kość nosowa
- oczodoły
- warga górna
- szyja
- kręgosłup
klatka piersiowa:
- wielkość i położenie serca
- oraz jam serca
- rytm serca
- połączenia przedsionkowo-komorowe
- grubość mięśniówki komór i przegrody międzykomorowej
- odejście aorty i pnia płucnego
- przekrój przez 3 naczynia śródpiersia
- przepona
jama brzuszna:
- ciągłość ścian powłoki jamy brzusznej
- wielkość, lokalizacja i kształt żołądka
- echogeniczość jelit
- pęcherz moczowy
nerki:
- lewa
- prawa
Oprócz tego kończyny, tkanka podskórna, ocena łożyska i sznura pępowinowego, długość szyjki.
Moni trzymam kciuki, jak usg?
Wow, sporo tego. No to ciekawa jestem czy jutro też będziemy tak „obsłużeni”🤔 dzięki za odp🙂
-
O 1 w nocy zabrali mnie z porodówki (położne anioły) na patologię co godzinę mierzyły tętno płodu co 3 ktg. Dzisiaj o 6 dostałam 2 dawkę sterydów boli ogromnie i kręci się w głowie po nich. Dziś tylko plamienia delikatne. Lekarz który mnie przyjął na porodówce powiedział że w szyjce niezły bałagan i syf 🤦 nadżerka polip stan zapalny. Bali się że stracę za dużo krwi i może łożysko się odkleić. Teraz czekam na śniadanie i obchód. Na pewno do końca tygodnia nie wyjdę nie ma takiej opcji. Jutro 3 dawka sterydów. Ale brzuch i plecy nie bolą. Miałam pąpę przez 24h antybiotyki itd... czekamy na wymaz jeszcze. Z małą dobrze lobuzuje jak zawsze 😂😂😂 aż pani położna mówiła że wierci się i nie może złapać ktg 10 min walczyła
-
Po USG mała waży 2100g wszystko ok krwawienie było z łożyska dolnego odcinka ale się nie odkleja. Skurcze minimalne. Mała akrobatka trzymała w rączkach nogę i ja ssała 😂 położne mówią baletnica. Uff kamień z serca
Praskovia, Patka95, Gosia9, Kalina32, zozo, jane789, Dominika283, Kacha_88 lubią tę wiadomość
-
Moni współczuję, najważniejsze że jesteście w dobrych rękach i oby jak najdłużej dziecko w brzuchu wytrzymało ✊
Mnie od kilku dni tak koszmarnie boli gardło, od wczoraj tracę głos i mam kropki w gardle 😕 na szczęście nie mam gorączki ale ja zazwyczaj anginę bez gorączki mam. Dzisiaj byłam u rodzinnej lekarki i przepisała mi antybiotyk ale jest opcja że ból gardła od refluksu więc jakieś leki też dostałam na to, jak one nie pomaga to antybiotyk żeby uniknąć powikłań po anginie ehh. Tak się wypytywała lekarka czy miałam kontakt z kimś z angina i wydawało mi się że nie ale przypomniałam sobie jak ostatnie dni w pracy byłam i koleżanka straciła głos i chodzi do pracy normalnie, pewnie od niej się zaraziłam 😕Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2021, 13:43
-
Dziewczyny obecnie jestem w 29 tc. Od poniedziałku mam brazowe plamienia. Nie jest tego bardzo dużo ale po każdej toalecie coś wypływa. W związku z tymi plamieniami byłam od razu w poniedziałek na wizycie u swojej Pani dr i niby wszystko wyglądało dobrze. Miała któraś z Was takie plamienia w tym czasie?
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny ja do prawie 3 roku życia syna korzystałam z takiego do odbytu z miękką końcówką z Rossmann. Później już zaczął stawiać duży opór przed mierzeniem więc kupiłam microlife nc 150. Czy polecam, chyba tak. Nadal próbuje mu zaufać 😂 żadne z nas od kwietnia nie miało jakiejś olbrzymiej gorączki więc ciężko stwierdzić 😉
Agacie też będe tyle ile się da mierzyć w pupie. Jednak taki bezdotykowy też się przydaje gdy już najgorsza choroba mija i tak kontrolnie się sprawdza a dziecko śpi. W nocy też jest wybawieniem bo nie trzeba rozbudzać i rozbierać dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2021, 19:33
-
Hej. Jestem po wizycie. Niestety szyjka 16mm, pilne skierowanie do szpitala. Właśnie jedziemy... Na pewno dostanę sterydy na płuca i leki przeciwskurczowe. Modlę się żeby szyjka wytrwała jeszcze 2-3tyg, ale co będzie to się okaże. Jestem podłamana, zrozpaczona, bezsilna i najzwyczajniej w świecie mi smutno, jadę i płaczę, ale wolę tutaj się wypłakać niż tam ryczeć.
Z małym wszystko ok po prenatalnych. Wazy 2200g i główką bardzo na dole..
Trzymajcie proszę kciuki🙏 -
Powoli się biorę za kompletowanie wyprawki, pranie, prasowanie.
Przeglądam aptekę Gemini i nie wiem czy wszystko mam ale co najważniejsze zamówię a resztę na bieżąco.. co do tetmonetru mam zwykły elektryczny pod pachę i tylko takie miałam dla dzieci.